KooKoon selkäranka katkesi kolmannessa erässä

Jukurit on ollut ylitsepääsemättömän vaikea vastus KooKoolle aiemmilla kausilla, eikä mikään tunnu muuttuneen. Joukkueiden tämän kauden ensikohtaaminen päättyi Kouvolaan saapuneiden jukurifanien riemuksi ansaittuun ja suurinumeroiseen vierasvoittoon lukemin 2-6 (1-2, 1-1, 0-3).

KooKoo sinnitteli Jukureiden kyydissä aina kolmannen erän puoliväliin asti. Samuli Piiroisen 2-4- ja Markku Erholtzin 2-5 -maalit seitsemäntoista sekunnin välein ratkaisivat kuitenkin pelin lopullisesti. Kumpikin osumista syntyi kotijoukkueen karkeiden puolustusvirheiden seurauksena.

- Meille tuli pieniä, hetkittäisiä, nukahtamisia. Emme pelanneet miehiä puolustuspäässä loppuun asti. Sama vika on ollut koko syksyn, joten Akilleen kantapään sijainti on kyllä tiedossa, myönsi KooKoo-luotsi Reijo Mansikka.

KooKoolta sivussa olivat ottelusta Tatu Kattelus ja kautensa jo lopettamaan joutunut Janne Jaakkola. Jukureilta puuttui puolestaan kuumeinen Lasse Kanerva.

1-2 KooKoon hyvästä alusta huolimatta

Monet odottivat ottelulta tiukkaa puolustuspeliä, mutta etenkin avauserässä molemmille joukkueille avautui rutkasti paikkoja ja runsaslukuinen yleisö sai seurata viihdyttävää ja vauhdikasta peliä. KooKoo aloitti pelin ennakkoluulottomasti ja esitti erän ensimmäisellä puoliskolla ehkäpä alkukauden parasta peliään.

Täydet minuutit jukurimaalilla alkukaudesta urakoinut Mikko Strömberg joutuikin ensimmäisten vaihtojen aikana torjuntatöihin useammankin kerran. Ensin puolustaja Kimmo Nevalaisen vahvan nousun seurauksena ja sittemmin KooKoon neloskentän maalinedusmylläkässä. Muutamaa minuuttia myöhemmin Reino Soijärvi karkasi läpiajoon, mutta Strömberg torjui ja pakit siivosivat irtokiekon.

Strömberg selvitti myös Matti Hietakankaan masinoiman mylläkän, mutta joutui lopulta antautumaan ajassa 11.21. Ilkka Saarela vei kiekon maalin takana ja veti molemmat mikkeliläispuolustajat kimppuunsa. Teemu Timoskainen sai tuoda rauhassa plätän maalin eteen ja käänsi kauden avausmaalinsa sisään jäätä pitkin.

- Ensimmäinen kymppi oli heikoin jaksomme ottelussa ja peliin sisäänpääsy oli vaikeaa. Pystyimme kuitenkin nostamaan häntää pystyyn jo ensimmäisen erän lopussa, puheli jukurikoutsi Risto Dufva.

Ennen hännän nostoa Jukurit joutui vielä selvittämään Erholtzin rangaistuksen. Mikko Kaukokari antoi ylivoimalla todellisen namupassin Niko Kanteliselle, joka ei kuitenkaan kurittanut vanhaa seuraansa vaan laukoi selvästi yli. Muuten keltamustien alivoima oli erinomaisen fiksua.

Tasoitusmaalista vastasi puolustaja Esa Saksinen kauden ensimmäisellään. Lahtelaiskasvatin terävä ylösnousu jäi huomaamatta laidalla painiskelleilta KooKoo-pakeilta ja Saksinen malttoi viedä Grahnin jäihin ja nostaa sitten kiekon ylös. Jani Väänänen antoi vapauttavan syötön suoraan joukkuetoverinsa lapaan.

Johtoon Jukurit siirtyi vajaat kolme minuuttia myöhemmin. KooKoolla oli juuri ollut vaarallinen 2-1-hyökkäys, mutta Strömberg torjui Timoskaisen vedon. Mikkeliläisten hyökkäys lähti nopeasti ja Tuomo Jormakka iski reboundin varmasti sisään.

Somppi tuo toivoa

Myös toisen erän alussa Timoskaisella oli paikkansa, mutta kankeahko keskushyökkääjä ei saanut kiekkoa nousemaan. Jukurit sen sijaan käytti omat paikkansa jälleen hyväkseen. Säännöllisesti aloituksia tänään hävinnyt KooKoo menetti taas yhden puolustuspään pudotuksen, Lindfors siirsi kiekon kulmasta maalille ja Jormakka sisään.

Hätää kärsimässä ollut KooKoo sai kuitenkin pian helpotusta ahtaalta näyttäneeseen tilanteeseensa, kun Miro Laitisen turhaakin turhempi koukku vei vieraat kahden miehen alivoimalle. Soijärven ohjauksen Strömberg torjui, mutta kiekon lapaansa saanut Tero Koponen ei saanut pikkumustaa puretuksi ajoissa. Niinpä maalintekijän vaiston omaava Teemu Somppi nakkasi kiekon läheltä ylös.

Seuraavat kolme jäähyä tulivat kuitenkin KooKoolle. Jukurit on ollut alkukauden heikoimpia ylivoimajoukkueita – eikä se ratkaisua saanut aikaiseksi nytkään, vaikka sai pelata yli puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaankin. Kiekkoa pyöritettiin hyvin, mutta terävyys ja määrätietoisuus joukkueelta oli tyystin kateissa.

Jäähyjen jälkeen KooKoo sai taas pelijuonesta kiinni, oltuaan melko hukassa koko avauserän. Kurinalaisesti pelannut vastustaja ei kuitenkaan paikkoja tarjonnut, eikä kumpikaan joukkueista onnistunut viime minuuttien paikkojakaan hyödyntämään.

Selvä peli

Päätöserästä piti tulla tiukka taistelu, eihän eroa ollut kun yksi maali Jukureiden eduksi. Simo Mälkiän jäähynkin KooKoo selvitti; sen lopussa Koposella oli tosin paikkansa mutta kiekkoa ei noussut yli Grahnin patjojen.

Kotijoukkueen paikka tasoitukseen tuli, kun erää oli pelattu kuusi minuuttia. Timoskainen napautti terävän kudin suoraan syötöstä, mutta Strömberg venytti kilpensä ottelun ykköstorjuntaan. Jani Väänäsen kakkosen Jukurit selvitti tyylillä.

Ja sitten olikin tuon kouvolalaisyleisölle katkeran tehotuokion vuoro. Ensin Olli Sipiläisen viivaveto jäi pomppimaan maalin eteen ja kun pakkeja ei sen siivoaminen kiinnostanut, käänsi Samuli Piiroinen kiekon tarkasti alanurkkaan. 17 sekuntia myöhemmin oli KooKoon kakkoskentän vuoro olla aivan hukassa. Mikko Hakkarainen pelasi kiekon laidalta puolustaja Erholtzille, joka tälläsi komeasti suoraan syötöstä alanurkkaan.

Tero Koposen rangaistuksen aikana KooKoo koetti vielä upporikasta ja rutiköyhää – ja lottovoitto jäi saamatta. Strömbergin katkon ja noston jälkeen valkokypärä Antti Laakso sai luistella kiekon tyhjään maaliin. Jukureiden seitsemäskään maali ei lopulta hirveän kauaksi jäänyt, sillä Erholtz sai vielä lopussa nousta vapaasti maalille. Tällä kertaa tuloksetta kylläkin.

”Jukurit pikkaisen parempi”

- Näkisin toisen erän ottelun ratkaisuna. Loppunumerot mairittelevat ehkä vähän, mutta kyllä me mielestäni olimme pikkaisen parempia, Dufva totesi.

Sanotaan, että vaatimattomuus kaunistaa. Vaan eipä jukurivalmentajalla juurikaan syytä moiseen vaatimattomuuteen olisi pelin jälkeen ollut. Muutamaa kotijoukkueen vahvaa periodia lukuunottamatta Jukurit vei ja KooKoo vikisi. Jukurit oli parempi omassa päässä, käytti omat paikkansa kovalla prosentilla, voitti aloitukset selvästi ja nautti terävämmästä maalivahtipelistäkin.

Neloskenttä mikkeliläisiltä käväisi jäällä kunnolla vain ensimmäisessä erässä, mutta muut kolme olivat tasaisen hyviä ja onnistuivat maalinteossakin. Liike oli se ase, jolla KooKoon puolustus revittiin riittävän hajalle. Etenkin puolustajien taustanousut tuntuivat olevan myrkkyä kouvolalaisille.

KooKoo on kärsinyt nyt selvät tappiot kaikille kovemman luokan vastustajilleen. Syykin on melko selvä: puolustus on ajoittain erittäin epävarma ja maalivahti jää aivan liian yksin torjuttuaan ensimmäisen vedon.

- Ei joukkuetta voi hirveästi moittia. Junioreista ei ole helppo tulla pelaamaan miesten pelejä, ja nämä ovat niitä oppirahoja joita pitää maksaa, Mansikka vakuutteli.

- Mutta ei tätä hirveästi jäädä murehtimaan, vaan kerätään rivit ja suunnataan karavaani Kokkolaan ja Kajaanin. Olen edelleen luottavainen joukkueen suhteen, mutta se on selvä että kevättä kohden päästettyjen maalien määrä pitää saada pienemmäksi.