Maanantaijää, viikko 40: Sijoitusruletti pyörii

LIIGA / Artikkeli
Jokerien maalivahtipeli on ailahdellut.
Kuva © Anette Naroma - http://anskun.net
Tämän viikon jäälöylyissä painopiste on sijoituksissa ja hankinnoissa. Mitä Ilveksen pääomistajan pitäisi tehdä? Ovatko HIFK:n hankinnat olleet fiksuja? Kuinka Jokerien maalivahtipeli kestää muun joukkueen kyydissä?

Tämänkertaisessa raadissa istuvat päätoimittaja Antti Wennström, toimitussihteeri Tiiu Houni ja SM-liigatoimituspäällikkö Tommi Koivunen.

Helsingin IFK on hankkinut lyhyen ajan sisällä hyökkäykseensä Lennart Petrellin, Patrick O'Sullivanin ja Sean Bergenheimin. Mitä mieltä olet hankinnoista ja niiden istuvuudesta kokonaisuuteen?

Antti Wennström: HIFK hankkii lisää laitureita ilman todellista tarvetta heille. Jo nyt mainiosti kautensa aloittanut Roope Talaja ei yllä ylivoima-ajalle, ja pelaajalista pullistelee muutenkin 1.-2. -ketjujen tasoisia laitureita. Sen jatkoksi hankintaan kolme laituria. Tervettä ykkösluokan sentteriä ei kuitenkaan ole, ja pakisto kaipaa eniten lisäpotkua. Organisaatiolle pelaajatyypiltään sopivat nimet ovat sokaisseet johtoportaan silmät täysin.

Miten pelaajat reagoivat peliajan tippumiseen? Kuinka paljon 11 minuutin peliajoille tippuvaa Iiro Pakarista lohduttaa, että vieressä istuu joku HIFK-ikoni?

Tommi Koivunen: Bergenheim on hyvä hankinta tuomaan leveyttä, mutta O'Sullivanin hankinta ihmetyttää. Huonokuntoinen mielialapelaaja on hankinta suoraan Pentti Matikaisen ajoilta.

Tiiu Houni: HIFK:n hyökkäys on hankintojen myötä erittäin - melkein omalla tavallaan jopa liiankin - vahva. On vaikea nähdä, että kaikille pelaajille löytyy se sopivin rooli hyökkäysketjuissa. Pakistoon joku hankinta olisi mahtunut paremmin. Toki tilanne hyökkäyksenkin osalta tasaantuu, jos työsulku päättyy nopeastikin. Hankala kuitenkin ajatella, että tuollaisella rakenteella kaikki pelaajat pysyisivät tyytyväisinä rooleihinsa, jos työsulkuvahvistukset pelaavat joukkueessa esimerkiksi kauden loppuun saakka.

Jokerien kohdalla suurin huomio on keskittynyt ymmärrettävästi Erik Karlssoniin, mutta myös maalivahtipeli on aiheuttanut keskustelua. Riittääkö maalivahtiduo Eero Kilpeläinen - Frans Tuohimaa liigan mestaruustaistossa?

Wennström: Ei riitä. Frans Tuohimaa ei vaikuta vielä valmiilta isommille pelimäärille. Eero Kilpeläinen taas ei vakuuta minua tasonsa pitämisellä Helsingin Areenan valoissa. Loisto-otteita seuraa liikaa ailahtelua ja pahoja virheitä. Henkisellä puolella Kilpeläisen tulee vielä kasvaa ollakseen SM-liigan mestaruustason maalivahti. 

Koivunen: Tuskin, mutta kaikki on mahdollista. Materiaalietu muilla osa-alueilla on kuitenkin tietyiltä osin niin huikea, että kyllä Kilpeläiselläkin voittaa mestaruuden.

Houni: Kilpeläiseen löytyy jollain kierolla tavalla luottoa. Luottoa lähinnä sen takia, että Jokerit on niin vahva joukkue muutenkin, että uskon Kilpeläisen riittävän sen tasoisen joukkueen takana. Tuohimaa ei minua vakuuta, joten jos Kilpeläinen menee rikki, niin silloin tilanne on toki Jokereiden kannalta valitettava.

JYP on jättänyt mestaruuskrapulasta kärsimisen väliin ja ampaissut vakuuttavasti liigan kärkeen. Mikä on suurin syy tähän?

Wennström: Henkilökohtaisesti keskityin JYP-arviossani liikaa Juha-Pekka Hytösen ja Sami Vatasen poistumiseen, enkä uskonut JYPin rymistelevän samantien kärkeen. Aliarvioin ehkä puolustuskuusikkoa, joka yhdessä Tuomas Tarkin kanssa antaa sellaisenaan JYPille mahdollisuuden taistella voitosta joka ilta. Jääkiekossa analyysien perisynti onkin usein se, että joukkueesta nähdään vain hyökkääjät ja maajoukkuemaalivahdit, ei luotettavia työläisiä, joista JYPin alakerta koostuu.

Koivunen: Intuitioni sanoi jo kauden alla, että JYP on vahva. Moniulotteinen asia, mutta ehkä suurin syy on uudistumisesta huolimatta JYPin rutiini ja voittamisen kulttuuri.

Houni: JYP on JYP. Jyväskyläläisten koko paketti on vakuuttava ja tasainen. Joukkue uskoo itseensä ja osaa voittaa. Edes vaihtuvuus ei ole saanut jyväskyläläisten konetta yskimään alkukaudesta, vaan joukkue on ollut alusta asti oikealla tiellä.

Kalervo Kummola käynnistelee uuden maajoukkueluotsin valintaa. Kuka on mielestäsi pätevin vaihtoehto pestiin SM-liigan sisältä?

Wennström: Jukka Rautakorpi. Pelisysteemi, auktoriteetti ja määrätietoisuus samassa paketissa. En tosin usko, että hän haluaa jättää Tappara-projektiaan yhden vuoden jälkeen.

Koivunen: Lauri Marjamäki olisi varmaankin luontevin vaihtoehto Jukka Jalosen saappaisiin. Marjamäki tuntee Meidän pelin kuin omat taskunsa ja on jo valmiiksi ns. liiton mies. Hän on iästään huolimatta kokenut valmentaja ja keitetty monissa eri liemissä viime vuosina. En tosin mene ihan takuuseen siitä, että hän olisi vielä halukas jäämään pois seurajoukkuevalmentamisesta.

Houni: Kun SM-liigaa ajatellaan, ensimmäinen vaihtoehto, joka mieleen tulee, on Lauri Marjamäki. Toki esimerkiksi Kai Suikkanen on vahva valmentaja, ja muitakin hyviä valmentajia liigasta löytyy. Kuitenkin Marjamäki on mielestäni tietyllä tapaa sopivin vaihtoehto kyseiseen rooliin.

Tampereen Ilveksen taustalla kuohuu koko ajan. Valitse Ilvekseen liittyvä henkilö. Mitä terveisiä tai ohjeita lähetät hänelle?

Wennström: Pääomistaja Vincent Manngard, tee seuralle palvelus ja unohda vanhat saatavasi. Luovuta joukkue eteenpäin ilman, että peräät menneiden vuosien investointejasi uusilta naamoilta. Vaihtoehtosi ovat vain pumpata lisärahaa, tai antaa muiden napata kelkka kouriinsa ilman ylimääräistä taakkaa sinulta. Jälkimmäinen vaihtoehto jättäisi ajastasi paremman maun suuhun.

Koivunen: Jesse Niinimäki, parane pian. Taituruuttasi kaivataan.

Houni: Vaikkapa päävalmentaja Raimo Helminen, tsemppiä vaikean tilanteen keskellä. Toivottavasti häslinki seuran ympärillä ei ole liikaa, ja pystyt kehittämään itseäsi valmentajana tässä kaikilla mittareilla mitattuna vaikeassa tilanteessa.

Aiemmat Maanantaijäät:

Maanantaijää 39: Terveisiä pettymyksille

» Lähetä palautetta toimitukselle