Kärpät kohtaa muuttuneen Jokerit

LIIGA / Ennakko
Jokerien ja Kärppien perjantai-illan kohtaaminen Helsingissä tiivistyy kolmeen avainasiaan. Maalivahdit, erikoistilanteet ja ykköskentälliset ovat pääroolissa, kun tämän vuosikymmenen menestynein joukkue kohtaa kulkunsa oikealle polulle oikaisseen jokerilauman.

Peli on molemmille joukkueille kauden toinen ja tulee heti avausottelun jälkeisenä päivänä. Välimatka Oulusta Helsinkiin ei lentäen ole kuin tunteroinen. Jokerit puolestaan pelasi avauskierroksella Helsingissä paikallisvastustajansa hallissa. Kumpikaan ei saa siis matkustuspuolelta suurta hyötyä.

Harjoituspelien perusteella Kärppien paketti on jo kauden alussa hyvin kasassa. Hyvästä vireestä kertoo myös Jokerien nousujohteisesti edennyt valmistautuminen. Mielenkiintoa ottelusta ei siis puutu, varsinkin kun kyseessä on ennakkoon sarjan kärkipäähän povatut joukkueet. Varsinkin Kärpät on nostettu jälleen kenties suurimmaksi mestarisuosikiksi. Jokerileirissä tälle viitataan kuitenkin kintaalla.

- Nyt on syyskuu, ei maaliskuu. Jos heidät on jo julistettu mestareiksi, onnittelut heille, kommentoi jokerivalmentaja Doug Shedden.

- Seura on tietysti menestynyt viime vuosina hyvin, ja joukkue on nytkin kova, Shedden arvioi.

Vaikka Kärppien kauden avaus sujui valmentaja Kari Jalosta miellyttävällä tavalla, hän ei halua tuudittautua hetkeksikään siihen uskoon, että homma jatkuisi leikitellen samanlaisena.

- Peli täytyy nollata täysin ja saada täysin uutta latinkia Jokereita vastaan, Jalonen tuumiskeli.

Hyvän ja tasaisen materiaalin joukkueiden kohtaamisessa ratkaisuasemaan nousevat muutamien avainasioiden onnistumiset ja epäonnistumiset.

Tuomarilinja Kärppien etu

Jokerit osoitti ensimmäisen ottelun pirteällä liikkeellään ja kohtuullisella kiekollisella pelillään, että uudet sääntötulkinnat eivät estä joukkueen menestystä. Kärppien kontrolloivaan ja liikkuvaan peliin tuomarilinjausten on oletettu sopivan kuin nakutettu. Voisi kuvitella, että tältäkään puolelta suurta etua ei kumpikaan saisi. Tiukka tuomitseminen kuitenkin suosii selvästi oululaisia, sillä joukkueen ylivoima on ennakkoon selvästi helsinkiläisten vastaavaa parempaa.

Kärppien ylivoimapakistossa ei ole viimekautista tasoa, mutta monta niin hyvää avainpelaajaa, että homma toimii. Viivalle hankittu Jukka-Pekka Laamanen operoi sekä hyvän laukauksensa että näkemyksensä turvin. Jari Viuhkolalla on erinomainen kyky rauhoittaa peliä ja hakea vapaat miehet. Hannes Hyvösen vedolle vastustajan ei kärsi antaa yhtään tilaa, sillä hymyilevän Hanneksen kuti on liigan painavin.

Jokerien ylivoimassa on kaikki ainekset onnistumiseen, mutta toteutus pätkii vielä hieman, ja viivan suurin pelote Sami Lepistö on pitkään loukkaantuneiden kirjoissa. Kun Lepistö on poissa kaukalosta, Marko Tuulola ja Kim Hirschovits ottavat suurimman vastuun viivalla. Hirschovits on erinomainen pelinrakentaja ja pystyy myös hyviin laukauksiin viivalta.

Torstain pelin perusteella Jokerien kannattaa pelata ylivoimapeliä siniviivan kautta, koska joukkueella on sekä hyviä laukojia että maalineduspelaajia. Hyökkääjille pelaamiseen ei ainakaan avausottelussa riittänyt päätä eikä käsiä tarpeeksi.

Mikäli ottelusta tulee runsasjäähyinen, kuten sopii odottaa, kaataa se vaakakuppia Kärppien puolelle.

Maalivahtipeli Jokereille

Ennen kauden alkua ennustettiin, että Jokerien ykkösmaalivahti Juuso Riksman olisi yksi niistä vahdeista, joka kärsisi uusista säännöistä eniten. Kun Riksman vielä loukkasi hieman itseään edellisviikonlopun harjoitusturnauksessa, saattoi ennustaa narrilaumalle jälleen vaikeuksia maalivahtiosastolle. Riksman oli torstain avauksessa kuitenkin mies paikallaan ja teki perusvarmaa työtä. Välillä pakeille tuli hoppu Riksmanin sylkemien irtokiekkojen kanssa, mutta silti Jokereiden maalia vartioi perjantaina maalivahti, jonka varaan voi laskea paljon.

Vaikka Kärppien maalia torstaina vartioinut Jaakko Suomalainen pelasi hyvän ottelun ja torjui messevän määrän kuteja, on oululaisten lähtökohta otteluun se, että heillä on maalissaan kakkosvahti. Ykköseksi hankittu Andy Chiodo huilaa yhä loukkaantumisen vuoksi. Jokerien päävalmentaja Doug Sheddenkin on huomioinut Kärppien maalivahtitilanteen.

- Heidän maalivahtitilanteensa on kysymysmerkki, mutta jos he tänään päästivät HPK:ta vastaan vain yhden maalin, se on loistava suoritus, Shedden mietiskeli avausottelun jälkeen.

Yksittäisessä ottelussa kuka tahansa liigan veskareista voi onnistua ja pitää joukkuettaan pystyssä. Pitemmän tähtäimen todennäköisyyksillä ajateltuna Jokerien maalinsuu on paremmin tukittu kuin Kärppien. Toisella on liigan parhaimpiin kuuluva ykkösvahti, toisella kakkosvahti.

Ykköskentälliset ratkaisevat

Illan sankareita haetaan ykköskentällisistä. Kärppien tämänhetkisessä kokoonpanossa munat on kasattu aika lailla yhteen koriin. Hyvösen, Viuhkolan ja Mika Pyörälän muodostama ketju on liigan vaarallisimpia. Sen perässä on kolme erittäin hyvää kentällistä, joissa ei silti ole läheskään samaa terää kuin ykkösessä.

Mikäli Jokerit haluaa, se voi peluuttaa vaihtoedun turvin Petri Pakaslahden, Jyrki Louhen ja Tomek Valtosen ketjua Viuhkoloita vastaan. Kaikki kolme duunariosaston kaveria näyttävät olevan hyvällä jalalla liikkeellä jo kauden alussa ja pysyvät liikkeen puolesta varmasti hieman dieselvetoisen Kärppien ykkösketjun perässä.

Jokerien Jani Ridan, Petri Variksen ja Kim Hirschovitsin muodostama ykkönen on myös vaarallinen. Avauspelissä se teki kolme maalia. Verrattuna Kärppien ykköseen, ketjusta löytyy yhtäläisyyksiä ja eroja. Sekä Jokerien että Kärppien ykkösissä on armoitettu ja jopa klassinen pelintekijäsentteri. Hirschovits pelaa kuitenkin enemmän keskustassa, kun Jari Viuhkola on välillä pikemminkin ketjun kolmas laitahyökkääjä, johtuen osin myös Kärppien pelitavasta. Ylivoimassa jokerisentterin paikka on yleensä viivalla, kun Viuhkola pyörittää peliä lähellä maalia.

Jani Ridan kaltaista polkukonetta ei Kärppien ykkösestä löydy. Toisaalta Hannes Hyvösen kutia ei ole kenelläkään Jokereissa. Ketjujen kolmannet lenkit Varis ja Pyörälä eivät ole hekään mitään turisteja. Molemmilta löytyy taitoa ja vääntövoimaa.

Illan ratkaisu on paljolti siinä, kumman joukkueen ykkönen onnistuu paremmin. Jokerit näyttäisi avauspelin perusteella lähtevän hyökkäyksiin lyhyillä syötöillä. Mikäli kiekkoa saadaan pelattua keskustaan, ja Hirsovits pystyy syöttämään Jokerien kotihallin isolla jäällä kiekkoja Ridalle vauhtiin, tämä polkee tuhoisin seurauksin Kärppien puolustuksen ohi. Ajoituksissa on silti vielä hiomista, sillä laitureilla näyttää olevan tapana huidella liian pitkällä hyökkäyssuunnassa. Keskikaistaa seuraava Hirschovits ennättää usein kiekkoihin, jotka jäävät maalin eteen tai ajautuvat päätyyn. Tiukempi tuomitsemislinja on suurena etuna tässä.

Jokerien haasteellinen tehtävä on tyrehdyttää kärppäykkösen pelinrakentelu. Sekä Hyvönen että Pyörälä kykenevät maalintekoon. Ketjun takana pelannee pakkipari Ilkka Mikkola ja Jukka-Pekka Laamanen. Molemmat tukevat hyvin hyökkäyksiä ja pelinrakentelua, joten haastetta todella riittää.

Loppuun asti

Jokerien harjoituspeleissä joukkueen pelitempo putosi selvästi kolmansissa erissä. Tarkkasilmäisimmät olivat havaitsevinaan vastaavaa myös torstaina. Jokerivalmennus ei kuitenkaan tätä suoralta kädeltä myönnä.

- Jos pelin tempo putosikin kolmannessa erässä, se johtui keskittymisestä. Tähän aikaan vuodesta hallit ovat kuumia ja jäät huonossa kunnossa, arvioi Doug Shedden.

Kärppien joukkueet ovat olleet jo vuosia erittäin hyvin fyysisesti valmistettuja. Perjantaina Jokerien on kyettävä pitämään tempoa yllä loppuun asti, jos meinaavat pitää pistepotin itsellään.

Molemmilla joukkueilla on loukkaantumishuolia. Kärpiltä poissa on luultavimmin Viktor Ujcik. Kovimmilla on kuitenkin ollut joukkueen puolustus, johon Kärpät ennätti jo kauden alkumetreillä hankkia vahvistusta, kun se ilmoitti torstaina tehneensä kuukaudeksi sopimuksen slovakialaisen Ivan Majeskyn kanssa. Uusi puolustaja paikannee Oskari Korpikarin jättämää aukkoa. Majeskyn pelaaminen perjantaina on vielä auki.

- Uuden puolustajan kanssa pitää keskustella ja aamutreeneissä katsotaan pelaako hän, kärppävalmentaja Jalonen kommentoi.

Jokereilta ovat avainmiehistä varmuudella sivussa Tony Virta ja Sami Lepistö.

» Lähetä palautetta toimitukselle