KalPa murskasi Jokipojat näytöstyyliin

Kärjen ja hännän ero on Mestiksessä suuri. KalPan ja Jokipoikien välinen ottelu kävi hyvästä maalinteko- ja ylivoimapeliharjoituksesta kotijoukkueelle, joka vei vastustajaansa isännän ottein.

- Lähdimme tähän otteluun teemalla kadonneen tunteen metsästys, KalPan valmentaja Mika Pieniniemi kuvasi pelin lähtökotia, kun muistissa hiersi tuskainen tappio Mikkelissä.

KalPa lähti otteluun viidellä hyökkäysketjulla. Valmennusjohdon idea oli antaa kaikille mahdollisuus paikata sysimustaa Jukurit-peliä, jossa oli vain pelkkiä epäonnistujia.

- Viiden ketjun peluuttaminen ei välttämättä ollut viisasta. Mutta kun toisessa erässä palattiin entiseen, alkoi sitten ropista. Mutta hei, tämä peli olisi pitänyt lopettaa jo toisen erän jälkeen. Olisi päässyt Jokipojatkin lähtemään kotimatkalle nopeammin. Eihän siellä ollut kolmannessa erässä enää kuin yksi joukkue, ja enkä Jone nyt vähättele yhtään, Pieniniemi sanoi ja katseli joensuulaisen kollegansa Jouni Variksen suuntaan.

Pieniniemi oli sikäli oikeassa, että jos Jokipoikien maalivahdiksi kolmanteen erään vaihdettu Tomi Räisänen olisi tehnyt töitä muun joukkueen tavoin, olisi loppulukemat olleet todella rumat. Räisänen kuitenkin pisti haalarit niskaan, ja selvisi kahdella takaiskumaalilla, vaikka KalPa pyöritteli mielin määrin ja loi jatkuvasti maalipaikkoja.

Jokipoikien valmentaja Jouni Varis löysi tappiolle selvän syyn.

- Tämä oli meiltä heikko peli. Toisaalta KalPa pelasi hyvin, oli jokaisella osa-alueella parempi. Ei tämä pelkästään meidän huonoutta ollut.

Varis joutui vastaamaan kysymykseen siitä, pelaako Jokipojat ollenkaan oikeassa sarjassa.

- Me olemme nousseet Mestikseen pelaamalla. Ja hänniltä nousemme pelaamalla, jos niikseen on. Sen aika näyttää, hän totesi hiukan tuohtuneena.

Jokipojat sinnittelee avauserän

Jo ottelun ensimmäisellä minuutilla Jokipojille tarjoutui mahdollisuus mennä yllätysjohtoon, kun KalPan Aki Keinänen ajeli päin maalivahti Mikael Vuoriota. Joensuulaisten ylivoima ei kuitenkaan ottanut kulkeakseen.

KalPa puolestaan rankaisi heti Jokipoikien jäähystä, vaikka kuopiolaisten ylivoimapeli ei kauden mittaan kovin kaksista ole ollutkaan.

Sami Kaartinen pelattiin vapaaksi Vuorion silmikon eteen, ja tällä oli aikaa tehdä tarvittavat harhautuksen vuokravahdin ohittamiseksi.

Maalinälkää puhkunut Kaartinen ohjasi myös KalPan 2-0-maalin Samuli Suhosen siniviivakudista. Meneillään oli ylivoima ja siirretty rangaistus.

- Tarkoituksemme oli lähteä puolustamaan hyvin ja iskeä sitten vastaiskuista. Sitten kuitenkin tapahtui se pahin eli aloimme istua jäähypenkillä, Jouni Varis huokaili.

- Me siirryttiin tiiviimpään ylivoimapakettiin. Nyt sitä pelaavat vain kaksi ketjua, kun ennen jaettiin vastuuta kaikille. Ja tulostakin alkoi tulla heti vanhaan malliin, KalPan apuvalmentaja Hannu Kapanen hehkutti Vip-tiloissa erätauolla kaljanhuuruisille kuulijoille.

Avauserässä Jokipoikien luistin vielä kulki jollain lailla, eikä se ollut tasakentällisin pelattaessa suuremmin KalPan kanssa vaikeuksissa. Jokipojat oli lähellä kaventaa, kun Mikko Vanninen ampui ruuhkan keskeltä ylärimaan.

Jokipojat jää jalkoihin

Toisen erän alussa KalPa jatkoi Jokipoikien kurittamista ylivoimalla. Kuvio oli komea, kun Adam Hall iski laituriensa Kaartisen ja Tomi Mustosen esitöistä 3-0:aan.

Marko Ahosilta kieputti lukemiksi 4-0 niin ikään ylivoimalla ajassa 23.03. Vuorio torjui Ahosillan ensimmäisen rynnäkön, mutta toisessa oli vailla mahdollisuutta.

Kun KalPa jatkoi vinhaa pyörittämistään myös tasakentällisin, otti Jouni Varis aikalisän. Tämä herätti Jokipojat, ja joukkue alkoi toviksi luistella ja yrittää. KalPa oli todella ahtaalla kahden minuutin ajan.

Mikko Vanninen pelattiin vapaaksi B-pisteiden väliin, ja tämä tykitti tarkasti ja kovaa ranteella ohi KalPan maalilla torjuneen Ari Luostarisen. Jokipojat jatkoi vielä maalin jälkeisen vaihdon vinhaa pyöritystään, ja parikin tekopaikkaa syntyi. KalPan Aki Keinänen joutui ottamaan koukkaamisjäähyn.

Jokipoikien selkäranka rusahti, kun se peliin toviksi mukaan päästyään joutui antautumaan alivoimalla. Kakkospakkiparista tällä kertaa pelipaikan saanut KalPan Matti Tiihonen teki komean yksilösuorituksen purjehdittuaan alivoimalla läpi koko kaukalon ja vielä ampumalla kiekon komeasti yläkulmaan ohi Vuorion.

Jokipojat kävi vielä kerran kolmen maalin päässä, kun se sai tasavajaalla mylläkän KalPan päätyyn. Alivoimamaaliksi merkattu osuma (KalPan pelaaja ehti juuri päästä jäähyaitiosta) oli komea, kun hyvän pelin pelannut Tapio Ahtonen ohjasi Aki Piiroisen vedosta lukemiksi 5-2.

Enempää armoa ei KalPa toisessa erässä antanut, vaan teki kolme maalia tasakentällisin. Niistä jokainen syntyi kolmikon Marko Ahosilta, Ville Hämäläinen, Kasper Kenig hienojen kuvioiden päätteeksi

Aluksi Ahosilta ampui maalin kattoon Kenigin ja Hämäläisen alustuksista. Seuraavaksi Hämäläinen nautiskeli laituriensa esityöstä. Erän lopulla Hämäläinen lämäsi toisensa luvuiksi 8-2, kun Kenig kahvitteli aluksi muutaman vastaantulijan. Yleisö oli mykistynyt, ja myös päävalmentaja Pieniniemi kehaisi.

- Hämäläisen ketju oli kuin uudesti syntynyt, hän sanoi.

Juhlan paikka

Kolmannessa erässä KalPan luistelu ja pyörittely jatkui, ja vain maalivahdiksi vaihdetun Tomi Räisäsen mukaantulo esti vieläkin suuremman nöyryytyksen. Räisänenkin toki joutui antautumaan kahdesti, Henri Huohvanaisen ja Tomi Mustosen vetojen edessä.

Tuukka Pulliainen kaunisteli luvuiksi 10-3 ottelun viimeisellä minuutilla KalPan jo odotellessa kaupungin valoja.

- Siellä on Huohvanaisen valmistujaiset ja Korhosen varpajaiset. Joukkue on juhlansa ansainnut. Kun maanantaina taas palataan yhteen, lähdetään hakemaan hyviä tunnetiloja torstain Sport-otteluun, Mika Pieniniemi ennakoi.

- KalPa oli kyllä juuri niin hyvä kuin tulos taululla näyttää, päätti Jouni Varis.