Samaa mieltä vai eri mieltä? Jatkoajan NHL-toimituksen Iiro Halme ja Heikki Mannonen iskevät kiinni kuumiin ja ajankohtaisiin NHL-väitteisiin.
Mikael Granlundin hankinta oli Dallas Starsilta suuri virhe
Halme: Dallas Stars hankki San Jose Sharksista Mikael Granlundin ja Cody Cecin vaihdossa ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausvuoroihin. Molempien pelaajien sopimukset loppuvat tähän kauteen. Stars tähtää selvästi mestaruuteen, ja molemmat pelaajat ovat hankittu pudotuspelejä varten.
Granlund ei tee Starsista välttämättä parempaa joukkuetta, mutta on hyvä hankinta syvyyspelaajaksi ja paikkaamaan mahdollisia loukkaantumisia. Saman voi sanoa Cecista. En kuitenkaan sanoisi, että Granlundin hankinta olisi missään nimessä suuri virhe Dallasilta. Parhaimmillaan Stars saa monikäyttöisen pelaajan, joka pystyy tuomaan myös tehoja toisessa tai kolmannessa ketjussa. Silti mieleen juolahtaa ajatus, että Stars tyytyi Granlundiin ja olisi voinut hankkia oikeasti muutoksen tekevän pelaajan.
Mannonen: Erotetaan kaksi asiakokonaisuutta. Granlund pelaa uransa parasta jääkiekkoa ja on ollut Sharksin heikon joukkueen suurimpia valopilkkuja. Hänen uransa on ollut jo pitkä ja nuoren miehen elämässäkin on tapahtunut isoja asioita viime vuosina. Siirto Starsiin on erittäin mielenkiintoinen Granlundin kannalta ja paikka voisi löytyä esimerkiksi Jamie Bennin ja Logan Stankovenin keskeltä. Stankoven on tällä kaudella ollut hieman pimennossa, ja allekirjoittaneen mielestä suurin syy tähän on Joe Pavelskin lopettaminen. Pavelski oli tärkeä mentori nuorelle Stankovenille. Granlund on erittäin älykäs pelaaja ja hänellä on allekirjoittaneen mielestä paljon yhteistä Saku Koivun pelityylin kanssa.
Mitä sitten Stars tarvitsee? Rautaista voimaa alakertaan. Katseet kääntyvät esimerkiksi Rasmus Ristolaisen kaltaiseen pelaajaan, joka pelaa Flyersissä nykyisin myös ylivoimaa. Granlundin ja puolustaja Cecin hankkiminen on kädenlämpöinen vastine siihen nähden, mitä Starsin joukkue todella tarvitsee. Teksasilaisilla on hyökkäyssuuntaan vahva kokonaisuus, ja Granlundin peliäly tuo varmasti lisäarvoa, mutta oliko se lopulta tarpeen? Olisiko pitänyt priorisoida puolustuspään tärkeään pelaajaan? Miksi niin ei tehty, Jim Nill?
New York Rangers voitti Vancouver Canucksin ylivoimaisesti J.T. Miller kaupassa
Mannonen: Kyllä. Vancouver Canucks oli viime kauden komeetta. Joukkue pelasi upean seitsemän ottelun pudotuspelisarjan Edmonton Oilersia vastaan. Oli pienestä kiinni, ettei Canucks pelannut konferenssifinaaleissa. Tällä kaudella tilanne on ollut toinen. Voittamisen kulttuurin sijaan puheenaiheena on ollut saippuaooppera kahden monimiljonäärin välillä.
Canucks oli tämän vaihtokaupan suurin häviäjä. Samalla katseet kääntyvät heidän johtoportaaseensa – miten hemmetissä Patrik Allvin ei saanut selvitettyä tätä tilannetta?
Halme: Canucks hoiti koko J.T. Millerin tilanteen älyttömän huonosti. Seuran presidentti myönsi avoimesti, että Elias Pettersson ja Miller eivät tule toimeen keskenään. Seura oli pakotettu myymään toinen pelaajista. Rangers sai käytettyä tilannetta hyväkseen ja sai kiinnitettyä Millerin lähes ilmaiseksi.
Kaupassa siis Rangersiin siirtyivät viime kaudella yli 100 pistettä tehnyt Miller, puolustaja Erik Brännström ja nuori Jackson Dorrington. Vancouver sai loukkaantumisalttiin Filip Chytilin, Victor Mancinin ja ykköskierroksen varausvuoron. Varausvuoro myytiin heti eteenpäin, ja sillä Vancouveriin hankittiin Pittsburghin puolustaja Marcus Pettersson.
Miller tuo Rangersiin kaivattua särmää. Hyökkääjä pystyy varmasti vaikeasta alkukaudesta huolimatta olemaan tehokas ja karismaattinen johtava pelaaja. Rangersin keskushyökkääjät ovat todella laadukkaita, mutta kaikki heistä ovat yli 30-vuotiaita. Vancouveriin jää suuri aukko Millerin poistuessa, eikä Chytilistä tule koskaan läheskään saman luokan pelaajaa. Rangers voitti siis ylivoimaisesti kaupan.
Rasmus Ristolainen kaupataan ennen siirtotakarajaa
Halme: Ristolainen ei olisi itselleni houkutteleva vaihtoehto, jos lähtisin miettimään vahvistuksia puolustuspäähän. Suomalaispuolustaja on kuitenkin pelannut ehjän kauden ja saanut isoja minuutteja John Tortorellan valmennuksessa. Philadelphissa ei varmasti pudotuspelejä tulla näkemään, vaikka teoreettisesti se mahdollista olisikin. Järkevintä olisi siis yrittää kaupata Ristolaista. Yli viiden miljoonan palkka on kuitenkin isoin este Ristolaisen kauppaamisessa ja uskonkin hänen pysyvän Flyersissa.
Mannonen: Ei. Flyersin päävalmentaja Tortorella, valmentaja Brad Shaw ja Ristolainen ovat muodostaneet toimivan kokonaisuuden jo ensimmäisistä otteluista lähtien. Tortorellan vaativa ote sopii turkulaispuolustajalle, jonka vastuu on kasvanut Flyersin paidassa. Oikean puolen isokokoinen metallileka on saanut ensimmäistä kertaa sitten Sabresin aikojen mahdollisuuden pelata myös ylivoimaa.
Ristolainen näyttää vahvasti Flyersin entisaikojen kovaotteiselta puolustajalta, ja Daniel Brière on varmasti tyytyväinen hänen otteisiinsa. Ristolaisen kaltaisia puolustajia ei NHL:ssä juurikaan ole. 5,1 miljoonan dollarin palkka on kuitenkin este, ja lisäksi Brieren tiedetään haluavan hänestä ensimmäisen kierroksen varausvuoron.
Utahin kannattaa pysyä Hockey Clubina
Mannonen: Ei. Utah sijaitsee maantieteellisesti upeissa vuoristomaisemissa. Nimivaihtoehtoja oli monia, mutta NHL ilmoitti viime vuoden kesäkuussa, että joukkue pelaa ensimmäisen kautensa nimellä Hockey Club. Viime viikolla kannattajat saivat osallistua nimiäänestykseen, jossa finalistit olivat Mammoth, Wasatch ja Hockey Club. Wasatch poistettiin myöhemmin ja sen tilalle tuli Outlaws.
Pohditaanpa mielikuvia, historiaa ja paikallisuutta. Lisäksi otetaan huomioon NHL-joukkueen liiketoimintasuunnitelma. Mammutti on elementtinä erinomainen oheistuotteiden ja brändin rakentamiseen. Vertailukohtana voidaan pitää San Josea, jossa hai toimii erinomaisena elementtinä niin hallissa kuin oheistuotteissa. Selkeästi tunnistettava joukkue. Hockey Club on kokonaisuudessaan hajuton ja mauton pysyvä nimi NHL-joukkueelle. Se on voinut muodostua kannattajille tässä vaiheessa tutuksi ja turvalliseksi vaihtoehdoksi, mutta allekirjoittanut uskoo vahvasti, että Utah Mammoth on oikea valinta joukkueen nimeksi.
Halme: Utah aloitti kauden ilman oikeaa nimeä ja logoa. Moni on ehtinyt tottua jo Hockey Clubin nimeen, mutta se on äärettömän tylsä ja potentiaalia Utahissa olisi seuran parempaan brändäämiseen. Jos Utah Hockey Club päätetään pitää seuran nimenä, se on ehdottomasti huonoin ja tyhmin ratkaisu.
Juttua muokattu 3.2.2025 klo 15.54: Korjattu Erik Brännströmin nimi.