Sportilla maajoukkuekammo

Sport on kohdannut Suomen U20 maajoukkueen kahdesti kahden vuoden aikana. Ja kummallakin kerralla pikkuleijonat ovat jättäneet Sportin kotkat pisteittä. Sportin kaatajana kunnostautui tällä kerralla kahden maalin Jarmo Jokila.

Molemmat joukkueet olivat kokeneet illan otteluun kokoonpanomuutoksia. Sportilta istui sivussa Jukurit-kamppailun nyrkkisankarit Markus Jämsä ja Teemu Sainomaa. Pete Suonpää palasi kaukaloon ja pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa. Tähän asti kokoonpanossa ollut, mutta penkillä istunut Alexandr Polozov debytoi myös jään puolella. Polozovin rooli jäi hyvin pieneksi, mutta jäällä ollessaan taskuraketti taisteli esimerkillisesti joukkueen suurimmalla sydämellä.

U20:n ennakkoon ilmoitetusta kokoonpanosta olivat poissa HPK:n Karri Rämö ja Risto Korhonen, sekä KooKoon Aapo Lampinen ja Valtteri Skyttä. Poissaolijoiden tilalle oli kutsuttu Tommi Huhtala, Veikko Karppinen, Aleksis Ahlqvist, Timo Seppänen sekä Markus Rämä.

Vauhtia piisasi alusta loppuun

Vaikka U20 ei lehtereille kovinkaan paljoa väkeä saanut lähtemään, ottelu tarjosi katsojille vauhdikkainta ja siisteintä Mestis-kiekkoa pitkään aikaan. U20 keskittyi luisteluun ja kiekkokontrolliin, eikä juuri missään vaiheessa harrastettu sumputtamista tai edes kahvaamista. Molemmat joukkueet liikuttivat kiekkoa nopeilla siirroilla ja pitivät kovaa liikettä yllä alusta loppuun asti.

Ensimmisen erän alkuun molemmat joukkueet saivat pari nopeaa vastaiskua. Sportilta parhaaseen paikkaan pääsi ykkösketjuun nostettu Viktor Blinov, mutta laukausta ei latvialainen saanut aikaan. Maajoukkueen Juho Mielonen joutui viime tingassa koukkaamaan Blinovin nurin. Jäähyn jälkeen maajoukkueen Markus Rämä ja Veikko Karppinen pääsivät syötönkatkon jälkeen nokikkain Limnellin kanssa Sportin maalin eteen. Tällä kerralla pidemmän korren vei Limnell nopealla jalkatorjunnallaan.

Sport teki ottelun avausmaalin ylivoimalla. Maajoukkueen Juho Jokinen ja Veikko Karppinen hölmöilivät itsensä saman Sport-pyörityksen aikana kakkoselle ja Sport ei tästä erehtynyt. Miika Jämsä laukoi kiekon viivalta maalille ja Janne Siivonen oli luukulla ohjaamassa kiekon ohi hyvin pelanneet Teemu Seppäsen. Siivonen oli erän lopulla lähellä tehdä toisen maalinsa, mutta tällä kerralla Seppäsen hanska heilahti maalikkaasti.

"Meillä oli momentum, mutta ei pystytty pitämään sitä"

Toiseen erään Sport tuli hyvällä liikkeellä. Janne Siivonen vei Sportin 2-0 johtoon kun viisi minuuttia oli pelattu toista erää. Miika Jämsä avasi siniviivalle Aniket Dhadphalelle, joka laidan vieressä ohjasi kiekon Siivoselle. Nopea ja kova pienellä saatolla vedetty laukaus aloituspisteen sisältä upposi aivan maalin takakulmaan.

- 2-0 tilanteessa Kosonen ottaa tyhmän jäähyn keskialueella ja siitä tulee kavennus. Kaveri on heti pelissä mukana ja sitten tasoittaa. Meillä oli momentum, Sportin valmentaja Juhani Tamminen kommentoi synkkää hetkeä toisen erän puolivälissä.

Jarno Kosonen koukki itsensä kakkoselle vajaa minuutti maalin jälkeen. Nuoret Leijonat käyttivät tilaisuuden hyväkseen mallikkaasti. Kiekko pelattiin kulmasta viivalle Juho Jokiselle, joka valelaukauksen jälkeen sai kunniakujan kohti Sportin maalia ja antoi matalan rannelaukauksen laulaa. Seuraavassa vaihdossa maajoukkue sai aloituksen Sportin päätyyn. Heti aloituksesta blokkauksen ohittanut Jarmo Jokila sai kiekon loistosektorille ja niinikään tarkka rannelaukaus ohitti Limnellin, tällä kerralla aivan maalin yläkulmaan. Tämä riitti Tammiselle ja tässä vaiheessa kävi kutsu aikalisälle.

Toinen erä muuttui maalin jälkeen hieman tarkemmaksi pelaamiseksi. Keskialueen läpi pääseminen oli kohtalaisen vaikeaa kummallekin joukkueelle. Krediittinä molemmille on annettavana se että kiekkoa koitettiin viedä hyökkäysalueelle syöttelemällä ja kuljettamalla. Erä vietiin loppuun tasaisissa merkeissä. Sport hallitsi laukausten valossa erää, mutta monet laukaukset olivat kaukaa lauottuja eikä maskia Seppäsen eteen saatu juuri lainkaan.

U20 siirtyy kuljettajan paikalle

Kolmannessa erässä alkoi Sportilla liike vähentyä, maajoukkueella kuntokäyrä oli päinvastainen. Limnell piti muutamalla huipputorjunnalla Sportin mukana pelissä, ja kertaalleen Jussi Heikkinen toimi maalivahtina kun Tuomas Kiiskinen pääsi veivaamaan Limnellin ulos tilanteesta. Hallinta tuotti lopulta tulosta kun maajoukkueen TPS-pelaajat Jerry Ahtola ja Ossipekka Lehtonen petasivat tekopaikan Timo Seppäselle. Pienen hallinnan jälkeen kiekko levitettiin vasempaan laitaan ja HIFK-pakki Seppänen sai muutaman potkun jälkeen pistää kiekon Limnellin jalkojen välistä maaliin. Jälleen kerran oppikirjan mukaisesti nopealla rannelaukauksella. Hetkeä maalin jälkeen maajoukkueen Teemu Ramstedt oli tehdä neljännen maalin. Ramstedt oli ajamassa maalille ja ohjasi ilmasta vippikiekon kohti yläkulmaa, mutta Limnell heitti häikäisevän hanskatorjunnan.

Tähän asti todella siisti peli sai omat pienet väritteensä viisi minuuttia ennen loppua. Sportin Ari-Pekka Pajuluoma torppasi kyseenalaisin ottein päätä pidemmän Juho Mielosen hyökkäyspäässä kulmaukseen. Ylösnoustuaan Mielonen lukitsi katseensa Pajuluomaan toisessa laidassa kiekko lavassa ja poljettuaan itsensä täyteen vauhtiin, Ilves-pakki rymmäytti Pajuluoman laitaan yhtä kyseenalaisella taklauksella. Lopulta varsin tasapuolinen ja pienimuotoinen tilanne, mistä pelin henkeen sopien päätuomari Sorakangas ei kumpaakaan rankaissut.

Tämän kapteenin virkaa hoitaneen Pajuluoma-episodin jälkeen Sport sai vauhtia luistimiinsa ja oli kahdesti lähellä kaventaa ottelu. Ensin Kim Nabb pelasi takatolpalle Suonpäälle tuhannen taalan paikan, mutta tulinen laukaus vain kilautti maalirautoja. Hetkeä myöhemmin Patrik Westerback tinttasi lyöntilaukauksen lihamuurin takaa, mutta veto osui Seppästä maskiin.

Maajoukkue teki ratkaisevan maalin pari minuuttia ennen loppua. Sportin puolustus ei pystynyt pitämään kiekkoa siniviivalla hallussaan ja heti kun kiekko tuli keskialueelle, kolme valkopaitaista maajoukkueen hyökkääjää pääsi yhtä Sportin pakkia vastaan. Jarmo Jokila katseli pitkään syöttöä, mutta kun syöttölinjat olivat tukossa ja toisesta aallosta tullut ketjukaveri oli luisteltu jo kiinni, mies ampui itse. Ja kas kummaa, taas tulinen rannelaukaus ei antanut Limnellille torjuntamahdollisuutta.

Lisämaaleja ei ottelussa nähty, joten Sport joutui ensi kertaa tällä kaudella kotikaukalossa alistumaan.

Pressitilaisuuden satoa

Hannu Aravirta oli oletetusti hyvin tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

- Ensimmäinen voitto pojille. Olen siitä iloinen heidän puolestaan. Kaikki aiemmatkin ottelut ovat olleet samanlaisia, ja niistäkin olisi yhtä hyvin voinut tulla voitto. Sportilla oli eilen peli Mikkelissä ja se näkyi ehkä viimeisessä terävyydessä tänään. Meillä oli niissä tilanteissa hieman enemmän virtaa, Ara tiivisti tunteitaan.

Maajoukkueen kokoonpano elää kauden aikana paljon. Ringissä on noin 70 pelaajaa ja tälläkin kerralla joukkueessa oli paljon vaihtuvuutta aiempiin peleihin nähden.

- Tämä on tosi rikkonainen joukkue. Nytkin tuli Oulusta junalla pelaajia, Jyväskylästä, koukattiin bussilla Tampereelta jätkiä, Turusta tultiin omalla autolla... Todella paljon näkevät pojat vaivaa tullakseen paikalle. Tämä on iso kädenojennus liitolta ja seuroilta että saadaan näitä pelejä pelata, Ara loppuun kiitteli maajoukkueen puolesta.

Tami ei juurikaan jaaritellut, vaan antoi muutamaan otteeseen kovaakin palautetta omiensa otteista.

- Meidän ylivoima kaipaa sellaista pakkia joka laukoo kun on paikka. Nyt sinne viskotaan kiekkoa kuin märkää lompakkoa. Minäkin vedän viisvitosena nopeammin ja kovempaa kuin viisi meidän kuudesta pakista. Kaksi meidän maestroa oli tänään sivussa ja se näkyi tuossa ottelun lopussa, Tami filosofoi.

- Kyselin pelaajilta hieman tuntemuksia vieraspelien jälkeen ja sieltä puuttui selkeää itsekritiikkiä. Muutaman voiton jälkeen tietty tyytyväisyys näkyi läpi. Tappio opettaa enemmän kuin voitto. Toivotaan kuitenkin ettei me olla Mestiksen New York Rangers, Tami lopetti.

Sport pelaa seuraavan kerran perjantaina kotonaan KooKoota vastaan, lauantaina vieraspeli Kirkkonummella, sunnuntaina vieraspeli Järvenpäässä ja tiistaina kotiottelu Jokipoikia vastaan. U20-maajoukkue yöpyy Vaasassa ja pelaa huomenna maanantaina Kokkolassa Hermestä vastaan.