Ilves työvoittoon SaiPasta

Tampereen Ilves ja Saimaan Pallo kohtasivat Tampereen lumisateisessa illassa. Paljon jäähypenkkiä kuluttanut petolauma oli SaiPaa selvästi tehokkaampi paikoissaan ja tärkeät pisteet jäivät Tampereelle. Illan voitto oli Ilvekselle jo kolmas peräkkäinen ja joukkue on noussut sarjataulukossa jo tiukan keskikastin yläpäähän.

Maalinteko-ongelmista jo aiemmin kärsinyt SaiPa ei onnistunut myöskään Ilvestä vastaan kuin kerran. Kun lappeenrantalaiset eivät saaneet edes 5-3-ylivoimalla kunnollisia maalitilanteita, ei voi odottaa maalejakaan. SaiPa siirteli vastuuta, kun taas Ilves oli tehokas. Ottelun hahmoksi nousi kentän fyysisestikin suurin mies, Marko Anttila, joka oli lähes jatkuvasti vaarallinen SaiPan maalilla.

- Isolta mieheltä erinomainen peli. Todella hienoa taistelua taistelua läpi ottelun. Kauden paras peli Anttilalta, kehui Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä suojattiaan.

Ilveksen voittomaalista vastasi tänään Miikka Männikkö, joka sai kunnian viimeistellä pelin komeimman osuman toisen erän alkuhetkillä. Toni Rajala pääsi Männikön kanssa 2-1-hyökkäykseen ja heitti upean lättysyötön Männikön lapaan. Tämä otti kiekon haltuun, huijasi Iiro Tarkin jään pintaan ja siirsi lopulta kiekon puolityhjään maaliin. Ilves voitti lopulta 4-1.

Jäähyt sotkivat pelin

Ottelun ensimmäinen erä alkoi Ilveksen vahvalla hallinnalla. Parista edellisestä ottelusta oppineet tupsukorvat tulivat kaukaloon hyvin valmistautuneina ja SaiPa oli hätää kärsimässä. Ensimmäinen paikka tuli Ilves-puolustaja Joonas Lehtivuorelle, jonka laukauksen torjui lopulta SaiPa-puolustaja Tarkin ollessa jo pelattuna ulos tilanteesta.

Ensimmäistä maalia ei tarvinnut kuitenkaan odottaa pitkään. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Ilves-painostus tuotti tulosta. Anttila sai kiekon kulmassa ja huijasi ensin SaiPan kentällä olleen keskushyökkääjän Ville Kohon laidan avustuksella. Tämän jälkeen Anttila veti perässään puolustaja Joni Tuomista pitkin päätylaidoitusta, mutta tämäkään ei Anttilan vauhtia hidastanut. Hän kääntyi maalille, jossa Koho pelasi itsensä tilanteesta ohi ja Anttila pääsi punnertamaan kiekon maalille ja Jarkko Kauvosaarelle. Tämä siirsi kiekon lopulta ohi Tarkin maalin kattoon.

Maalin jälkeen alkoi Ilveksen jäähyily. Ensin jäähylle joutui kapteeni Pasi Määttänen, mutta SaiPa ei saanut ylivoimalla mitään aikaan. Seuraava jäähylle komennettu pelaaja oli Seikola. SaiPan parhaasta tilanteesta vastasi Antti Nyrhinen, mutta Ilves-vahti Tero Leinonen poimi laukauksen helposti.

Erän loppupuolella myös SaiPa sai hieman otetta pelistä, mutta laukaisuyritykset olivat heikkoja. Esimerkiksi Dmitri Nabokov ja Dan Iliakis pyrkivät ohittamaan Leinosen löysillä rannelaukauksilla. Suurin osa laukauksista ei löytänyt edes Ilves-vahdille asti, vaan puolustus ehti väliin.

Ilves osui, Jasko ei

Toiseen erään SaiPa tuli selvästi ensimmäistä terävämmin. Iliakis nousi heti vaarallisesti ja pääsi laukomaan b-pisteen kaarelta, mutta Leinosen patja esti maalin synnyn. Seuraavista SaiPan tilanteista vastasivat Nyrhinen sekä kahdesti Simon Backman suoraan aloituksesta. Hetkeä myöhemmin hyvä paikka avautui Tomas Jaskolle, jonka yläkulmaa kohden suuntautunut laukaus päätyi Leinosen hanskaan.

Reilun kolmen minuutin jälkeen myös Ilves heräsi pelaamaan ja sai luotua SaiPan maalille tilanteita. Toisesta osumasta vastasi Männikkö. Tämän osumaan syöttöpisteen saivat Markus Seikola ja Toni Rajala. Viimeksi mainitulle piste oli uran ensimmäinen SM-liigassa.

- Rajala järjesti Männikölle kaksi tekopaikkaa, joista toisesta Miikka onnistuikin. Joistakin pelaajista vain näkee, että mies osaa pelata ja Rajala nimenomaan osaa. Yllättävän valmis fyysisestikin, vaikka kokoa ei ihan kauheasti olekaan, tuumi Pietilä ottelun jälkeen.

Troy Milamin jäähyn aikana SaiPa ei vielä onnistunut, mutta hetkeä myöhemmin kolahti. Eetu Holma sai kiekon hyökkäyskulmassa ja malttoi mielensä. Lopulta hän löysi tarkalla syötöllään maalille oikea-aikaisesti nousseen Jussi Tarvaisen, jolla oli helppo työ siirtää kiekko ohi Leinosen. Lehtivuori ja Kauvosaari seurasivat tilannetta lähietäisyydeltä.

Ennen erän puoliväliä Ilves teki jo ratkaisevalta tuntuneen 3-1-osuman Backmanin istuessa jäähyllä. Jäähyä ehti kulua ainoastaan yksitoista sekuntia, kun Arto Tukion laukaus löysi tiensä maaliin. Esityön osumaan tekivät Milam ja Platt.

Erän loppupuolen paras tilanne aukeni SaiPan viimeisimmälle hankinnalle Jaskolle. Hän sai loistavan syötön Simo Mälkiältä Ilveksen puolustajien väliin ja purjehti maalille. Viimeistely päätyi Jaskon epäonneksi tolppaan. Kun SaiPa ei saanut tilanteita luotua edes erän lopun kahden miehen ylivoimallaan, lähdettiin tauolle kotijoukkueen kahden maalin johdossa.

Loppusummeria odotellessa

Kolmas erä oli hyvin kuvaava koko ottelulle. Tasaviisikoin Ilves kontrolloi peliä, mutta jäähyt antoivat SaiPalle mahdollisuutensa. Erän alussa Määttäsen istuessa jäähyllä Ilveksen Ville Korhonen pääsi yksin läpi, mutta Tarkki veti pidemmän korren.

Ilves pääsi kokeilemaan ylivoimalla Iliakisin jäähyn aikana. Tarkin kestävyyttä pääsivät kokeilemaan niin Anttila kuin Seikolakin, mutta neljäs maali antoi vielä odottaa itseään.

Anttila väläytti nopeuttaan erän puolivälissä rynnimällä laidasta läpi. Laukaus päätyi kuitenkin Tarkin syliin.
Lopussa SaiPa haki tasoitusta ilman maalivahtia noin kahden minuutin ajan. Peli pyöri kuitenkin lähinnä keskialueella ja lopulta Ilveksen kapteeni Määttänen pääsi lyömään loppunumeroiksi 4-1.

SaiPa-valmentaja Ari-Pekka Selin oli ottelun jälkeen pettynyt joukkueensa esitykseen.

- Maalintekopeliin kaaduttiin tänään. Paikkoja meilläkin oli, mutta ei pystytty tekemään. Nihkeän Ensimmäisen erän jälkeen siirrettiin Tero Koskiranta Jaskon ja Toporowskyn rinnalle, mikä toi selvästi vauhtia meille. Siitä huolimatta ei pystytty ihan vastaamaan Ilvekselle, kertasi Selin.

- Pelattiin kuitenkin parempi peli kuin perjantaina ja pyrittiin kaivaan kaikki mahdollinen esiin, mutta ei vain riittänyt tänään.

Ilveksen Sakari Pietilä tiivisti ottelun pakettiin silminnähden tyytyväisenä.

- Mainio otteluun lähtö meiltä. Liikuttiin hyvin ja oltiin energisiä, sekä saatiin aika hyviä maalintekopaikkoja heti aluksi. Sitten tuli pari jäähyä ja meiltä katosi ote. Toinen erä oli odottelua ja meillä oli ilmeisesti mentaalipuolella hieman ongelmia. Kolmanteen erään tiivistettiin hieman kokoonpanoa ja saatiin maali. Loppu oli mielestäni fiksua johtoaseman turvaamista, totesi Pietilä.

Illan tuomareihin kiekkoprofessori ei kuitenkaan ollut aivan tyytyväinen.

- Tuomarilinja oli hieman erikoinen, aika paljon meissä sai roikkua. Voisi odottaa, että linja olisi edes samanlainen molemmille, mutta eihän se nyt ihan niin mennyt. Huusinkin ääneni käheäksi (Tom) Laaksoselle ottelun aikana.