Kaksi suomalaista kiekkotarinaa

LIIGA / Ennakko
Torstaina kotimaisen kiekkokauden korkkaavat Raksilan pimenevässä illassa Oulun Kärpät ja Espoo Blues. Hallitseva Suomen mestari lähtee kamppailuun ehdottomana ennakkosuosikkina, mutta uudistunut ja ilmettään nuorentanut Blues saattaa hyvinkin katkaista kielet Kärppien banjosta.
uutinen

Kiren sopimukseen Kärppien kanssa
[lue lisää]

Oulun Kärpät aloittaa torstain taistelun täysin erilaisesta tilanteesta kuin Blues: puolustavaa Suomen mestaria voidaan Nordic Trophyn jälkeen tituleerata myös Pohjoismaiden tämän hetken kovimmaksi jääkiekkojoukkueeksi. Lisäksi Kärppien pelaajamateriaali ei uusien vahvistusten myötä kalpene ainoallekaan suomalaisjoukkueelle, eikä edes monelle eurooppalaisjoukkueelle.

Kaikki tämä on ajanut oululaiset uuteen tilanteeseen. Kärppien on pakko voittaa. Puolikas Suomi vaatii jäistä pohjoista tuulta puhaltamaan vasten jokaisen SM-liigajoukkueen kasvoja illasta toiseen. Viimeistään nyt Kärpät on päässyt eroon sympaattisen pikkuseuran leimasta eikä se yllätyksen turvin pysty enää voittamaan ketään. Sen vahvuudet tunnetaan ja jokainen joukkue varmasti haluaa hallitsevan mestarin päänahan. Paineet menestymiseen ovat kovat, sillä SM-liigan lisäksi menestystä odotetaan myös Euroopan kaukaloista.

Matikaisella kova usko omiinsa

Bluesin missio tällä kaudella on sen sijaan päästä eroon ikuisen alisuorittajan rintamerkistään. Blues osoittikin viime kaudella hetkittäin hienoja otteita, mutta joukkueen hinta-laatusuhde ei ollut optimissaan, eikä todellista läpimurtoa nähty. Nyt joukkue on ensimmäistä kertaa vuosikausiin järkevästi kasattu: nyt joukkueessa on niin Oskar Osalan kaltaista nuoruuden energiaa kuin esimerkiksi Arto Kukin mukanaan tuomaa kokemuksen syvää rintaääntä. Järkyttävä rahan tuhlaaminen ulkomaalaisiin tusinamiehiin on lopetettu ja tällä kaudella nähdäänkin pääosin suomalainen Blues-yhtye, joskin höystettynä muutamalla kovalla ulkomaalaisella.

Blues pääsee torstaina iskemään Raksilassa hieman samoista asetelmista kuin Kärpät muutama vuosi sitten: kaikki odottavat milloin Espoon nimivahva joukkue alkaa konttaamaan. Blues voi sitä vastoin lähteä torstain otteluun ilman paineita ja ennakkoluuloja, sillä kukaan ei odota siltä mitään. Kuvatun kaltainen asetelma saattaa aiheuttaa voimakkaita otsasuonen tykytyksiä Pohjois-Suomen suunnassa.

Torstaina jäälle astelee kaksi lähes tervettä joukkuetta, kuten kauden alussa kuuluukin. Kärpistä sivussa ovat varmuudella ainoastaan pitkäaikaispotilas Jaakko Suomalainen sekä kiekosta kovan iskun TPS –ottelussa saanut Antti Ylönen. Umpisuolivaivasta toipuva Juhamatti Aaltonen oli tiistaina jäällä, mutta joukkueenjohtaja Ari Hillin mukaan hänen pelaamisensa ratkeaa vasta ottelun alla. Oskari Korpikari toipuu nenämurtumastaan ja pystyy pelaamaan kokopleksin avulla. Samoin syöttökone Ondrej Kratena saadaan pelikuntoon lauantaisesta kolhustaan huolimatta.

Myös Blues pääsee kamppailuun lähes täysin terveenä. Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen oli syystäkin tyytyväinen siihen, että joukkueen terveys kesti kesän kovan kuorman sekä harjoituspelit. Hyvästä terveystilanteesta huolimatta kamppailusta ovat poissa Oskar Osala ja Mikko Lehtonen.

- Ainoastaan Matti Uusivirta on selkävamman vuoksi poissa kokoonpanosta. Muuten pääsemme terveenä Kärppien kimppuun. Osala kärsii yhden ottelun pelikieltoa torstaina viimeisessä Pelicans-ottelussa sattuneen nyrkkitappelun vuoksi. Lisäksi Mikko Lehtonen lähti rapakon taakse Boston Bruinsin leirille kokeilemaan siipiään. Mikko kamppailee siellä niin pitkälle kuin hänen rahkeensa riittävät. Katsomme tilannetta rauhassa ja odotamme mitä tapahtuu, kertoo Matikainen

Otteluun Matikainen lähtee luottavaisena.

- Emme me sinne pelkäämään lähde, vaikka vastus onkin huippuluokkaa. Meillä on alla hyvät harjoituspelit ja pelaajat ovat toteuttaneet hyvin sitä pelitapaa, jota olemme yrittäneet joukkueeseen iskostaa. Me pystymme haastamaan oikeana päivänä kenet tahansa, mutta se edellyttää uskoa omaan tekemiseen sekä jäähyjen ehdotonta minimointia.

Vaikka Matikainen on tällä hetkellä tyytyväinenoman joukkueen ilmeeseen, saa vastustaja myös kiitosta.

- Kärpät on hyvin valmennettu, laajalla materiaalilla varustettu joukkue. Meidän mahdollisuutemme piilevät kärsivällisyydessä, sillä mitään varsinaista heikkoutta ei Kärpissä ole. Kaiken lisäksi heillä on loistava maalivahti.

Täysi pistepotti mielessä otteluun lähtee myös Hilli.

- Tiedostamme sen, että meitä vastaan jokainen joukkue haluaa pelata hyvin, taistella ja voittaa. Luonnollisesti lähdemme voittamaan jokaista ottelua, eikä Blues–peli muodosta poikkeusta tästä säännöstä. Bluesilla on kasassa todella hyvä kokonaispaletti, jossa on huippumaalivahti. Kova peli tulee aivan varmasti. Nordic Trophy on nyt unohdettu ja kaikkien katseet suunnattu SM-liigaan ja ennen kaikkea Blues-otteluun.

Torstai on toivoa täynnä

Torstai näyttää suuntaa kahdelle erilaiselle kiekkokohtalolle. Bluesilla on tällä kaudella potentiaalia näyttää mistä se on tehty. Menestystä janoava valmentaja, hyvät harjoitusottelut sekä ennen kaikkea monipuolisesti rakennettu joukkue osoittavat, että Blues pystyy halutessaan toimimaan tällä kaudella muunkinlaisena viihdykkeenä kuin surkuhupaisana pelaajasirkuksena. Viime kausi aloitti uuden tien ja torstaista lähtien espoolaiset saavat päättää lähtevätkö he jatkamaan tätä tietä vai palaavatko he tutulle ja turvalliselle epäonnistujien valtaväylälle.

Kärpillä on tulevalla kaudella näytön paikka aivan toisella tapaa. Sen pitää todistaa nousseensa kokonaan uudelle, eurooppalaiselle huipputasolle. Kestääkö Kärpät paineet ja pystyykö se yhä nostamaan tasoaan? Kysymyksiin saadaan vastauksia jo torstaista alkaen ja kasvojenkohotuksen jälkimainingeissa purjehtiva nälkäinen Blues toimii oululaisille oivana tasonmittarina.

Torstaina käynnistyvän puolen vuoden mittaisen taistelun jälkeen nähdään yllättääkö Blues vai vaipuuko taas unholaan ja osoittaako Kärpät todellisen suuruutensa vai toimiiko se kuten suomalaisurheilijat osakassa ja kastelee housunsa elämänsä tärkeimmällä hetkellä?

» Lähetä palautetta toimitukselle