Tyttöjen MM-kisat ovat edenneet Vantaan Tikkurilassa siihen pisteeseen, että kaksi neljän joukkueen alkulohkoa on saatu päätökseen. Ennen kuin puolivälierät torstaina mitellään, on aika katsahtaa hetki taaksepäin ja vilkaista alkulohkopäivinä pinnalle nousseita ilmiöitä.
Tšekin laulut
Tšekki voitti alkulohkossa kaksi ottelua, kun se kellisti sekä Sveitsin että Slovakian. Kummankin ottelun päätteeksi joukkueen pelaajat asettuivat tapojen mukaisesti siniviivalle kansallislaulua varten.
Ei ole epätavallista, että voittajaryhmä laulaa oman kansallislaulunsa onnistuneen matsin päätteeksi, mutta tapa, voimakkuus ja intohimo, jolla tšekkiläiset omaa hymniään veisasivat, oli jotain poikkeuksellista. Tapaus kertoo hienolla tavalla, millaisista suurista tunteista alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa on kyse.
Japanin kunnioituksenosoitukset
Turnauksen ainut aasialaisosallistuja on ollut paitsi pelillinen piristysruiske, myös ilmiötasolla kiinnostava näky. Japanin kulttuuri on tunnettu siitä, että maan kansalaiset osoittavat hartaasti kunnioitustaan muun muassa vanhempia ihmisiä kohtaan. Osansa japanilaisesta tyylistä ovat saaneet myös MM-kisavastustajat.
Japanin pelaajat nimittäin kumarsivat syvään jokaiselle vastustajalleen kaikkien alkulohkopelien jälkeen. Voittoja nousevan auringon maalle ei siunaantunut, mutta joukko muisti tästäkin huolimatta yhden tärkeän asian elämästä − toisen kunnioittamisen.
Slovakian ihmeteini teki sen taas
Tässä vaiheessa jokainen alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoja seuraava tietää, kuka on Nela Lopušanová. Kolmansissa arvokisoissaan pelaava 16-vuotias hyökkääjä tuli 2023 ryminällä kansainvälisille kentille voittamalla pistepörssin Östersundin kisoissa tehoillaan 9+3=12.
Edelliskisat olivat Lopušanoválle hieman rauhallisemmat (2+1), mutta tänä vuonna on räpsähtänyt jälleen. Slovakialainen johtaa turnauksen pistepörssiä alkulohkojen jälkeen tehoillaan 4+4=8. Mukaan mahtui muun muassa yksi hattutemppu.
Kaikilla kannattajia katsomossa
Tyttöjen MM-kisat pelataan Vantaalla Tikkurilan jäähallissa, johon mahtuu reilut 2 000 katsojaa. Areena ei ole ollut täynnä, mutta etenkin Suomen otteluissa yleisö on löytänyt paikalle kiitettävällä tavalla. Täysin hiljaisia otteluita ei ole ollut.
Siinä, että Suomessa pelattavissa kisoissa katsomossa on suomalaisia ei ole mitään yllättävää. Sen sijaan on ollut mukava nähdä, kuinka jokaisella kisamaalla on ollut kohtalaisen kokoiset kannattajaryhmät menossa mukana. On tietysti mahollista, ja jopa todennäköistä, että monet kannattajista ovat pelaajien perheenjäseniä ja sukulaisia. Se ei kuitenkaan poista arvoa siltä, että otteluissa kaikuvat vuorollaan kunkin maan kannustushuudot.
Tasaiset ottelut
Ainoastaan yksi sellainen ottelu, jossa pohjoisamerikkalaiset ennakkosuosikkijoukkueet eivät ole olleet osallisina, on päättynyt toistaiseksi yli kahden maalin erolla. Tšekki päihitti Slovakian numeroin 6−3.
Suomen ja Japanin välinen kamppailu päättyi kahden maalin erolla, mutta muut kolme ei-pohjoisamerikkalaisten kohtaamista ovat menneet tiukalla kaavalla − jatkoaikaratkaisuihin asti. Tasaisuuden lisäksi on ollut mukava nähdä, että otteluissa on nähty myös paljon maaleja. Yleisön ei ole tarvinnut siis katsella nihkeitä nollanolla-pelejä.