Kärppähurmosta Raksilassa

Oulun lauantai-illassa nähtiin erikoinen kärkikamppailu. Vierailija Helsingin Jokerit hyydytti kotijoukkue Kärppien pelin kahdessa ensimmäisessä erässä, ja vaikutti siltä, että kolme pistettä matkaavat Helsinkiin. Päätöserässä pelin henki muuttui kuitenkin täysin ja kotijoukkue näytti kuinka kylmästi pohjoisesta voi tuulla.

[katso kuvat]

Kärkikamppailuissa noustaan harvoin päätöserässä kolmen maalin takaa voittoon asti. Oulun Kärpät osoitti lauantaihurmoksellaan kuitenkin sen, että tämä on joskus mahdollista. Sarjassa kolmantena majaileva Jokerit hyydytti Kärppien pelin täysin kahdessa ensimmäisessä erässä. Kotijoukkue onnistui kaivamaan jostakin hurmoksen, jolle ei löytynyt pysäyttäjää.

Kahdessa ensimmäisessä erässä Jokerit tukki Kärppien hyökkäykset keskialueella ja loi itse painetta oululaisten päätyyn. Suorat hyökkäykset olivat molemmilla vähissä, mutta Jokerit pystyi luomaan painetta vahvan kaksinkamppailupelaamisensa myötä. Helsinkiläiset heittivät usein vain kiekon päätyyn, josta se väännettiin väkisin maalipaikkoihin.

Vieraat väänsivät itsensä vakuuttavaan 3-0-johtoon, mutta sen jälkeen Raksilan nukkuva peto heräsi. Kärpät syttyi päätöserässä hurmokseen, jota ei tällä kaudella ole vielä aikaisemmin nähty. Oululaisjoukkue sai loppuunmyydyn Raksilan yleisön kannustamana hurmoksen päälle ja näytti vierailleen mihin joukkue parhaimmillaan pystyy. Neljän osuman myötä kaikki sarjapisteet jäivät pohjoiseen ja pelaajat pääsivät maajoukkuetauolle iloisissa tunnelmissa.

Maalipaikkoja ylivoimalla

Joukkueet lähtivät avauserään varovaisesti. Kumpikaan joukkue ei pystynyt luomaan maalipaikkoja suorilla hyökkäyksillä ja ainoat hyvät ratkaisupaikat tulivat erikoistilanteissa. Vierailija Jokerit hyydytti Kärppien hyökkäykset keskialueella. Helsinkiläisten omat iskupaikat syntyivät, kun vieraat heittivät kiekkoa päätyyn ja voittivat kaksinkamppailut.

Kummatkin joukkueet saivat pelata erässä yli minuutin kahden miehen ylivoimalla. Kärpät onnistui luomaan muutaman loistavan tekopaikan, mutta ykköstrion miesten viimeistelyteho oli huono.

Jokereiden ylivoimapeli oli heikkoa, eikä kiekko liikkunut kovinkaan hyvin. Tulosta kuitenkin tuli, kun Kim Hirschovits täräytti suoraan syötöstä kiekon tolpan kautta ohi Tuomas Tarkin.

Toinen erä oli hieman avoimempaa peliä kuin ensimmäinen, mutta mitään hyökkäyksen riemujuhlaa ei nähty. Jokerit pystyi edelleen kontrolloimaan peliä, eikä kotijoukkueella vaikuttanut olevan eväitä vieraitaan vastaan.

Helsinkiläiset karkasivat 2-0-johtoon, kun Samuli Jalkanen ja Arto Kuki karkasivat kahdella yhtä vastaan Atvars Tribucovsin vastaantulon jälkeen. Kärppälupaus Tommi Leinonen lähti ottamaan kiinni kiekkoa pitävää Kukia, joka kuitenkin nakkasi lätyn maalille. Jalkanen ei paikastaan erehtynyt ja vieraat juhlivat toista maaliaan.

Pohjoisesta tuulee

Jokerit sai päätöserään hyvän lähdön. Pierre Dagenais näki syöttöä odottavan Mikko Kuparisen, joka tälläsi suoraan syötöstä hirmuisen pommin maalin kattoon. Tässä vaiheessa yleisö jo huokaili ja peli vaikutti ratkenneelta.

Maalin tällännyt Kuparinen joutui kuitenkin pian osumansa jälkeen rangaistusaitioon. Jukka-Pekka Laamanen koppasi korkean purkukiekon siniviivalla ja toimitti kiekon maalia kohti. Mika Pyörälä pääsi jatkamaan laukausta ja kotijoukkue onnistui rikkomaan kuparisen. Samalla Raksilassa syttyi hurmos, jota ei olla nähty aikoihin.

Vieraat joutuivat täysin jyrän alle, kun kotijoukkue rummutti peliään kohti helsinkiläisten päätyä. Kärppien toinen osuma syntyi erän puolivälissä: Tommi Paakkolanvaaran hyvän vääntämisen jälkeen kiekko tuli Ilkka Mikkolalle, jonka matala laukaus yllätti Riksmanin.

Yleisön villisti kannustama kotijoukkue jatkoi myllytystään ja tasoitus tärähti ilmoille pari minuuttia kavennuksen jälkeen. Topi Jaakola luki hyvin peliä ja seurasi hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon kulkua. Peliväline ajautui Jaakolalle, joka kiersi maalin ja syötti nurkalla vapaana odottaneelle Pyörälälle. Kärppälaiturilla oli lopulta helppo työ viimeistellä illan toinen osumansa.

Kulttipuolustajaksikin Oulussa tituleerattu Jaakola ei kuitenkaan tyytynyt pelkkiin syöttöihin. Jari Viuhkola vei jälleen b-pistealoituksen, jonka jälkeen kärppäpakit leikkasivat ristiin. Jaakola nousi laitaa pitkin ylös ja ampui matalan laukauksen pienestä kulmasta. Veto yllätti Riksmanin ja oululaisyleisö oli tapahtuneesta haltioissaan – kotijoukkue oli noussut kolmen maalin takaa ohi!

Jokerit yritti lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta vieraat eivät pystyneet pysäyttämään kotijoukkueen virettä. Täydet kolme pistettä jäivät tällä kertaa kotijoukkueelle.

Jalonen kavensi materiaalia

Kotijoukkueen kaikki kentät olivat jäässä pari ensimmäistä erää. Ainostaan ykkössentteri Jari Viuhkola pystyi luomaan muutamia tekopaikkoja ketjukavereilleen Juhamatti Aaltoselle ja Pyörälälle. Nuori taituri Aaltonen sortui kuitenkin koko ottelun ajan liikaan kikkailuun ja ajautui tilanteista ohi. Päätöserässä trio oli kuitenkin iskussa ja mukana kaikissa osumissa. Tehokkaimpana hääri Pyörälä, joka teki kaksi maalia. Kärppien onnistujiksi voidaan nostaa myös puolustajat Jaakola ja Mikkola, jotka molemmat saalistivat tehot 1+1.

Vieraiden peli oli todella jämäkkää kaksi ensimmäistä erää. Joukkue pelaisi juuri sellaista peliä, millä Kärpät pystytään kaatamaan. Mikäli joukkue pystyy jatkossa pitämään paketin kasassa täydet 60 minuuttia, voi se marssia keväällä todella pitkälle. Maalivahti Riksman oli hyvässä iskussa kaksi ensimmäistä erää, mutta pari kärppämaalia livahti hänen taakseen hieman helposti. Hyökkäyskentät olivat tasaisia ja kaikilla vitjoilla oli omat hyvät paikkansa.

Jokereiden käskijä Doug Shedden oli ottelun jälkeen tyytyväinen kahteen ensimmäiseen erään, mutta puisteli päätään viimeisimmän takia.

- Pelasimme aika hyvin 40 minuuttia. Kun johdimme 3-0, pelaajat luulivat, että peli on ohi. Romahdimme kuin halpa teltta. Laskimme pelin tempoa liikaa.

- Pelaajat opettelevat edelleen viime vuoden jäljiltä. Tämä on kova paikka voittaa, Shedden huokasi.

Jokerivalmentaja ei käyttänyt aikalisäänsä ennen viimesekunteja, vaikka pelin ote kääntyi täysin kotijoukkueelle 3-1-maalin myötä.

- En usko aikalisiin, mies täräytti.

Kärppien käskijä Kari Jalonen ihmetteli joukkueensa varovaisuutta parissa ensimmäisessä erässä.

- Ehkä tämä pakkanen sai meidät jumiin. Ensimmäisessä ja toisessa erässä olimme hermostuneita ja odottelimme. Jokerit oli todella vahva näissä erissä, Jalonen mietti.

Kotijoukkue löysi kuitenkin hurmoksensa päätöserässä ja kärppävalmentaja olikin todella tyytyväinen ryhtiliikkeeseen.

- Jääkiekko on tunnepeli. Kolmannessa erässä laitoimme itsemme väleihin ja täten pystyimme voittamaan kamppailun. Ansaitsimme onnemme huikeassa kolmannessa erässä.

- Päätöserä oli hyvä näytös koko syksyn tasosta ja joukkueen henkisesti tasosta. Kolmen maalin takaa-ajoasemassa uskoimme omaan tekemiseen ja nousimme takaa ohi ja otimme hienon voiton.

- Yleisö tuki meitä todella hyvin, vaikka peli välillä nitkuttikin.

Kärpät tiivisti pakettiin toisessa erässä. Neloskentän sentteri Tommi Paakkolanvaara siirtyi Tomi Mustosen tilalle Kalle Sahlstedtin kentän laituriksi. Tämä toi kentän peliin lisää pirteyttä ja vähitellen koko kärppäjoukkue heräsi.

- Siirryimme kolmeen kenttään. Paakkolanvaaralta huikeaa peliä. Viuhkolan kenttä oli hyvin mukana jo aikaisemmin ja Brosin kenttäkin alkoi heräillä. Kavensimme kolmeen kenttään ja viiteen puolustajaan ja saimme hyvän momentumin, Jalonen hehkutti.

Kärpät pääsi ottelun jälkeen hyvissä tunnelmissa maaottelutauolle. Jokereilla ei sen sijaan ole paljoa aikaa murehtia tappiota, sillä seuraava peli on jo sunnuntaina Espoon Bluesia vastaan.