Mielipide

HIFK:n orastava dynastia päättyy − Kiekko-Espoo on Auroraliigan kovaa haastamista kohtaava ykkössuosikki

Auroraliiga / Kolumni
Kaksi edellistä naisten suomenmestaruutta voittaneen HIFK:n voittokulku vaikeutuu alkavalla kaudella merkittävästi, sillä helsinkiläisten rivit ovat mullistuneet hurjalla kädellä. Viime kauden hopeajoukkue Kiekko-Espoo on kirkas ykköshevonen kisaan Aurora Borealis -pystistä, mutta kovia haastajia on Stadin Gimmojen ohella ainakin kaksi, kenties kolmaskin.

Neljä kautta sitten seurahistorian ensimmäinen SM-mitali pronssin muodossa, seuraavaksi sen kirkastaminen hopeamitaleiksi ja tuoreeltaan alla kaksi suomenmestaruutta. Siinä pähkinänkuoressa HIFK:n nousu suomalaisen naisten jääkiekon ykkösjoukkueeksi ohi ikiajat menestyneen Kiekko-Espoon.

Nyt osat pääkaupunkiseudulla vaihtuvat kuitenkin jälleen, kun sitten viime kauden merkittävän määrän tehoja ja kokemusta menettänyt Stadin Gimmat valahtaa ykkössuosikin paikalta haastajien ryppääseen ja espoolaiset pääsevät jälleen piikkipaikalle. Kun Lisette Täks, Emma Nuutinen, Minttu Tuominen ja kumppanit saavat rinnalleen vielä paluumuuttajan, legenda Karoliina Rantamäen sekä huippuhyökkääjä Anni Montosen, on mestaruuskeitos kauden kestävää hauduttelua vaille valmis.

Stadin Gimmat valahtaa ykkössuosikin paikalta haastajien ryppääseen

Lähtökohtaisesti Auroraliigan kausi 2024−25 tulee siis päättymään Kiekko-Espoon mestaruuteen. HIFK:n pysyminen mitaleillakaan ei ole kirkossa kuulutettu, sillä etenkin HPK ja Ilves ovat paperilla ennen tosipelien alkua hirmuisia nippuja. Elisa Holopaisen ja Sanni Rantalan menettänyttä KalPaakaan ei sovi täysin lukea laskuista pois.

Viime kauden kärkiviisikon takana on tapahtunut niin ikään paljon, sillä Kärpät ja RoKi lähtevät tähän kauteen uuden päävalmentajan johdolla. TPS:ssä ja Kuortaneen joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia pelaajamateriaalissa, joten niidenkin iskukyky on arvoitus.

Vaikka RoKi on viime vuosina ollut lähestulkoon jatkuvan heittopussin roolissa, on tuore luotsi Oona Parviainen saanut jalkeille mielenkiintoisen ryhmän ja sen kokoonpano on saanut muutaman mielenkiintoisen lisän − Dominika Malicka ja paluumuuttaja, kapteeni Viivi Iso-Kouvola joitakin nimiä mainitakseni.

TPS:ssä lienee pohjanelikosta eniten potentiaalia isolle onnistumiselle. Vaikka viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu australialainen Olivia Last jättääkin Suomen kentät ja suuntaa Yhdysvaltoihin yliopistounelman perässä, on kokenut Tiina Ranne hänelle kelpo korvaaja. Kenttäpelaajista laatua turkulaisille uusista nimistä tuovat erityisesti puolustaja Sinna Varjonen sekä hyökkääjät Jade Mäkivaara ja slovakialainen Lea Glosiková. Peppi Kähkösen ja Iida Haakanan iskukyky pääsarjatasolla on kutkuttavaa nähdä tuttujen kärkipelaajien ohella.

Kiekko-Espoon kovimmiksi haastajiksi on laskettava HPK ja Ilves. Hämeenlinnalaisten rytmiryhmä on pysynyt likimain samana viime kauteen nähden. Vain muutama pelaaja on lähtenyt muualle ja sisään on tullut vahvoja yksilöitä, maalivahti Anni Keisalasta lähtien.

Kiekko-Espoon kovimmiksi haastajiksi on laskettava HPK ja Ilves

Tupsukorvien kokoonpano pursuaa taitoa: vanhojen sankarien kylkeen on lyöty Matilda Nilssonia, Emma Ekoluomaa ja Makkosen siskoksia Adalmiinaa ja Alisaa. Päävalmentaja Marjo Voutilaisen joukot ovat viime vuosina hieman köykäisemmälläkin ryhmällä olleet lähellä välieräpaikkaa, mutta nyt neljän joukkoon pääsyä voi pitää itseisarvona.

HIFK:n mitaliputki olisi siis näillä näkymin päättymässä, mutta ei Stadin Gimmoja voi vaille mahdollisuuksia jättää − kysymysmerkkien kääntyessä huutomerkeiksi kaikki on heillekin auki. Iida ja Emma Lappalainen, Anni Pere, Johanna Kemppainen, Pauliina Salonen ja kumppanit yrittävät täyttää isoja saappaita.

Nuoren puolustuksen johtohahmona kapteeni Athéna Locatelli vastaa isosta ruudusta, mutta Nelly Anderssonilta, Ilona Palinilta, Olivia Kylliäiseltä ja Heidi Holmbergiltä voi ainakin odottaa tasonnostoa aiempaan nähden − puhumattakaan siitä, että maalivahti Miia Vainion on pystyttävä jalostamaan viime vuoden sensaatiokevät koko kauden mittaan. Tätä kaikkea HIFK:n mitalisateen jatkuminen myös vaatii.

Odotettavissa on kaikin puolin kiinnostava auroraliigakausi, ja vaikka espoolaiset kirkkaana suosikkina lähtevätkin, on haastajien kavalkadi runsas ja monivivahteinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös