CHL:n taloudellisen kannattavuuden viisasten kivi edelleen hukassa − "Seuran toimitusjohtajana mietin vain sitä, että paljonko turnaus maksaa tänä vuonna"

CHL / Artikkeli
Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro näkee CHL:ssä myös paljon hyviä puolia.
Kuva © Jarno Hietanen

Torstaina käynnistyvä CHL on mieleinen sarja pelaajille, mutta seurojen toimistoilla ynnätään menoja ja tuloja tuskanhiki otsalla. Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro muistuttaa siitä, että sarja tuo heille myös toisenlaista arvoa.

− Siinä on tiettyä hienoutta, kun pääsemme tutustumaan erilaisiin organisaatioihin ja seurat kohtaavat erilaisia seuroja, Aro kiteyttää.

Tappara matkusti Tšekkiin jo sunnuntaina ennen torstaina Sparta Prahaa vastaan pelattavaa ottelua. Aro kertoo, että vähän pidempi leiri palvelee kauteen valmistautumista hyvin. Taloudellisessa mielessä CHL-kauden aloitus on tänä vuonna kevyempi kuin vuosi sitten Sveitsissä.

− Kulujen suuruudet riippuvat aina myös vähän siitä, että missä maassa vieraspelejä pelataan. Tänä vuonna meillä on mahdollisuus päästä positiivisen puolelle taloudellisesti, Aro sanoo.

Myös toisen tamperelaisseuran Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo nostaa esiin matkustamisen tuomat haasteet CHL:ssä. Hän kiittelee sarjan urheilullisuutta, mutta korostaa varsinkin nykypäivän matkustamisen kalleutta.

− Käytännössä Sveitsin parin ottelun matkaan sulaa meidän osallistumismaksumme, Jalo huokaa.

Yleisöryntäystä ei tule tänäkään vuonna

Jalo ei maalaile kovin ruusuista kuvaa CHL:n tulevaisuudesta. Pienennetyt palkintorahat ja yleisen taloustilanteen synnyttämät haasteet huolestuttavat.

− Kymmenes kausi menossa, eikä tuo nyt kauhean lupaavalta näytä, Jalo toteaa.

Pelicansin Lauri Pöyhönen on samoilla linjoilla tamperelaisten virkaveljiensä kanssa. Hänen mielestään sarja kaipaisi parempaa kaupallistamista, koska potentiaalia CHL:ssä kuitenkin on.

− Toisaalta näitä pelejä voi myydä vähän eri yrityksille kuin toisille. Joillekin avautuu mahdollisuus verkostoitua eurooppalaisten kumppanien kanssa, Pöyhönen avaa seuran yhteistyökumppanien näkökulmaa.

Yleisöryntäystä ei ole CHL-peleihin tulossa, mutta joitakin tuhansia katsojia on odotettavissa lehtereille. Jalo kertoo, että lauantain kotiottelussa voi mennä 4 000 katsojaa rikkiä ja Tappara tavoittelee jopa 5 000 katsojaa Hakametsän lehtereille.

− Lipunmyynti on piristynyt tässä viime aikoina, ja voi tulla ihan hyväkin yleisömäärä. Varmaan jonnekkin kahden- ja kolmen tuhannen katsojan väliin päädytään syksyn peleissä, Pöyhönen avaa Pelicansin tilannetta.

− CHL antaa tasoitusta Liigalle siinä, että ne pelit ovat syksyn ensimmäisiä, Aro pohtii syitä alhaisille yleisömäärille syksyllä.

Samaan hengenvetoon Tapparan toimitusjohtaja toteaa, että parhaana kautena heillä on ollut melkein 5 000 katsojan yleisökeskiarvo.

− Se ei paljoa puutu meidän Hakametsän liigaotteluidemme yleisökeskiarvosta. Moni liigajoukkue olisi siihenkin tyytyväinen, Aro vertailee.

Paluu Hakametsään

Aro kertoo, että Tappara pelaa kaksi ensimmäistä peliään Hakametsässä, mutta loput ottelut pelataan Nokia-areenassa. Sama suunnitelma on käytössä myös ensi vuonna, mikäli Tappara selviytyy CHL:ään.

− Päädyimme tähän kahden vuoden ratkaisuun niin CHL:n kuin Tampere cupin osaltakin sen vuoksi, että Nokia-areenassa on koripallon EM-kisat ensi vuoden syksyllä, Aro avaa vanhan kotihallin käyttöä.

Kenelläkään ei kuitenkaan tunnu olevan viisasten kiveä, jolla sarjan taloudellista kannattavuutta voitaisiin parantaa. Aro kertoo että CHL ja sen strategia ovat uudistumassa, mutta tehtävä ei ole helppo. Suomalaiset seurat eivät myöskään paini yksin ongelman kanssa.

− Ruotsalaisiakin tuntuvat omat sarjapelit kiinnostavan enemmän, Jalo muistuttaa.

Ilves myy CHL-otteluiden lippuja Jalon mukaan tarkoituksella maltillisin hinnoin. Kalleimmat liput maksavat 20 euroa. Hän sanookin, että näillä hinnoilla areenan pitäisi olla käytännössä täysi, jos CHL:n kulut haluttaisiin kattaa.

− Seuran toimitusjohtajana mietin vain sitä, että paljonko turnaus maksaa tänä vuonna. Ei tunnu hyvältä, Jalo naurahtaa tuskaisesti tuntojaan.

Kaikki kolme toimitusjohtajaa toivovat luonnollisesti, että sarja muuttuisi taloudellisesta riippakivestä kannattavaksi. Välitöntä ratkaisua siihen ei kuitenkaan ole olemassa.

− Talous ratkaisee sarjan tulevaisuuden johonkin suuntaan. Joku iso rahoittaja pitäisi jostain löytyä, joka pyrkii viemään sarjaa pitkäjänteisesti eteenpäin, Jalo sanoo.

CHL käynnistyy torstaina 5.9. Tappara kohtaa Sparta Prahan vieraissa ja Ilves isännöi Hakametsässä puolalaista Unia Oświęcimiä. Pelicans avaa CHL-kautensa perjantaina ruotsalaista Färjestadia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle