Liukkonen junaili voiton KooKoolle

Pistepörssin kärkeen siirtynyt Mikko Liukkonen oli jälleen kerran avainasemassa, syötettyään KooKoon kaikki maalit. Tiukasti taistellut FPS alistui kuitenkin vasta jatkoajalla lukemiin 4-3 (1-0, 1-2, 1-1, 1-0) päättyneessä ottelussa.

Viimeksi marraskuun alussa kotonaan hävinnyt KooKoo oli tänään erittäin tiukoilla viime kierrosten kumman joukkueen, FPS:n, kanssa. Tasaisissa merkeissä edennyt peli ratkesi vasta jatkoajan viimeisen minuutin käynnistyttyä. Anssi Rantanen katseli jäähyaitiosta, kun KooKoo pyöritti peliä rohkeasti neljän hyökkääjän voimin. Lopulta Tatu Kattelus laukoi siniviivan tuntumasta kiekon maaliin Mikko Liukkosen syötöstä. Kimmo Haapa-aro puolestaan paini FPS-vahti Antti Jokelan näköesteenä.

Siinä, että Liukkonen alusti kaikki KooKoon maalit, ei ole Mestis-seuraajille mitään erikoista. Isäntien maalintekijöinä sen sijaan kunnostautui harvinaisemmat nimet. Ykkösketjun sentteri Kattelukselle maali oli vasta kauden kuudes ja muista osumista vastasivat puolustajat. Jukka-Pekka Holopainen teki kauden viidennen ja Jari Raattama toisen osumansa. 65. Mestis-ottelunsa pelanneelle nuorelle Tuomas Gärdströmille maali oli puolestaan koko uran ensimmäinen. FPS:n pistehaina kunnostautuivat sen sijaan tutut nimet; Janne Jokila (1+1) ja Tuomas Suominen (0+2).

Sekä KooKoon Reijo Mansikka että FPS-luotsi Mikko Sokka olivat pelin jälkeen poikkeuksellisen tyytymättömiä, vaikka molemmat joukkueet tärkeitä pisteitä saalistivatkin. Mansikan pettymyksen kohteena olivat porukan alisuorittajat.

– Katteluksen kentällisen varassahan me olemme. Muista viisikoista puuttuu yksi tai kaksi miestä, ja niiden kenttien pelaaminen olikin sitten sen näköistä.

– Muutaman pelaajan esityksiin, luisteluun ja kaksinkamppailuhaluttomuuteen, olen hyvin pettynyt. Miten he kehtaavat katsoa kopissa kavereita silmiin? Ryhtiliikettä pitää tapahtua, Mansikka sadatteli.

FPS:lla oli allaan komeat 6-0- ja 9-0-kotivoitot. Sokan mukaan kaikki pelaajat eivät osanneet käsitellä tilannetta oikein.

– Tiesimme tarkkaan, miten vastustaja pelaa ja kävimme sitä läpi. Ennen peliä kyseltiin ”onko vatsat jo täynnä tai kusi noussut päähän kahden voiton jälkeen”. No, osalla oli vatsat täynnä ja osalla kusi noussut päähän. Nukuttiin ensimmäiset puolitoista erää, harmitteli Sokka.

Gärdströmin eka maali upealla veivauksella

KooKoo aloitti ottelun vauhdikkaasti. Teemu Somppi pääsi yrittämään kahdeksan minuutin sisällä kahdesti läpiajosta FPS-puolustuksen tuhertaessa. Ensin Liukkonen karvasi kiekon alimmalta mieheltä takaapäin kaverilleen, mutta Lukko-laina Antti Jokela torjui Sompin yrityksen. Syötönkatkosta alkunsa saanut toinen tilanne päättyi kovaan, mutta liian korkeaan, kutiin.

Isännät pääsivät yrittämään alkupuolella hetken ylivoimallakin. Holopaisen valelaukaus oli liiankin tehokas, sillä Martin Toms häkeltyi takatolpalla ja ohjasi kiekon selvästi ohi maalin. FPS sai pelata ylivoimalla vähän kauemmin, mutta nolosti kävi. Mikko Liukkonen karkasi laidalta, harhautti pakin ja syötti mukana seuranneelle puolustaja Gärdströmille. Hiukan kankeanakin pidetty puolustaja kiitti tarjoilusta ja veivasi Jokelan upeasti kahville.

Avauserän edetessä ja jäähyjen lisääntyessä forssalaiset pääsivät paremmin juonesta kiinni. Carl Grahnin vartioima KooKoo-maali oli jo kertaalleen paljaana, mutta kiekko sudittiin ohi. Erän viime minuutilla mallille saatiin parikin mylläkkää ja Lasse Lintula nousi terävästi reboundiin, mutta tuloksetta.

Alkurynnistyksen lisäksi isännillä olisi ollut muutama muukin paikka. Maukkain niistä avautui Holopaiselle tasavajain pelatessa. Kattelus kaivoi kiekon laidalta ja ”Holle” oli unohdettu aivan yksin maalille. Aikaa oli luultavasti sekunti tai pari liikaakin, sillä puolustaja päätyi laukomaan kiekon päin vahtia.

Palloseura käyttää paikkansa

Toisen erän alkuminuutit vietettiin KooKoon päädyssä. FPS ei kuitenkaan onnistunut nousemaan maalintekopaikkoihin, kun taas isännät rokottivat heti ensimmäisestä hyökkäyksestään. Somppi vei kiekon alueelle ja pelasi sen Liukkoselle. Sinikypärä löysi rauhallisella ja tarkalla syötöllään puolustuksesta kohti takatolppaa nousseen Jari Raattaman.

Seuraavassa vaihdossa Reino Soijärvi pääsi läpiajoon loistoavauksesta, veivasi, muttei saanut kiekkoa Jokelan taakse. Kaikki näytti isäntien kannalta hyvältä, kun Liukkonenkin pääsi muutamaa minuuttia myöhemmin puolittain karkuun. Hän yritti lämätä sisään längistä, mutta kauden kymmenennen Mestis-pelinsä pelannut molari piti portit kiinni.

Puntit alkoivat kuitenkin tasoittua heti Liukkosen yrityksen jälkeen. Kattelus nappasi voiton hyökkäyspään aloituksesta, mutta vieraat riistivät kiekon ja kirmasivat vastahyökkäykseen. Kiekko pomppi ensimmäisen yrityksen jälkeen maalin taakse, josta Tommi Välimaa kiersi ja kavensi.

Pian maalinsa jälkeen ylivoimalla pelannut FPS laukoi kiekon ylärimaan. Anssi Rantanen oli tosin potkaista kiekon omiinkin Liukkosen kaarreltua alivoimasta välittämättä forssalaispäädyssä. Jäähyt KooKoo kesti, mutta Palloseura kiri siltikin tasoihin: ansaitusti, mutta ehkä siltikin onnekkaasti.

Kouvolalaisten keskittyminen herpaantui kiekon pomppiessa puolustussinisellä ja Tuomas Suominen pääsi vapauttamaan Janne Jokilan maalintekoon. Varmasti ylänurkkaan lätyn sijoittaneesta Jokilasta tuli tasoituksen myötä kauden ensimmäinen 20 maalin rajapyykin rikkonut Mestis-peluri. Erän viimeiset minuutit olivat KooKoolle vaikeat. Se joutui alivoimalle vastustajan saatua uskoa omaan tekemiseensä.

– Kun tulostaululle syttyi lukemat 2-2, iski meillä käsijarru päälle ja pelaamisesta tuli vaikeaa. Meidän piti pelata suoraviivaisemmin ja painaa päälle koko ajan, mutta se ei onnistunut, Mansikka harmitteli.

Kilin-kolin

Päätöserä alkoi räväkästi, sillä KooKoo siirtyi uudestaan johtoon jo puolen minuutin kohdalla. Ykköskentällinen vei kiekon päätyyn ja Kattelus pelasi sen kulmasta maalille. Tällä kertaa Holopainen ei erehtynyt avopaikasta. Palloseura kiri kuitenkin tasoihin kolmisen minuuttia myöhemmin. Jussi Kulmala pääsi laukomaan tehokaksikon Suominen-Jokila esityöstä ylivoimalla nelikon keskeltä ranteella.

Viimeinen kaksikymppinen oli varsin rikkonainen Marko Vepsäläisen viheltäessä jäähyjä vuorotahdilla. Forssalaisten paikat olivat vähissä, kun taas KooKoolla onnistumisprosentti jäi heikoksi. Ylivoimien aikana Valtteri Skyttä pääsi ajamaan maalille, mutta Jokela torjui ja vierailla oli seuranneessa ruuhkassa tuurikin matkassa. Holopaisen vedon molari pudotti eteensä, mutta Somppi sysäsi kiekon ohi tyhjän maalin.

Aivan varsinaisen peliajan loppuhetkilläkin riitti jännitettävää. Pari minuuttia ennen summeria KooKoon tsekkipakki Martin Toms laukoi tulisesti tolpan sisäreunaan. Viime hetket FPS sai yrittää ylivoimalla, mutta parhaan paikan sai KooKoo. Karvaajana häärinyt Liukkonen sai lahjan forssalaispakilta, harhautti – ja laukoi tolppaan.

FPS sai aloittaa jatkoajankin ylivoimalla, muttei saanut valmista aikaiseksi ilman pukukoppiin lähetettyä Jokilaa. Riskillä oman ylivoimansa pelannut KooKoo sen sijaan ratkaisi pelin jokusen kerran kiekkoa siirreltyään.

Tehomiesten varassa

Pisteet ottelusta jaettiin siis 2-1. FPS oli lopussa onnekas saadessaan pisteen, mutta toisaalta isäntienkään esitys ei välttämättä olisi ollut kahden pisteen arvoinen. Molemmat valmentajat analysoivatkin ottelua melko samoin sanankääntein.

– Kaksi pinnaa menivät tänään oikeaan osoitteeseen. Kaverilla oli tolppaa ja ylärimaa, meillä hyvä maalivahti. Harmittaa tietysti, mutta saatiin sentään yksi piste, lohduttautui Sokka.

– Pitkästä aikaa päästiin pelaamaan neljällä täydellä kentällä ja tehtiinkin hyvin töitä viisikkotasolla. Paikkoja saimme hyvin, mutta vastassa oli hyvä maalivahti, hyökkääjät jäässä eikä lauottu tarpeeksi tarkasti, mietti Mansikka.

KooKoo oli – jälleen kerran – Liukkosen varassa. Tehot 0+4 kerännyt taituri kasvatti kauden kokonaispottinsa jo neljäänkymmeneen pisteeseen ja siirtyi pörssikärkeen. Ketjukavereista Somppi hakeutui erittäin terävästi maalipaikkoihin, vaikkei viimeistelyssä onnistunutkaan. Myös Kattelus oli parhaimmillaan, raataen kaksinkamppailuissa. Myös forssalaiset olivat ykkösnyrkkinsä varassa. Suominen väläytteli useampaankin kertaan pelinlukutaitojaan, Jokila puolestaan kärkkyi alati vaarallisena.

Kentällä nähtiin myös runsaasti tuoreita nimiä. Lukosta Hokissa ja FPS:ssa lainalla torjuneen Antti Jokelan tilastot heikkenivät neljän päästetyn maalin myötä, mutta hän kuului kentän onnistujiin – kuten myös Carl Grahn. FPS:n toinen Lukko-laina, kolmosen laidalla pelannut Joni Yli-Torkko, oli odotetun vahva kaksinkamppailuissa, muttei ottanut juurikaan kiekollista roolia. TuTosta siirtynyt puolustaja Mikko Huhto pelasi varmaa peruspeliä ilman tilastomerkintöjä.

KooKoon uusista kokelaista Matti Hanan peliminuutit jäivät melko vähäisiksi, kuten Mansikka oli kauden avauspelin osalta ajatellutkin. Kakkosen laidalla viilettänyt Mikko Silvennoinen luisteli kyllä ahkerasti, mutta lähinnä miehen erotti kaukalosta vain keltaisista hanskoistaan. SaiPa-hyökkääjä jatkaa KooKoossa vielä ainakin seuraavat pari viikkoa.

Peräti 17 kakkosta ja neljä kymppiä jakaneen päätuomari Marko Vepsäläisen linja oli tarkka, muttei aina aivan johdonmukainen.

– Ei kukaan ottanut selvää mitä sai tehdä ja mitä ei, summasi Mansikka.

Tuomioista erikoisin jaettiin ennen jatkoaikaa. Kolmannessa erässä enemmänkin jälkipelistä kiinnostunut Janne Jokila teki keihästyseleen Martin Tomsia kohti, kun summeri oli jo varsinaisen peliajan päättänyt. Maila ei välttämättä Tomsiin osunut vaikka tsekki jään pintaan kierähtikin, sillä tuomari palkitsi molemmat kymmenen minuutin käytösrangaistuksilla.

Joukkueet mittaavat lauantaina sarjan kärkikaksikon tason. KooKoo isännöi Vaasan Sportia ja FPS Mikkelin Jukureita. Ottelu Kouvolassa alkaa poikkeuksellisesti kello 18:00.