HIFK ylivoimainen vieras Ilvekselle

Hakametsässä nähtiin syksyisessä perjantai-illassa ylivoimainen näytös, jossa vaisusti alkukauden aloittanut Helsingin IFK otti näyttävän ja runsasmaalisen voiton. Samalla IFK myös ohitti Ilveksen SM-liigan sarjataulukossa, vaikka perjantai-illan perusteella ei olisi uskonut, että ennen ottelua joukkue oli sarjataulussa vielä Ilveksen takana.

Ilveksellä ei onnistunut perjantain ottelussa mikään. Ennen ottelua Ilveksen valmennusjohto oli muuttanut ketjukokoonpanoja tiistaina pelatun Blues-ottelun pirteän kolmannen erän seurauksena. Muutokset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, sillä jo tasaviisikoin Ilves päästi peräti viisi maalia. Ottelussa Ilves pelasi toisaalta kurinalaisesti ottamalla vain kaksi jäähyä, mutta toisaalta Ilveksen kamppailupelaaminen oli niin lepsua, että voittaakseen IFK:n ei tarvinnut edes venyä.

- Ennenkaikkea pyydetään yleisöltä anteeksi. Niitä varten täällä pelataan, totesi heti Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja.

IFK:n pelaajista erityisesti kaksi kärkiketjua saivat runsaasti vastuuta illan ottelussa. Tämä tuotti tulosta ja varsinkin vieraiden Ville Peltonen oli pelipäällä viimeistellen kypärätempun heti kolmannen erän alkuun. Pelissä IFK pystyi sekoittamaan Ilveksen hyökkäyksiinlähdöt ja viimeistelemään tehokkaasti maalipaikoistaan. Maalilla Juuso Riksman sai helpohkon nollapelin, sillä varsinaiselta maalintekosektorilta Ilves ei saanut montaakaan laukausta aikaan. Helsinkiläiset olivat yksinkertaisesti koko ottelun ajan tasaisesti Ilvestä parempi joukkue kentällä.

Helsinkiläiset saavat onnekkaan alun

Ottelun alussa Ilves sai mahdollisuutensa, kun vieraiden Eero Somervuori ja Petteri Wirtanen ottivat peräkkäiset jäähyt ja Ilves pääsi pelaamaan viisi vastaan kolme -ylivoimaa melkein puolitoista minuuttia. Ilves ei kiekonsiirtelystä huolimatta saanut laukauksia kuin läheltä siniviivaa ja IFK:n puolustus pelasi tilan ja ajan pois Ilvespelaajilta. Ottelun ensimmäinen maali syntyi melko onnekkaan ja pitkän poikittaissyötön seurauksena, joka löysi kun löysikin perille ja Kimmo Kuhta viimeisteli varmasti lähes nollakulmasta.

Ensimmäisen erän lopulla vierasjoukkue IFK melkein sohi kiekon näyttävästi omaan maaliin, mutta onni ei ollut Ilveksen puolella kiekon kolahtaessa ylärimaan. Heti seuraavassa vaihdossa vieraat näyttivät kuitenkin mallia onnekkaan osuman rakentamisesta sillä Ilveksen puolustajasta kimmonnut kiekko meni lopulta tolpan ja maalivahdin kautta Ilveksen maaliin. Osuma merkittiin lopulta IFK-kapteeni Peltoselle ja se oli ensimmäinen hänen illan kolmesta täysosumastaan.

Ville Peltonen oli helsinkiläisten sankari illan ottelussa.

Peli ratkeaa nopeasti

Kun ensimmäisessä erässä Ilves hukkasi voimiaan laukomalla kiekkoja maalin ohi, niin pelin edetessä laukaukset muuttuivat varovaisemmiksi ja pysähtyivät lähes joka kerta Riksmanin rinnassa olevaan IFK-logoon. Toisen erän alkupuoliskolla IFK teki pari maalia lähes perätysten ja sen jälkeen Ilveksen takamatka tuntui toivottamalta huomioiden pelin alun peliesityksen. Helsinkiläiset pystyivät viemään valtaosan aloituksista ja kontroilloimaan peliä, kun taas Ilves tuskaili jo syöttöjen laadun ja syöttöjen laadukkaan vastaanottamisen kanssa.

- Ei ne taidot voi niin vaan hukkua. Monia helppoja syöttöjä kimpoili lavan ohi. Me ladattiin tähän peliin, en usko, että oli syttymisestä kiinni. Hävetään kyllä, kertasi Ilvesluotsi Pajuoja.

Kolmas erä oli ottelussa lähinnä muodollisuus. Helsinkiläiset osoittivat heti erän alussa, että myös ylivoimapeli toimii Peltosen täydentäessä kypärätempun. Loppulukemat 6-0 ratkaisi huikean alkukauden pelannut Mikael Granlund, joka pääsi viimeistelemään aivan Vesa Toskalan vartioiman maalin edustalta. Ilveksen maalivahdin piikkiin tappiota ei voinut pistää, sillä hän jäi aivan yksin Ilvesviisikon peruutellessa ja sekoillessa maalinedustalla.

- Olimme valtavasti jäljessä kamppailupelaamisessa ja pelirohkeudessa. Emme uskaltaneet pelata tätä peliä, jatkoi Ilveskäskijä Pajuoja.

- Ei valmentaja voi hirveän tyytymätön olla tällaisen esityksen jälkeen. Jos jotain huonoa oli, niin viimeiset 10 minuuttia toisessa erässä, kertoi IFK:n päävalmentaja Petri Matikainen.

- Jos jotain haluan sanoa, niin pelattiin 6-vuotiaalle Paavo-pojalle, joka kävi kopissa ja kertoi elämän totuuksista, jatkoi IFK:n päävalmentaja Matikainen.