Puntit tasan

LIIGA / Ennakko
Loukkaantumisista huolimatta pisteitä viime aikoina raapineen TPS:n seuraava vieras tulee Oulusta, kun Kärpät kyläilee Turussa. Etukäteen ottelusta on lupa odottaa tasaista, eikä kotijoukkueen piristyminen yhdistettynä Kärppien maajoukkuetauon jälkeiseen vireeseen nosta kumpaakaan joukkuetta suureksi suosikiksi.

Kuntokäyrät

Kotijoukkueen alkukautta leimannut epätasaisuus on jatkunut vielä marras-joulukuun vaihteessakin. Neljän perättäisen tappion jälkeen TPS on voittanut kuudesta viime ottelustaan neljä ja jäänyt pisteittä vain kerran. Torstain otteluun Palloseura tulee haettuaan tiistaina Hakametsästä 5-2-voiton.

Hyvään vireeseen tauon jälkeen päässyt Kärpät kärsi tiistaina tappion Raumalla, kun Lukko rohmusi kaikki kolme pistettä 3-2-voitolla. Tappio oli Kärpille toinen tauon jälkeen, neljästä muusta ottelustaan joukkue otti täyden pistesaaliin.

TPS ja Kärpät löytyvät peräkkäisiltä sijoilta sekä sarjataulukosta että viiden ottelun kuntopuntarista. Joukkueet ovat tasapisteissä sijoilla kuusi ja seitsemän, mutta Kärpät on pelannut kolme ottelua turkulaisia vähemmän. Viidestä viimeisimmästä ottelustaan TPS on kerännyt yhden pisteen enemmän kuin Kärpät ja taistelupari on kuntopuntarin 5. ja 6. paikalla.

Joukkueet ovat ehtineet kohdata syksyllä jo kerran. TPS matkasi Ouluun lokakuun puolivälissä, mutta tuliaisina oli vain 2-5-tappio.


Kärpät oli joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa askeleen turkulaisia edellä.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ratkaisun paikat

TPS:n aaltoliike on jälleen kääntynyt noususuuntaan maajoukkuetauon jälkeisen jakson aloittaneen JYP-tappion jäljiltä. Hyvillä vierasesityksillä Palloseura on hakenut kahden viikon aikana vihulaisreviiriltä kymmenen pistettä 12:sta mahdollisesta. Viime perjantaina joukkue sai myös kauan kaivatun kotivoiton kaatamalla Bluesin lukemin 3-2.

Viimeisimpänä kotitappion TPS:lle kärsi Tappara, joka putosi tiistaina turkulaisten kyydistä kolmannessa erässä. Mustavalkoisten syömähampaaksi nousi Jarkko Hattunen, joka iski kaksi maalia ahkerasti tekopaikkoja luoneessa nelosketjussa. Tapparaa vastaan aktiivinen TPS haki ratkaisuja tiheään nousemalla kulmista maalille ja onnistunut hyrräliike hyökkäysalueen b-pisteellä pohjusti myös näyttävän kuvion, jonka päätteeksi Hattunen vei TPS:n johtoon Tuomas Suomisen poikkisyötöstä.

TPS:n ilonaiheeksi on osoittautunut myös tšekkimaalivahti Marek Schwarzin torjuntavireen löytyminen. Tuskaisen syksyn pelannut Schwarz on viime peleissä saanut vastuuta Aleksis Ahlqvistin hyvistä tilastoista huolimatta ja voittanut viidestä peräkkäisestä startistaan kolme. Näissä kamppailuissa Schwarz on päästänyt 12 maalia ja ehtinyt kiekon tielle 122 kertaa.

Palloseuran harmiksi tiistain fyysinen vääntö vaati veronsa uuden loukkaantumisen vuoksi. Taklaustilanteessa kovan osuman olkapäähänsä saanut Jakub Cerny tuskaili jopa kaukalosta poistumisen kanssa, eikä palannut enää peliin. Juuri lievän vamman jäljiltä kehiin palanneen Cernyn poissaolo tarkoittaa samalla hyvin toimineen ykkösketjun hajottamista.

Muista ketjumuutoksista Pekka Virta kertoi Tappara-taiston jälkeen kaipaavansa sopivaa pelaajaa Ville Vahalahden ja Marko Anttilan sentteriksi. Uutta pelaajaa seura ei tiettävästi ole etsimässä, joten ratkaisupalan pitäisi löytyä omista riveistä. Duon tehot ovat alkaneet painottua ylivoimapeliin, eikä viime otteluissa ketjun keskellä eniten pelannut Mika Viinanen saa laiturikaksikosta kaikkea irti. Torstaina paikalla pelanneekin joku muu.


Jakub Cernyn ottelu päättyi tiistaina kivuliaasti.

Kärppienkin marraskuisen menestyksen takaa löytyy erityisesti yksi ketju. Vaikean selkävamman jälkeen huikean paluun liigaympyröihin tehnyt Jari Viuhkola johtaa Ivan Humlin ja Juha-Pekka Haatajan tukemaa ykkösvitjaa, jonka pirteys on ollut yksi Kärppien avainaseista.

Viuhkola ei ole syyskuun jälkeen jäänyt pisteittä kuin korkeintaan kahdessa peräkkäisessä ottelussa, yhteensä tehoja on kertynyt 18:n pisteen verran. Neljässä viimeisimmässä ottelussa Viuhkola on taituroinut viisi pistettä. Samalla Viuhkola on sulattanut Haatajaa ympäröineen syväjään. Vasta viime viikolla kauden ensimmäisen maalinsa tehneen Haatajan peli kaipasi rentoutta ja avausosuma toi laiturin otteisiin vapautta.

Neljän ottelun pisteputkesta nauttiva Haataja, kultakypärä Viuhkola ja satunnaisia pisteitä napsinut Huml saavat Hannu Aravirralta paljon vastuuta, ja heidän onnistumisensa ovat joukkueelle elintärkeitä.

Kärppien toinen positiivisesti erottunut vitja on Joonas Kemppaisen kolmosketju, joka oli lähimpänä hankkia oululaisille pisteitä tiistaisesta Lukko-ottelusta. Kemppainen ja Viuhkola johtavat samalla Kärppien ylivoimakentällisiä, joiden otteet ovat alkaneet parantua jatkuvuuden ja pitkäjänteisyyden tuloksena. Heikommin on pelannut Miikka Salomäen, Joonas Komulaisen ja Joonas Donskoin "nuorisoketju", joka oli Lukkoakin vastaan jäällä kahden päästetyn maalin aikana.

Kokoonpanot

TPS:n vaihtelevat tiedot pahasta vammakierteestä eivät anna kovin tarkkaa kuvaa toipilaiden paluuajankohdasta, mutta ainakin torstaina sivussa ovat vielä Joni Tuominen, Ryan Stone ja Rasmus Ristolainen. Heistä Stone on jo palannut harjoituksiin ja todennäköisesti pian myös tositoimiin.

Miika Huczkowskin paluu pelaavaan kokoonpanoon on ollut vain ajan kysymys jo parin ottelun ajan, mutta vain viisi SM-liigaottelua puolentoista vuoden aikana pelanneen Huczkowskin tilanne on edelleen mysteeri. Timo Seppänen palasi TPS-pakistoon tiistaina, mutta Jakub Cerny joutuu uudelleen sivuun Tappara-ottelun jäljiltä ja palaa tositoimiin näillä näkymin vasta joulutauon jälkeen.

Kärppien merkittävin poissaolija saattaa löytyä maalilta. Ville Hostikka ei tiettävästi ole aivan täydessä kunnossa, joten mahdollisena, joskin silti epätodennäköisenä vaihtoehtona Kärppien aloittavan veskarin paikalta voikin löytyä Tomi Karhunen.

Muuten Kärppien terveystilanne on erinomainen, ja joukkueen ainoa vaihtuvuus johtuu lainapesteistä. Tällä hetkellä Ville Pokka on Mestiksessä Kiekko-Laserin alakerrassa, kun taas Ville-Matti Koponen ja Mikko Niemelä ovat liigajoukkueen mukana varamiehinä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle