Se kuuluisa toinen osaottelu

LIIGA / Ennakko
Jokerit ja Kärpät pelasivat hyvätasoisen ja playoff-otteluksi vauhdikkaan ensimmäisen finaalin lauantaina Oulussa. Kärpät korjasi ottelusta ansaitun voiton, ja monien mielestä Jokerit onkin tiistaina pakkovoiton edessä. Jokerien apuvalmentaja Waltteri Immonen ei kuitenkaan lähde mukaan näihin puheisiin.

Viimeksi SM-liigan finaaleissa otteluvoitoin 2-0 tappiolla ollut joukkue on noussut mestariksi vuonna 1985. Pakkovoitosta puhuttaessa Immonen kuitenkin naurahtaa.

- Paineet ovat nyt meillä ja meidän on saatava aivan uudenlainen ilme tähän otteluun. En kuitenkaan puhuisi vielä pakkovoitosta, turha mailan puristaminen ei ole eduksi.

Toista osaottelua pidetään yleisesti paras viidestä –sarjojen kulminaatiopisteenä. Jos ensimmäisen ottelun hävinnyt joukkue voittaa, saa se usein hyvän draivin päälle seuraaviin koitoksiin. Vastaavasti 2-0–tilanteessa sarja on lähes poikkeuksetta ollut jo taputeltu.

Avausottelun kankeuttako?

Lauantainen avausfinaali jätti rutkasti mietittävää Jokereille. Kokoonpanosta löytyi vähintään puoli joukkueellista alisuorittajia, joiden on tiistaina syytä astua esiin. Sinänsä narripakan tahmea peli ei tullut suurena yllätyksenä, sillä joukkue on ollut vaisu viikon pelaamattomuuden jälkeen myös Ilves- ja HPK-sarjojen avausotteluissa.

- Teimme tyhmiä virheitä lauantaina ja ne on nyt karsittava pois. Välierissä Kerholla oli ehkä kolme ylivoimahyökkäystä koko sarjassa, nyt Kärpillä oli yhdessä ottelussa ainakin saman verran, Immonen laskeskelee.

Kärpät on voittanut Helsingin Areenalla peräti kuusi edellistä pudotuspeliottelua. Näissä otteluissa maaliero on Jokerien kannalta murheellinen 5-13. Immonen ei lähtisikään suuremmin korostamaan kotiedun merkitystä tasaisissa pudotuspeliväännöissä.

- Totta kai se on meidän etu, että tupa on täynnä ja valtaosa kannattaa meitä. En kuitenkaan pidä kotiedun merkitystä ratkaisevana näissä karkeloissa, Immonen kertoo.

Robert Schnabel sai lauantaina kolhun jalkaansa eikä pelannut minuuttiakaan enää toisessa ja kolmannessa erässä. Pudotuspeleissä hyvin pelanneen Schnabelin poissaolo aiheuttaisi merkittävän aukon Jokerien maalinedustan siivoamiseen.

- Schnabelin kohdalla oli turha ottaa ylimääräisiä riskejä siinä ottelussa. Huomenna aamujään jälkeen katsomme onko hän valmis pelaamaan.

Tasaisuus ja loistavat yksilöt Kärppien valttina

”Kärpät on rautaa” kuuluu perinteinen oululaisjoukkueen tunnuslaulu, ja tänä keväänä se on totisesti pitänyt paikkansa. Joukkue ei ole käytännössä missään pudotuspelien vaiheessa osoittanut heikkouden merkkejä. Lauantainen ottelu säilyi tuloksellisesti tasaväkisenä, mutta todellisuudessa keltamustat dominoivat pelin kulkua lähes koko ottelun ajan. Immonen pitääkin Kärppien vahvuutena etenkin tasaisuutta ja loistavia yksilöitä.

- Siellä on kovia pelaajia aina kolmatta ja neljättä ketjua myöten ja monia kavereita joiden kanssa pitää olla tarkkana, Immonen näkee.

- Jari Viuhkolaa täytyy erityisesti pitää silmällä. Hän pelasi vahvan ottelun jälleen lauantaina ja antoi mestarillisen syötön Hannes Hyvösen avausmaaliin.

Kärppien luottopuolustaja Josef Boumedienne sai Schnabelin tavoin alaraajavamman lauantaina, eikä välttämättä ole oululaisten vahvuudessa toisessa osaottelussa. Monipuolisen Boumediennen poissaolo jättäisi kärppäpuolustukseen jokerin mentävän aukon, sillä fyysisen pelin taitavia puolustajia ei oululaisilla ole liiaksi asti.

Kyttäilyä vai havaijikekkoa?

Ensimmäinen finaali oli kummaltakin joukkueelta hämmästyttävän avointa peliä. Tilanteita avautui runsaasti ja ylivoimahyökkäyksiä nähtiin tuon tuostakin. Erityisesti Jokerien innokkaat hyökkäyksiin lähdöt kostautuivat oululaisten nopeina vastahyökkäyksinä – ja maaleina. Monet odottavatkin tahdin tasaantumista toisessa finaalissa, varsinkin kun lauantaina aloitteellisempi ja liikkuvampi Kärpät pelaa tiistaina vierasjoukkueena ja on sarjassa johdossa.

- Kaikilla on kyllä tarpeeksi bensaa varastoissa ja kaikki voitava annetaan, Immonen vakuuttelee.

- Järkeä täytyy kuitenkin käyttää enemmän kuin lauantaina. Pitää olla rento, mutta levoton.

Mitä ikinä Immonen sillä tarkoittaakin, se nähdään tiistaina.

[Toim. huom. Kärppien organisaatiosta ei saatu kommentteja joukkueen matkustusaikataulun takia.]

» Lähetä palautetta toimitukselle