KalPa jatkaa porskuttamistaan

MESTIS / Raportti
KalPa jatkoi hurjaa voittoputkeaan TuToa vastaan tiistaina Kupitaalla. Vaikka TuTo pysyikin varsin mukavasti sarjajohtajan vauhdissa, se ei kuitenkaan tänään riittänyt

Ottelu alkoi todella rikkonaisesti. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli yhtä paitsiota, pitkää kiekkoa tai käsisyöttöä.

Ottelun avausmaali nähtiin vartin pelin jälkeen. TuTon pelatessa alivoimalla Tuomas Jalava pelattiin yksin läpi roikkukiekolla, jota hän ei aivan saanut haltuunsa. Pasi Kuivalainen KalPan maalissa tuli vastaan ja purki kiekon päin Jalavaa. Kiekko kimposi laitaan, jonne Jalava ehti vielä kiekkoon ensimmäisenä ja heitti sen maalille, jonne Tero Forsell oli unohdettu aivan yksin. Forsell harhautti Kuivalaisen jäihin ja heitti kiekon rystyltä sisään.

- Meillä oli rankka Haukka-peli alla. Yritin vedota joukkueen tunteisiin, että meillä on vastassa ihan eri luokan vastus kuin Haukat oli kotipelissä. Valmistautuminen kovaan TuToon oli ajatuksissa. Ensimmäisen erän alkuhan oli meiltä hyvä – sitä ei käy kiistäminen. Pystyttiin ehkä liikkumaan ripauksen verran paremmin kuin kaveri ja saatiin siinä kolme ylivoimaa. Tosin ainoa maali niissä ylivoimissa oli TuTon tekemä av-maali. Oikeastaan sen maalin jälkeen ote siirtyi TuTolle. Ensimmäisen erän loppu enteili sitä mitä tänään tuleman pitää, kertoili KalPan valmentaja Mika Pieniniemi.

KalPan tasoitus tuli joukkueen jäähyn jälkeisessä vaihdossa toisen erän alkuun. Kuopion Tatu Miettinen potki kiekon laidassa Tomi Mustoselle, joka jatkoi maalin eteen Adam Hallille, joka vispasi kiekon heittäytyvän Tuomo Karjalaisen yli maaliin.

KalPa siirtyi johtoon alle minuutti tästä. Ylivoimalla Samuli Suhosen löysä rannelaukaus siniviivalta yllätti Karjalaisen helponlaisesti.

- Toisen erän alku taas oli meiltä äärettömän miehekäs. Tärkeät osumat siihen heti erän alkuun ja vielä tuo 3-1 osuma tuohon kolmannen erän alkuun. Sitten vaan jotain jäi sinne päihin puuttuman – ei me toki tuollaisilla jäähymäärillä pystytä ketään tässä sarjassa voittamaan, Pieniniemi sanoi.

Pieniniemen mainitsema KalPan kolmas maali syntyi niinikään ylivoimalla. Saku Kekäläinen laukoi lyöntilaukauksen, joka lipui Karjalaisen patjoista maaliviivaa pitkin toiselle tolpalle, josta Aki Korhonen suti sen sisään

- Tämä on tulosurheilua. Maalit ratkaisee, eivät mitkään tyylipisteet vaikka runkosarjasta onkin kysymys. Minun mielestä me pelasimme 52-53 minuuttia ihan hyvää jääkiekkoa. Sitten oli pari neljän minuutin periodia, jossa olimme yli-innokkaita ja siinä tuli pari maaliakin ja siihen se peli tavallaan ratkesikin. Kyllähän me tänään Kuivalaista liikutettiin, mutta oli ne aika heppoisia yrityksiäkin moni niistä. Vähän jäätyi kädet, kertoili TuTon valmentaja Ismo Lehkonen.

Ottelun loppuun TuTo otti vielä pienen loppukirin. Kotijoukkueen pelatessa ilman maalivahtia Jalava laukoi pahan maskin takaa ovelan vedon, jonka Kuivalainen torjui refleksinomaisesti eteensä. Seisovin luistimin maalin kulmalla oleileva Markus Vuorisalo iski paluukiekon maaliin.

- Kuivalaisen Pasi oli tänään jälleen mies paikallaan, kun kaveri vyöryi päälle kolmannessa erässä, Pieniniemi kehui markkinointipäälikköään ja jatkoi.

- Jos mennään sen verran historiassa taaksepäin niin keskiviikkona pelattiin Salama-peli, torstaina käytiin Vaasassa ja lauantainakin oli peli. Tässä ollaan saatu jonkun verran istua bussissa. Torstaina pelattiin henkisesti ja fyysisesti raskas peli Vaasassa ja se varmaan heijastui siinä lauantain kotipelissä. Enää sen jälkiä ei pitäisi olla. Ainoa oli tämän päivän pitkä bussimatka. Kyllä joukkuetta testataan nyt fyysisesti ja henkisesti. Nyt on ensimmäinen sarjaneljännes pelattu ja me olemme onnistuneet kaikki pelit voittamaan. Ei kyllä olla oltu kaikissa peleissä koko 60 minuuttia vastustajaa parempia. Te näitte millaista se oli tänäänkin, mutta ne elementit joita tarvitaan voittoon ovat meillä ilta illan jälkeen olleet kunnossa. Osana meidän hyvää alkukautta on ollut meidän hyvä maalivahtipelimme.

KalPan ykköskenttä oli oudon vaisu. Vaikka NHL-pelaaja Adam Hallin saapuminen sai Kupittaan kuhisemaan, ei Nashvilen laituri osoittautunut sateentekijäksi. Maalistaan huolimatta Hall osoittautui tavalliseksi kuolevaiseksi, eikä ollut kentän vahvin eikä taitavinkaan pelaaja. Joukkueen paras pistemies Tomi Mustonen taas haaskaili maalipaikkoja sellaisella prosentilla, että heikommassa joukkueessa valmentaja olisi harmaantunut muutaman hiussuortuvan verran.

"Valioliigakin fyysisempää"

TuTon parhaimmistoa oli Forsellin johtama ykkösviisikko. Se loi jatkuvasti paikkoja kiekollisella taidollaan, joskin ketjun viimeistelijä Markku Vuorisalolla oli tänään syötöissä paljon petrattavaa. Vikki Tammelinin paluu takalinjoille toi ryhtiä ja liikettä puolustukseen. Maaliin kahdeksi otteluksi tulleen Tuomo Karjalaisen pelituntuman puute ei näkynyt perustorjuntojen epävarmuutena, vaan parina helppona maalina. Eritoten Samuli Suhosen siniviivaveto olisi ollut otettavissa.

- TuTo oli juuri niin hyvä kun pystyin itse mielessäni laskemaan. Juuri ketju Vuorisalo-Forsell-Jalava teki kaksi hienoa maalia ja aineksia oli useampaankin, kertoi Mika Pieniniemi.

Yksi TuTon murheenkryyni on ollut huono ylivoimatehokkuus. Tänään varsinkin ylivoimapelaaminen tuntui olevan turkulaisille jotain kryptistä salatiedettä.

- Minulla oli tiedossa kun tämä sarja alkoi, että jos ylivoimapelaaminen on kunnossa, niin voittaa paljon pelejä. Meidän ylivoima on ollut luokatonta ja silloin valmentajan on katsottava peiliin.

Illan ottelu oli vauhdikas, mutta päätuomari Aleksi Rantala oli valinnut varsin pikkutarkan linjan.

- Mun henkilökohtainen mielipide on, että mä en enää yhtään ihmettele yleisökatoa SM-liigassa - ja divisioonastakin ne alkavat häipyä – kun jokaisesta pötkötyksestä ja jokaisesta huudosta joutuu kaveri jäähylle. Mä seuraan hirveästi Valioliigaa ja se on fyysisesti kovempi kuin meidän jääkiekkosarja. Se on sääli. Siinä tapetaan paljon meidän pelaajien intensiivisyyttä. Tänään pojilla oli hirveä into päällä ja heti tuli kolme kakkosta. Se olikin sitten siinä – morjens. Koetas sinä sitten tarjota pääsylipun ostaneille ihmisille intensiivistä peliä. Kukaan tuskin näki tänään jäällä sellaista peliä, josta olisi kuulunut antaa 13 kakkosta, Lehkonen tuhahti.

Rantalan puolustukseksi täytyy sanoa, että valittu linja oli johdonmukainen läpi ottelun eikä kumpikaan joukkueista päässyt hyötymään siitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle