Maalivahdit
1. Andrei Vasilevski, Venäjä
Herkko Hanhikoski: Nuorella Vasilevskilla on takanaan NHL:stä 50 ottelun runkosarja, josta 22-vuotias Ufan kasvatti nappasi torjuntaprosentiksi 91,7 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 2,61. Vaikka Tampa Bay Lightningin kausi päättyikin runkosarjaan, se ei Vasilevskista jäänyt kiinni. Ben Bishopin lähdettyä Los Angelesiin Vasilevskilla on itseluottamus ja työmäärä kasvanut.
Työteliäs kausi on pitänyt maalivahdin hyvässä vireessä, ja hän voi yksinäänkin kantaa Venäjän pitkälle alkavissa kisoissa. Vaikka Vasilevski ei pääsisi aivan täysin kiinni ytimeen, hän on silti lohkon parhaimpia maalivahteja.
2. Thomas Greiss, Saksa
Vinski Virtanen: Oma maalivahtivalintani osuu tällä kertaa Saksaan. Greiss on mielestäni heti Vasilevskin jälkeen absoluuttisessa paremmuudessa mitattuna lohkon paras vahti, ja Saksan kaltaiselle puolivälieräpaikasta kamppailevalle joukkueelle hänen merkityksensä on suuri.
Tähän olisi tietysti voinut valita Tanskan Sebastian Dahmin tai Italian Andreas Bernardin, mutta Greissia puoltaa keskitason kiekkomaan ykkösmolarin vastuun lisäksi parin oivan kauden otanta New York Islandersista. NHL:ssä ykkösmaalivahdin pelimääriä viime kaudet torjunut Greiss on ratkaiseva tekijä siinä, että Saksa yltää kotikisoissaan kahdeksan joukkoon.
3. Elvis Merzlikins, Latvia
Hanhikoski: Myös nuori maalivahti, vain vuoden Vasilevskia vanhempi. Edusti Latviaa MM-jäillä viime vuonnakin, ja on syrjäyttänyt lähes legendaarisen Edgars Masalskisin ykkösveskarin tontilta.
Merzlikins pelasi päättyneellä kaudella yli 40 ottelua HC Luganon riveissä Sveitsin pääsarjassa. Merzlikins oli elementissään varsinkin pudotuspeleissä, joita kertyi miltei tusina.
Latvialla on riveissään vanhoja kasvoja MM-kisoista, ja tänä vuonna on Merzlikinsin aika tuoda joukkueelleen ne viimeiset avaimet, joilla Latvia voisi päästä alkulohkoa pidemmälle. Jo viime vuonna Merzlikins säväytti hyviä refleksejään ja improvisointitaitojaan.
Puolustajat
1. Victor Hedman, Ruotsi
Virtanen: Tajuttoman hyvä jääkiekkoilija. Ruotsin puolustus on täynnä eliittiosaamista, ja Hedman on Tre Kronorin kruununjalokivi. Örnsköldsvikissä syntynyt kaksimetrinen ja satakiloinen pakki taitaa myös hyökkäyspään osaamisen, mistä kertovat Tampa Bay Lightningissa 79 peliin taotut tehot 16+56=72.
Hedman on yksi maailman parhaista, ellei peräti paras puolustaja. On vain ajan kysymys, milloin NHL:n parhaalle pakille jaettava Norris-palkinto menee hänen nimiinsä. Jo kahdeksan kautta Lightningin riveissä luutinut 26-vuotias Hedman on Ruotsin ja koko kisojen paras puolustaja. Tai voihan sen sanoa: Hedman on koko MM-turnauksen paras pelaaja.
2. Danny DeKeyser, Yhdysvallat
Hanhikoski: Kenties ainoa Yhdysvaltojen puolustava puolustaja. Henkilökohtaisesti kausi meni yhtä mönkään kuin seurallakin, mutta Detroit Red Wingsin puolustajalta löytyy menestyksen nälkää sitäkin enemmän.
Rooli onkin todella suuri tämän vuoden maajoukkueessa, sillä lähes kaikki muut pakkiparit ovat tottuneet herkuttelemaan pisteillä. DeKeyserin täytyy keskittyä pitämään oma maalinedusta puhtaana, ja olla valppaana vastahyökkäyksien varalta.
3. Oliver Ekman-Larsson, Ruotsi
Virtanen: DeKeyser on mielenkiintoinen valinta, sillä tätä kautta ei voi häneltä pitää kovinkaan onnistuneena. Mutta miksipä ei hän voisi onnistua MM-jäillä.
Toinen pakkivalintani osuu myös Ruotsiin, koska länsinaapurin alakerran väkevyyttä on alleviivattava. Hedman on Ruotsin paras puolustaja, mutta hän ei yksin johdata sinikeltaisia maailmanmestaruuteen. Puolustus on äärettömän laaja, ja toinen tähtistatuksen pakki on Arizona Coyotesin Ekman-Larsson.
Ekman-Larsson on pelannut useamman hyvän kauden NHL:ssä. Päättynyt sesonki oli aiempia vaisumpi, mutta esimerkiksi vuosi sitten 25-vuotias ruotsalaispakki hurjasteli MM-kisoissa kahdeksaan peliin tehot 2+10=12. Dominointia on luvassa tänäkin keväänä, joten Ekman-Larssonia ei yksinkertaisesti voi nyt sivuuttaa.
Hyökkääjät
1. Nikolaj Ehlers, Tanska
Hanhikoski: Erittäin lupaava juutinalku pelasi lähes spektaakkelimaisen kauden NHL:ssä Winnipeg Jetsin riveissä. Vaikka onkin joukkueen ainoa taalajäiltä saapunut pelaaja, ei päätä varmasti pakota tarjolla oleva vastuu ja velvollisuus.
Ehlers kuuluu niihin pelaajiin, jotka omilla yksilötaidoillaan voi yllättää kovimmatkin kiekkomaat, ja ajaa ennakkosuosikit suuriin vaikeuksiin. Tanska tarvitsee Ehlersiä enemmän kuin Ehlers tarvitsee Tanskaa.
2. Jack Eichel, Yhdysvallat
Virtanen: Veit Ehlersin nenäni edestä, joten poimin Eichelin listalle. Lähes piste per peli -tahdilla Buffalo Sabresissa hyökännyt nuori jenkkisentteri on Yhdysvaltain ykköskeskushyökkääjä. Eichel muodostaa tehoduon Johnny Gaudreaun kanssa, ja tältä kaksikolta on luvassa murhaavaa jälkeä.
Eichel pelasi kisoissa jo kaksi vuotta sitten vain 18-vuotiaana. Tuolloin hyvän yliopistokauden pelannut Eichel teki kymmeneen peliin pisteet 2+5=7. Kyseinen kausi poiki ensimmäisen kierroksen varauksen kesän 2015 varaustilaisuuden toisena pelaajana.
Jos Yhdysvallat yltää mitalipeleihin, se on todennäköisesti suurelta osin Eichelin ja parin muun kärkihyökkääjän ansiota. Eichel on yksi kandidaateista pistepörssin voittajaksi.
3. Michel Miklik, Slovakia
Hanhikoski: Slovakia tarvitsee kaiken mahdollisen avun maalintekijöiksi, ja Miklik on yksi heistä. Siirtyi kesken edelliskauden hieman yllättäen JYPin organisaatioon, ja heti ensimmäisissä peleissä maaleja alkoi ropista tilille.
Miklikin vire maalinteossa jatkunee myös Kölnissä, mutta jos ei kokeneella hyökkääjällä menekään kuin elokuvissa, tulee Slovakialle vaikeuksia voittaa tarvittavat kamppailut.
Seuraa häntä:
Ivan Provorov, Venäjä
Virtanen: Venäjällä on niin laaja ja tasokas hyökkäys, että tärkeimpien hyökkääjien eritteleminen olisi ollut mielivaltaista. Ja kun puolustajissa tuli nostettua ruotsalaisia, annetaan kunniamaininta näillä perustein Venäjän alakertaan Provoroville.
Provorov on vasta 20-vuotias puolustaja. Heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan täyden 82 ottelun runkosarjan pelannut Philadelphia Flyersin pakki on mitä luultavimmin suurimmalle osalle suomalaisyleisöstä tuntematon nimi, mutta tuskin on sitä enää MM-turnauksen jälkeen.
Provorovilla on kaikki, mitä puolustaja modernissa jääkiekossa tarvitsee. Hän on kiekollisesti lahjakas, hänellä on erinomainen laukaus ja hän on sulava ja nopea luistelija. Provorov ihastutti alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa kaudella 2015-2016, ja nyt jaroslavlilainen tekee debyyttinsä aikuisten maajoukkuepeleissä.