Emma Ekoluoma ratkaisi hehkuvan HIFK-ottelun Ilvekselle, KalPa nollasi kokeneen kaartin johdolla Kärpät − "Välillä hermot eivät pysyneet kurissa"

Auroraliiga / Artikkeli
Emma Ekoluoma värkkäsi ratkaisun voittomaalikilpailussa Pirkkolassa. Arkistokuva.
Kuva © Timo Savela
Auroraliigan lauantaikierroksella moni maalivahti oli kovassa torjuntavireessä. KalPa-leirissä voitiin jälleen luottaa Salla Sivulaan, joka takasi voiton nollapelillä. HIFK:n ja Ilveksen välinen mittelö Helsingissä äityi ajoittain lämminhenkiseksi, ja taiston hengen mukaisesti ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa. Kuortane onnistui voittamaan TPS:n, vaikka turkulaiset laittoivatkin kovasti hanttiin. Kiekko-Espoo otti rutiinivoiton RoKista.

Auroraliigassa pelattiin lauantaina neljän ottelun kierros. Kamppailusta kolmessa kohtasivat samoista sijoista tällä hetkellä mittelevät joukkueet, kun taas Espoossa huippujoukkue Kiekko-Espoo mittasi hännänhuippu RoKin vireen.

Maalihanojen aukeaminen kesti eri paikkakunnilla aikansa, mutta ratkaisut kuitenkin nähtiin ja pisteet onnistuttiin jakamaan. Maalivahdit näyttelivät kierroksella pääosaa.

KalPa−Kärpät 2−0

Ottelun ensiminuutit vietettiin tiiviisti kärppäpäädyssä, ja tolppien väliin palannut Emilia Piekkari sai olla alati tarkkana kuopiolaisten hyökkäysten kanssa. Avauserä päättyi maalittomana, vaikka kumpaankin leiriin jaettiin yhdet koukkaamiskakkoset ja molemmat joukkueet saivat mahdollisuutensa ylivoimalla. Maalinedustoille pääseminen tuntui olevan molemmille lauantain mittelössä haastavaa. Toisen erän lopulla KalPa sinne kuitenkin pääsi, ja Elli Mäkelä tuikkasi Johanna Juutilaisen ylöstuonnin jälkeen pikkumustan verkkoon ylivoimalla.

Konkari Juutilainen oli lauantaina pelipäällä. Arkistokuva.

Sekä Kärppien Piekkari että KalPan torjuja, Auroraliigan syyskuun pelaajaksi valittu ja ennen ottelua palkittu sarjan tähtimaalivahti Salla Sivula olivat torjuneet jo kolmanteen erään lähdettäessä yli 20 kertaa kumpikin. Kolmannessa erässä Kärpät sai muutamia mahdollisuuden välähdyksiä, kun emännät hallitsivat peliä kiekollisena. Ratkaisu alkoi tuoksua ilmassa, kun konkari Juutilainen puttasi 2−0-kihauksen ylivoimalla viisi minuuttia ennen päätössummeria. Kärpät otti aikalisän heti takaiskun jälkeen, mutta päävalmentaja Teemu Koivulan joukot eivät tällä kertaa onnistuneet nousemaan tulokseen kiinni.Kokenut KalPa-maalivahti Sivula torjui nollapelinsä eteen komeat 33 kertaa.

− Tiesimme, että tänään tulee kova peli. Kärpillä on ollut ilmeisesti vähän heikompi alkukausi, niin tiesimme, että he tulevat tiukasti. Meiltä tasaista suorittamista, sanotaanko näin. Ihmiset ovat ottaneet enemmän vastuuta, kun ovat saaneet pelata. Vastuun myötä tulee onnistumisia ja olemme saaneet jääaikaa jaettua enemmän, luonnehti Juutilainen kuopiolaisten ottelua sekä alkukautta muutosten jälkeisellä kaudella.

Ihmiset ovat ottaneet enemmän vastuuta, kun ovat saaneet pelata

Juutilainen korosti, että monen kasvaneen itseluottamuksen huomaa ja että joukkueen tämänhetkinen ilmapiiri on hyvä. Myös tuore päävalmentaja Artturi Rouhiainen sai kokeneen pelurin kehut.

− Hän on tosi helpostilähestyttävä. Kaikki eivät välttämättä ole, ja joitain valmentajia saatetaan vähän pelätäkin. Artturia uskalletaan lähestyä ja hän mielellään puhuu asioista sekä haluaa tietää, miten pelaajilla menee. Hän kommunikoi hyvin ja ottaa vakavasti, muttei liian tosissaan, Juutilainen virkkoi.

HIFK−Ilves 1−2 vl.

Helsingissä ottelun alku oli hieman sekava, mutta kotijoukkue oli kuitenkin niskan päällä ja loi paremmat maalipaikat. Yksi niistä avautui tupsukorvien räikeän vaihdon ajoitusvirheen seurauksena, mutta Emmi Juusela ei aivan onnistunut maalinteossa läpiajostaan.Molemmat joukkueet pyrkivät kääntämään peliä nopeasti, mikä teki kenttätapahtumista vauhdikasta seurattavaa. Ilveksen Elli Suoranta ajoi röyhkeästi maalille, minkä jälkitilanteessa emäntien Nelly Andersson antoi Fredrica Sundmanille kyytiä HIFK-veräjän edustalla. Kaksikko lähti tilanteesta jäähyistunnolle − Sundman huitomisesta ja Andersson väkivaltaisuudesta. Tunnetta kaukalossa siis riitti.

Toisessa erässä sekä HIFK:n Miia Vainiolle sekä Ilveksen Neea Pohjamolle riitti tasatahtiin torjuttavaa, eikä kumpikaan joukkueista ottanut selvää hallintaa pelitapahtumista. Vierasmaalilla nähtiin jälleen torikokous, kun keskinäisiä suhteita selviteltiin HIFK:n tähtihyökkääjä Pauliina Salosen terävän kudin jälkeen. Pohjamo selvitti ennen toista erätaukoa vielä Julia Kuhdan läpiajokokeilun.

Kolmannessa erässä Pirkkolan jäähallissa nähtiin maalejakin, kun ensin Matilda Nilsson vei Ilveksen johtoon, mutta Satu-Maaria Vihervuori toi Stadin GImmat hetimiten tasoihin. Tamperelaiset juhlivat piakkoin myös toista johtomaaliaan, mutta tämän osuman tuomaristo vei pois sääntöjen vastaisena. Varsinaisen peliajan loppu kului rikkonaisissa merkeissä, joten ratkaisun saamiseksi tarvittiin ylitöitä.

HIFK sai jatkoajan alkuun kahden minuutin joukkuerangaistuksen ja selvitti sen. Myös Ilves pääsi huhkimaan alivoimaa, kun Noora Myllärille tuomittiin 2+10 minuutin rangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Samassa hötäkässä päätuomari Johanna Oksanen iski myös kädet lanteilleen ja antoi tupsukorvien Julia Kuusistolle kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Myöskään kotijoukkue ei onnistunut erikoistilanteestaan ratkaisua tekemään.

Kun jatkoaikakaan ei ratkaisua tuonut, siirryttiin voittomaalikilpailuun, joka venyi seitsemänteen pariin. Emma Ekoluoma upotti toistamiseen rankkarin sisään ja ratkaisi tupsukorville kahden pisteen potin.

− Olihan se tosi tasainen peli, mutta vaikea pelata, kun tulee paljon jäähyjä. Tunteetkin kuumenee, mutta hermot täytyy pitää kurissa, jotta voimme jatkaa pelejä omalla hyvällä tasollamme. Pelasimme kyllä hyvin, mutta välillä hermot eivät pysyneet kurissa ja pakka sekosi. Nuori HIFK luisteli ja yritti kovaa. Osasimme vastata siihen omalla hyvällä liikkeellämme. Saimme homman kasaan ja kairasimme voiton, Ekoluoma veisteli tuoreeltaan.

Tunteetkin kuumenee, mutta hermot täytyy pitää kurissa

Kymmenminuuttisten ansiosta Ilveksen jäähyminuuttimäärä kohosi 40:een. HIFK selvisi 14 jäähyminuutilla, eli seitsemällä kaksiminuuttisella, joka ei sekään ole aivan minimaalinen lukema.

Ekoluoma kertasi voittomaalikilpailussa iskemiään osumia ja luonnehti ratkaisuja ikään kuin toistensa peilikuviksi. vaikkakin samalla reseptillä leivotuiksi.

− Molemmat maalini olivat varsin samanlaisia, mutta eri puolilta. Sain paljon vastaan tulleen maalivahdin tiputettua jäihin. Ei ollut laukaisutilaa, niin pistin rysty-kämmentä kehiin ja kiekko verkkoon.

TPS−Kuortane 3−4

Vaikka Turussakin kamppailu alkoi vauhdikkaana, ei kumpikaan joukkue saanut huippuluokan maalipaikkoja aikaiseksi. Kuortane piti pääosin huolta pelivälineestä, mutta TPS:llekin siunaantui omat tonttinsa muun muassa ylivoiman turvin. Ottelun maalitehtailu aloitettiin kuin aloitettiinkin jo avauserän puitteissa, kun Kuortaneen Neea Ketola kierähti salakavalasti TPS-maalin taustalta iskemään limpun ohi Suvi Saarisen. Vieraat aloittivat myös toisen erän hanakasti, kun Senja Siivonen survoi limpun TPS-rysään.

Kahden maalin johtoon päästyään Kuortane nappasi pelillisen johtajuuden itselleen entistä tukevammin ja pakotti kotijoukkueen jahtaamaan kiekkoa. Matsin puolivälin jälkeen Tuuli Tallisen kaukolaukaus yllätti TPS-vahti Saarisen. Myös kotijoukkue pääsi tulostaululle toisessa erässä, kun puolustaja Meri Haaranoja rynnisti ohittamaan Lilia Huovisen lähietäisyydeltä. Sofia Kari kuitenkin kasvatti vierasjohtoa alle minuutti myöhemmin.

Kolmannessa erässä turkulaiset hiipivät kokeneen hyökkääjän Maija Kosken kahdella osumalla yhden maalin päähän, mutta enempää TPS ei onnistunut maaliverkkoa venyttämään. Näin Kuortane palasi voittojen tielle ja tukevoitti asemaansa sarjan viiden parhaan joukossa.

Kiekko-Espoo−RoKi 10−2

Suurena altavastaajana Espoon iltaan lähtenyt RoKi siirtyi yllätysjohtoon Anna Kalován alivoimamaalilla vain muutaman minuutin pelin jälkeen. Kiekko-Espoo kuitenkin ryhdistäytyi ja takoi ennen ensimmäistä erätaukoa kolme osumaa. Konkariosaston Karoliina Rantamäki onnistui ensierässä kahdesti ja Minttu Tuominen kertaalleen.

Kotijoukkue iski toisessa erässä neljään otteeseen, mutta rovaniemeläisetkään eivät jääneet onnistumisitta. Saphira Uusimäki kiitti valmennusta ykkösketjun vastuusta ja napautti pääsarjauransa ensimmäisen maalin.

Kolmas erä oli tuloksen kannalta enää korkeampaa kosmetiikkaa, ja Kiekko-Espoo jatkoi maalitalkoita. Nea Koskipalo viimeisteli puhteen lyömällä joukkueensa kymmenennen täysosuman muutama minuutti ennen täyttä aikaa Espoolaisten tähtinä tuikkivat viisi pistettä (2+3) tehnyt Anni Montonen sekä neljän pisteen (2+2) Tuominen ja Lisette Täks (1+3).

» Lähetä palautetta toimitukselle