Naapurukset kohtaavat Niiralassa

MESTIS / Ennakko
Mestiksen kärkijoukkue KalPa kohtaa lauantaina kotikentällään sarjan pohjalla majailevan Joensuun Jokipojat. Ensimmäisen tappionsa torstaina kokeneella kalakukkolaumalla ei liene mitään aikomuksia antaa Ohtaansalmen itäpuolen virkaveljiensä yllättää. Sujuuko lauantai-ilta ennakkokaavailujen mukaan vai muhiiko Niiralassa todellinen jymypaukku?

KalPa ja Jokipojat kohtasivat toisensa sarjan avauskierroksella 16.9 Joensuussa. Tuolloin joukkueet väänsivät tasaisesti kaksi ensimmäistä erää, mutta mestarien rutiini ja taitotaso olivat lopulta liikaa Jokipojille, ja KalPa iski viimeisessä erässä kiekon kolmesti kotijoukkueen verkkoon. Myös joukkueiden väliset harjoitusottelut menivät tällä kaudella kuopiolaisille.

Ruotuun palautus?

KalPan voittoputkeen ilmestyi piskuinen vuoto torstaina Mikkelissä, kun Jukurit ryöpytti kuopiolaiset kumoon Savon derbyssä maalein 5-1. Ennen Mikkelin vierailua KalPa ehti ottaa voiton 13:ssa peräkkäisessä ottelussa. Valmentaja Mika Pieniniemi palauttanee huonon ottelun pelanneet pelaajansa ruotuun heti lauantaiksi, jolloin kaukalossa nähdään varmaankin voitonnälkäinen joukkue. Jokipoikien voitonmahdollisuudet näyttävät etukäteen katsottuna heikoilta.

KalPan ketjukoostumuksiin saattaa tulla jonkinmoisia muutoksia lauantaiksi. Kuopiolaisten kolmosketju Korhonen – Miettinen – Kekäläinen epäonnistui Jukureita vastaan pahasti ja myös Mestiksen pistepörssiä johtavan Tomi Mustosen kentän peli on hiipunut hieman parhaasta vireestään. Tehopörssin ykköspari Samuli Suhonen (+17) ja Juha Alastaro (+14) ottivat Mikkelissä tililleen miinuksia. KalPan ainoasta osumasta torstaina vastasi NHL-apu Adam Hall.

KalPa lähtee otteluun käytännössä terveellä joukkueella, sillä ainoastaan puolustaja Pekka Parviainen on varmasti poissa kokoonpanosta. Parviaisen poissaolo ei KalPan kannalta ole katastrofi, sillä mies ei välttämättä pelaavaan kokoonpanoon mahtuisikaan. Vakiokokoonpanoon kuuluvan Matti Kuusiston piti hypätä kaukaloon jo torstaina, mutta miestä ei Mikkelissä jäällä nähty. Kuusiston paluu saattaa olla ajankohtainen Niiralassa. KalPan maalilla torjuntavastuun saanee kahden ottelun luukkuvuoron jälkeen Ari Luostarinen. Luostarinen on napsinut kiekkoja kiinni torjuntaprosentilla 96,27, jolla hän sijoittuu Mestiksen maalivahtipörssissä kolmannelle sijalle.

Haastajana matkaan

Vierailija Jokipoikien syystaival on ollut synkkä. Ainoan tasapelipisteensä jälkeen joukkue on hävinnyt kuusi kertaa. Jokipoikien vahvistukseksi liigaseuroista hankitut lainamiehetkään eivät vielä ole pystyneet nostamaan upoksissa olevaa laivaa pinnalle. Torstaina joukkue kärsi 6-3 vierastappion KooKoolle, vaikka esitti vahvoja otteita ottelun toisessa ja varsinkin kolmannessa erässä. KooKoota vastaan Jokipoikien parhaat pistemiehet olivat ykköskenttään nostettu Tuukka Pulliainen (1+1) ja tasoaan ensimmäisistä otteluista nostanut Juha Jokiraita (1+1).

KalPa tullee tappiosta sisuuntuneena ryminällä päälle kotihallissaan, joten Jokipoikien puolustus ja maalivahtipeli noussee ottelussa avainasemaan. Jos nämä osa-alueet pettävät, lukemat voivat olla todella rumat. Jokipoikien maalissa jatkanee Kouvolassa kohtuullisesti onnistunut Mikael Vuorio, jonka torjuntaprosentti on 85.

Kannattajien yllätykseksi Jokipoikien yhdeksi luottopuolustajaksi noussut Tuomas Laukkanen puuttuu varmuudella vierailijoiden kokoonpanosta. Laukkasen polvessa todettiin nivelpussin repeämä viime lauantaisen Kiekko-Vantaa-ottelun jälkeen ja hän on poissa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Sen sijaan koko alkukauden loukkaantuneena ollut Marko Mönkkönen on jälleen pelikunnossa, mutta hakee tuntumaa kahden ottelun verran Suomi-sarjan PaKasta.

Jokipoikien ongelmaksi on noussut myös hyökkäyksen tehottomuus. Joukkue on laukonut neljässä viimeisessä ottelussaan enemmän kuin vastustaja, mutta pistetili ei silti ole karttunut. Maalipaikkoja ei liene Niiralan montussa luvassa hukattavaksi, joten kiekon on löydettävä tiensä maalipuiden väliin aiempaa vähemmällä työmäärällä, mikäli joukkue haluaa todella haastaa KalPan taisteluun ottelun voitosta. Jokipoikien parhaat pistemiehet ovat Mikko Vanninen (4+5) ja Topi Riutta (3+5).

Jääkiekossa tunnetusti lähes kaikki on mahdollista, mutta tästä ottelusta kuitenkin muu tulos kuin kotivoitto olisi yllätys. KalPa tuskin sortuu vastustajansa aliarviointiin torstaisen tappion jälkeen muistaen myös joukkueiden välisen tiukan sarja-avauksen. Jokipoikien vierasvoitto naapureista olisi mannaa sekä joukkueen että kannattajien mielialalle. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti vasta kello 19, joten lauantai-illan bumtsibumit jäävät yleisöltä näkemättä.

» Lähetä palautetta toimitukselle