Jokerikiekko tuli takaisin

LIIGA / Raportti
Helsingin Jokerit lunasti lupaukset ensimmäisessä kotiottelussaan ja otti komean voiton Oulun Kärpistä lukemin 4-2. Jokerit oli liki kaikessa edellä vierailijoita ja osoitti ennenkaikkea olevansa aktiivinen, taisteleva ja tilanteet loppuun saakka pelaava motivoitunut joukkue.

Se, onko Doug Sheddenin Jokereiden pelitapa mainostettua jokerikiekkoa, jää vielä nähtäväksi tulevilla kierroksilla, mutta tämän päivän esityksellä Jokerit pesi kertaheitolla kasvonsa viime kauden haluttoman surffailun jälkeen. Kärpät sen sijaan vitkasteli kiekon kanssa eikä päässyt ottelun aikana vauhtiin.

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">Lue myös

Jalkanen hakee jalansijaa
href="http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=Jokerit&id=5067">[lue lisää]



style="position: relative; top: -10px;">Puolustajapula yllätti Jokerit
href="http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=Jokerit&id=5068">[lue lisää]

Jokerit satsasi ottelun alkuun kovalla intensiteetillä, mikä tuotti tulosta. Loppuun asti ajetut tilanteet, herruus maalin edessä ja kovempi vauhti käänsivät alun Jokereille liki suvereenisti. Kärppien ensimmäinen laukaus nähtiin vasta yli 13 minuutin pelin jälkeen.

Avausmaalista vastasi tänään myönteisessä valossa esiintynyt Tim Stapleton, joka siirsi Jokerit maalin edestä johtoon. Esityön teki kiekon alueelle tuonut Arto Koivisto. Ottelu ehti tähän mennessä vanheta vain vajaat kaksi minuuttia, jonka jälkeen alkoi kaksiminuuttisten jakaminen mulle-sulle –periaatteella.

Jokerit siirtyi kahden maalin johtoon pelatessaan ylivoimaa neljällä kolmea vastaan. Kim Hirschovits namutteli pitkän pyörityksen jälkeen avopaikan Petri Varikselle, joka siirsi laatan reppuun.

- Alku meni meiltä niin kuin pitikin. Tiesimme, että tänne tulee paljon faneja ja suuri yleisö tänään ja halusimme saada heidät heti mukaan puolellemme. Alku oli erinomainen, iloitsi Doug Shedden omiensa puolesta.

Kotijoukkue pelasi alusta asti tilanteet ihailtavasti loppuun asti eikä kaihtanut taklausten jakelemista. Illan tyylikkäimmän pommin esitti Jyrki Louhi, joka taklasi Kärppien Tomi Mustosen keräilemään varusteitaan hieman ennen ensimmäistä erätaukoa.

- Ensimmäinen erä täytyy kyllä analysoida tarkkaan, että minkä takia tultiin niin huonosti peliin sisälle. Jokerit oli siinä kyllä selvästi parempi, ihmetteli Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen ottelun jälkeen.

Tuulolalle ottelurangaistus

Toisen erän alkua sävytti Jokereiden kokema äkillinen kato puolustajissa, kun ensin Mikko Kalteva joutui jäämään erätauolta pukukoppiin loukkaantumisen vuoksi, ja sen jälkeen Marko Tuulola sai käsittämättömän tuntuisen ottelurangaistuksen torpattuaan keskialueella Kärppien Tommi Paakolanvaaraa.

Tilanteessa Paakolanvaara liukui keskialueella peruuttaen kohti Jokereiden hyökkäysaluetta ja sai syötön väärinpäin ollessaan. Tuulolalla oli tilanteessa vaihtoehdot vähissä, mutta ilmeisesti jokeripakin olisi väistämällä pitänyt antaa tietä Paakolanvaaralle. Itse kontakti oli puhdas, ja tilanne suututtikin jokerileiriä pelin jälkeen.

Katkeruutta aiheutti erityisesti Hannu Henrikssonin langettaman rangaistuksen ankaruus. Paakolanvaaran poistuttua pukusuojan puolelle Henriksson puhalsi Tuulolalle ottelurangaistuksen, mikä tarkoittaa jokeripuolustajalle automaattista pelikieltoa Ilves-otteluun.

- En mä ymmärrä jos mä tulen kolmen potkun vauhdilla siihen tilanteeseen eikä jätkä ymmärrä yhtään mitä kentällä tapahtuu, niin ei se mun syy voi olla, puhisi Tuulola pelin jälkeen pukukopissa.

- Mä katoin vaan että pakki antaa pommisyötön ja meillä oli sovittu että ajetaan sentteriin kiinni. Mitä mä olisin siinä voinut tehdä, kysyi Tuulola.

Kärppien etsikkoaika tulikin toisessa erässä Tuulolan taklauksen jälkeen. Pukukopista selvästi ensimmäistä erää sisukkaampana palannut Kärpät tasoitti ottelun kahdella maalillaan. Ensimmäisestä vastasi Michal Bros Janne Pesosen erinomaisesta esityöstä. Pesonen nousi väkevästi laidasta sisään ja harhautti puolustajana pelanneen Hirschovitsin, jonka jälkeen siirsi kiekon Brosille. Tilanteessa Jokerit peluutti vajaalukuisena neljää hyökkääjää.

Janne Pesonen järjesteli myös oululaisten tasoitusmaalin, jonka toinen laituri Mustonen hiipi päättämään. Vaarattoman näköisessä tilanteessa Mikko Kuparinen nukahti jokerimaalin edessä eikä pelannut Mustosen mailaa pois Pesosen hyvästä poikittaissyötöstä.

Jokeripuolustus harveni hetkellisesti vielä yhdellä, kun Martti Järventie pääsi 12 minuutiksi puremaan tuppea toisen erän loppupuolella – jälleen varsin kyseenalaisesta taklaustilanteesta. Kärppien Michal Bros ajoi itsensä huonoon asentoon Järventien tullessa päälle ja jäi sinänsä ikävän näköisesti kyyryssä jokeripuolustajan taklauksen alle.

Suomalainen lipsautti voittomaalin

Kärppävahti Jaakko Suomalaisella ei ollut aivan terävin iltansa. Loukkaantumisten jäljiltä Kärpät oli pakotettu lähtemään nuorella vahdilla kauteen, ja tänään riski realisoitui ainakin osittain jokerimaalien livahdellessa verkkoon helpohkosti. Suomalainen lahjoitti Kim Hirschovitsille voittomaalin lapioidessaan irtokiekon maalin edestä suoraan jokerisentterin lapaan.

- Täytyy katsoa nauhalta, mitä siellä tapahtui, mutta ehkä siellä oli kyllä torjuttaviakin kiekkoja, arvioi myös päävalmentaja Jalonen pelin jälkeen.

Suomalaisen puolustukseksi kuitenkin sanottakoon, että Kärpät ei tänään kaatunut maalivahtiinsa, vaan yksinkertaisesti Jokereiden voitontahtoon ja haluun pelata intensiivisempää ja yritteliäämpää peliä kotiyleisölleen.

Taistelutahtoa kulminoi Jan Latvalan hieno venyminen tilanteessa, jossa sitä eniten tarvittiin. Jokerit joutui pelaamaan pitkään vain neljällä puolustajalla, ja kaiken tämän keskellä tasoaan nostanut Latvala kävi vielä tekaisemassa ratkaisevan 4-2–maalin alivoimalla soolon päätteeksi.

Latvalan lisäksi myös Tim Stapleton esitti parempaan päin olevia otteita. Tämän noteerasi myös päävalmentaja Shedden.

- Ajattelin eilen että Timin täytyy pelata hieman paremmin. Puhuin hänen kanssaan ja sanoin että sinun täytyy astua esiin. Niin kävikin, mikä oli hienoa, kiitti Shedden.

Kärpillä ei auennut

Oululaisilla oli läpi ottelun suuria vaikeuksia saada hyökkäyksiä käyntiin, ja tasakentällisin pelatessa Kärppien diesel pyörähteli vaivalloisesti käyntiin oman maalin takaa. Keskialueen ylittäminen lyhyillä siirroilla oli harvinainen näky, eivätkä pitkät avaukset paria poikkeusta lukuunottamatta johtaneet mihinkään. Jokereilla sen sijaan ainakin ensimmäinen syöttö pysyi kohtuullisen lyhyenä ja paketti kasassa, mikä loi aktiiviseen ja päällekäyvään pelityyliin yhdistettynä kiitettävästi painetta Kärpille.

Jokerimaalilla Juuso Riksman torjui luotettavasti 27 kertaa ja rangaistuslaukauksen päälle. Päätuomari Henriksson vihelsi ajassa 51.26 Kärpille Mika Pyörälän läpiajosta rankkarin, joka olisi voinut vielä kääntää ottelun. Hyvösen ruuti oli kuitenkin läpi ottelun märkää, ja rangaistuslaukauskin meni lopulta tuhertamiseksi.

- Pikkusen siinä jäi jossiteltavaa, kun iskettiin kolme tolppaa ja kerran tyhjästä takaverkkoon, harmitteli Jalonen omiensa huonoa viimeistelyä pelin jälkeen.

Jäähykarkelot jatkuivat syksyn tyyliin 26 vihelletyn kaksiminuuttisen verran. Molempien joukkueiden ylivoimapelissä on kuitenkin vielä kosolti kehitettävää. Kärpät haki kiekkoa Hyvöselle, joka ei kuitenkaan osunut tänään mihinkään, ja Jokereilla varsinkin 5-3 –ylivoima mätti kaikessa. Alivoimaa voi sen sijaan molemmilla luonnehtia aktiiviseksi ja ahnaaksi.

Eteenpäin

Jokereille kuluneen viikon liiga-avaus on ollut täydellinen. Kuuden pisteen potti on yli odotusarvon, ja kahden kovan kilpailijan päänahka on tullut henkisesti väkevien esitysten jälkeen.

- Tästä voitosta voi kyllä nauttia, kahdesta kovasta ottelusta kaksi voittoa ja vain viisi päästettyä maalia, hyvä alku kaudelle, iloitsi Doug Shedden.

Kahden voiton myötä epäilykset uutta päävalmentajaa kohtaan hälvenivät jokerijoukkueen osalta hetkessä ainakin toistaiseksi. Pelitapa ei ole vielä lopullisesti hahmottunut, mutta joukkueen ilme rittänee tässä vaiheessa suurimmillekin kriitikoille. Ennen kaikkea ”kanna paitaasi ylpeydellä”–tyyppiset fraasit eivät tunnu enää pelkältä sanahelinältä. Jokerit on vahva maalin edessä ja taklaa paljon.

Nykyistä tuomarilinjaa on turha päivittäin puida, mutta Tuulolan ulosajo sapetti jokerileiriä ottelun jälkeen suuresti. Kokoonpanon paikkaileminen Ilves-peliin on työn takana. Doug Shedden ihmetteli suuresti Henrikssonin päätöstä antaa ottelurangaistus Paakolanvaaran poistuttua pukusuojaan.

- En ymmärrä ollenkaan miten Tuulola voi saada ottelurangaistuksen tuosta. Minä voisin käskeä meiltä koko joukkueen pukukoppiin kaikkien tilanteiden jälkeen, viittasi Shedden tilanteen jälkeisiin tapahtumiin ja lähetti vielä terveiset liigajohdolle:

- Ei ihme, että tähtipelaajat eivät halua pelata täällä kun Tuulolan kaltaiset pelaajat lentävät tuollaisesta pihalle. Toivon että liiga tarkastelee tapausta ja käyttää järkeään, eikä Tuulola joudu huilaamaan puhtaan taklauksen takia ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle