Sport kaatui kotonaan

TuTo taisteli kynsin ja hampain itselleen kaksi sarjapistettä. Jossakin jäähyjen lomassa käytiin myös peliä nimeltä jääkiekko. Ottelussa istuttiin jäähyjä yhteensä 68 minuuttia. Enempäänkin olisi ollut aihetta.

Tuskin monikaan oli laittanut vedonlyönnissä rahojaan TuTon puolesta. Ennen illan ottelua joukkue oli tehnyt vain yhden maalin kolmessa viime ottelussa ja hävinnyt jokaisen. Sport taasen oli kotonaan ollut murhaavan tehokas. Illan otteluun Ismo Lehkonen oli joutunut loukkaantumisten takia muuttamaan pelitaktiikan uusiksi. Kaunista se ei ollut, mutta kaksi pistettä matkusti Turkuun. Tyylipisteitä ei jaeta. Tehokkuus palkittiin.

Sport ongelmissa ensi erässä

- Jääkiekon vanha totuus on että 95% asenne on 50% teho. Tänään meillä oli 17-18 jätkää sillä asenteella matkassa, totesi Juhani Tamminen ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa. Tämä näkyi varsinkin ensimmäisessä erässä.

Sport oli alusta alkaen ongelmissa kookkaan ja hyvin liikkuvan TuTon kanssa. TuTo iski päälle poikkeuksellisen korkealta ja Sportin hyökkäyksiin lähtö oli ajoittain todella vaikeaa. Viimeistään keskialueella Sportin vauhti oli saatu pois, eikä punapaidat päässeet hyökkäysalueelle kontrolloidusti juuri kertaakaan. Sportin ketjuja oli muutettu hieman kauden aiemmista otteluista ja se näkyi paikoitellen huolimattomina syöttöinä ja selkeinä kommunikaatiokatkoksina. TuTo pelasi varsin yksinkertaista peliä. Vauhti pois jo keskialueella, nopeilla hyökkäyksillä vastaan ja kiekkoa maalille. Siinä missä Sport kärsi laukausten puutteesta, TuTo laukoi kohti Limnelliä todella paljon ja kaukaa. Erän 15 torjunnasta tosin vain pari tuli vaaralliselta paikalta.

Kotijoukkue oli kahdesti päässyt kokeilemaan ylivoimaa ennen erän puoliväliä, mutta molemmilla kerroilla aktiivinen TuTon alivoima sai pakkopelin hyydytettyä ennenkuin se edes ehti alkamaan. Tammelinin ja Fandulin tasavajaan jälkeen nähtiin ottelussa avausmaali. Antti Hildén painoi kiekon TuTo-päätyyn, Kalle Mattila voitti kulmapainin ja toimitti kiekon viivaan. Markus Tuomaalan laukaus oli varsin heppoinen ja olisi mennyt ohi maalin, mutta Ari Reunanen teki tyylipuhtaat Tommy Salot ja ohjasi kiekon hanskallaan maaliin. Lehkonen yritti protestoida maalia korkeana mailana, mutta aivan oikeutetusti maali hyväksyttiin.

TuTo aloitti takaa-ajon ja pääsikin kahdella varsin samanlaisella maalilla erässä johtoon. Molemmat maalit teki maalin edustalta Ville Luoma. Ensimmäisen maalin TuTo teki tasakentälisin, mutta käytännössä ylivoimalla. Chris Allen ei ollut ehtinyt apuun jäähyltä kun Jesse Saarisen laukoman irtokiekon pääsi Luoma lyömään sisään. Osa maalista voidaan laittaa paikallisen tuomarikerhon piikkiin. Vaasan jäähykello näyttää rangaistuksen loppumisen jälkeen nollaa hetken aikaa, jonka vuoksi Vaasan jäähyt ovat aina sekunnin liian pitkiä. Nyt tuo sekunti oli se ratkaiseva aika minkä Allen oli tilanteessa myöhässä.

Toinen maali oli sensijaan puhdas ylivoimamaali. Kiekollisena alueelle noussut Tammelin laukoi kiekon kohti Limnelliä, maalivahti ei saanut kiekkoa torjuttua, eikä puolustus siivottua, ja Ville Luoma oli taas oikea mies oikealla paikalla ja pääsi maalin edustalta jälleen tuikkaamaan kiekon ohi Limnellin. Chris Allen oli aitiossa jälleen.

Toisessa erässä jäähykarkelot

Toisesta erästä ei juurikaan ole kerrottavaa. 40 minuuttia rangaistuksia, kaksi hylättyä maalia ja loputon vihellyskonsertti. Sport ei pystynyt pitämään päätään kylmänä TuTon jatkuvan ronkkimisen ja mailahäirinnän seurauksena ja peli siirtyikin enemmän hakkaustarinaksi. Erässä ei pelattu kuin muutama hassu minuutti tasakentällisin.

TuTo teki erässä kaksi maalia. Kumpaakaan ei tosin hyväksytty. Ensimmäinen maali hylättiin, koska tuomari Leppänen hukkasi kiekon silmistään Limnellin alle. Kiekko oli pelattavissa ja se maaliin lyötiinkin, mutta vasta vihellyksen jälkeen. Toinen maali oli päätuomarille selvä, mutta vasta toimitsijapöydän edessä linjatuomaria kuultuaan maali hylättiin. Vikki Tammelin ajoi kädet korkealla laitaan ja Kim Nabb sai päähänsä tällin. Kolme sekuntia myöhemmin kiekko oli Sportin maalissa. Hallin täytti minuutin mittainen vihellyskonsertti ja tuomarit neuvottelivat maalia edeltävästä tilanteesta. Tuomio oli lopulta Tammelinille 2+10 ja maalia ei hyväksytty. Tuomiona aivan oikea, mutta ratkaisu liian myöhään. Myöhemmin myös Teemu Sainomaa sai 2+10 käytyään ojentamassa Tuomas Jalavaa, tämän lyötyä mailalla kiekon sulkenutta Aku Limnelliä.

Katastrofikiekko jatkuu

Kolmas erä oli toisen erän toistoa, tosin ilman jatkuvia rangaistuksia. TuTo pelasi selkeästi alempana ja estikin tehokkaasti Sportin pelin punaviivan jälkeen. Sportilla ei ollut miesmuurin edessä muuta tehtävää kuin iskeä kiekkoa päätyyn ja halukkaat perään. Erässä pelitilanteet tasoittuivat selkeästi. TuTon hyökkäysinto väheni eikä yltiöpäisyyteen sorruttu. Sport joutui edelleen puskemaan päin lihamuuria ja mikäli pakit olivat liian hitaita omassa päässä, TuTon kärkikarvaaja iski ahnaasti kiinni. Sport oli kruunata synkän iltansa erän aikana kun takaperin maalinsa taakse luistellut Chris Allen menetti kiekon oman maalin edessä, kun kiekko pysähtyi jäällä olleeseen katkenneeseen mailaan. Limnell oli kuitenkin hereillä. TuTo hätytteli pariin otteeseen vaarallisesti Sportin maalia, mutta Limnell torjui muutaman kerran näyttävästi.

Vasta erän lopulla Sport sai aikaan tasoituksen. Jussi Heikkisen kakkosen aikana tilanne näytti jo heikolta, mutta Sport kesti alivoiman. TuTo syyllistyi viisi minuuttia ennen loppua väärään vaihtoon ja Sport sai ylivoimansa pyörimään. Fandul pelasi kiekon ykkösketjuun nostetun Pete Suonpään lapaan maalin taakse, Suonpää nousi maalille ja löysi kaksikin vapaata Sport-pelaajan lapaa takatolpalta. Pakin paikalta noussut Markus Laine iski kauden avausmaalin tärkeään paikkaan.

TuTo järjesti kotijoukkueelle kuitenkin lunta tupaan ja jäitä porstuaan. Alle minuutti loppusummerista, tarkalleen aikaan 59.02. pysähtyi kello Markus Leppäsen maalatessa selkä maaliinpäin rystyltä ohi Limnellin. Tämänkin maalin alusti kovanaama Vikki Tammelin. Ja tämäkin maali syntyi irtokiekosta. Leppänen sai vääntää kiekon etutolpalta kohti takakulmaa ohi jäihin pudonneen Limnellin.

Lehdistötilaisuudessa jaettiin ruusuja ja risuja

Ismo Lehkonen oli tyytyväinen kahteen pisteeseen ja joukkueen taisteluun vaikeiden tappio-otteluiden jälkeen.

- Kolmen vaikean tapahtuman jälkeen voitto on aina tärkeää, varsinkin vieraskentällä. Pojat taistelivat hyvin. Olen monessa liigatapahtumassa ollut mukana ja tämä oli varmasti tapahtumarikkain ottelu mitä olen koskaan nähnyt. Kotijoukkueen kannalta vain "väärä" joukkue voitti. Nyt on kyllä hieno fiilis jätkien puolesta. Nyt ollaan sillä tiellä minne peliä pitää viedäkin. Meillä on paljon kavereita sivussa ja pelaajat opettelivat kolmessa päivässä uuden pelitavan kun vanha vaan ei toiminut. Me ei haeta kahden viikon lainapelaajia, niillä me mennään mitä meillä on. Ei tämä kyllä sellaista peliä ollut mitä alunperin haettiin, Lehkonen naureskeli.

Juhani Tamminen oli poikkeuksellisen vähäsanainen ja tyytyikin pitkälle toistelemaan jo tuttuja fraasejaan.

- Olen jo aiemminkin sanonut että tämä on kova kiekkosarja. Kaikki pisteet ovat tiukassa. Me vielä opetellaan kahta asiaa. Se tuttu voittamisen kulttuuri, se pitää oppia. Meillä on täällä paljon pelaajia jotka ovat pelanneet sijoista 5-8. Sitten on tämä pelitapa. Se vaatii paljon. Tänään vastustaja oli parempi. Täytyy muistaa että tänne Vaasaan tämän yleisön eteen tuleminen on monille joukkueille se "game of the year".

Illan värikkäimmän tapahtuman tarjoajasta, tuomarilinjasta, kumpainenkin valmentaja oli hiljaa, kunnes asia nostettiin hetken hiljaisuuden jälkeen esille.

- Minä en lähde tuomaria arvostelemaan. Minulla on oma näkemys siitä, mutta en sitä aio tässä sanoa. Ehkä sitten kauden jälkeen sen teen. Tämä oli tuomarille vaikea peli. Se kuitenkin pitää liiton tajuta, että tällä kaudella kun pelataan niin isoista panoksista kuin sarjanousu niin näihin ennalta koviin peleihin pitää saada ammattimaiset tuomarit. Ei tuomari kuitenkaan tätä peliä ratkaissut, mutta onko tämä se tapa miten tätä hommaa tästä eteenpäin aiotaan viedä? "Japa" Levonen oli täällä KooKoo-pelissä kova jätkä ja se toimi, Tamminen jyrähti otteluvalvojalle.

- Olen monesti sanonut tuomarille että katsoo pelin videolta ja sitten miettii että menikö se tilanne oikeasti noin? Kertaakaan ei ole kotiin soitettu, Lehkonen nauratti toimittajajoukkoa.

Tuomaritarkkailija tyytyi kommentoimaan linjaa varsin vaisusti.

- Todella vaikea peli oli. Linja säilyi niissä asioissa mistä ollaan puhuttu. Päähän kohdistuneet taklaukset saatiin pois hyvin. Selviä virheitä tuli maalitilateissa kaksi, se ensimmäinen oli hieman hätäinen vihellys kun kiekko oli pelattavissa ja toisessa sitten vasta maalin jälkeen annettiin rangaistus. Linjatuomari taisi tuon päähän tulleen taklauksen raportoida, kertasi tuomaritarkkailija isoihin saappaisiin joutuneen Jussi Leppäsen toimia illan ottelussa.

Sportissa vain harva pelaaja pelasi tasollaan. Pete Suonpää viihtyi hyvin ykkösketjussa, Mikael Hallbäck pelasi uhrautuen ja heittäytyi pariinkin otteeseen pää edellä laukausten tielle. Aku Limnell torjui muutaman vaikean vedon, mutta irtokiekkojen kanssa mies hieman kompuroi. TuTon riveistä erottui kahden maalin mies Ville Luoma ja hänen ketjunsa. Vikki Tammelin oli jatkuvasti koputtelemassa vastustajia mailalla, ja alusti joukkueensa kaksi maalia väkevillä nousuilla. Jouni Vento oli kiekon kanssa rauhallinen kuin koalakarhu.

Vaasa Arenalla oli jälleen yli 3200 katsojaa.