NHL Top 100, sija 16: Mikko Koivu – Kaikkien aikojen kapteeni?

NHL / Artikkeli
Mikko Koivu on tottunut pelaamaan C rinnassaan.
Kuva © Getty Images

Mikko Koivu oli pelaajaurallaan arvostettu, kunnioitettu, jopa paikoin pelätty kapteeni. Johtajan ominaisuuksillaan massasta erottunut turkulainen ei ollut koskaan nopein eikä taitavin, mutta onnistui luomaan loistavan uran lajin huipulla. Koivun pelilliset ominaisuudet ja kyvykkyys eivät monen kohdalla olisi johtaneet paidanjäädytykseen NHL:ssä. Koivun numerolla 9 varustettu paita kuitenkin roikkuu Minnesotan Xcel Energy Centerin katossa täysin ansaitusti.

Koivun lähtökohtana oli rakentaa uraansa Saku Koivun, yhden kaikkien aikojen lahjakkaimmista suomalaispelaajista, vähemmän lahjakkaana pikkuveljenä. Yhdeksän vuotta nuoremman Koivun kohdallakaan ei silti puhuttu lahjattomasta pelaajasta. Koivu varattiin NHL:ään varsin pienellä varausnumerolla, vuoden 2001 varaustilaisuuden kuudentena pelaajana.

Koivu oli kaudella 2000–01 NHL:ään liittyneen Minnesota Wildin ensimmäisiä isoja pelaajia. Joukkue ei hänen johdollaan koskaan saavuttanut suurta menestystä, mutta koko Wildin varsin terve urheilullinen kulttuuri on rakennettu Koivun esimerkin kautta. Se on asia, jota ei ole liiemmin mediassa nostettu esiin.

Koivun NHL-ura alkoi AHL:ssä vietetyn sulkukauden jälkeen 2005–06. Hän vakiinnutti paikkansa joukkueesta ensimmäisellä kaudellaan Wildissa ja nousi nopeasti avainpelaajien joukkoon. Kolmannnella kaudellaan hän nousi kapteenistoon ja viidennellä kaudellaan C-kirjain kiinnitettiin rintaan. 

Koivu lukeutui suomalaisten NHL-pelaajien parhaimmistoon oikeastaan ensimmäisestä kaudestaan alkaen. Koivu ei ollut profiililtaan varsinainen pistelinko, mutta hän oli siitä huolimatta suomen paras pistemies NHL:ssä neljällä kaudella. Joukkueensa paras hän oli kolmesti.

Koivu pelasi NHL:ssä 16 kauden aikana 1035 runkosarjaottelua, joissa hän viimeisteli 206 maalia ja kirjautti 505 syöttöpistettä. Hänet valittiin kertaalleen NHL:n tähdistöotteluun ja hän oli kertaalleen finalistina parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon, Selke Trophyn, äänestyksessä.

Koivun pelaajaura pähkinänkuoressa: Koivu oli kapteeni. Lähes koko NHL-uransa Wildia edustanut Koivu toimi seuran kapteenina 14 vuotta. Hän oli myös veljensä manttelinperijä maajoukkueen kapteenina ja häntä on tituleerattu jopa kaikkien aikojen Leijona-kapteeniksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle