Paluu Hakametsään, sveitsiläinen mestari ja Liiga-joukkueiden kasvojenpesu – CHL-kausi kokoaa Euroopan huiput yhteen

CHL / Artikkeli
CHL-kiekko tippuu jäähän jo syyskuun alussa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Syksyn ensimmäiset kilpailulliset ottelut pelataan jälleen CHL-kaukaloissa. Uusi kausi alkaa 5. syyskuuta kuuden ottelun kierroksella.

Mestaruudesta kamppailee tällä kaudella 24 joukkuetta, jotka edustavat 12 maata ja 11 sarjaa. Sveitsin neljällä joukkueella on vahvin edustus Liiga-joukkueiden määrän jäädessä kolmeen. Lue joukkueista lisää täältä.

Perustajasarjojen Liiga, SHL, NL, DEL, Extraliga sekä ICEHL joukkueilla on yhteensä 19 joukkuepaikkaa, kun taas niin sanotuilla haastasarjoilla Metal Ligaen, Ligue Magnus, Elitehockey Ligaen, Hokej Liga ja EIHL on viisi joukkuepaikkaa.

Hallitseva mestari on Genève-Servette HC, josta tuli keväällä sarjan modernin ajan ensimmäinen Ruotsin tai Suomen ulkopuolelta tullut joukkue.

Liiga-joukkueiden taival viime kaudella oli mollivoittoinen, joskin Lukko ylsi aina välieriin saakka taipuen niukasti tulevalle mestarille. Pelicans ja Ilves pääsivät pudotuspeleihin, mutta eivät onnistuneet nujertaa tšekkiläisiä kilpakumppaneitaan. Valmennusta myöten uudistuneen Tapparan CHL-taival päättyi sen sijaan jo alkusarjaan.

Lukko kamppaili viime kaudella mestaruuden voittaneen Genève-Servetten kanssa pudotuspeleissä.
Kuva © Jenna Westerlund

Mestarille on maineen ja kunnian lisäksi tarjolla myös 360 000 euron palkintopotti. Pelkästä osallistumisestakin joukkueet saavat 65 000 euroa. Palkintosummat ovat samoja kuin edeltävällä kaudella.

Kukin joukkue pelaa CHL:n alkusarjassa kolme koti- ja kolme vierasottelua eri joukkueita vastaan. Pudotuspeliparit määräytyvät suoraan alkusarjasijoitusten perusteella. Alkusarjan otteluita maustaa se, että Ilves ja Tappara pelaavat kaksi ensimmäistä kotiotteluaan Hakametsän kiekkopyhätössä.

CHL piti kiinni palkintosummien lisäksi myös viime kaudeksi päivittyneistä sarja- ja rangaistuskäytännöistä.

Otteluissa on syytä olla jatkossakin tarkkana jäähykurin kanssa, sillä kahden minuutin rangaistukset pelataan täysimittaisina, jollei alivoimainen joukkue onnistu maalinteossa. Mikäli ylivoimalla pelaava joukkue tekee maalin, rangaistus ei pääty.

Sarjan säännöissä ei myöskään tunnisteta siirretyn rangaistuksen aikana tehdyn maalin vaikutusta tuomioon. Rikkoneelle joukkueelle tuomitaan siis rangaistus, vaikka joukkue päästäisikin maalin siirretyn rangaistuksen aikana.

Uudella kaudella nähdään myös sääntömuutos. CHL-otteluissa on jatkossa pidettävä kaulasuojia.

Osallistujasarjat ja -joukkueet

Liiga

Tappara
Ilves
Pelicans

ICEHL

RB Salzburg
KAC Klagenfuth
Fehérvár AV19

Extraliga

HC Ocelaři Třinec
HC Dynamo Pardubice
Sparta Praha

DEL

Eisbären Berlin
Fischtown Pinguins
Straubing Tigers

NL

Genève-Servette HC
ZSC Lions
HC Fribourg-Gottéron
Lausanne HC

SHL

Skellefteå AIK
Färjestad BK
Växjö Lakers

Metal Ligaen

SønderjyskE Vojens

Ligue Magnus

Rouen Dragons

Elitehockey Ligaen

Storhamar Hamar

Hokej Liga

Unia Oświęcim

EIHL

Sheffield Steelers

Liiga-joukkueiden otteluohjelmat

Kukin Liiga-joukkue pelaa CHL:n alkusarjassa kolme koti- ja kolme vierasottelua eri joukkueita vastaan. Alkusarjan otteluita värittää se, että tamperelaiset seurat pelaavat kaksi ensimmäistä kotiotteluaan Hakametsän kiekkopyhätössä.

Ilves
to 5.9. Ilves–Unia Oświęcim
la 7.9. Ilves–ZSC Lions
to 12.9. Lausanne HC–Ilves
la 14.9. Genève-Servette HC–Ilves
ke 9.10. Rouen Dragons–Ilves
ti 15.10. Ilves–Växjö Lakers

Pelicans
pe 6.9. Pelicans–Färjestad BK
su 8.9. Pelicans–Genève-Servette HC
pe 13.9. Skellefteå AIK–Pelicans
su 15.9. SønderjyskE Vojens–Pelicans
ke 9.10. Dynamo Pardubice–Pelicans
ke 16.10. Pelicans–Rouen Dragons

Tappara
to 5.9. Sparta Praha–Tappara
la 7.9. Dynamo Pardubice–Tappara
to 12.9. Tappara–Rouen Dragons
la 14.9. Tappara–Färjestad BK
ti 8.10. SønderjyskE Vojens–Tappara
ke 16.10. Tappara–Lausanne HC

Alkusarjan jälkeen 16 parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Yksiosaista loppuottelua lukuun ottamatta kullakin pudotuspelikierroksella pelataan sekä koti- että vierasottelu, joissa enemmän yhteensä enemmän maaleja tehnyt joukkue etenee seuraavalle kierrokselle.

Ensimmäinen pudotuspelikierros pelataan 12.–20.11, puolivälierät 3.–17.12. ja välierät 14.–22.1. Loppuottelu mitellään 18. helmikuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle