Maailmanmestareita, leijonakonkareita ja oman kylän ikoneita – CHL-seurat ovat pullollaan huippuosaamista ja kuriositeetteja

CHL / Artikkeli
CHL-huiput ovat moninkertaisia mestareita.

Uusi CHL-kausi tuo Tampereelle ja Lahteen useita huippujoukkueita, mantereen nimekkäimpiä yksilöitä sekä myös suomalaisille hyvin tuttuja maajoukkuekonkareita.

Jatkoaika esittelee tässä artikkelissa Mestarien liigan tämän kauden joukkueet ja niiden tärkeimmät yksilöt. Liigasta turnaukseen osallistuu kolme joukkuetta, Tappara, Ilves sekä Pelicans.

SHL – mestarikandidaatteja tehtaan takuulla

Rakkaan naapurimme tämänkertainen CHL-edustus on totuttuun tapaan kivikova. Skellefteå AIK, Färjestad BK ja Växjö Lakers ovat kukin säännöllisiä menestyjiä, joista jokainen voi voittaa myös CHL:n.

Päättynyt kausi oli Skellefteån juhlaa. Joukkue voitti ruotsinmestaruuden ja oli lähellä voittaa myös CHL:n. Seura hävisi viime vuoden CHL-finaalin ja toissa vuonna ruotsalaiset taipuivat puolivälierissä. Skellefteå lähtee tavoittelemaan parannusta Jonathan Pudasin ja pitkältä ulkomaan kierrokselta viime kaudeksi kasvattajaseuraansa palanneen tähtihyökkääjä Oscar Lindbergin voimin. Konkareita tukee ueampi lahjakas nuori pelaaja, joiden eturintamassa säkenöi Axel Sandin-Pellikka.

SHL:n runkosarjan voittanut Färjestad on myös tuttu CHL-edustaja. Seura ylsi viime kaudella puolivälieriin, mikä on samalla myös seuraennätys CHL:ssa.

Färjestad nojaa tällä kaudella muun muassa koko uransa seurassa pelanneeseen Joel Nyströmiin. 22-vuotias kiekollinen puolustaja solmi NHL-sopimuksen Carolina Hurricanesin kanssa, mutta on vielä tällä kaudella Färjestadin ilona. Hyökkäyksessä joukkue voi luottaa tuoreeseen maailmanmestariin, David Tomášekiin, joka voitti viime kaudella myös SHL:n maalikuninkuuden 25 osumallaan.

Emil Larmi on tuttu näky myös leijonapaidassa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Växjö Lakers on puolestaan yksi viime vuosien menestyneimmistä SHL-seuroista. Joukkueen neljä voitettua SHL-mestaruutta ovat viimeisiltä yhdeksältä vuodelta. CHL:ssa ei ole satanut menestystä samaan tahtiin, mutta joukkue on silti yksi sarjan vakaimmista suorittajista.

Joukkueen maalin suulla pelaa jo kolmatta kauttaan Emil Larmi, joka on kehittynyt erinomaiseksi ja luottevaksi maalivahdiksi sarjasta riippumatta. Joukkueeseen liittyi täksi kaudeksi myös toinen suomalainen, Otto Koivula. Koivula, 25, on tahkonnut viimeiset kuusi kautta pääosin AHL:ssa. Koivula on varmasti suurennuslasin alla tehojensa osalta ja iso palanen joukkueensa menestyshaaveita.

NL – tähtiloistoa ja huippuyksilöitä

Sveitsiläinen jääkiekkoilu rikkoi viime kaudella ruotsalaisen ja suomalaisen seurajoukkueiden dominanssin eurooppalaisessa jääkiekossa, kun Genève-Servette HC juhli CHL-mestaruutta ruotsalaisen Skellefteån kustannuksella. Voiton myötä NL sai tämän vuoden CHL:aan neljännen joukkuepaikan.

Hallitseva mestari on tälläkin kaudella väkevä nippu, josta ei tähtiloistetta puutu. Vaikka joukkue menettikin käytännössä kaiken voittaneen Valtteri Filppulan Mestikseen, sen kokoonpano pullistelee edelleen tähtiä.

Jo viime kaudella seuran värejä kantoivat CHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Sami Vatanen, Teemu Hartikainen sekä Sakari Manninen. Heidän rinnalleen löysi täksi kaudeksi Markus Granlund. Toisensa läpikotaisin tuntevilta hyökkääjiltä on syytä odottaa hirmutehoja myös tällä kaudella.

Kivikova kolmikko on taas kullankaivuuhommissa.

Myös ZSC Lions on voittanut CHL-mestaruuden. Tämä tosin tapahtui ennen turnauksen modernia aikakautta keväällä 2009. Hallitseva NL-mestari on kuitenkin tuttu näky CHL:ssa ja on Juho Lammikon, Mikko Lehtosen ja Santtu Kinnusen voimin valmis kilpailemaan toisesta CHL-mestaruudestaan.

Suomalaiskolmikon ohella joukkueessa pelaavat muun muassa eurooppalaiset huiput Šimon Hrubec, Jesper Fröden sekä Denis Malgin.

Myös Lausanne HC nojaa vahvasti suomalaiseen taitoon. Joukkueen hyökkäys rakentuu pitkälti täksi kaudeksi SHL:stä tulleiden Janne Kuokkasen, Lauri Pajuniemen sekä Ahti Oksasen ympärille. Kolmikkoa tukee väkevästi Antti Suomela, joka pelasi seurassa jo edeltävällä kaudella.

Runkosarjassa erinomaisesti pärjännyt HC Fribourg-Gottéron luottaa suomalaisten sijaan ruotsalaiseen kiekko-osaamiseen. Maajoukkueestakin tutut Jacob de la Rose, NL:n maalikuninkuuden 31 osumalla voittanut Marcus Sörensen, Ässissäkin vieraillut Andreas Borgman ja Lucas Wallmark aiheuttavat hämmennystä varmasti myös CHL-otteluissa.

Ruotsalaisten lisäksi joukkueessa pelaa useita rutinoituja sveitsiläisiä kuten kokenut Raphael Díaz ja alati vaarallinen Christoph Bertschy.

Extraliga – maailmanmestarien hehkussa

Perinteikästä kiekkomaata Tšekkiä edustavat kolme nimekästä joukkuetta: HC Ocelaři Třinec, HC Dynamo Pardubice ja Sparta Praha.

Hallitsevan mestarin Třinecin kärki on terävä ja rutinoitunut. Joukkuetta johtaa tuoreet maailmanmestarit Martin Růžička ja Tomáš Kundrátek, mutta myös slovakialaiselta Libor Hudáčekilta voidaan odottaa urotekoja.

Siinä missä Hudáček oli joukkueensa tehokkain pelaaja viime kauden CHL-otteluissa, kuusi Extraliga-mestaruutta Třinecissa voittanut seuraikoni Růžička takoi hurjat tehot Extraligassa ja on myös seuran historian tehokkain pelaaja. Puolustaja Kundrátek oli puolestaan yksi seuran ja maajoukkueen kultaisen kevään avainpelaajia.

Roman Červenkalla oli aihetta juhlaan viime MM-kisoissa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Třinecille Extraliga-finaaleissa hävinnyt Dynamo Pardubice on myös tuttu näky CHL:ssa. Joukkueen suurin tähti on rahakkaalla sopimuksella Sveitsistä napattu Roman Červenka, jolta odotetaan varmasti tehoja myös uudessa seurassa. Myös toinen tuore maailmanmestari, Lukáš Sedlák, on syytä pitää tarkkailussa myös tällä kaudella. Puolustuksen tähtenä loistaa pitkältä Pohjois-Amerikan kierrokselta Saksan kautta takaisin Tsekkeihin palannut Andrej Šustr.

Maan pääkaupungin joukkueessa pelaa myöskin monia arvostettuja pelaajia. Suomalaisittain huomio kiinnittyy joukkueen uusiin hankintoihin, Valtteri Kemiläiseen sekä Miikka Salomäkeen, jotka liittyvät Jani Lajusen seuraksi joukkueeseen. Kemiläinen ja Salomäki pelaavat ensimmäistä kertaa Extraligassa, Lajunen tutustui sarjaan jo viime kaudella.

Suomalaiskolmikon ohella joukkueen tähtiin kuuluvat myös Pohjois-Amerikan kaukaloissa vierailleet Michal Řepík, Filip Chlapík ja Michal Kempný.

DEL – eläimellistä menoa

Saksalaisia joukkueita nähdään tämän kauden CHL:ssä kolmin kappalein. Mestari Eisbären Berlinin ohella menestyksestä kilpailevat Fischtown Pinguins ja Straubing Tigers.

Eisbärenin tunnetuimpia pelaajia ovat maajoukkueen ja seuran tervashongat Marcel Noebels sekä Frederik Tiffels. Heidän lisäkseen seuraan liittyivät täksi kaudeksi Lukossa kaksi edeltävää kautta tahkonnut Gabriel Fontaine sekä Ison-Britannian nimekkäin jääkiekkoilija, Liam Kirk.

Liam Kirk on pelannut myös Jukureissa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

DELin runkosarjan voittaja Pinguins palaa CHL:aan kauden tauon jälkeen. Finaaleihin asti yltänyt joukkue lähtee valloittamaan Eurooppaa verrattain nimettömällä joukkueella, jonka vastuunkantajina ovat Liigassakin vieraillut Žiga Jeglič sekä maajoukkuekonkari Jan Urbas. MM-kisakokemusta löytyy myös maalivahti Kristers Gudļevskisilta.

Myös Straubing Tigers pääsee CHL:n kirkkaisiin valoihin toistamiseen seurahistoriassaan. Seura luottaa kokemukseen. 842 NHL-runkosarjaottelun Justin Braun siirtyi viime kaudeksi Straubingiin 35-vuotiaan tehohyökkääjä Mike Connollyn ja 32-vuotiaan Marcel Brandtin rinnalle.

Kolmikon lisäksi seurassa pelaa HIFK:n organisaatiossa kolme kautta viettänyt Elis Hede, joka siirtyi täksi kaudeksi Straubingiin kahden Nürnbergissa pelatun kauden jälkeen.

ICEHL – Liiga-kokemusta ja kestomenestyjiä

Keski-Euroopan maiden ICEHL-sarjasta nähdään tällä kaudella kolme joukkuetta. Kolmikkoa johtaa CHL-konkari RB Salzburg, joka on myös hallitseva ICEHL-mestari. Salzburgin lisäksi CHL:ssä nähdään myös KAC Klagenfurt sekä Fehérvár AV19.

Salzburgin maalin suulla nähdään suomalaista väriä. 29-vuotias Atte Tolvanen on ollut seuran luottomies jo kolmen kauden ajan. Maalivahti on päässyt juhlimaan mestaruutta joka kauden jälkeen.

Salzburg nojaa Tolvasen lisäksi erityisesti Itävallan maajoukkuekonkareihin Thomas Raffliin sekä Mario Huberiin. Heidän lisäkseen joukkueessa viilettää myös kaudella 2021–22 Kärpissä pelannut Troy Burke.

ICEHL-runkosarjan voittaja Klagenfurt palaa täksi kaudeksi CHL-mittelöihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Perinteikkään seuran tärkeimpiin pelaajiin lukeutuvat 16 vuotta seurassa pelannut Thomas Hundertpfund, maalivahti Sebastian Dahm sekä Jan Muršak, jonka pitkään kansainväliseen uraan mahtuu myös NHL-otteluita.

Vaasasta Unkariin vei Reijolan tie.
Kuva © Juha Lahti

Unkarin ylpeys Fehérvár pääsee turnaukseen toista kertaa. Vähemmän tunnetun jääkiekkomaan ykkösjoukkueesta löytyy useampi suomalaisille tuttu pelaaja. Joukkoja johtaa viimeiset viisi kautta Liigaa pelannut Rasmus Reijola ja pitkään Unkarin kansallisessa sarjassa pelannut Rasmus Kulmala.

Heidän lisäkseen joukkueeseen täksi kaudeksi liittyi KalPassa ja Ilveksessä yhteensä seitsemän kautta pelannut Balázs Sebők sekä HIFK:ssa ja Pelicansissa käväissyt János Hári.

Joukkueesta löytyy suomalaisia myös penkin takaa. Samuli Nordman toimii seuran apu-, maalivahti- sekä videovalmentajana. Tappara-taustainen Nordman on valmentanut tällä vuosikymmenellä kolmella kaudella Unkarissa sekä yhden kauden Slovakiassa.

Metal Ligaen – roligaanit luokkaretkellä

Vankkojen ja perinteisten SHL-seurojen rinnalla Tanskan sarjan mestari SønderjyskE Vojens vaikuttaa lilliputilta. Joukkue lähteekin tämän kauden CHL-otteluihin vilpittömästä haastajaroolista, jossa jokainen voitto olisi yllättävä.

Juutit luottavat erityisesti Oskar Druggeen kiekollisen pelinsä moottorina. Tehopuolustajan lisäksi Nikolaj Kragin kontolle lankeavat tuloksenteon paineet.

Ligue Magnus – lohikäärmeen nälkä ajaa eteenpäin

Ranskalainen mahtiseura Rouen Dragons on tottunut hallitsemaan kansallista sarjaansa, mutta CHL:ssa suurempi menestys on antanut vielä odottaa itseään. Pienelle seuralle voi kuitenkin nostaa hattua sinnikkäästä suorittamisesta, jonka ansiosta pudotuspelit eivät ole tälläkään kertaa täyttä haihattelua.

Joukkueen johtotähtiin kuuluvat kansainvälisesti rutinoituneet Florian Chakiachvili ja Anthony Rech, joka on tuttu niin lukuisista MM-kisoista kuin myös TPS:n paidasta kaudelta 2022–23. Heidän lisäkseen joukkueessa on myös suomalaisväriä Juho Tommilan ja Oskari Setäsen edestä. Kokeneet Liiga-jyrät siirtyivät täksi kaudeksi Roueniin ja pyrkivät nostamaan ranskalaisseuran tasoa entistä korkeammalle.

Seuran pelaajakehityksestä vastaa Ari Salo, joka on toiminut erinäisissä vastuutehtävissä seurassa jo vuodesta 2014.

Setänen katsoi kaukaisuuteen ja löysi uuden seuran Ranskasta.
Kuva © Ville Tohka

Elitehockey Ligaen – pohjoisamerikkalaisella asenteella

Norjalainen menestysseura Storhamar Hamar palaa CHL-kaukaloihin kuuden vuoden tauon jälkeen Norjan mestarin itseluottamuksella. Armottoman arpaonnen myötä seura kohtaa kuitenkin vain sveitsiläisiä ja ruotsalaisia joukkueita, joten menestyshaaveet ovat korkeintaan teoreettiset.

Norjalaiset luottavat eritoten maajoukkuekonkari Stefan Espelandiin ja NHL:ssäkin piipahtaneeseen Andreas Martinseniin. Myös tuoreella hankinnalla Cole Schneiderilla on vastuunsa 13 AHL-kauden meriiteillä.

Hokej Liga – suomalaisten voimin Eurooppaan

Tämän kauden yksi väriläiskistä lie Unia Oświęcim, joka osallistuu CHL:aan ensimmäistä kertaa Puolan mestaruuden ansiosta.

Joukkue luottaa kaukalossa maajoukkuekapteenin Krystian Dziubińskin ja viime kauden Puolan sarjan arvokkaimman pelaajan Daniel Olsson Trkuljan suorituksiin. Heidän lisäkseen joukkueessa pelaa peräti kuusi suomalaista: Henry Karjalainen, Joonas Uimonen, Kalle Valtola, Jere Vertanen, Erik Ahopelto ja Ville Heikkinen.

EIHL – ylpeät britit isompiaan härnäämässä

Ison-Britannian joukkueet ovat monasti kiusanneet suurempiaan CHL:ssä sinnikkäällä ja yritteliäällä pelaamisellaan. Tällä kertaa eurooppalaiset joukkueet saavat varautua Sheffield Steelersin ryminään. Steelers on voittanut kymmenen EIHL-mestaruutta, joista viimeisin tuli kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Hallitseva EIHL-mestari tulee CHL:aan vahvasti haastajan roolista, mutta sen riveistä löytyy moninaista kokemusta kiekkomaailmasta. Joukkueen pistehirmu on 116 AHL-pttelua pelannut Daniel Campini, jonka pelintekokykyjä Steelers tarvitsee kipeästi CHL-otteluissa.

Janatuinen oli parhaimmillaan tehokas myös Liigassa.
Janatuinen oli parhaimmillaan tehokas myös Liigassa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

Campinin ohella huomio kääntyy väistämättä seuran tuoreisiin hankintoihin, Joona Huttulaan ja Joel Janatuiseen. Loukkaantumisista kärsinyt Janatuinen teki vielä kaudella 2021–22 57 Liiga-ottelussa kymmenen maalia ja syötti 14. Huttula puolestaan on pelannut kaksi viimeistä kauttaan Extraligassa. Heidän lisäkseen joukkueessa pelaa myös Mikko Juusola, joka oli Steelersin tehokkaimpia pelaajia viime kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle