Kapanen tulitti sputnikit maan pinnalle

LIIGA / Raportti
Kevättä kohti vertyvä Sami Kapanen ampui kolme maalia ja johdatti kapteenin esimerkillä joukkueensa tiukkaan voittoon Lappeenrannan SaiPasta. Mallikkaasti taistellut SaiPa pelasi hyvin, mutta maalinteko tuotti tuskaa. KalPa onnistui kääntämään toisessa erässä pelin itselleen ja piti johtoaseman loppuun saakka.

Vaikean alun jälkeen KalPa onnistui tarjoamaan kotiyleisölleen pitkästä aikaa vauhdikasta ja tilannerikasta kiekkoa. Tilanteita tosin riitti SaiPallekin, sillä ottelu oli paikoitellen melkoista polkemista päästä päähän. Varsinkin toisen erän alun vierasjoukkueen pyörityksestä selvittyään KalPan peli parani selvästi.

Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, kun SaiPalle tuomittiin 3-2-tilanteessa rangaistuslaukaus. Scott Barneyn epäonnistuttua Sami Kapanen täräytti heti seuraavassa vaihdossa kuopiolaiset kahden maalin karkumatkalle. Barneyn itsensä tekemän kavennuksen jälkeen kummallakin oli monia hyviä maalipaikkoja ja ottelu säilyi jännittävänä loppuun saakka, mutta KalPa korjasi tililleen ansaitut pisteet.

– Onnittelut KalPalle. Vastustaja ansaitsi tänään enemmän maaleja kuin me. Peli oli aika vauhdikasta juoksukilpailua tänään. Meillä ei nöyryys riittänyt johtoasemassa sarjakakkosta vastaan, vaan KalPa hakkasi toisessa erässä kolme maalia, eikä meiltä enää löytynyt vastausta siihen, kertoi SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin ottelun jälkeen antamalla rehdin tunnustuksen paremmalleen.

– Tiukka peli taas ja nyt oli meidän vuoro voittaa. Tiukassa sarjassa painetaan illasta toiseen maalin marginaalilla. SaiPa vaan pystyy joka kerta vinguttamaan meidän verkkoa aika paljon. Ajoittain olimme suurissa vaikeuksissa, vaikka pyrimme pitämään tiivistä puolustusta yllä. Uskottiin neljällä ketjulla vääntämiseen ja toisessa erässä riistokiekoista pääsimmekin hyviin vastahyökkäyksiin, totesi ottelusta puolestaan KalPan käskijä Pekka Virta.

Onnekkaita maaleja ja vauhdikasta peliä

Avauserä tarjosi Niiralan harvalukuiselle yleisölle kolme maalia. Kapanen teki ottelun avausmaalin Jarno Koskirannan jäähyn umpeuduttua. SaiPa kykeni kuitenkin tasoitukseen onnekkaalla Juho Mielosen maalilla. Kiekko kimposi puolustaja Janne Jalasvaaran jalasta ohi KalPa-vahti Mika Järvisen. KalPan pelatessa kahden miehen alivoimalla onnistui Shayne Toporowski viemään joukkueensa erätauolle johtolukemissa.

Toisessa erässä nähtiin avoimempaa peliä, useita maalipaikkoja ja jokunen maalikin. SaiPa aloitti hyvällä painostuksella, mutta idän ihmeen painostuksesta huolimatta Kalle Sahlstedt tasoitti ottelun SaiPa-puolustajasta kimmahtaneella vedolla. Jo seuraavassa vaihdossa Adam Andersson pommitti kotijoukkueen jälleen johtoon Kapasen hyvästä syötöstä.

Hieman myöhemmin Carlo Grünn polki keskeltä läpi ja joutui Jalasvaaran estelemäksi. Rankkaria ei vihelletty, mutta puolustaja joutui jäähylle. SaiPa ei saanut maalia, mutta Jalasvaara kirmasi jäähyltä läpiajoon jäähyn umpeuduttua. Läpiajon tulos ei kuitenkaan aiheuttanut toimenpiteitä toimitsija-aitiossa maalisarakkeen päivittäjälle.

Barneyn rankkari tuomittiin Joni Tuomisen mainion sisäänajon seurauksena. Tilanne ei kenties ollut aivan niin selvä kuin Grünnin vastaava, mutta tällä kertaa tuomari näytti kiekkoa keskelle rangaistuslaukauksen merkiksi.

Isokokoisen ulkomaalaisvahvistuksen epäonnistuttua Kapanen näytti, että rapakon takana opitut nopeat ratkaisut eivät ole kaukalossa pahitteeksi. Seuraavassa vaihdossa alkanut SaiPan hyvä tilanne maalilla tyrehtyi ja KalPa nosti hyökkäyksen nopeasti. Kapanen ampui illan toisen osumansa nopealla kääntölaukauksella Tuomas Kiiskisen syötöstä.

Barney kuittasi kuitenkin epäonnistumisensa päätöserän alussa. Kanukki nousi keskeltä vetopaikkaan ja suora laukaus ilman maskia upposi ohi Järvisen.

Kapasen hattutemppu sinetöi isäntien voiton

KalPalla oli mahdollisuus ampua sputnikia kiertoradalta moneen otteeseen, mutta lopullinen sinetti ottelulle tuli vasta päätösminuutilla, kun Kapanen täydensi kypärätemppunsa ampumalla kiekon tyhjään verkkoon Jere Myllyniemen luisteltua pois maaliltaan. Vierailla oli tätä ennen ollut monta vaarallista tilannetta tasoittaa ottelu.

– Viimeksi olen tehnyt varmaan hattutempun Torontoa vastaan vuonna 2003 tai 2004. Tai saatoin tehdä silloin Mestiksessä KalPan paidassa, myhäili Kapanen ottelun jälkeen.

– En tiedä, tekiköhän ne taas tuon kiusallaan, mutta 4-2-tilanteessa sitä viidettä maalia ei voida millään tehdä. Paljon paikkoja, mutta taas saatiin jännittää loppuun saakka, ihmetteli Virta loppuhetkiä.

Positiivista antia ottelussa isäntäjoukkueen kannalta oli ehdottomasti hyvässä vireessä viime aikoina viilettäneen Kapasen pistesaalis. Kapteeni perää joukkueeltaan kuitenkin vielä parannusta, mikäli runkosarjan voitosta aiotaan tosissaan tapella.

– Meidän pitää edelleen parantaa, jos haluamme voittaa runkosarjan. Olisihan se hieno palkinto hyvin kuluneesta kaudesta, totesi Kapanen.

Päävalmentajaa lämmitti myös Sahlstedtin kuivan kauden katkeaminen. Muutetut ketjukoostumukset selkeästi piristivät joitakin pelaajia, mutta Virta ei osannut vielä sanoa, kuinka pysyvistä muutoksista tällä kertaa oli kyse.

– Saatiin heräteltyä uusia miehiä taas esiin, ja siinä asiassa Sami oli isossa roolissa. Kuten näette, niin kyllä Sahlstedt ja Kiiskinen kuitenkin pelata osaavat.

– Meillä ei kuitenkaan ole kolmeakymmentä pelaajaa. Määrätyt pelaajat pystyvät toisia pelaajia avittamaan, kun joku toinen on heikommassa jamassa. Yritetään aina saada mahdollisimman raikas joukkue joka peliin kentälle. Pistetään nimet hattuun, pyöritetään kepin kanssa, ja katsotaan mitä sieltä nousee, virnuili Virta lehdistötilaisuuden päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle