Onko Jukurit mörkö tämänkin vuotiselle KooKoolle?

MESTIS / Ennakko
Torstain Mestis-kierroksen kärkiottelu pelataan hivenen yllättäen Kouvolassa. Kohtaavathan kaukalossa lähestulkoon paikallisvastustajat KooKoo ja Jukurit, jotka molemmat majailevat kahdeksan kierroksen jälkeen sarjataulukossa totutuilla sijoilla.

KooKoon kolmen viime kauden Mestis-historia on melkoisen komea. Yksi ruma risu kimpussa kuitenkin on: Jukurit. Tokihan Jukurit on saman ajanjakson menestynein seura, mutta siltikin sen ylivoimainen historia KooKoota vastaan tuntuu kummalliselta, jopa yliluonnolliselta. Kouvolalaisluotsi Reijo Mansikan selitys on kuitenkin varsin maanläheinen.

- Pojat herätetään neljältä aamulla ja jaksavat jauhaa pelityyliään ihailtavasti. Samanlaisilla lääkkeillä meidänkin pitäisi pystyä kaukalossa vastaamaan ja pakottaa Jukurit tekemään virheitä.

KooKoon viimeisin voitto mikkeliläisistä on vuoden 2002 tammikuulta, jolloin Reino Soijärvi ratkaisi jatkoaikarankkarilla pelin aivan viime sekunneilla Kalevankankaan hallissa. Tuolloin ei robottilaumallekaan jäänyt enää mahdollisuuksia kääntää peliä edukseen.

Kotivoittoon Jukureista KooKoo on äitynyt viimeksi kaudella 2001-02; tuolloin vieläpä kahdesti, kun jäähalliongelmat olivat pakottaneet Jukurit pelaamaan yhden kotiotteluistaan Kouvolassa. Yhteensä KooKoo on runkosarjan viidestätoista kohtaamisesta voittanut vain kolme – pudotuspeleissä ei kertaakaan.

Viime kaudella Jukurit voitti kaikki joukkueiden seitsemän kohtaamista. Mikkeliläisten maalivahti Mikko Strömberg tuskastutti yhden kouvolalaishyökkääjän toisensa jälkeen. Mutta nyt ainakaan KooKoon hyökkääjillä ei pitäisi mitään kammoa ennalta olla – viimevuotisesta kalustosta torstain kamppailussa pelaavat vain Soijärvi ja Teemu Timoskainen.

KooKoolla jälleen keskushyökkääjäpulmia

uutinen

Jaakkolan kausi ohi


[lue lisää]

Vuosi sitten KooKoo tuskasteli sentteripulan kanssa enemmänkin, mutta vahingosta on viisastuttu: nyt porukassa on liuta myös keskelle pantavia pelaajia. Vaan eipä asetelmat silti läheskään parhaat mahdolliset ole. KooKoon ykkössentteri ja kapteeni Tatu Kattelus on kärsinyt alkukauden ajan selkäkivuista, eikä pelaa tämän viikon kamppailuissa. Leikkauspöydällä käyneen kakkossentteri Janne Jaakkolan kausi puolestaan on kokonaan ohi.

Uusvanhana tuttavuutena KooKoon paidan pukeekin ylleen Jukureita vastaan Jussi-Mikko Makkonen, jonka kanssa on tällä haavaa sovittu viiden ottelun mittaisesta koeajasta. Lahtelaiskasvatti käväisi jo viime kaudella paikkaamassa kouvolalaisten miesvajausta seitsemässä ottelussa. Pelicansissa harjoituskauden näyttöjä antanut Makkonen jäi lopulta ilman liigasopimusta ja on hyökännyt alkukauden Suomi-sarjan HeKissä.

Mansikka ei halua sotkea vähitellen vakiintumaan päin olevia kentällisiä ja niinpä Makkonen ottaakin Katteluksen paikan KooKoon ykköskentästä, laidoillaan Soijärvi ja Teemu Somppi. Kahden avainhyökkääjän lisäksi kotijoukkueelta on sivussa vielä peräpään pitkäaikaistoipilas Jussi Onnela.

Jukurit puolestaan päässee otteluun parhaalla kokoonpanollaan. Ennenkin KooKoota kurittanut kokenut Antti Laakso lienee tällä hetkellä se vaarallisin sarvipää. Forssalaislähtöinen laitahyökkääjä on saalistanut viidestä viime ottelusta kahdeksan tehopistettä. Mikko Hakkaraisen ja Lasse Kanervan kera hyökkäävä Laakso syötti mikkeliläisten molemmat maalit voitokkaassa Sport-pelissä.

Tulikuumassa vedossa on myös maalivahti Strömberg: selän taakse ei ole mennyt kiekkoakaan viimeiseen puoleentoista pelattuun tuntiin, ja nollapelejäkin on kertynyt jo kolme. Kakkosvahti Kai Tillanen saaneekin vielä odotella pelivuoroaan. KooKoon maalivahtitilanne onkin kinkkisempi: sekä Carl Grahn että Esa-Tapio Palmu ovat väläytelleet, mutta kummankin otteista on puuttunut tasaisuus.

Linja-auto on jääkiekkoilijan toinen koti

KooKoon alkukausi on sujunut tulosten, ja etenkin pistepussin, valossa kerrassaan erinomaisesti. Ainoat tappiot ovat tulleet sarjan ennakkosuosikeilta, eli Sportilta ja KalPalta – nekin vieraskaukaloissa. Kotona KooKoo ei ole vielä taipunut syksyn aikana kertaakaan. Uudistuneen porukan veri punnitaan kuitenkin todenteolla vasta tällä viikolla.

Vastaan asettuvat neljän päivän sisään Jukurit, Hermes ja Hokki – eli juuri ne joukkueet joiden kanssa KooKoon uskotaan kisailevan samoista sijoista keväämmällä.

- Kyllä tässä sarjassa on yksitoista päävastustajaa, ei sitä voi miettiä keneltä ne pisteet ottaa. Jos ei ole parhaassa vireessä, niin noutaja tulee – oli vastassa sitten kuka tahansa, muistuttaa Mansikka kuitenkin.

Lähestyvä otteluruuhka on melkoinen, mutta Mansikka suhtautuu tilanteeseen tyynesti.

- Tämähän on mukava viikko: saa pelata paljon, eikä tarvitse vain harjoitella.

Jukureilla tilanne on toinen. KooKoo-ottelun jälkeen joukkue kohtaa lauantaina Vantaan, mutta saa sitten lepäillä viikon päivät. Ohjelma on kuitenkin mikkeliläisittäinkin mielenkiintoinen, sillä halliremontin johdosta Jukurit pelaavat peräkkäin kolme vierasottelua. Vieraissa mikkeliläisten peli ei ole vielä aivan toivottua tulosta tuottanut, sillä kolmesta aiemmasta matkapelistä saaliina on vasta kaksi pistettä.

Muutenhan Jukureiden kausi on alkanut totuttuun tapaan: puolustus on pitänyt erinomaisesti, maalivahtipeli on onnistunut ja ratkaisijoita löytynyt riittävän laajalta säteeltä. Mikäli vanhat tunnusmerkit pitävät paikkansa, on torstaina nähtävissä tiukkaa taistelua – mutta vähän maaleja. Avausosuman tekijä on pelissä poikkeuksellisen vahvoilla, etenkin jos ensimmäisenä onnistuvat vierailijat.

» Lähetä palautetta toimitukselle