Sportista ei Jukureiden kaatajaksi

MESTIS / Raportti
Vaasan Sportin ja Mikkelin Jukureiden väliset ottelut ovat tällä kaudella olleet mikkeliläisten kauraa. Neljä ottelua ja neljä voittoa savolaisille. Illan koitoksesta ei draamaa puuttunut. Vaasa Arenaan löytäneet yli 4200 katsojaa näkivät värikkään ottelun, seitsemän maalia, kotijoukkueen takaa-ajon ja virheet, sekä kuumia tunteita herättäneen tuomarikolmikon.

Jukurit 8 pistettä, Sport 1, siinä vaasalaisittain karut faktat tämän kauden kohtaamisista.

Strömberg tulessa

Tilastojen valossa Mestiksen paras maalivahti oli statuksensa arvoinen ensimmäisessä erässä. Puhurinlailla avauserään luistellut Sport otti heti otteen ottelun kulusta ja piti mikkeliläisveskarin työn touhussa.

Vielä viime kaudella Sportissa pelanneen Juha Salmun kompuroinnin ansiosta vastaiskulla iskeneen Sport-hyökkäyksen päättämisessä epäonnistunut Kim Nabb oli vain yksi, joka joutui toteamaan Mikko Strömbergin paremmakseen. Paras paikka erässä oli Patrik Westerbackilla, jonka harhautuksien jälkeen verkko oli jo täysin avoinna, mutta sentteri pihtaili kutiaan liian kauan ja Strömberg ennätti kilpineen väliin.

Niin kuin usein jääkiekossa, jos et tee maalia, niin kaveri tekee. Niin tälläkin kertaa, kun Jukurit iski komealla vastahyökkäyksellä johtoon. Joni Tuominen kiskaisi purkukiekon pleksin kautta keskialueelle, jossa siihen pääsi käsiksi Samuli Piiroinen. Piiroisen ohella 2-1-hyökkäykseen ampaissut Iivo Hokkanen sai laittaa mustan reppuun vapaasti laiturikaverinsa syötöstä.

Ensimmäinen erä oli hyvää kiekkoa kotijoukkueelta. Lopulta se ei kuitenkaan päässyt aivan huippupaikkoihin kovinkaan useasti. Jukuripaketti puolusti nöyrästi, tuomarilinjan sallimissa rajoissa.

Kotijoukkue virheilee

Jukurit tuli toiseen erään aktiivisemmalla otteella. Se nosti karvaustaan ja Sportin avauksista ei ajoittain meinannut tulla mitään. Jukureiden karvaus tuotti kuitenkin enemmän vain harmia Sportin hyökkäyksiinlähdöille kuin olisi luonut vierailijoille tekopaikkoja.

Erän puolen välin jälkeen Jukurit kasvatti johtoaan kahteen maaliin. Huippukauden Sportin takalinjoilla pelannut Jussi Heikkinen ei saanut pomppivaa kiekkoa kiinni siniviivalla ja Miro Laitinen ampaisi puolittaiseen läpiajoon. Koko kentän halki tehty luistelupyrähdys päättyi kovaan rannelaukaukseen, joka upposi Danielssonin haaroista maaliin.

Sport pääsi yrittämään kavennusta illan ensimmäisellä ylivoimallaan nopeasti Jukuri-maalin jälkeen, mutta kavennus tuli vasta myöhemmin. Juhani Tamminen vaihtoi aikalisän aikana Aniket Dhadphalen ja Mika Suoraniemen paikkaa ja jenkki kiitti ykkösvitjan paikasta. Vaarattoman kulmamyllyn päätteeksi kiekko ajautui Markus Jämsän kautta luukulle ja Dhadphale suti irtokiekon ensimmäisen kerran Strömbergin selän taakse.

Toinen erä oli virheiden säväyttämä, varsinkin kotijoukkueen osalta. Kiekko poltti avauksissa lavassa ja Jukurit katkoivat hyökkäysalueellaan usein. Myös hyökkäyksissä oli eroja, sillä vierailijoiden yritykset päättyivät melkein aina laukaukseen, kun kotijoukkue tuntui pihtaavan kutejaan.

Leppäsen linja väritti kolmatta erää

Kolmas erä alkoi vaasalaisittain surullisesti, kun kuumana käynyt Sport-koutsi Juhani Tamminen otti kahden minuutin rangaistuksen suunsoitosta hyvän Sport-otteen aikana. Juha Salmu paikkasi alkuottelun kompurointiaan ja nousi keskeltä Sportin puolustuksen antaessa tilaa ja laukoi kiekon Danielssonin haaroista sisään. Laukaus ei katsomoon näyttänyt kovinkaan vaaralliselta, joten Sport-maalivahti tuskin oli tyytyväinen otteisiinsa tilanteessa.

Heti Jukureiden 1-3-maalin jälkeen Sport sai kaksi peräkkäistä rangaistusta, mutta Jukureiden ylivoima oli surkeaa. Kenties johto nostatti mieliin jo hyvänolon tunnetta.

Sportin ottelun toinen ylivoima pyöri jo hyvin, mutta tulos oli kaikkea muuta kuin toivottu. Samuli Piiroinen karkasi läpiajoon ja iski kiekon maaliin, vaikka Vesa Myllyaho yrittikin estää koukkaamalla. Myllyahon epäonneksi hänen estämisensä ei vain ollut riittävän tehokasta ja Piiroinen pääsi punnertamaan kiekon rystyltä verkkoon.

Kolmas erä oli vanhennut jo yli puolen välin, kun ottelun erotuomarina toiminut Jussi Leppänen sai yhtäkkiä vauhtia herneeseensä. Pitkin ottelua vallinnut salliva linja muuttuikin yhtäkkiä tarkaksi ja Jukurit joutuivat synneistään istunnoille. Hetkessä Sport pääsi 5-3-ylivoimalla ja Dhadphale suti illan toisen osumansa maalin edestä.

Sport sai jatkaa ylivoimalla ja heti perään Jukuri-pelaajaa vietiin jälleen boksiin. Patrik Westerback vei keskialueella miestä vartaloharhautuksella kioskille ja kampitus oli ainoa vaihtoehto. Tällä kertaa Chris Allen laukoi viivasta ja Pete Suonpää ohjasi kiekon verkkoon.

Maalien jälkeen Sport painosti kovasti, mutta maali ei kuitenkaan ollut lähellä. Maalivahtikin otettiin pois, mutta lopulta tilanne vesittyi Pete Suonpään korkeasta mailasta saamaan suihkukomennukseen puoli minuuttia ennen loppua.

Tamminen kävi kuumana

Ottelun jälkeen puheenaiheeksi nousi vaihteleva tuomarilinja. Tamminen syytti tuomarikolmikkoa viheltämättä jättämistä kiekottoman miehen estämisistä. Jukurit kieltämättä harrasti vahvaa mieshäirintää, mutta teki sen taitavasti ja tuomarin oli siihen vaikea tarttua.

- Kärkikarvaajaa estettiin tänään paljon. Meidän karvausmomentti pelattiin pois törkeästi. Mä olen sitä mieltä, että jos tämmöinen pelin pilaamisen annetaan jatkua, niin ei tuolla katsomossa ole kohta kuin tuomareiden sukulaiset. Maalit ja vauhdikas peli on tämän lajin suola, tämä on entertainment businesta!

- Mä pyydän, että kun me pelataan täällä näitä huippupelejä, joissa on 4500 katsojaa, Sport-KalPa ja Sport-Jukurit, niin laittakaa tänne Levosen Japa viheltämään, jatkoi Tamminen.

Otteluvalvoja Matti Jouppi sanoi illan tuomarin esiintyneen kohtuullisesti.

- Nuo kiekottoman miehen estämiset ovat aina rajatapauksia.

Ottelun lopulla, kun Sport pelasi ilman maalivahtia, Jukurit näytti lyöneen pitkän kiekon. Linjatuomari nostikin kätensä pitkän merkiksi, mutta se jäi kuitenkin lopulta viheltämättä. Sport olisi saanut tilanteesta vielä yhden mahdollisuuden aloitukseen vieraiden päädystä. Otteluvalvoja Jouppi ei tuominnut linjatuomareita ennen heidän sanallista versiotaan.

- Linjatuomareiden esityksestä en vielä voi sanoa, koska en tiedä mitä siinä lopussa tapahtui, kun pitkä kiekko jäi viheltämättä. Minun pitää haastatella heidät, että oliko pitkä vai ei.

Jukureiden valmentaja Risto Dufvalla oli selkeä käsitys tilanteesta.

- Oli pitkä.

Sportin pelaajat kävivät tilanteesta todella kuumana ja ottelun jälkeen tuomarikolmikko oli monen vaasalaisen ympäröimänä. Sportin kapteenille Markus Jämsälle annettiin tilanteesta lopulta pelirangaistus käytöksestä.

Tammisen teesit olivat selvät.

- Ymmärrän sen, että otteluvalvoja puolustelee tuomareita. Olen kuitenkin sitä mieltä, että yleisö ei kauan tämmöistä peliä jaksa katsoa.

Veskarit ja virheet

Vierailijat olivat tänään kahdessa asiassa kotijoukkuetta edellä. Maalivahti Mikko Strömberg oli virkaveljeään parempi ja esitys joukkueena oli ehyempi kuin Sportilla. Sport teki kiekollisena paljon virheitä ja puolustuspelaaminen ei ollut niin tiivistä kuin Jukureilla.

- Kolmannen erän jäähysumaan asti peli oli semmoista niin kuin sen pitää olla. Sitten otettiin neljä kahden minuutin jäähyä lyhyeen aikaan. Kyllä se olisi harmittanut, jos olisi menetetty 4-1-johto, kertoi Risto Dufva.

Jukurit ei pelityylillään paljon kavereita tänään Vaasasta hakenut. Pienenkin paineen kohdatessa joukkue kiskaisi pitkän kiekon. Niitä tuli tänään Vaasan illassa todella paljon. Jukureiden pitkäkiekko-innokkuutta intoa lisäsi se, että joukkue oli tänään todella vahva aloituksissa. Se vei kotijoukkuetta niissä selkeästi, varsinkin toisessa ja kolmannessa erässä.

- Oltiin aktiivisia niihin jäähyihin asti. Siinä vaiheessa me johdettiin 4-1 ja kyllähän me se tajuttiin, että ei meidän tarvitse enää maalia tehdä voittaaksemme ottelun. Turvattiin sitten vain johtoa, Risto Dufva jatkoi.

Sportin peli ei tänään ollut niin hyvin kuosissa kuin se on viime aikoina ollut. Avauserän hyvä draivi olisi pitänyt saada puettua maaliksi.

- Me ei oltu tänään parhaimmillamme, mä aistin sitä jo aamutreeneissä. Se ei kuitenkaan vähennä Jukureiden voiton arvoa, Tamminen myönsi.

Sport haki sähäkkyyttä maalin edustalle Aniket Dhadphalen myötä.

- Tein aikalisän jälkeen pelaajavaihdon, missä Aniket Dhadphale ja Mika Suoraniemi vaihtoi paikkaa. Suoraniemen tehot ovat laskeneet viime peleissä ja meidän täytyy löytää toimivat kombinaatiot playoffeihin. Tässä on vielä seitsemän peliä, ja laskujeni mukaan 24 päivää aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle