TuTo jätti Forssan nollille

MESTIS / Raportti
Nousukuntoinen ja kapteenistonsa uusinut TuTo sai viimein rikottua sitä koko kauden vaivanneen kirouksen: se sai tehtyä FPS:ää vastaan maalin - lopulta kolme kappaletta.

Lauantainen ottelu päätti TuTon erittäin tiukan jakson joukkueen pelatessa viidennen ottelunsa kymmeneen päivään. TuTon oletetusta vireystasosta huolimatta peli tarjosi katsojille erittäin viihdyttävää kiekkoa. Päätuomari Aki Pursianen salli erittäin rikkovan pelin - mutta päinvastoin kun luulisi - tämä tarkoitti todella vauhdikasta ja viihdyttävää kiekkoviihdettä.

- Ottelun lähtökohta oli mielenkiintoinen. Maalissa oli minulle tuttu mies, Mikael Vuorio, josta tulee varmasti yksi maamme huippuvahteja. Vuorio pelasi minusta äijämäisesti. Meillä taas maalissa oli minulle hieman vieraampi kaveri, Nissinen, jolta pro-mainen suoritus. Ei ihme, että hänet on joskus varattu NHL:ään, analysoi TuTon valmentaja Ismo Lehkonen ottelun lähtökohtia.

Ottelun alkuminuutit menivät Forssan komennossa. Vierasjoukkue koetti laukoa jokaisesta paikasta ja toivoivat pääsevänsä kiinni paluukiekkoihin. TuTon maalissa tänään torjuntavuorossa ollut lainamies Tuomas Nissinen torjui kuitenkin forssalaisten kaukovedot liigavahdin rutiinilla kulmiin. Ensimmäisen erän puolessavälissä ottelu alkoi muuttua enemmän ja enemmän turkulaismerkkiseksi.

Ajassa 14.07 se sitten tapahtui. TuTo oli pelannut illan vastustajaansa Forssaa vastaan tällä kaudella kaksi ottelua ilman maalia. TuTon Ville Aaltonen voitti aloituksen hyökkäysalueella ja kiekko pelattiin Vikki Tammelinille viivalle. Tammelin ei laukonut silmät kiinni, vaan sirklasi hienosti maalille ja heitti rystyltä kiekon verkkoon. Se vaati 134.07 maalitonta minuuttia, mutta viimein TuTo sai kiekon FPS:n verkkoon.

Toiseen erään TuTo sai mitä parhaimman alun. FPS:n pelatessa kahden miehen alivoimalla. Jäähyaitiossa istuivat Ilpo Salmivirta ja Teppo Tuomainen. Erää ehti kulua vain 11 sekuntia, kun Tomi Laurila heitti kiekon fopsilaisten ihmetellessä maaliin. Vain parikymmentä sekuntia tästä TuTon ylivoima iski jälleen. Mikael Vuorio torjui Jussi Rantalan laukoman kiekon, mutta TuTon Jussi Makkonen iski paluukiekon jälleen vieraiden maaliin.

Liiga-avuista Forssan Ilpo Salmivirta esiintyi kuin pahin stereotypia Tapparan rautakorpelaisesta kiekkokoulun kasvatista. Salmivirran otteet sopisivat paremmin painitatamille kuin jääkiekkokaukaloon. Mikko Pukka ei erottunut tasaisen vihreästä forssalaismassasta, jota voi pitää pakille hyvänä tilanteena. Mikael Vuorio pelasi peruspelin.

- Salmivirta joutui outoon paikkaa, kun viskasin hänet sentteriksi ja vielä ykköskenttään. Liigamiehistä Mikko Pukka oli selvä vahvistus, Timo Tuomi analysoi.

TuTon kapteenisto uusiksi

-Olen tyytyväinen pieniin asioihin. Kolmanteen erään oli helppo lähteä kun olimme kolmen maalin tappioasemassa. Saatiin sentään peliä TuTon päähän. Ensimmäisen erän ekat kymmenen minuuttia olivat tasaista, mutta sen jälkeen aloimme puristaa mailaa. Tuntuu jotenkin, että voittamisen kynnys on meillä liian korkealla ja sitä tarvitsisi madaltaa. En tiedä, kun olen ollut joukkueen mukana vain näin lyhyen aikaa, mutta kyllä sen pystyy aistimaan, Timo Tuomi kertoi ja jatkoi.

- TuTo pelasi kovalla sykkeellä ja heidän toisen erän alkunsa oli murhaava. Saivat kahden miehen ylivoiman ja tekivät kaksi kassia. Kysyin itseltäni, että mitä siellä tapahtuu ja tekeekö siellä kukaan mitään? No, valkopaitainen joukkue teki. Nuo tuomiot olivat ihan aiheellisia, ja jäähyjä ei tullut muutenkaan liikaa. Tuomarityöskentely oli kauttaaltaan hyvää, Tuomi kehaisi.

Tuomi oli oikeassa, sillä päätuomari Aki Pursiainen selviytyi erinomaisesti ottelusta. Pursiaisen linja oli varsin liberaali, mutta se piti läpi ottelun. Kun ottaa huomioon, että tämä oli riihimäkeläisen päätuomarin ensimmäinen Mestis-ottelu, niin kyseessä oli tuomaripelin kannalta nappisuoritus.

- Olen erityisen tyytyväinen kolmanteen eräämme. Kuten tiedossa on, niin meillä on ollut hieman vaikeuksia kolmansissa erissä. Laskin, että meillä oli yhdeksän maalipaikkaa siinä erässä ja pelasimme lyhyillä vaihdoilla. Se ei varmaan ollut kaunista kiekkoa, mutta tässä vaiheessa haemme pisteitä, emmekä kauneutta, Lehkonen kertoi jatkaen.

- Nyt meillä on edessämme pari päivää aivan totaalista lepoa. Tästä on hyvä jatkaa torstaille, Lehkonen sanoi tyytyväisen oloisena.

Yksi kiinnostava asia TuTon kokoonpanossa oli, että koko kapteenisto oli laitettu uusiksi. Uusi kapteeni oli Tomi Laurila ja apukapteenit ovat jatkossa Tapio Laakso ja Timo Salo. Ismo Lehkonen valotti muutoksen motiiveja.

- Olemme muuttamassa koko paketin mukaan lukien harjoittelun ja pelikulttuurin. Forsell on totuttautumassa uuteen työpaikkaansa ja koettaa ansaita siellä työtoveriensa kunnioituksen Peltosella taas on oma firma. Tämän laivan eteenpäin vieminen vei heiltä liikaa paukkuja. Nuoret ovat osoittaneet, että kykenevät viemään eteenpäin tätä laivaa ja soihtua ilman, että se vaikuttaa pelaamiseen. Tämä tarjoaa Forsellille ja kumppaneille keskittyä olennaiseen ja vain nauttia jääkiekon pelaamisesta. Tämä oli se pitkä ja rehellinen versio. Mitään dramatiikkaa asiaan ei liity, Ika vakuutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle