Kärpät nousi sarjakärkeen

Oulun Kärpät nousi SM-liigan kärkeen kaatamalla Lukon Raksilassa lukemin 4-1. Lukko kirjautti kauden ensimmäisen tappionsa Kärppien jatkaessa liigaa puhtaalla pelillä. Kaksijakoisen ottelun voittoon Kärpät johdatti koko alkukauden hyvin esiintyneet kolmos- ja neloskentät.

Kärpät jatkoi hyviä otteitaan kotikaukalossa. Lauantaina JYP kaatui vahvan esityksen jälkeen numeroin 3-2. Tiistaina vastaan asettunut Lukko ei ole historian valossa Raksilassa yleensä voittoa juhlinut.

Tämäkään ilta ei tehnyt poikkeusta Kärppien kaataessa Lukon ensimmäisen erän ja toisen erän lopun vahvalla esityksellä. Ennakkoon odotettiin eniten Kärppien kahden kärkiketjun lopullista heräämistä sekä Lukon Kris Beechin paluuta kettupaitojen ulkomaalaiskentälliseen.

Kärpiltä vauhdikas alku

Ottelun alku oli Kärppien täydellistä hallintaa. Kotijoukkue oli liikkeellä kevyellä jalalla ja Lukon kankealta näyttäneet pakit olivat jatkuvasti pari potkua myöhässä. Viiden minuutin pelin jälkeen Julius Junttila ja Kimmo Koskenkorva karkasivat ylivoimahyökkäykseen ja hienon klip-klap -kuvion päätteeksi Koskenkorva sivalsi kiekon maaliin Junttilan syötöstä.

Hetkeä myöhemmin Lukon ykkösnyrkki oli pahassa pyörityksessä puolustuspäässä. Tilanne päättyi Jussi Pesosen ottamaan jäähyyn ja näin Kärpät pääsi kokeilemaan ylivoimaa. Kotijoukkueen ylivoima oli kuitenkin koko illan tehotonta, eikä Lukolla ollut suurempia ongelmia sen tappamisessa.

Mika Norosella riitti töitä Lukon maalilla.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Ottelun toinen erä alkoi Kärppien kannalta ikävissä merkeissä Ivan Humln poistuessa pian erän alun jälkeen pukukoppiin.

- Huml sai nivuskrampin. On fifty-fifty pystyykö pelaamaan viikonloppuna, Kärppien valmentaja Hannu Aravirta kertoi ottelun jälkeen.

Humln loukkaantuminen käänsi ottelun kulun ja ote siirtyi täysin Lukolle. Kärppämaalilla torjunut Ville Hostikkakin joutui oikeastaan ensimmäistä kertaa ottelussa töihin. Kärppien liike loppui ja Lukko sai painetta hyökkäyspäähän.

- En tiedä mihin pakastimeen siinä Humln loukkaantumisen jälkeen jouduttiin. Joku shokki meille iski päälle, kommentoi Aravirta kankeaa toisen erän alkua.

Lukko sai tasoitettua ottelun erän puolivälissä Jussi Pesosen maalilla, johon loistavan syötön maalin takaa antoi Janne Keränen. Kotijoukkueen Oscar Eklund pelattiin tilanteessa pahasti pihalle. Erän loppupuolella Kärpät pääsi kuitenkin hieman yllättäen iskemään. Mikko Lehtonen pyysi kiekkoa, Joonas Komulainen teki työtä käskettyä ja Lehtonen latasi tulisen lämärin verkon perukoille. Tästä maalista ottelu kääntyi jälleen kotijoukkueelle.

- Lehtosen maali oli iso maali meille. Ottelu oli jo kääntymässä Lukolle, Aravirta totesi ottelun jälkeen.

Muutamaa minuutia myöhemmin Miikka Salomäki siirsi Kärpät jo 3-1 -johtoon punnertamalla väkisin Lukon maalin eteen survoen kiekon maaliin. Maali oli Salomäkeä parhaimmillaan ja se katkaisi Lukon selkärangan. Syöttöpiste Salomäen maaliin merkittiin Michal Vondrkan sekä hyvän ottelun pelanneen Pekka Saarenheimon nimiin.

Kolmannen erän alussa Kärpät iski neljännen maalinsa. Kimmo Koskenkorvan ja Juha-Pekka Haatajan loistavasta esityöstä Joonas Kemppainen siirsi kiekon verkon perukoille. Lukko pääsi vielä yrittämään kavennusta erän aikana parin ylivoiman turvin, mutta ilman tulosta. Todellisuudessa kavennusmaali ei ollut edes kovin lähellä, eikä Kärpillä ollut suurempaa hätää Lukon näennäisestä painostuksesta huolimatta.

Urama pettynyt valmistautumiseen

Ottelu oli varsin tyypillinen alkukauden peli. Virheitä tuli paljon, peli oli vielä hieman hakusessa, eikä ylivoima toiminut oikein kummallakaan joukkueella. Myöskään taklauksia ei nähty juuri ollenkaan. Lukko näytti harmaalta massalta eikä joukkueesta erottunut oikein kukaan. Paluun joukkueeseen tehneeltä Kris Beechiltä odotettiin paljon, mutta jäällä kanadalainen oli varsin näkymätön.

Lukon puolustus oli helisemässä nopeiden kärppälaitureiden kanssa läpi ottelun. Pahiten pulassa oli ykköspari Teemu Aalto - Otto Honkaheimo.

Kärppien peli näytti paremmalta ja ero viime kauteen on suuri. Kärpät lähtee hyökäyksiin nopeasti, karvaa ja taistelee. Pieni notkahdus tuli toisessa erässä ketjujen sekoittuessa Humln loukkaantumisen jälkeen.

Kärppien parhaimmat pelaajat olivat tänään Kimmo Koskenkorva, Pekka Saarenheimo, Miikka Salomäki sekä Joonas Kemppainen. Nämä miehet ovat kantaneet vastuuta alkukaudella muutenkin hienosti. Puolustuksessa Oscar Eklundin otteet ovat varsin lupaavia, vaikka hänet tänään Lukon ainokaisessa pelattiinkin tilanteesta ulos.

Lukon valmentaja Rauli Urama oli ottelun jälkeen luonnollisesti pettynyt.

- Kärpiltä tänään liikkuva peli. Meidän ensimmäiseen eräämme olen pettynyt. Valmiimpi joukkue voitti. Meidän valmistautumisemme ei onnistunut, Urama totesi.

Kärppien valmentaja Hannu Aravirta kritisoi ottelun jälkeen 18 pelaajan rajoitusta liigassa.

- 18 pelaajan rajoitus on huono juttu, kun menetät pelaajan ottelun alussa. Ihmettelen miksei tätä sääntöä muuteta, Aravirta sanoi.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejä perjantaina. Kärpät matkustaa HPK:n vieraaksi Hämeenlinnaan kun taas Lukko kohtaa Ilveksen Raumalla.