KalPa raivasi tiensä Mestis-finaaleihin

KalPan ja TuTon välinen välieräsarja sai päätöksensä kolmannessa ottelussa kuopiolaisten kaataessa vieraansa maalein 1-3. Viimeisessä erässä tappioasemasta voittoon nousseen KalPan tehomieheksi nousi tehot 1+1 saldonnut ykköskentän sentteri Ville Hämäläinen.

KalPan kärsivällinen työnteko palkittiin turkulaisia vastaan joukkueiden kolmannessa välieräottelussa. Maalin johtotilanteessa kolmanteen erään lähteneet turkulaiset eivät kyenneet erän alussa syntyneen Matti Kuusiston tasoitusosuman jälkeen enää kuopiolaisten nousua estämään.

Aki Keinänen ja Ville Hämäläinen viimeistelivät KalPan loput osumat eikä kunnollista turkulaisten loppukiriä ottelun lopussa enää nähty. KalPa otti täten välierien kolmannen voiton ja jatkaa kauttaan joko Jukureiden tai Sportin kanssa finaaleissa.

- Nämä ottelut kestävät aina 60 minuuttia, mikä on aika hyvä muistaa. Kyllähän meillä paikkoja oli aikaisemmassa vaiheessa, mm. kolme-neljä tolppaa. Toisaalta kärsivällisyys säilyi. Se paikkamäärä, mitä luotiin ensimmäisessä ja toisessa erässä antoi uskoa siihen, että kyllä niitä tulee vielä kolmannessakin erässä. Ja niinhän ne riittävät paikat sitten tuli, mietiskeli Mika Pieniniemi taiston tauottua ottelun ratkaisuun johtaneita tekijöitä.

- Mukavin asia tällä hetkellä on se, että pihalla odottava bussi saakin ajella talliin ja pääsee kuljettajakin viettämään pääsiäistä, heitti Pieniniemi.

Kolme perättäistä tappiota hienon Hokki-sarjan päätteeksi kokeneen TuTon vastuuvalmentaja Ismo Lehkonen näki, että tämän illan voitto olisi voinut johdattaa turkulaiset vielä jatkopaikan porteille.

- Meidän missio oli, että me pelattaisiin vielä huomenna Kupittaalla. Me luotettiin meidän neljän kentän rotaatioon. Jos oltaisiin saatu huomiseen siirrettyä ottelusarjaa, niin meillä olisi saattanut olla pienet saumat nousta sillasta ja sunnuntain kautta päästä pystypainiin. Näin ei käynyt.

Lehkonen kuitenkin tunnusti reilusti KalPan olleen sarjassa finaalipaikkansa arvoinen.

- KalPa oli tässä ottelusarjassa hallitsevampi joukkue, joka ilman muuta ansaitsi jatkoonpääsemisen. Tässä pallopelissä, mitä tässä pelataan, on kuitenkin kaikki mahdollista. Jos onni armas olisi meille hymyillyt oikein kunnolla, niin meillä olisi ollut pienet saumat päästä jopa jatkoon. Tällaista jääkiekko on.

KalPa hallitsee maalitonta avauserää

Pelin ensimmäinen vaarallinen paikka nähtiin isäntien toimesta vasta vajaan kahdeksan peliminuutin kohdalla. Kasper Kenig ja Ville Hämäläinen syöttelivät nopeilla syötöillään Marko Ahosillan läpiajoon, mutta kuopiolaishyökkääjän laukaus suuntautui niukasti ohi maalin.

Heti erän puolivälin jälkeen kirjattiin ottelun ensimmäiset tilastomerkinnät. Ensin KalPan Tomi Mustonen sai kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta ja vajaan minuutin sisään päätuomari Tuomo Sorakangas passitti vielä kaksi turkulaistakin jäähyboksiin. Kuopiolaisten ylivoiman paras paikka avautui Kasper Kenigille, joka murtautui väkisin läpiajoon. Heinonen ei kuitenkaan mennyt Kenigin harhautukseen.

Pian rangaistusten jälkeen oli KalPa jälleen ylivoimalla Sami Heinosen purettua kiekon päätyverkkoihin KalPan kolmosketjun pyörityksen päätteeksi. Tällä erää Adam Hallin johtama kenttä loi parhaat paikat, mutta maalin edestä pari kertaa Heinosen yllättämistä yrittämään päässyt Hall sai todeta turkulaisvahdin etevämmäksi.

Ottelun avauserä oli kuopiolaisten. KalPa hallitsi kiekollisena peliä ja loi erän edetessä enenevässä määrin painetta TuTo-vahti Sami Heinosen maalille. Lähinnä puolustamiseen keskittyneiden turkulaisten ketjuista vain ykkönen Tuomas Jalava-Ville Luoma-Tomi Sykkö pystyi ajoittain saamaan painetta KalPa-päätyyn. Paljon pelin painopisteestä kertovat maalia kohti osuneet laukaukset, jotka KalPa voitti peräti 13-2.

Tuomainen iskee TuTon johtoon

Toisen erän ensimmäinen puolikas sisälsi varovaista pelaamista kumminkin puolin ja maalipaikat olivat kortilla. Erän alun ainoita vaarallisia paikkoja oli Marko Ahosillan B-pisteen tuntumasta lähtenyt laukaus, jonka Heinonen koppasi komeasti.

Erän puolenvälin jälkeen isännät osoittivat virkistymisen merkkejä. Merkit eivät täysin pitäneet paikkaansa, sillä ajassa 34.13 maaliverkot heilahtivatkin Pasi Kuivalaisen takana. Tomi Sykkö laukoi ja Kuivalainen pomputti kiekon eteensä. Ensimmäisenä kiekkoon ehtinyt Miikka Tuomainen rankaisi armotta ja upotti laatan KalPa-maalin yläkulmaan lähietäisyydeltä.

Osuman jälkeen KalPa sai lisäpuhtia peliinsä ja loi pari hyvää maalipaikkaa. Ensin heti maalia seuranneessa vaihdossa oli Ville Hämäläisen ja Kimmo Timosen läpiajoon vapauttamalla Kasper Kenigillä paikkansa tasoitusosuman viimeistelyyn, mutta Heinonen veti tälläkin kertaa pidemmän korren. Erän toiseksi viimeisellä minuutilla isäntien nelosketjun jyrä, Henri Huohvanainen, onnistui puolestaan ohjaamaan Juha Alastalon siniviivalaukauksen tolppaan.

Toisessa erässä TuTo oli paremmin pelissä mukana kuopiolaisten vauhdin hiivuttua ensimmäisestä erästä. Erää leimasi kaiken kaikkiaan varovainen pelaaminen ja vähät maalipaikat. Tuomaisen maalin jälkeen peli hieman vapautui ja iso osa erän paikoista nähtiinkin viimeisen kymmenen minuutin aikana.

KalPa vääntää väkisin voiton

Kolmanteen erään KalPa tuli terävästi vaisuhkon toisen erän jälkeen. Kuopiolaisten pelillisesti ansaittu tasoitus nähtiin viimein ajassa 44.54. Osuman viimeisteli puolustaja Matti Kuusisto, jonka laukaus upposi komeasti aivan Heinosen maalin yläkulmaan. Syötön osumaan tarjoili Ville Hämäläinen.

Isäntien vahva jakso jatkui seuraavassa vaihdossa Adam Hallin ketjun toimesta. Ensin itse Hall nousi väkisin maalille, mutta amerikkalaissentterin nosto sujahti niukasti ohi Heinosen maalin yläkulmasta. Hetkeä myöhemmin oli puolestaan laituri Sami Kaartisella paikkansa. KalPan kakkosketjun väkevä vaihto päättyi Sami Heinosen napattua Hallin toisen ratkaisuyrityksen hanskaansa.

Kauaa ei kuitenkaan omiaan kannustamaan syttyneen kuopiolaisyleisön tarvinnut 2-1-osumaa enää odottaa, sillä ajassa 46.36 heilahti jälleen Heinosen takana. Nyt siniviivan yli noussut Aki Keinänen laukoi turkulaispakin jaloista kiekon helponoloisesti Heinosen maalin yläkulmaan.

TuTo vielä pinnisteli Keinäsen maalin jälkeen hyvin mukana, mutta reilut seitsemän minuuttia ennen päätössummeria syntynyt illan kolmas kuopiolaisosuma taisi sammuttaa suurimman toivon turkulaisleirissä. Illan viimeiseksi jääneen osuman järjesteli Marko Ahosilta, joka löysi keskeltä nousseen Ville Hämäläisen syötöllään. Hämäläinen käytti paikkansa ja upotti kiekon jälleen Heinosen maalin yläkulmaan.

Jatkossa peli oli hyvin isäntien hallussa. Edes maalivahdin poisvetäminen ei turkulaisten tilannetta auttanut. Itse asiassa kuudella kenttäpelaajalla pelatun reilun kahden minuutin aikana TuTo ei päässyt lainkaan KalPan alueelle kiekon kanssa.

Voiton myötä KalPa jatkaa suoraan kolmessa ottelussa torstaina alkaviin Mestiksen finaaleihin. TuTon kausi päättyy puolestaan niinikään torstaina pelattavaan pronssiotteluun.