Jokerit tukisti Kärppiä

LIIGA / Raportti
SM-liigan kärkikamppailu ei noussut tasoltaan kovin huimaksi. Kotijoukkue Oulun Kärpät pyöritti peliään tehottomasti ja Helsingin Jokereiden vastaiskut purivat. Ottelun suurin sankari oli jokerimaalilla 45 torjuntaa kerännyt Joonas Hallikainen.

Kärkikamppailun lähtökohdat olivat kotijoukkueelle suotuisat. Viiden ottelun tappioputkessa tarponut Jokerit kärsi maalivahtien loukkaantumisista, ja veräjälle luisteli kokematon Joonas Hallikainen. Hän kuitenkin kesti paineet ja venyi kiekon eteen välillä taidolla, välillä tuurilla.

Kärpät pyöritti peliä paljon Jokereiden päässä, mutta pelistä puuttui suoraviivaisuus ja tappamisen meininki. Hallikainen pomputti paljon kiekkoja eteensä, mutta Jokereiden puolustus suojeli maalinedustaansa kovin ottein. Kärpät ei päässyt kakkoskiekkoihin ja oululaisten maalisarake pysyikin pitkään nollilla.

- Enemmän olisi pitänyt saada miestä maalille. Paikkoja oli, mutta nyt ei mennyt. Saahan sitä peliä pyörittää, se on turhaa työtä, kun ei tule maalia, Kärppien kapteeni Jari Viuhkola mietti.

Vieraat perustivat pelinsä vastahyökkäyksille. Tämä taktiikka toimi oivallisesti, sillä toinen ja kolmas osuma syntyivät keskialueen pistohyökkäyksestä. Suurin kunnia vieraiden voitosta kuuluu kuitenkin maalivahti Hallikaiselle sekä uhrautuvasti pelanneelle puolustukselle.

Kärpille ei kelpaa, mutta Jokereille maistuu

Ensimmäisessä erässä peli aaltoili päästä päähän, mutta kumpikaan joukkue ei päässyt maalipaikkoihin. Kiekkoa pelattiin keskialueen lisäksi lähinnä laidoissa, joista joukkueet eivät onnistuneet nousemaan kohti keskustaa ja maalia.

Kärpät pääsi erän puolivälin jälkeen testaamaan ylivoimapelinsä tehokkuutta, mutta kiekkoa ei saatu kunnolla edes alueelle. Kerran peliväline kuitenkin pyöri jo Jokereiden maaliviivalla, mutta helsinkiläispuolustus selvitti tilanteen.

Kun ylivoima ei kelvannut kotijoukkueelle, käyttivät vieraat omansa sitäkin tehokkaammin. Viktor Ujcik sai kaksiminuuttisen hieman heppoisin perustein. Jokerit käytti ylivoima-aikaansa ainoastaan 12 sekuntia, kun Kim Hirschovits iski suoraan syötöstä b-pisteen kaarelta.

- Ensimmäinen jäähymme oli sukellusjäähy. Jokerit teki siitä halvan maalin, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen puhisi.

Toisessa erässä Kärppien ylivoima toimi ensimmäistä paremmin. Joukkue loi useita maalipaikkoja, mutta ratkaisevissa tilanteessa kiekko pomppi tai vastuuta siirreltiin liikaa. Jokerit ei päässyt erässä juurikaan tekopaikoille, mutta tasoitusmaalia ei nähty.

Kun Kärpät ei vieläkään ollut oppinut viimeistelyä, niin Jokerit jatkoi opettamista. Vieraat nostivat hyökkäystään ja Mikko Kuparinen heitti kulmasta rystyllä rupelikiekon kohti maalia. Tuomas Tarkki haparoi ja kiekko livahti hänen altaan maaliviivalle. Liigan maalikuninkuutta jahtaava Jani Rita oli paikalla ja suti kiekon verkkoon.

- Ridan tekemä toinen osuma oli meille iso maali, Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden hehkutti.

Hallikainen kestää

Päätöserässä Kärpät jatkoi maalipaikkojen luomista, mutta jokerivahti Hallikainen venyi kiekon eteen ja teki muutaman paraatipelastuksenkin. Peli ratkesi lopullisesti, kun vieraat karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Tim Stapleton malttoi rauhassa syöttää ohi Oskari Korpikarin ja Tony Virta tälläsi laatan verkkoon takanurkalta.

Kärppien otteissa alkoi näkyä vähitellen myös turhautuneisuus. Erotuomari Timo Favorinin linja oli ottelussa varsin salliva. Taklaukset olivat välillä kovia ja myös kahvauspeliäkin sallittiin. Maalien edustuilla nähtiin myös pieniä painiotteluita, kun miestä sai ottaa kovasti. Tämä kuumensi kärppäpelaajia, joilla oli toistuvasti asiaa Favorinille.

Hallikaisen nollapeli särkyi muutama minuutti ennen loppua, kun Michal Bros löysi maalille vapaasti nousseen Ujcikin. Kärpät ei kuitenkaan onnistunut kirimään tämän enempää ja Rita viimeisteli ottelun loppulukemat 1-4 tyhjään maaliin.

Kärppien illan pirtein kenttäpelaaja oli Juhamatti Aaltonen, joka kieputti jokeripakkeja useaan otteeseen. Laiturin maalinteko on kuitenkin tökkinyt jo jonkin aikaa eikä tilanne korjaantunut nytkään. Kärppävahti Tuomas Tarkille ottelu oli varsin hankala, sillä vetoja tuli harvakseltaan. Toisen maalin kaltaisia uinahduksia ei kuitenkaan kestä sattua, mikäli Kärpät haluaa mennä keväällä pitkälle Tarkki maalissaan.

Jokereiden illan sankari oli maalivahti Hallikainen. Jämäkästi esiintynyt puolustus auttoi häntä hyvin, ja maalivahti antoikin kiitosta joukkueensa pakeille.

- Pikkuisen oli perhosia vatsassa. Alussa ei tullut skodeja, mutta sitten sai muutaman hyvän kopin. Itseluottamusta nousi niistä. Joukkue siivosi maalinedustaa hyvin, siitä suuri kiitos heille, Hallikainen hymyili.

Hallikaisen pari viimeistä kautta ovat olleet rikkonaisia, kun maalivahti on kärsinyt polvivammoista. Nuorimies haki vähän aikaa sitten pelituntumaa Italiassa pelatuista opiskelijoiden universiadeista.

- Kaksi viikkoa olin universiadeissa. Pelasin seitsemästä pelistä kuusi. Alkukausi on ollut rikkonainen, tuolla pääsin rytmiin kiinni.

- Maanantaina sain tietää Ahosen vammasta ja siitä, että pelaan. Viime kaudella pelasin liigaa muutaman hassun pelin, Hallikainen kertoi.

Jalosta harmitti

Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden oli tyytyväinen, kun joukkue katkaisi tappioputkensa. Jokereiden edellinen vierailu Raksilaan oli vielä tuoreessa muistissa, joten pisteet lämmittivät hänen mieltään.

- Teimme paljon muutoksi viimeisen kahden-kolmen ottelun aikana. Emme kuitenkaan saneet palkintoa. Pelaamme nyt kärsivällisemmin, emmekä ryntäile päättömästi.

- Olemme pelanneet hyviä pelejä, mutta emme ole saaneet palkintoa. Alla oli viisi tappiota ja peli täällä, niin odotukset eivät olleet hirveän korkealla. Edellistä vierailua tänne ei voinut olla muistamatta.

Vieraiden tuorein vahvistus Robert Schnabel esiintyi ottelussa ensimmäistä kertaa jokeripaidassa. Viime kaudellakin Schnabelia luotsannut Shedden oli tyytyväinen puolustajakolossin debyyttiin.

- Schnabel teki sen, mitä häneltä haluttiinkin. Alivoimalla hän oli tärkeä pelaaja. Ison kokonsa avulla hän blokkaa paljon vetoja.

Kärppien käskijä Kari Jalonen oli pettynyt pelin lopputulokseen.

- Hallitsimme kenttäpeliä, sen näkee maalivahtien torjunnoistakin. Joskus vastaiskupelillä voittaa.
Toinen ja kolmas maali syntyivät vastaiskuista, joita edelsi meidän kiekonmenetys keskialueella.

Kärpillä ei ollut tiistaina asiaa Jokereiden maalin lähistölle, sillä helsinkiläispakit puhdistivat reviiriään välillä kovinkin ottein.

- Siitä voi omia tukistaa, että emme päässeet kakkoskiekkoihin. Niistä olisi jonkun pitänyt lyödä sisään.
Tulos harmittaa. Teimme paljon työtä, joka meni nyt hukkaan, kun emme saaneet pisteitä mukaan, Jalonen huokasi.

Kärpät pelaa viimeisen pelinsä ennen taukoa lauantaina. Tuolloin Ouluun saapuu Tappara, jolta Kärpät ei ole onnistunut kauden kolmessa ottelussa saamaan yhtään pistettä. Jokerit jatkaa pelejään jo keskiviikkona, kun Tampereen Ilves saapuu vierailulle Helsinkiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle