TuTo kaatoi nuoret leijonat

MESTIS / Raportti
Turkulainen TuTo kukisti sunnuntaina Hannu Aravirran nuorisomaajoukkueen selvänoloisesti 5-2. Ottelun ratkaisi kotijoukkueen salamamaalit kolmannen erän alkuun.

- Ei ollut kyllä mikään spektaakkeli tämä meidän esitys tänään. Väsynyt esitys. Tietenkin rajansa kaikella. Kyllä tää riski on tiedetty tässä kun tähän hommaan on lähdetty. Jossain välissä tulee paljon pelejä ja tässä oli paljon pelaajia, joille tämä oli neljäs peli viikkoon. Sitten vielä ne matkustamiset pelien jälkeen. Justiinsa kun ollaan oltu Kuopiossa pelaamassa ja sieltä bussilla kotiin puolenyön jälkeen. Kyllä se jossain täytyy näkyä. Sitten meillä oli vastassa Mestiksen kärkijoukkue kotikentällään, maajoukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta totesi ja jatkoi.

- Vasta 2,5 tuntia ennen peliä kokoonnuttiin täällä. Siellä oli tullut Oulusta lentämällä porukkaa aamupäivällä ja osa tuli Jyväskylästä omilla kyydeillä tänne. Omilla kyydeillä tultiin Tampereelta, Lahdesta ja Hämeenlinnasta ja Helsingistä tultiin bussilla. Kyllä aikamoinen kokoontumisajo oli.

Ottelun avausmaali nähtiin toisen erän loppupuolella maajoukkueen Esa Lehikoisen istuessa jäähyaitiossa. Fredrik Vara laukoi siniviivakudin, joka painui helpohkosti maalivahti Niko Hovisen ohitse, vaikkakin TuTon Atte Saunamäki liukui juuri ratkaisevalla hetkellä Hovisen näkökentän eteen.

- Saatiin aikamoinen paketti tästä lauantaista ja sunnuntaista. Kaksi huonoa valmistautumista, vaikka luultiin, että ollaan ns. “hyvässä flowssa”. Ei ollut preppaaminen tuollaisella henkilökohtaisella tasolla kaikilla kohdillaan. Se tarkoittaa sitä, että kuten kaikki jotka täällä eilen olivat, niin meillä oli tosivaikea peli. Mitä pidemmälle se peli meni, niin sitä murjosemmaksi se meni. Niin kuin tänäänkin. Meillä oli ekassa erässä tosi vaikeata, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen harmitteli sarjapisteistä huolimatta samalla jatkaen.

- Tämä antoi meille sellaisen paketin, että huippu-urheilijan valmistautuminen henkilökohtaisella tasolla pitää olla ihan timanttia. Siihen mihin mä olen tyytyväinen, niin me saavutettiin molempiin näihin peleihin tietty taso. Tänäänkin saatiin sellainen taso, joka riitti voittoon. Se ei ollut kaunista katseltavaa, eikä ollut tänäänkään, mutta saimme sentään pisteet.

TuTon kolmannen erän salama-alku

Kolmannen erän alkuun TuTo tuli sellaisella otteella, jota ei koko viikonloppuna oltu aiemmin nähty. Vain parikymmentä sekuntia erän alusta punavalo paloi Hovisen selän takana. Atte Saunamäki kiersi kenenkään estelemättä koko maalin ja vippasi kiekon rystyltä maalivahdin kainalon kautta verkon perukoille.

Reilu minuutti edellisestä Timo Salo harhautti upealla vartaloharhautuksella kaksi maajoukkueen pelaajaa keskialueelle, karkasi laidasta läpi ja syötti kiekon maalille. Syöttö oli vaikea, mutta siitä huolimatta Tapio Laakso sai sen haltuun ja siirsi sen lähietäisyydeltä pienen haltuunoton päätteeksi jälleen ohi Hovisen.

- Minusta me aloitettiin peli kuitenkin hyvin - se oli se ensimmäinen erä. Tämänkaltaisessa systeemissä pitäisi olla niin, että parannetaan koko ajan ottelun edetessä, mutta meillä kyllä käyrä laski. Kolmannen erän alussa vielä luovutettiin kaksi nopeata maalia ja peli oli ohitse. TuTo oli parempi kokonaisuutena ja halusi nuo pisteet. Niin kuin kaikki Mestis-joukkueet ovat halunneet noita pisteitä. Siinä mielessä tämä on hyvä, kun nuo lasketaan sarjaan. Nämä ovat olleet hyviä pelejä meille. Kyllä tämäkin peli antoi meille henkilökohtaisella tasolla tietoa. Tämä oli siinä mielessä viimeisiä paikkoja katsoa noita asioita. Ehkä tiistaina käyn vielä jonkun liigapelin tuossa katsomassa jonkun rajatapauksen takia. Perjantaina sitten julkistetaan joukkue, Aravirta paljasti.

Maajoukkueen loppukiri ei riitä

Maajoukkue kavensi Juho Jokisen jäähyn aikana. Jonas Englund karkasi Kai Syväsalmen karkean merkkausvirheen seurauksena läpiajoon, mutta Kinnunen onnistui venyttää patjansa väliin. Ensimmäisenä irtokiekkoon ehti Teemu Ramstedt, joka nosti pelivälineen maalin kattoon yli jäässä istuvan Kinnusen.

Maajoukkue teki ottelusta vielä pelin Hannu Aravirran taktisen osaamisen ansiosta. Aravirta otti aikalisän TuTon Oskar Essenin saatua aivan ottelun lopussa estämis-jäähy. Kun maajoukkue voitti aloituksen, Hovinen luisteli vaihtoon ja laatikkoon hyppäsi Miikka Lahti. Kuudella kenttäpelaajalla maajoukkue loi maaliedushässäkän, jonka päätteeksi Jesse Uronen suti kiekon maalin kulmalta sisään.

Lopulta Aravirran uhkapeli kostautui, kun Timo Salo sai kunnian siirtää kiekon tyhjään maaliin. Aivan loppusekunneilla pelin ollessa ohitse Tommi Vilppu vielä rumensi lukemia, mutta siinä vaiheessa suurin osa kentällä olleista pelaajista oli jo lopettanut pelaamisen.

Maajoukkueen paras osasto löytyi maalinsuulta ja neloskentästä. Nelosvitja Teemu Ramstedt-Jonas Enlund-Jesse Uronen järkkäsi maajoukkueen molemmat maalit.

Perjantai on lähellä ja Kanadaan vuodenvaihteessa matkaava nuorten maajoukkue on jo lähes kasassa.

- Meillä on tuossa sellaiset 15 nimeä - jo ennen tätä päivää. Ne me olemme laskeneet käytännössä varmoiksi nimiksi. Sitä viimeistä puolta tusinaa ollaan tässä haettu. Siksi meillä oli koko valmennusryhmä täällä, että voidaan nyt keskenämme vähän spekuloida. Tai ollaanhan me spekuloitu jo koko syksy. Nyt tehdään sellainen finaalispekulointi, Ararvirta virnisti.

Illan TuTolainen oli kolmoskentän laitahyökkääjä Timo Salo, jonka etenemisen pysäyttämiseksi ei Aravirran leijonilla tuntunut löytyvän aseita.

- Kyllä me tiedettiin, että se ei ole vuoden pelaaja. Sillä on ollut treenaamisen puolesta jalat vähän tukossa. Se oli sen neljäs peli tällä viikolla - se kävi a-junnujenkin pelin pelaamassa. Nyt alkaa löytymään se Timo Salo, jota varten minulla ne kuviot päässä ovat. Me tarvitaankin sitä Saloa, sillä ei tuo Forsellin kenttä voi yksin aina pelejä voittaa, Ismo Lehkonen kertoi.

Eniten Aravirran ryhmään Kanadaan haluavat Juho Jokinen ja Jarmo Jokila eivät esittäneet peruspeliä ihmeellisempää. Maalivahti Timo Kinnunen pelasi taas pitkästä aikaa ja suoriutui urakastaan mallikkaasti. Kummallekaan maalille Kinnunen ei voinut mitään ja ensimmäisessä erässä Miika Tuomaisen maalipaikan torjuminen patjalla oli yksi ottelun avaintorjunnoista.

TuTon valmennusjohdon mukaan joukkueeseen nostetaan mahdollisesti uusia pelaajia junioreista.

- Uusia pelaajia otetaan ensi viikolla a-junioreista. Uskoisin, että pari uutta kaveria pelaa perjantaina Hermestä vastaan. Siellä on pari mielenkiintoista nimeä, jotka on kiva nähdä miesten mittelöissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle