KalPa kuuden pisteen karkumatkalle

Ensimmäisen erän kaksi ylivoimamaalia sekä kurinalainen puolustuspeli ratkaisivat voiton KalPalle Mestiksen kärkikamppailussa Kuopiossa. Jukurit punnersi väkevästi, mutta taistelu tuotti vain yhden maalin. Näin kuopiolaiset pääsivät kuuden pisteen karkumatkalle kilvassa runkosarjan voitosta.

Reilusti muita kierroksen otteluja jäljessä kulkenut kuuma taisto päättyi lopulta 2-1 (2-0, 0-1, 0-0) -lukemiin jääkoneenkin jo kertaalleen hajottua. KalPan valmentaja Mika Pieniniemi ei vielä tuuletellut runkosarjan voittoa.

- Näiden pisteiden arvo nähdään vasta viikonloppuna. Täytyy muistuttaa joukkuetta, että voimme rysiä vielä nämä pisteet. Uskon kuitenkin, että pystymme pelaamaan myös kypsää vieraspeliä, Pieniniemi virkkoi lauantain Haukat-otteluun viitaten.

KalPa oli selvästi vierailijoitaan valmiimpi peliin, ja tämä näkyi. Joukkue sai kaksi mahdollisuutta täyteen ylivoimapeliin ja tylysti se rankaisi molemmista.

- Eihän se nyt ihan optimi ollut tuo alku meillä, Jukureiden valmentaja Risto Dufva muotoili.

- 2-0-tappiolle kun joutuu täällä, niin se koettelee jo vähän psyykkistäkin sietokykyä.

Tehoton Jukurit

seuranta

Adam Hall ja Tero Koponen
[lue lisää]

Jukurit sai pelata ensierässä liki kymmenen minuuttia miesylivoimalla, kun KalPasta kolmen pikkukakkosen lisäksi Jussi Savolaisen maila kävi korkealla viiden minuutin ja pelirangaistuksen arvoisesti.

Oikeastaan Juha Silvanderin puolittainen läpiajo oli ainoa Jukureiden todellinen maalipaikka ylivoimalla, eikä KalPalla ollut hädän päivää.

- Osansa tässä oli varmastikin KalPan hyvällä valmistautumisella peliin. KalPa tiesi että yritimme maalia, Dufva arveli puolitosissaan.

- Eipä meidän ylivoimalle tosin voinut hattua nostaa sillekään.

KalPa oli toden totta hyvin valmistautunut. Luistin liikkui paremmin kuin aikoihin.

- Valmistautuminen oli runkosarjapeliin poikkeuksellisen laaja, Pieniniemi selvitti.

Ensimmäisen erän ylivoimaalit olivat komeaa katseltavaa. Saku Kekäläisen 1-0-maalissa Jukureiden alivoima pyöritettiin aivan solmuun tilanteessa, jossa kiekko kävi jokaisella muulla neljällä KalPa-pelaajalla ennen kuin Kekäläinen siirsi lätyn maalin edestä verkon perille.

Sami Kaartisen 2-0-maali ei jäänyt paljon huonommaksi. Kiekko pyöri laajalla säteellä nytkin ennen kuin Kimmo Timosen pitkä syöttö tavoitti Kaartisen maalin kulmalta. Kaartinen pysäytti kiekon luistimella, kiersi maalivahti Mikko Strömbergin ja siirsi tyhjiin.

- Ensimmäinen erä huokui energiaa meiltä. Kaksi ylivoimamaalia lämmittivät erityisesti, Pieniniemi sanoi.

Dufva taktikoi

Risto Dufva tuskin silitti pelaajiensa päitä ensimmäisellä erätauolla, sillä Jukurit oli saada joukkuerangaistuksen myöhästyttyään toisen erän alusta. Jäähyä ei tuomittu, vaikka tilanne herätti närää kuopiolaisten leirissä.

Kenties tästä totisesti suivaantuneena karkasivat Timo Kuuluvainen ja Max Kenig alivoimalla 2-1-tilanteeseen. Kuuluvainen laukoi tulisesti suoraan syötöstä, mutta Strömberg teki uskomattoman pelastuksen, ja Jukurit oli edelleen pelissä mukana.

Jo ensimmäisen erän aikana KalPa oli rokottaa alivoimalla, kun Kasper Kenig pelasi itsensä komein harhautuksin maalipaikkaan. Tällöinkin Strömberg veti pidemmän korren.

haastattelu

Haastattelussa pörssikärki Tomi Mustonen
[lue lisää]

Savolaisen jäähyn loputtua alkoi peli kuitenkin tasakentällisinkin yhä enemmän siirtyä Jukureiden haltuun. Kavennusmaali tosin syntyi varsin vaarattoman oloisesta tilanteesta kuin varkain, ja sen voi osin laittaa KalPan maalissa muutoin varmoja otteita esittäneen Pasi Kuivalaisen piikkiin.

Jukureiden kolmosketjun laituri Tomi Lindfors kuljetti kiekkoa pitkin oikeaa laitaa, ja niin hän vain lirutti kiekon pienestä kulmasta maaliin. Kuivalainen näytti horjahtaneen tilanteessa tai sitten hän vaan ei kerta kaikkiaan saanut etukulmaa peitetyksi.

Kummalliset asetelmat

Lindforsin toisen erän alkuun syntynyt kavennusmaali jäi ottelun viimeiseksi. Lähes 40 seuraavaa minuuttia oli juuri toisen näköistä hokia kuin Kuopiossa on tähän asti KalPan ja Jukureiden välillä nähty.

Nimittäin Jukurit oli se joka puski ja KalPa se joka puolusti.

- Jäädytystaistelua se oli. Toisessa erässä menetimme jonkin verran keskialueella kiekkoja, mutta kolmas erä oli erittäin kurinalaista puolustuspelaamista jo, KalPan Mika Pieniniemi tuumi.

- Meillä jäi ne ylivoimamaalit tekemättä. Tasakentällisinkin oli paikat, mutta ei vai saatu maalia. Tehtiin kuitenkin tästä vielä peli vaikean alun jälkeen, Jukureiden Risto Dufva sanoi.

Lähellä Jukureiden tasoitus olikin. Antti Laakso kilisteli kertaalleen maalirautoja, mutta kaikkein ahtaimmin kuopiolaisten maalinsuulla hääri Mikko Hakkaraisen johtama Jukureiden ykkösnyrkki. Lasse Kanerva muun muassa pääsi tykittämään vapaasti ja todella läheltä, mutta mikkeliläisittäin valitettavasti päin Kuivalaista.

Jukureiden ykkönen loi pelissä kauttaaltaan harvassa olleista paikoista leijonan osan muutenkin. Kanervalla oli toinenkin huippupaikka, mutta Kuivalainen vetristyi oivaan vireeseen pelin edetessä.

Aikalisälle Dufva komenesi joukkonsa ajassa 58.21. Loppurutistuksesta KalPa selvisi jopa yllättävän helpolla ennen kaikkea Adam Hallin ansioista, joka väänsi tärkeät aloitukset kuopiolaisille voitollisiksi.

- Eikä mitään riskimaaleja yritetty, sanoi joukkueensa puolustuspelaamisesta tyytyväisenä Pieniniemi.

Jukureiden ykkösnyrkin lisäksi joukkueesta erottuivat varmasti torjunut Mikko Strömberg ja puolustuksessa isossa kiekollisessa roolissa puurtanut Juha Salmu. Varsinkin ylivoimapelissä Salmu oli Jukureiden valopilkku.

KalPan peräpäässä Kimmo Timonen pelasi lähes joka toista vaihtoa. Timonen ei turhaan hötkynyt, vaan teki olennaisen ja syöttipä vielä Kaartisen voittomaalinkin. Eritoten pirteästi KalPasta esiintyi laituri Kasper Kenig, joka nopeine jalkoineen ja käsineen pyöri kuin väkkärä Jukureiden riesana.

Loppukevennys

Kuopion kärkikamppailun erikoisuuksiin kuului toisenkin erätauon pitkäksi venähtäminen. Niiralan jäähallin jääkone laski vettä kentälle arviolta pari kertaa enemmän kuin sen kuuluisi tehdä. Kone vedettiin varikolle.

Jään edes osittaista kuivumista jouduttiin odottelemaan tovi ennen kuin kolmas erä alkoi. Myös valmentajilla oli tilanteesta omat mielipiteensä. Kiekko pysähtyi kolmannen erän alussa minne sattui.

- Ehkä se oli meidän onni, viittasi Pieniniemi tilanteeseen, jossa Jukureiden tilanne kariutui jään kunnon vuoksi.

- Näin kun Hannes (KalPan kakkosvalmentaja Hannu Kapanen) meni jakari ja meisseli kädessä. Ihan uusi kikka tällaiselle kokemattomalla valmentajalle, hauskuutti Dufva.