KooKoo palasi vaivoin voittokantaan

Jokipoikien tilanne Mestiksen hännänhuippuna vaikeutui entisestään, kun joukkue ei pystynyt käyttämään Kouvolassa viimeisen erän suvereenia hallintaansa hyväkseen. Kuusi edellistä otteluaan hävinnyt KooKoo tarvitsi onneakin palatessaan voittojen tielle luvuin 6-3 (3-1, 1-1, 2-1).

Vain yhden pisteen kauden ensimmäistä kolmestatoista ottelustaan saalistaneen Jokipoikien ongelmana on ollut tason heittely ottelun aikana. Parempaa alkua joukkue ei olisi Kouvolassakaan voinut saada, kun vastassa oli toinen ahdingossa majaileva poppoo, mutta varsin nopeasti se myös tilaisuutensa hukkasi.

Punavalo syttyi ensimmäisen kerran jo neljäntoista sekunnin pelin jälkeen. Kotijoukkueen ykköskenttä laukoi ensin pitkän kiekon ja hävisi sitten puolustuspään aloituksen. Jokipoikien SaiPa-apu Juha Jokiraita kiersi pakin paikalta laitaa pitkin maalille. Pelituntumaa Kouvolasta hakeva Pelicansin Jaakko Suomalainen torjui vielä ensimmäisen yrityksen, mutta kun viisikolta ei apuja herunut sai turkulaishyökkääjä Tuukka Pulliainen viedä joensuulaiset pikamaalilla johtoon.

KooKoon kuitti tuli kuitenkin yhdessä silmänräpäyksessä, 24 sekuntia myöhemmin. Jari Raattaman loistava syöttö kiisi läpi kentän Ilkka Saarelan lapaan. Laitahyökkääjä nosti kiekon maltikkaasti ja mallikkaasti rystyllä ylös.

Jokipoikien selkärangalle pikainen tasoitus tuntui olleen myrkkyä, sillä koko avauserä oli vahvaakin vahvemmin KooKoon – jolle paikkoja kertyi hukattavaksikin. Viiden minuutin pelin jälkeen Jokipoikien Raumalta saama lainavahti Mikael Vuorio avasi lätyn suoraan Teemu Sompin lapaan. Jussi-Mikko Makkonen suti kuitenkin takatolpalta ohi kiekosta. Jokunen minuutti myöhemmin Reino Soijärvi oli survoa kiekon sisään aloitusvoiton jälkeen.

Johtoon KooKoo siirtyi ajassa 11.44 erittäin onnekkaasti. Joensuulaistaustainen puolustaja Kimmo Nevalainen oli juuri aiheuttanut hämminkiä oman maalin kulmalla, mutta kouvolalaiset selviytyivät vahingosta hyökkäykseen. Vuorio pompautti Mikko Kaukokarin laukauksen ja Pulliainen yritti putsata kiekon kauemmas maalilta: huonoin tuloksin, sillä pikkumusta pomppasi oman käden onnella sisään.

Joensuulaisten avauserän ahdinkoa lisäsi joukkueen ottamat kolme rangaistusta. Ensin boksiin joutui Tomi Pakarinen, kun Somppi oli karkaamassa Jokipoikien voittaman hyökkäyspään aloituksen jälkeen. Parinkymmenen sekunnin YV-pelin jälkeen kiekko jo olikin maalissa, mutta päätuomari Simo Saarinen oli jo ehtinyt viheltää pelin sitä ennen poikki, sillä Kimmo Haapa-aro oli turhankin hanakkana maskimiehenä Sompin vedossa.

Jokipojillakin oli paikkansa alivoimalla, kun se karkasi 2-1-vastahyökkäykseen. Jaakko Suomalainen näytti kuitenkin miksi mies viime kaudella palkittiin Mestiksen parhaana vahtina. Hevimies torjui sekä ensimmäisen laukauksen että reboundin. Vuorion kaksiminuuttisen aikana Makkosella oli paikka siirtää KooKoo turvallisempaan johtoon, mutta koeajalla KooKoon vakuuttanut sentteri ei saanut kiekkoa nostettua yli jäässä olleen räpylän. Tapio Ahtosen rangaistustakaan kouvolalaiset eivät surkealla ylivoimapelillään onnistuneet hyödyntämään.

KooKoon vahva ote sai kuitenkin palkkion, kun erää oli jäljellä vain kuusi sekuntia. Pakit olivat hukassa, kun Kaukokari sai kiekon laidalle Teemu Timoskaisen voittaman hyökkäyspään aloituksen jälkeen. Kokkolasta Kouvolaan täksi kaudeksi siirtynyt hyökkääjä kiersi maalille ja viimeisteli erän toisen ja syksyn kolmannen maalinsa.

- Ensimmäinen erä oli meiltä todellinen katastrofierä. Olimme niin passiivisia kuin vai voi olla. Pelaajat ovat toki vastuussa tekemisistään, mutta kannan kyllä vastuuta itsekin. Ehkä minä en pystynyt valmentamaan joukkueetta riittävän rennoksi: avauserässä ei voi peliä voittaa, mutta hävitä voi, Jokipoikien Jouni Varis harmitteli.

Isännillä olisi ollut mahdollisuudet karata avauserässä vaikka kuinka vakuuttavaan johtoon, siksi paljon Jokipojat oli joka tilanteessa oranssipaitoja jäljessä. Erän laukauksetkin kirjattiin KooKoolle murskaavasti 29-5; tiedä sitten mistä tilastomiehet olivat muutaman lisätorjunnan Jaakko Suomalaiselle löytäneet.

Haapa-aro vääntää tärkeän osuman KooKoolle

Vaan menopa muuttui aivan erilaiseksi heti toisen erän alussa. Jokipojat tuplasi laukaisumääränsä heti kaksikymppisen ensiminuuttien aikana. Suomalainen pääsi kuitenkin vielä melko helpolla – toisin kuin kollegansa, jolle oli käydä nolosti jo parin minuutin pelin jälkeen. Pirteällä pelipäällä ollut Kaukokari karvasi kiekon maalin takana aikailleen veskarin lavasta ja tarjosi tekopaikan Teemu Virtalalle kuin hopeavadilla. Mutta eipä viitsinyt Virtala kiekkoa tyhjään maaliin panna.

Seuraavat kymmenkunta minuuttia olivat Jokipoikien hallintaa. Mikko Vanninen pelasi ensin hyvän paikan ketjukaverilleen, mutta Suomalainen torjui suoraan syötöstä napsahtaneen vedon tyylillä. Kiekko ei pomppinut silloinkaan, kun Atte Valli latasi one-timerin Jussi Laineen jäähyn aikana.

Vieraat saivat pelata käytännössä neljä minuuttia ylivoimalla, kun Saarinen kuumensi yleisöä tuomitsemalla Ilkka Saarelan boksiin. Tomi Pakariseen kohdistunut taklaus oli kova, mutta näytti puhtaalta. Tuomari tekikin ratkaisunsa vasta huomattuaan joensuulaispakkia sattuneen. Jyrän alle jäänyt Pakarinen palasi kuitenkin kaukaloon jo muutamaa vaihtoa myöhemmin, joten järin vakavasti tilanteessa ei käynyt. Ylivoimavetoja tuli kiitettävästi, mutta suuremmilta huolilta KooKoo-vahti välttyi.

Erää oli ehditty pelata jo lähes kymmenen minuuttia, ennen kuin vauhdin hukannut KooKoo sai aikaiseksi ensimmäisen kutinsa. Vuorio selvitti 2-1-tilanteen koppaamalla Soijärven suoraan syötöstä lähteen vedon. Maalin päähän Jokipojat toi kauden avausmaalinsa tehnyt Jani Keränen ajassa 31.09. Suomalainen ei saanut tilanteessa irtokiekkoa putsattua, eikä enää ehtinyt takaisin maalilleen ajoissa.

Tärkeän neljännen maalin KooKoolle paini neloskenttä, joka sai fyysisellä otteellaan aikaiseksi hässäkän hyökkäyspäätyyn. Keskushyökkääjä Timoskainen rauhoitti tilannetta ja Haapa-aro laukoi kiekon reppuun. Maali hyväksyttiin, vaikka Ari Kovanen veskarin alueella olikin – pakin puolinelsonissa tosin.

Keskimmäinen erä oli varsin selvästi vieraiden, Jokipojat tilastoi periodin aikana tuplamäärän paikkoja ja kuteja isäntiin verrattuna. Joensuulaisilta puuttui kuitenkin ratkaisijat, eikä joukkue pystynyt hyökkäämään niin suoraviivaisesti kuin sen olisi pitänyt.

Onni kouvolalaisten puolella

Päätöserässä tahti jatkui samana, vieläpä toista erää selvemmin. Jokipojat vei ja KooKoon vikinän saattoi kuulla hallin perimmäiseen nurkkaan saakka. Tappioputken myötä kouvolaisten pelaaminen johtoasemassa on muuttunut peli peliltä tuskaisemmaksi. Useaan otteeseen johtonsa hukanneen KooKoon pelaaminen meni totaaliseen takalukkoon viimeistään 4-3-maalin myötä.

Puolustaja sai lapansa Pulliaisen vedon eteen, mutta Suomalainen tökkäsi irtokiekon suoraan Juha Jokiraidalle. Pelituntuman puutteesta selvästi kärsinyt maalivahti ei taaskaan ehtinyt ajoissa takaisin asemapaikalleen, joten Jokiraidalla oli melko helppo savotta tehdä uransa ensimmäinen Mestis-maali.

Samalla kun kotijoukkueen riveissä paniikki tuntui kasvavan kasvamistaan, sai Jokipojat kavennuksesta hurjasti lisävirtaa pohkeisiinsa. Itseluottamustakin osuma tuntui tuoneen roppakaupalla. Jokipojilta tuntui onnistuvan kaikki vaikeimmatkin kuviot: niin jalkakikat kuin kiekon jätötkin. KooKoolle kiekko ei sen sijaan pomppinut vahingossakaan.

- Meidän liike loppui toiseen erätaukoon. Jokipojat oli kyllä tosi hyvä kaksi erää ja hyökkäsi suoraviivaisesti, KooKoon Reijo Mansikka myönsi taiston päätyttyä.

Tasoitusmaalia vieraat eivät kuitenkaan saaneet tehdyksi vimmatusta yrittämisestään huolimatta. KooKoon tuskaa kuvasti hyvin tilanne, jossa kiekko oli jo lähes saatu puretuksi omalta alueelta. Oma mies, Teemu Somppi, katkaisi lentoradan kuitenkin siniviivalla jo pudotti lätyn Petri Pyhäjärvelle, jonka vedon Suomalainen torjui hyvin.

Vielä tärkeämmän pelastuksen hän esitti hetkeä myöhemmin. Jani Keränen oli unohtunut KooKoon neloskentältä täysin vapaaksi. Läpiajo kilpistyi kuitenkin, kun Suomalainen piti jalkovälin tiukasti supussa. Paine kuitenkin jatkui KooKoon maalilla ja pian Jokipojat laukoikin kolme kertaa peräkkäin – tuloksetta kylläkin.

- Pystyimme parantamaan peliämme toiseen erään ja kolmas erä oli mielestäni parasta Jokipoikia. Paikkojahan meillä oli päätöserässä, mutta sitten muutama virhe ja niks-naks. Olemme tällä kaudella hallinneet pelejä ajoittain ja nyt melko pitkään. Nuo kaksi erää tyydyttävät, löysi Jouni Varis kehuttavaa suojattiensa esityksistä.

Rajusti töitä jälleen kerran tehneellä Haapa-arolla oli mahdollisuus nousta kotijoukkueen sankariksi, kun peliä oli jäljellä kuusi minuuttia. Hyökkäysinnossaan joensuulaiset olivat unohtaneen hyökkääjän täysin vapaaksi, mutta Kittilässä kiekko-oppinsa saanut Haapa-aro ei onnistunut käyttämään karkumatkaansa hyväkseen. Hetkeä myöhemmin KooKoon oli käytettävä aikalisänsä.

Sankarin viittaa tarjottiin myös Kimmo Nevalaiselle, joka suti pari minuuttia myöhemmin Mikko Kaukokarin syöttämästä kiekosta vain pölyjä. Hukastusta paikasta turhautunut Kaukokari lyhensi vielä kouvolalaiskatsojien kynsiä ottamalla heti tilanteen jälkeen turhan jäähyn.

Ratkaisu syntyi kuitenkin yllättäen alivoimalla. Epävarmaa peliä esittänyt Kaj Lindström sai tällä kertaa avattua kiekon kokoonpanoon palanneelle Tatu Kattelukselle. Kapteeni kuljetti kiekkoa kohti kulmaa, josta antoi millimetrintarkan syötön takatolpalle. Reino Soijärvellä oli helppo työ iskeä kauden kuudes maalinsa.

Maalivahdin kenttäpelaajaan vaihtanut Jokipojat myllytti vielä kovaa lopun YV:stä. Kiekko pomppikin jatkuvasti maalinedusruuhkassa, mutta sarjajumbolla ei ollut tuuria matkassa tässäkään pelissä. Se kuitenkin taisteli loppuun asti ja voitti viimeisellä minuutilla tärkeän hyökkäyspään aloituksenkin. Haalariosaston Haapa-aro katkaisi kuitenkin poikittaisyötön ja Jussi-Mikko Makkonen sinetöi loppulukemat 6-3 laukomalla kiekon tarkasti tyhjään reppuun.

KooKoon vauhti oli kolmannessa erässä täysin hukassa – ja ainakin hyökkäyspäässä tuntui puutetta olevan innostakin. Sen harvan kerran kun joku KooKoo-hyökkääjistä kiekon alueelle vei, ei apuja ainakaan maalipaikoissa ollut. Jokipojat sen sijaan painoi päälle kovalla sykkeellä ja kirjasikin erässä kolminkertaisen määrän laukauksia isäntiin verrattuna.

Joensuulaisten piina jatkuu

Jokipoikien tuska ei helpottanut Kouvolassa yhtään, vaikka joukkue jälleen kerran todisti pystyvänsä esittämään hyvääkin Mestis-kiekkoa. Tässä tilanteessa vain sarjataulukkoon merkittävillä pisteillä on väliä – sympatia- tai tyylipinnoilla ei jumbosijaa jätetä.

- Onnittelut KooKoolle voitosta. KooKoo pääsi nyt siitä ahdingosta missä me olemme, Varis totesi.

Viime kaudella Jokipojat kulki Suomi-sarjassa voitosta voittoon, mutta nousijajoukkueen tie on ollut Mestiksessä tahmeaakin tahmeampi. Eroa karsintaviivaan on jo yhdeksän pistettä, eikä tappioputken venyminen helpota voittamista sitten yhtään. Työpaikkansa puolesta joensuulaisvalmentaja ei vielä kuitenkaan myöntänyt olevansa huolissaan.

- Pelaajilta on tullut viestiä, että palautetta pitäisi antaa kovempaakin – ja onhan sitä välillä annettukin. Mutta positiivisuuden kautta tässä yritetään edetä. Asenne on kunnossa, eikä harjoituksissakaan ole löysäilty.

- Jos tuolla työmäärällä ei tule voittoa niin… Kyllähän pieniä onnistumisia tulee, mutta vain voitto lämmittää. Itse en mieti paineita, vaan lataan 110% joukkueen eteen, tiivisti Varis.

Vaikka KooKoo onnistuikin katkaisemaan huolestuttavan pitkäksi venyneen tappioputkensa, ei Reijo Mansikan kasvoilta ollut luettavissa kovinkaan suurta onnea. Vahvan avauserän jälkeen joukkue kadotti otteensa täysin ja esitti sellaista peliä, jolla ei jatkossa lisäpisteitä kerätä.

- Kaksi pistettä oli tärkeintä. Erityisen tyytyväinen olen pelaajien puolesta. Meillä oli pitkä musta putki takana ja nyt pelaajat saivat voiton alleen.

- En viitsi hirveästi arvostella peliä, kun tiedän mitkä paineet pelaajilla oli tässä tilanteessa ja etenkin kotipelissä. Oli valtavasti hermostuneita ratkaisuja ja pelonsekaisia hetkiä, Mansikka päivitteli.