Surullisenkuuluisa saaga Naisleijonien ja sen entisen päävalmentajan Pasi Mustosen välillä on kestänyt pian viisi kuukautta. Tässä koontijutussa käydään läpi tarinan eteneminen sen alusta nykyhetkeen.
Useammat uutislähteet kertoivat vuoden 2022 lokakuussa 16 Naisleijonien pelaajan tehneen joukkovalituksen Mustosen käytöksestä. Valitukset lähetettiin Pelaajayhdistykselle, josta se eteni Jääkiekkoliittoon. Joukon kasvoiksi asettui joukkueen entinen tähtimaalivahti Noora Räty, joka kertoi kirjeistä kirjassaan. Kyseessä ei ollut rikosepäily.
Rädyn ja Mustosen välit olivat herättäneet kysymyksiä jo aiemmin, esimerkiksi Mustonen jätti Rädyn pois Pekingin olympiajoukkueesta.
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sekä toimitusjohtaja Matti Nurminen saivat pelaajien valitukset luettavakseen vuoden 2022 tammikuussa, juuri ennen Pekingin olympialaisia. Kuusi pelaajaa pyysi Suekin eli Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintaa Mustosen käytöksestä, ja Nummela vahvisti viime lokakuussa Ilta-Sanomille pelaajien valitusten etenevän käsittelyyn.
"Kaveria ei jätetä"
Valitusten tulo julkisuuteen aiheutti nopean vastareaktion. Mustonen puhui muutamaa päivää ensimmäisten uutisten jälkeen tilanteesta MTV:lle. Mustonen toivoi useampaa tahoa haastateltavan hänen käytökseensä liittyen ja lähetti ElmoTV:n tietojen mukaan Naisleijonien pelaajille viestin, jossa pyysi heiltä tukea. Mustonen mainitsi viestissä ymmärtävänsä, jos muut joukkeen pelaajat pelkäävät "häntä". Kyseinen hän on luultavimmin Räty.
19.10.2022 Mustonen sai toiveensa vastakirjeen muodossa. Kirjeen allekirjoittivat useammat tahot, joista neljä Naisleijonien entistä pelaajaa sekä kuusi muuta maajoukkueessa toiminutta henkilöä tulivat julki omilla nimillään. Kirje väitti 16 muun maajoukkuepelaajan sitoutuneen tiedonantoon, mutta haluavan pysyä nimettöminä.
Suek sai tutkintansa valmiiksi helmikuussa ja toimitti sen sekä Jääkiekkoliitolle että tilanteen osapuolille. Vaiheita ja tuloksia ei vielä julkistettu, mutta tulokset etenivät liiton omaan kurinpitokäsittelyyn.
– Tutkinnat ovat hyvin raskaita prosesseja kaikille asianosaisille. Eettisten rikkomusten käsittelyssä pohdimme tapauskohtaisesti myös eri prosessien ja käytänteiden soveltuvuutta. Ilmoitustietojen perusteella Suek suositteli asiassa sovittelua. Tutkintaan päädyttiin, koska osapuolet eivät päässeet sovittelusta yksimielisyyteen, Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kertoi MTV:lle.
Mustonen pyysi Suekia tutkimaan kuutta hänestä valittanutta pelaajaa sen suhteen, täyttääkö heidän käytöksensä Mustosta kohtaan kiusaamisen tuntomerkkejä.
Missä mennään nyt?
Suekin raportti on edelleen urheiluoikeuden professorin Antti Aineen johtaman Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan tutkittavana. MTV Urheilun mukaan prosessissa voi kestää kuukausia, sillä toimitettu aineisto on laaja.
Mustosen syytökset liittyvät pääosin hänen sanomisiinsa sekä päätöksentekoonsa maajoukkueen ylimpänä vallankäyttäjänä. Mustonen kiistää kaikki syytteet. MTV Urheilun tietojen mukaan Mustosen väitetään syyllistyneen suusanallisiin epäasiallisuuksiin sekä fyysisen koskemattomuuden rikkomiseen.
Erillisiä tapauksia raportissa on mainittu kolme. Ensimmäinen on tilanne, jossa Mustonen olisi potkaissut yhtä pelaajista joukkueen pukuhuoneessa. Valituksen teki vierestä katsonut pelaaja – Mustonen sekä valituksen mukaan potkun vastaanottanut pelaaja kieltävät tilanteen.
Toinen syytetty teko oli tapahtunut harjoituksissa Mustosen opastaessa pelaajia aloituksissa. Mustosen maila olisi kuuleman mukaan osunut sopimattomalla tavalla jonkin pelaajan jalkojen tai haarovälin seudulle. Kolmas tilanne oli laiton taklaus, jonka tuloksena taklattavalta lähti "ilmat pihalle".
Mustonen kävi jälleen MTV:n vieraana ja kielsi pahoinpitelysyytteet. Hänen mukaansa hän olisi vielä tyytynyt hänestä luotuun "hirviövalmentajan" asemaan, mutta fyysisen pahoinpitelyn syytteet olivat liian vakavia.
Mustonen laukoi myös rajuja kommentteja "kahdesta Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsenestä", jotka hänen mukaansa saapuivat Pekingiin vain tuhotakseen joukkueen sisältäpäin. Mustosen mukaan nämä kaksi pelaaja estivät jopa mahdollisen finaaliin pääsyn. Hän ei maininnut pelaajia nimeltä, mutta Minttu Tuominen ja Eveliina Mäkinen ovat hallituksen ainoat naisjäsenet.
Mitä seuraavaksi?
Mustonen oli oikeassa mainitessaan MTV:llä, että pahoinpitelyyn liittyvät syytteet ovat vakavia. Jos hänet todettaisiin kaikkiin kolmeen tilanteeseen syylliseksi, kerääntynyt potti olisi mitä luultavimmin kolme lievää pahoinpitelyä. Pahoinpitelyn ja lievän pahoinpitelyn ero vedetään poliisin mukaan yleensä siihen, millaisia vammoja tilanteista on syntynyt.
Jääkiekkoliitossa tutkitaan tällä hetkellä Suekin raporttia ja tehdään päätöksiä sen suhteen, koituuko Mustoselle jatkotoimenpiteitä. Suurin kärsitty tappio lienee kuitenkin olemaan imagotappio, sillä Mustosesta ei ole tehty rikosilmoitusta. Tämä tarkoittaa, ettei tiedossa ole tulevia oikeudenkäyntejä tai rikosoikeudellisia toimenpiteitä.
Mustosen mahdolliset sanktiot jäisivät näin Jääkiekkoliiton vastuulle, ja hän ei tällä hetkellä valmenna missään, joten esimerkiksi potkut eivät ole mahdolliset. Tämä jättää todennäköisimmiksi mahdollisiksi sanktioiksi toimintakiellon Jääkiekkoliitossa, sakkorangaistuksen ja nimen tahriintumisen.
Mustosella on oikeus valittaa kurinpitopäätöksestä, mikäli sakkorangaistus ylittää sata euroa tai toimintakielto on määräaikainen tai pidempi kuin kaksi ottelua.
Mitä tulee Mustosen pyyntöön tutkia hänestä tutkintapyynnön tehneitä pelaajia, pyyntö ei ole nykyisen tiedon mukaan edennyt käsittelyyn. Naispelaajia MTV:n lähetyksessä edustaneen asianajajan Matti Huhtamäen mukaan asioiden saattaminen tutkittavaksi ei täytä kiusaamisen tuntomerkkejä.
Huhtamäen mukaan häneen tai edustettaviinsa ei olla oltu Suekin puolesta yhteydessä Mustosen tutkintapyynnöstä.
– Suek ei ilmeisesti ota niitä Mustosen väitteitä niin tosissaan, että niitä olisi meille edes toimitettu, kommentoi Huhtamäki MTV:llä.