Sveitsi: Mitä tahansa voi taas tapahtua
Sveitsi on erikoinen jääkiekkomaa. Sitä ei lasketa mitalisuosikkeihin, vaikka se välillä pelaa mitaleille vaadittavalla tasolla, kuten vuonna 2013 alppimaan napatessa yllättäen MM-hopeat kaulaansa. Välillä maalla taas on vaikeuksia selviytyä pudotuspeleihin, kuten vuonna 2014, jolloin maa jäi lohkovaiheeseen. Todennäköisintä tänäkin vuonna on puolivälieriin asti meno, mutta myös alkulohkoon jäänti tai mitalipeleihin matkaaminen ovat mahdollisia.
Moskovaan Sveitsi saa maalilleen NHL-vahti Reto Berran, joka jopa lykkäsi leikkaukseen menemistään MM-kisojen vuoksi. Puolustuksessa on kokeneita MM- ja NHL-jyriä, kuten Eric Blum, Raphael Díaz ja Yannick Weber.
Joukkue on nuori ja kokenut samaan aikaan. Ykköstähtenä viuhtoo Minnesotan Nino Niederreiter, tukea antavat muun muassa Simon Moser ja Andreas Ambühl. Joulukuussa joukkueen päävalmentajaksi tulleella Patrick Fischerillä on tarpeeksi pelimerkkejä viedä joukkue mitalipeleihin asti.
Sveitsi nappaa omalla tasollaan pelatessaan paikan puolivälieriin. Puolivälierissä tie noussee pystyyn, jos lohkovaiheessa ei satu yllätyksiä ja Sveitsiä vastaan asettuu B-lohkon ykkönen tai kakkonen.
Latvia: Viritetty Dinamo Riika jäänee alkulohkoon
Latvian runko koostuu jälleen KHL-joukkue Dinamo Riian pelaajista. Muualta tulee kuitenkin terävin kärki, johon kuuluvat hyökkääjät Zemgus Girgensons Buffalo Sabresista ja Kaspers Daugavins Nižni Novgorodista sekä maalivahdit Elvis Merzlikins Luganosta ja Edgars Masalskis Lada Toljatista. Huippupelaajat tuovat Latvian koneeseen huimat lisätehot, mutta edes se tuskin auttaa joukkuetta alkulohkoa pidemmälle.
Puolustus Latvialla on huomattavasti hyökkäystä ja maalivahtiosastoa heikompaa tänä vuonna, kun Arturs Kulda ja Oskars Bartulis eivät ole mukana.
Latvia on selvinnyt MM-kisoissa viimeksi puolivälieriin vuonna 2009, ja lohkon neljän parhaan joukkoon kiilaaminen tekee tiukkaa tälläkin kertaa. Isompien maiden kaataminen ei kuitenkaan ole mahdotonta Latvialle, kuten viime vuoden voitto Sveitsistä kertoo.
Joukkue on pelannut yhtäjaksoisesti korkeimmalla kansainvälisellä tasolla vuodesta 1997, mutta putoaminenkin on ollut hyvin lähellä. Viime vuonna joukkueella oli täsmälleen saman verran voittoja ja tappioita kuin pudonneella Itävallalla, mutta Latvia voitti keskinäisen kamppailun jatkoajalla, mikä pelasti joukkueen tippumiselta.
Leonids Beresnevsin johtamalla joukolla tippuminen voi olla tänäkin vuonna yhtä lähellä. Kuudesta harjoituspelistä joukkueelle tuli ainoastaan tappioita tilille.
Norja: Royn jäähyväiset
Pietarin MM-kilpailut ovat jäähyväiset 15 vuotta Norjan päävalmentajana olleelle Roy Johansenille, joka siirtyy kisojen jälkeen seurajoukkue Vålerengan peräsimeen. Johansen nosti Norjan divisioonasta takaisin korkeimmalle tasolle vuonna 2005, eikä ole sen jälkeen antanut joukkueen luiskahtaa sarjaporrasta alemmas.
Norjan joukkueessa ei nähdä tällä kertaa Patrick Thoresenia eikä Tapparan kanssa Suomen mestaruuden voittanutta Alexander Bonsaksenia. Sen sijaan ykköspelaajana tuikkii NHL-tähti Mats Zuccarello. Ykkösmaalivahtina joukkueessa on kokenu Lars Haugen, jota kirittää viime vuoden tapaan Steffen Søberg.
Puolustuksessa luutivat muun muassa Jonas Holøs ja Ole-Kristian Tollefsen, mutta leveyttä pakistosta puuttuu. Johansen on valinnut joukkueeseen vain seitsemän puolustajaa, ja Norja lähteekin otteluihin todennäköisesti kuudella pakilla.
Johansenin alaisuudessa Norja on kolmesti selviytynyt puolivälieriin. Tavoite on Pietarissa palata kahdeksan parhaan joukkoon neljän vuoden tauon jälkeen, mutta kovin todennäköistä se ei ole. Harjoituspelit joukkueelta ovat menneet vaihtelevasti, kun Tanska kaatui kahdesti, mutta Ranskaa vastaan tuli tappio ja yksi voitto.
Tanska: Pudotuspeikkoa väistämässä
Alennustilassa viime vuodet ollut Tanska pyrkii kääntämään kelkkansa taas ylöspäin Venäjällä, sillä edelliset MM-kisat eivät ole menneet putkeen. Viimeksi joukkue on nähty pudotuspelivaiheessa vuonna 2010, ja viime vuosina tippuminen on ollut puolivälieriä lähempänä. Viime vuonna joukkue säilyi pisteen erolla Sloveniaan.
Joukkueessa on paljon tuttuja nimiä viime vuosilta. Jokerien Philip Larsen ja Peter Regin sekä NHL-tähti Mikkel Bødker jättävät kisat väliin, mutta muuten Tanska on lähes ykkösmiehistöllä liikkeellä. Mielenkiintoisia nimiä ovat muun muassa NHL:ssä läpilyönyt 20-vuotias Nikolaj Ehlers sekä 18-vuotias Mathias From, joka keräsi nuorten MM-kilpailuissa kehuja.
Janne Karlssonin joukoilla tuskin on kisoissa helppoa. Viime vuonna joukkue sai aikaan vain kymmenen maalia seitsemässä ottelussaan. Kevään harjoituspeleissä on tullut takkiin kahdesti samassa lohkossa pelaavalta Norjalta sekä kahdesti Slovakialta. Ranskan juutit kellistivät kuitenkin kahdesti.
Kazakstan: Hissiä pysäyttämässä ylimpään kerrokseen
Kazakstan on pelannut ylimmällä tasolla viimeksi vuosina 2010, 2012 ja 2014, ja joka kerta matka on jatkunut heti takaisin 1-divisioonaan, josta taas on noustu takaisin seuraavaksi vuodeksi.
Joukkueen maalissa pelaa edelleen kokenut Vitali Kolesnik, joka pelasi hyvän kauden Lokomotiv Jaroslavlissa. Kazakstanin puolustus etenkin Aleksei Litvinenkon ja mahdollisesti myös Kevin Dallmanin poisjääntien vuoksi ei kuitenkaan ole samalla tasolla KHL-seuran puolustuksen kanssa, joten Kolesnik joutuu todella venymään sarjapaikan puolesta.
Barys Astanan ykkösketjussa pelaavat Brandon Bochenski, Nigel Dawes ja Dustin Boyd ovat saaneet Kazakstanin kansalaisuuden ja ovat mukana maajoukkueessa myös Pietarissa. Trio tuo paljon tulivoimaa kazakkien hyökkäykseen.
Kazakstanin hyökkäys on muutenkin laaja, minkä ansiosta joukkue taistelee tosissaan sarjapaikan säilyttämisestä. Harjoituspelit eivät ole luvanneet kuitenkaan suuria. Kazakstan sai selkäänsä Venäjän B-miehistöltä peräti 5−1 ja peittosi Unkarin nihkeästi 3−2. Seurajoukkue Torpedo Ust-Kamenogorskista Kazakstan otti kaksi voittoa.