Jokerit kukisti sarjakärjen

LIIGA / Raportti
Tiistain kierroksen kärkiottelu pelattiin Helsingissä. Kärpät hallitsi peliä näennäisesti, mutta Jokerit nousi voittoon paremman viimeistelynsä turvin.

Jokerien ja Kärppien välinen ottelu oli kissan ja hiiren leikkiä. Kärpät joutui takaa-ajoasemaan jo avauserässä. Kaksi kertaa oululaiset nousivat tasoihin, mutta molemmilla kerroilla kotijoukkue kuittasi johtonsa takaisin lähes välittömästi.

seppänen

Roiskimisen lyhyt oppimäärä
[lue lisää]

- Tilastot näyttävät, että olimme 5-5-pelissä parempia, mutta maalintekopelissä tietysti yhden maalin verran huonompia, kärppäkäskijä Kari Jalonen harmitteli.

- On aina parempi olla edellä, etenkin tätä joukkuetta vastaan. Jos joutuu avaamaan omaa peliään, Kärpillä on niin paljon aseita, että he pystyvät todella rankaisemaan, muistutti Doug Shedden.

Ratkaisevan eron sai aikaan Jokerien ykköskentällinen. Pitkän vaihdon jälkeenkin Petri Varis ja Jani Rita saivat kaivettua kiekon kulmasta Kim Hirschovitsille. Mikko Kalteva liukui varkain hyökkäysalueelle ja iski suoraan Hirschovitsin poikittaissyötöstä kiekon ohi Tuomas Tarkin.

- Se oli todella iso maali. Ensin Kärpät tuli tasoihin, ja kun saimme heti perään taas johtomaalin, se tietysti oli heille kova isku. Hirschovits teki hienon liikkeen, Kalteva huomasi pitäjänsä nukkuvan ja hiipi sisään alueelle, kuvaili Shedden voittomaalia.

Vain pari minuuttia ennen Kaltevan maalia Kärpät juhli tasoitusta. Tilannetta edelsi joukko jokerikentällisen karkeita merkkausvirheitä, joiden seurauksena Tommi Paakkolanvaara oli päästä kokeilemaan avopaikasta Ari Ahosen torjuntataitoja. Kiekko kuitenkin karkasi Paakkolanvaaran lavasta Teemu Normiolle, joka sai nostaa sen rauhassa kiekon tyhjään jokerimaaliin.

- Kova, hyvä jääkiekkoilta. Poikien taisteluun täytyy olla tyytyväinen. Ehkä olisi vielä ansaittu piste, mutta sitä ei tällä kertaa tullut, Jalonen totesi.

Alku Kärppien näytöstä

Kärpät aloitti ottelun todella räväkästi. Jokerit sai heti ensimmäisessä vaihdossa hyvän maalipaikan, mutta sen jälkeen peli pyöri lähinnä pohjoispäädyssä.

Erityisesti Jori Lehterän kentällinen oli suurissa vaikeuksissa oman pään pelissään. Shedden katkaisi tämän kierteen ajoissa, kun Lehterä siirrettiin nelosketjuun ja Samuli Jalkanen otettiin tuomaan kolmosketjuun lisää kaksinkamppailuvoimaa. Myöhemmin Lehterä siirtyi kokonaan sivuun, ja puolustaja Kevin Kantee siirtyi nelosketjun laitaan.

Kärppien peliä pyörittivät tyylikkäimmin Michal Brosin ja Tommi Paakkolanvaaran ketjut. Erityisesti Janne Pesonen oli alati vaarallinen kiekollisena ja hermostutti jokeripuolustusta karvauksellaan.

- Parhaimmillaan pystymme tuollaiseen peliin, kun suoraviivaisuus ja liike saadaan siihen mukaan, kertasi Jalonen hyvän alun perusteita.

- Kahdessa edellisessä pelissä Jokereita vastaan olemme jääneet alussa jalkoihin ja joutuneet maaleissakin takaa-ajoasemaan. Nyt onnistuimme lähdössä hyvin.

Kesken kärppäpainostuksen iski kuitenkin Jokerit. Vaarattoman näköisessä tilanteessa Rita karvasi kiekon kulmassa joukkueelleen. Hirschovits sai pelivälineen ja oli kuljettavinaan maalin taakse, mutta syöttikin yllättäen Marko Tuulolalle, jonka Juhamatti Aaltonen oli unohtanut vapaaksi. Tuulola laukoi kiekon välittömästi Tarkin taakse.

- Vähän halvahko maali. Ei menty oikein kiekolle ja sitten laiturit unohtivat Tuulolan, Jalonen noitui.

Maalin jälkeen Kärppien pelin tempo putosi selvästi.

- Onhan se selvä, että kun kaveri saa vähän ansaitsemattoman johdon, se alkaa mietityttää, tunnusti päävalmentaja.

Kärpät tasoihin, Jokerit jälleen johtoon

Toisessa erässä kumpikin joukkue pääsi hiomaan ylivoimakuvioitaan. Jokerit ei saanut omien tilaisuuksiensa aikana luotua juuri minkäänlaisia tekopaikkoja.

Tasakentällisinkin kotijoukkueen paikat syntyivät lähes yksinomaan kovan karvauspelin kautta, omalta alueelta lähteneet organisoidut hyökkäykset olivat vähissä.

Kärpät sai tilaisuutensa, kun Tomek Valtonen laukoi Marko Tuulolan jäähyn aikana kiekon katsomoon. Jokerit taisteli kolmella kenttäpelaajalla puolitoista minuuttia, mutta lopulta vieraiden sahaaminen tuotti toivotun lopputuloksen. Viktor Ujcik teki hienon esityön ja Paakkolanvaara laukoi lähietäisyydeltä kiekon ohi Ari Ahosen.

Tasatilanne ei kestänyt kuitenkaan kauan. Pierre Dagenais surffasi jälleen kerran pelin ulkopuolella, mutta tällä kertaa surffaaminen tuotti tulosta. Samuli Jalkasen purkukiekko tavoitti onnekkaasti Dagenais'n, joka pysyi vaivoin pystyssä, mutta pääsi kuin pääsikin läpiajoon. Tyylikäs rystynosto vei Jokerit jälleen johtoon.

- Aika karkeita virheitä nuo, joista Jokerit maalinsa sai, tuskaili Jalonen omiensa otteita.

Taukoa odotellessa

Kummallakin joukkueella on jäljellä kaksi ottelua ennen joulutaukoa. Tauko tulee tarpeeseen, sillä molemmilla on sivussa useita avainpelaajia.

- Harvemmin sitä valmentaja saa joukkuettaan optimitilassa valmentaa. Emme ole kuluttaneet energiaa poissaolijoihin, vaan näihin, ketkä ovat mukana, vähätteli Jalonen loukkaantumisten merkitystä. Shedden sen sijaan korosti poissaoloja.

- Tämä oli meiltä eheä esitys, etenkin kun ottaa huomioon, kuinka paljon pelaajia oli sivussa. Arska (Ari Ahonen) pelasi jälleen hyvän pelin.

- Kaksi peliä jäljellä ennen hyvin ansaittua taukoa. Olisi mukava saada niistä hyvät tulokset. Nautitaan nyt tästä voitosta tämä ilta ja käännetään huomenna katseet kohti Ilvestä, Shedden fraseerasi. Kärpät taas kohtaa torstaina kotonaan SaiPan.

Voiton myötä joukkueiden välinen ero sarjataulukossa kaventui kymmeneen pisteeseen. Jokereilla on kaksi ottelua Kärppiä vähemmän pelattuna.

- En katsele juurikaan Kärppien perään tässä vaiheessa. Sarjasta on vasta puolet takana. Jos satumme voittamaan runkosarjan, olkoon niin, mutta en aio menettää yöuniani sen vuoksi, Shedden jatkoi kuluneilla kielikuvilla puhumista.

» Lähetä palautetta toimitukselle