Ässät katkaisi KalPan putken

LIIGA / Raportti
KalPa kärsi kauden avaustappionsa hävittyään tiistaina Ässille jatkoajalla. Ottelu olisi voinut ratketa jo varsinaisella peliajalla vieraiden hyväksi, mutta lopulta Aki Uusikartanon ohjaus jatkoajalla käänsi ottelun patapaidoille.

Vierasjoukkueen voitto oli täysin ansaittu. Porilaiset hallitsivat peliä ja voittivat laukaisutilastonkin selvästi. Joukkueen parhaimmistoa olivat avausmaalin syöttänyt ja tasoitusmaalin iskenyt Stephen Dixon, tehot 0+3 kerännyt Radek Smolenak, sekä jatkoaikamaalin niitannut Aki Uusikartano.

Porilaisvieraat osoittivat luonteensa lujuutta nousemalla takamatkalta kahdesti tasoihin ja olivat jäällä selvästi tasapainoisempi joukkue. Pata olisi voinut ratkaista ottelun jo varsinaisella peliajalla, mutta ratkaisu venyi jatkoajalle saakka. Ässät aiheutti KalPalle kauden ensimmäisen tappion.

– Tämä oli parhaita pelejämme puhuttaessa luonteesta. Olen todella tyytyväinen peli-ilmeeseen. Viimeinen osuma oli onnekas, mutta mielestäni ansaitsimme voiton. Jouduimme monta kertaa tulemaan takaa, Ässien päävalmentaja Karri Kivi tiivisti ottelun.

– Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että selkeästi parempi joukkue voitti. Saadaan olla äärettömän tyytyväisiä pisteeseen. Ei tehty sillä tasolla töitä, että Ässät olisi saatu tänään voitettua, harmitteli KalPa-valmentaja Tuomas Tuokkola.

Kahden maalin johto ei riittänyt

Ensimmäinen erä oli KalPan hallintaa. Ottelun avausmaali merkittiinkin kotijoukkueelle. Amerikkalaispuolustaja Ryan Lannon sivalsi siniviivalta liigauransa ensimmäisen osuman Ässät-vahti Juha Järvenpään avustuksella.

Toisessa erässä asetelmat kääntyivät täysin. Porilaiset painoivat peliä voimalla KalPa-päätyyn ja kotijoukkueen puolustuksessa tuli jatkuvasti pieniä virheitä. Alakynteen joutumisesta huolimatta kilpipaidat siirtyivät kahden maalin johtoon Jukka Hentusen sivaltamalla vanhanaikaisella.

Tämän jälkeen alkoi kuitenkin padan porina. Kotijoukkueen puolustus höntyili pahemman kerran ja Tomas Zaborsky ohjasi kavennuksen Dixonin syötöstä. Täysin ansaittu tasoitus tuli puolitoista minuuttia myöhemmin kun Veli-Matti Savinainen runnoi kiekon väkisin ohi Ari Ahosen.


Dixon oli pelipäällä.

Puolustus hölmöili, Ässät tuhlaili

KalPan pelaaminen oli tässä vaiheessa peliä sen verran heikkoa, että Ässille tuli muutama mahdollisuus lisämaaleihin puhtaasti kotijoukkueen virheiden ansiosta. Porilaisten parin maalin johto toisella erätauolla ei olisi ollut vääryys.

– Ensimmäinen erä oli näennäistä hallintaa, mutta se mitä toisessa erässä tapahtui, sitä saadaankin miettiä joukkueen kanssa. Ässien pelin ohjaus oli hyvää, Tuokkola hämmästeli.

Ottelu oli saada klassisen sankaritarinan Matti Kuparisen iskiessä johtomaalin kasvattajaseuransa verkkoon heti kolmannen erän alussa, mutta tämä ei vielä riittänyt. Dixon tasoitti vielä lukemat 3-3:een ja ottelun varsinainen peliaika päättyi tasan. Kummallakin joukkueella oli jatkoajalla paikkansa, mutta Uusikartanon ohjaama osuma lopulta ratkaisi toisen pisteen kohtalon porilaisten matkaan.

”Porin miehelle vaikea paikka lähteä yöreissuun”

Kivi antoi tunnustusta joukkueelleen kierroksen kärkiottelun voitosta.

– Tämä on Porin miehelle vaikea paikka lähteä yöreissuun. Emme ole tottuneet siihen. Aamusta jengin kasaan kerääminen on normaalia isompi homma, Kivi huokaili.

– KalPa ei ollut hävinnyt tätä ennen peliäkään, joten tiedettiin että liikettä pitäisi riittää. Saatiin otteluun hyvä alku ja noustiin tasoihin, vaikka vastustaja saikin maalit aina meidän pitkän pyörityksen ja pienen onnenkantamoisen kautta. Tyytyväinen olen, Kivi totesi.

Kotijoukkueen luotsi tiivisti kotijoukkueen pelaamisen melko hyvin kahdessa lauseessa.

– Omaa saamattomuutta voi vain harmitella. Ei ollut hyvä peli meiltä ollenkaan, tuskaili Tuokkola.

Ässien valmentajalla oli myös hieman arkipäiväisestä poikkeavaa palautetta ottelusta.

– Täytyy sanoa että tuomarit olivat hyviä. Tätä lisää, kiitteli Kivi.

Ässät jatkaa Väli-Suomen kiertuettaan torstaina Jyväskylässä ja saa vastaansa pahaan kriisiin alkukaudesta ajautuneen JYPin. KalPalla on perjantaina edessään tiukka vieraspeli Oulussa Kärppiä vastaan. Jalat on syytä ravistella tämänkin pelin jälkeen hyvin, sillä kuopiolaisten urakka jatkuu jo lauantaina Helsingissä Jokereiden vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle