Kiivas kärkikamppailu päättyi patajuhliin

Kaksi liigan kärkijoukkuetta kohtasi Isomäen keskiviikkoillassa pelaten painostukseltaan erittäin tasaisen ottelun. Tiistaina vierasvoiton HIFK:sta ottanut Ässät vei KalPaa lukemin 4-1 ja pääsi maaottelutauolle hyvillä mielin.

Porissa nähtiin erittäin tasainen kamppailu sarjajohtaja KalPan ja kolmatta sijaa pitävän Porin Ässien välillä. Molemmat joukkueet pelasivat kärkisijoitustensa mukaisesti, mutta Ässät käytti vastustajiaan paremmin maalipaikkansa hyväkseen.

– Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että tässä ei ole mitään kommentoitavaa. Parempi joukkue vei. Oltiin passiivisia ja Ässät tukki hyvin. Toisessa erässä oltiin vaisuja, totesi KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola lyhyesti.

Tukkoisen viime viikon jälkeen Ässät palasi takaisin voittokantaan.

– Tämä oli meille tärkeä kotivoitto tähän loppuun, todella hyvä juttu. Minulle sarjataulukko on melkeinpä raamattu, eikä sitä katsoessa tarvitse miettiä, miksi KalPa johtaa liigaa, Ässien päävalmentaja Karri Kivi kehui vastustajia.

Tasaista vääntöä molempiin suuntiin

Ensimmäinen erä oli molemmilta joukkueilta todella vauhdikasta ja tasaista pelaamista. Ässillä oli vieraitaan vaarallisemmat maalintekopaikat, mutta molemmat joukkueet puolustivat ahkerasti, mikä vaikeutti maalintekoa.

Vierasjoukkue otti varman alun ottelussa ja painosti Ässiä minkä ehti. Sakari Salminen pääsi heti kokeilemaan ässämaalivahti Antti Raannan kestävyyttä, mutta veskari selvitti tilanteen moitteettomasti. Joel Armia sai porilaisille aikaiseksi kunnon hyökkäyksen ajaen KalPa-maalille ratkaisun kuitenkin jäädessä tyngäksi.

Koko ottelun aikana erittäin hyvin pelannut ässähyökkääjä Tomas Zaborsky sai loistoavauksen Tommi Taimelta, ja pääsi läpi kuopiolaispuolustuksen, mutta pelin aikana useita huipputorjuntoja tehnyt Ari Ahonen kesti ulkomaalaislaiturin laukauksen.

Ässien suurin heikkous läpi kuluvan kauden on tuntunut olevan ylivoimapelaaminen ja niin oli myös keskiviikon ottelussa. Alivoimalla kotijoukkue taas veteli naruista pelaten kuin yhden miehen vajausta ei olisi ollutkaan. Porilaiset pyörittivät peliä hyökkäyspäädyssä, ja erityisesti Veli-Matti Savinainen taituroi kiekon kanssa erinomaisesti.

Kuopiolaisten erän ehdottomasti paras maalipaikka tuli, kun Salminen pääsi ylivoiman aikana yksin läpi, mutta napakka laukaus päätyi Raannan hanskan kautta lopulta päätyverkkoon.

KalPa oli vahva vastustaja, mutta joutui todistamaan porilaiset paremmiksi.

Ässät ei ole osunut tällä kaudella vielä lainkaan rangaistuslaukauksissa. Patapakalle tarjoutui tilaisuus viedä joukkue johtoon hyökkääjä Kalle Kermanin rikottua Stephen Dixonia, mutta sentterin laukaus ei päätynyt maaliin.

Kaksi minuuttia, kaksi maalia

Maalin makuun päästiin ensimmäistä kertaa vasta toisessa erässä, kun kotijoukkueen nelosketju oli hyvässä vireessä. Ex-ässäkapteeni Matti Kuparinen oli näkyvässä roolissa porilaisten maalissa, kun Antti Mäkilä onnistui maalin takana riistämään kiekon kultakypärältä Sami Mutaselle, jonka syötöstä Severi Sillanpää iski isännät johtoon.

Ässät nousi kahden maalin johtoasemaan vain paria minuuttia myöhemmin, kun Dixon taituroi kiekon Patrick Yetmanin lapaan, eikä kanadalaiselle ollut vaikeaa pistää lätyskää verkon perukoille. Kuparinen, Salminen ja Tuomas Kiiskinen hankkivat jo toiset miinukset tililleen, ja KalPa otti tilanteesta aikalisän.

Ässät vei toisessa erässä kaksinkamppailutilanteet ja pääsi siksikin paremmin maalipaikoille. Tärkeiden paikkojen terävyys oli kotijoukkueella parempaa.

KalPan kiivas takaa-ajo

KalPa pelasi kaksi ensimmäistä erää hyvin, mutta varsinainen herääminen tapahtui kolmannessa erässä, kun vieraat saivat pitkään hakemansa kavennuksen. Puolustaja Mikko Kukkonen kirjautti tililleen tämän kauden toisen maalinsa Joonas Riekkisen hienon syötön siivittämänä.

Kotijoukkue kadotti itsensä KalPan kavennuksen jälkeen ja oli hetken totaalisesti hukassa. Vieraat pääsivät hallitsemaan peliä melkein mielensä mukaan ja ajoivat jatkuvasti ässämaalille. Kuopiolaisjoukkueen ruotsalaisvahvistus Adam Masuhr kokeili hyökkäyssiniviivalta ranteella, mutta Raanta hoiti veräjänvartijan hommansa mallikkaasti.

– Kyllä tuntui hyvältä päästä voittojen tielle perjantain katastrofin jälkeen. Mentiin itseemme viime viikon jälkeen ja yksinkertaistettiin peliä, Raanta kertoili näkemyksensä Ässien otteista.

– Joukkueen pelaaminen helpotti paljon omia hommia. Meillä on hyvä työmoraali. Tätä kautta on tullut itsellekin onnistumisia.

Ässät kuitenkin sai koottua itsensä ja patapaitojen myllerrys alkoi uudelleen. Viitisen minuuttia ennen kolmannen erän loppua Aki Uusikartano joutui hyökkäyspäässä selästä taklatuksi ja lipui vaihtoaitioon kyyryssä. Tilanteesta ei kuitenkaan tullut vierasjoukkueelle rangaistusta, ja peli pääsi jatkumaan.

Viimeisen erän loppuminuuteilla KalPa yritti vielä maalintekoa ilman veskaria, tuloksetta. KalPan hyvä ote katkesi Kuparisen huidottua Zaborskya mailalla kasvoihin jäähyn arvoisesti. Slovakkihyökkääjä iski kuitenkin loppulukemat 4-1 tyhjään maaliin ja nosti kauden maalisaldonsa viiteentoista häkkiin.

Kotijoukkue pääsi juhlistamaan voittoa maaottelutauolle, kun taas kuopiolaisten pelit jatkuvat vielä perjantaina Niiralan Montussa Helsingin Jokereita vastaan.