Viime kaudella hehkutettiin tulokkaista erityisesti Patrik Lainetta ja Auston Matthewsiä, eikä tälle kaudelle ennakoitu vastaavaa tasoa. Toisin kuitenkin kävi, ja tulokkaat ovat tälläkin kaudella ottaneet ison roolin. NHL-toimituspäälliköt Tommi Kröger ja Juha Oinonen listasivat kymmenen parasta tulokasta.
1) Brock Boeser, Vancouver Canucks
Oinonen: Boeserin kohdalla herkästi unohtuu, että 20-vuotias hyökkääjä pelaa vasta ensimmäistä NHL-kauttaan. Sen verran kovilla tehoilla Boeser on Canucksissa pelannut.
Pitkin kautta on esitelty erilaisia tilastoja siitä, kuinka tehokkaasti Boeser on aloittanut NHL-uransa verrattuna esimerkiksi Matthewsiin tai Sidney Crosbyyn. Myös Boeserin erinomaisuutta Canucksin tulokashistoriassa on hehkutettu.
Vielä olennaisempaa on kuitenkin se, että vuoden 2015 ykköskierroksen varaus on koko NHL:n maalipörssissä neljäntenä, ja pelimäärään suhteutettuna pisteitä on kertynyt kovemmalla tahdilla kuin esimerkiksi Vladimir Tarasenkolla ja Jamie Bennillä, joiden joukkueet ovat vieläpä tällä hetkellä pudotuspeliviivan yläpuolella.
Kaikki yllä mainittu on lisäksi vain kylmiä tilastoja. Boeserin aikaansaama ilmiö ja positiivinen tunnelataus ovat tilastoja suurempia.
Jos Suomi on aiemmin seonnut esimerkiksi Laineen ja Teemu Selänteen kaltaisista nuorista tähdistä, niin Vancouver ja koko Brittiläinen Kolumbia seuraa nyt henkeään pidätellen nuorta amerikkalaishyökkääjää.
2) Mathew Barzal, New York Islanders
Kröger: Kahden vuoden takainen Islandersin ykköskierroksen varaus Barzal pääsi haistelemaan NHL-ilmapiiriä jo viime kaudella kahden ottelun verran, mutta tällä kaudella 20-vuotias sentteri on jo ottanut paikkansa NHL-joukkueen avainhyökkääjänä.
Taitavana pelinrakentajana junioriurallaan tunnetuksi tullut Barzal on nakuttanut tehoja kiitettävästi. Taitava kanadalainen on joukkueensa parhaita pistemiehiä, NHL:n tulokaskatraan syöttöpörssin kärki ja heti pörssikärki Boeserin takana tulokkaiden pistepörssissäkin.
3) Nico Hischier, New Jersey Devils
Oinonen: Kesän 2017 varaustilaisuuden ykkösvaraus otti heti paikkansa NHL-kokoonpanossa ja on hienosti tulokkaiden pistepörssin kärkikymmenikössä.
Varaustilaisuuden ensimmäisenä valitulta pelaajalta luonnollisesti odotetaankin kovia suorituksia, mutta onnistuminen heti varauksen jälkeisellä kaudella ei ole itsestäänselvyys − varsinkin kun Hischier pelaa vasta toista kauttaan Pohjois-Amerikassa.
Kaksi edellistä eurooppalaista ykkösvarausta ovat venäläiset Nail Jakupov ja Aleksandr Ovetškin, joten Hischieriin kohdistuu kovat paineet onnistua. Devilsin viime vuosien alamäki ei yhtään helpota paineita.
Hischier on kuitenkin vähät välittänyt paineista. Sveitsiläissentteri on Devilsin toiseksi paras pistemies − yhdessä toisen tulokkaan Jesper Brattin kanssa − ja on hyvillä suorituksillaan johdattamassa joukkueensa pudotuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen.
4) Clayton Keller, Arizona Coyotes
Kröger: Pienikokoinen Keller on ollut alavireisesti alkukauden suorittaneen Coyotesin valopilkkuja. Kausi alkoi suorastaan maagisesti, kun Keller takoi lokakuussa lähes maali per peli -tahtia.
Vaikka pistetehtailu onkin sittemmin hieman hiipunut, on Keller yhä 32 pisteellään 43 ottelussa tulokkaiden tehokkaimpia ja Coyotesin paras pistemies.
5) Charlie McAvoy, Boston Bruins
Oinonen: Amerikkalaispuolustaja pelaa tehokasta tulokaskautta, puolustajista tulokkaiden pistepörssissä ovat edellä vain Tampa Bay Lightningin Mihail Šergatšjov ja Devilsin Will Butcher.
McAvoyn kohdalla huomionarvoisempaa on kuitenkin tämän saama peliaika. Tulokaspuolustaja on pelannut käytännössä yhtä paljon kuin Bruins-kapteeni Zdeno Chara ja enemmän kuin esimerkiksi Mike Greenin ja Marc-Edouard Vlasicin kaltaiset konkarit.
McAvoy on myös käyttänyt saamansa vastuun hyvin. Nuori puolustaja on Bruinsin kuudenneksi paras pistemies ja ylivoimatehoissa edellä Torey Krugia. Myös edistyneissä tilastoissa McAvoy on Bruinsin parhaimmistoa.
6) Will Butcher, New Jersey Devils
Kröger: Tulokaspuolustaja NHL-joukkueen takalinjojen ykkösnimenä ei ole mitenkään tavanomainen skenaario, mutta näin on käynyt Bostonin lisäksi myös Newarkissa, jossa Will Butcher on ottanut kiekollisen pelinjohtajan roolin suvereenisti haltuunsa.
Alkukausi yllättäjäjoukkueen siniviivalla on tuonut mukanaan komeat tehot: 24 tehopisteellään pienikokoinen amerikkalaispuolustaja on joukkueensa ylivoimaisesti tehokkain pakki. Joukkeen kaksi seuraavaksi tehokkainta puolustajaa, John Moore ja Steven Santini, eivät ole edes yhdessä keränneet yhtä paljon tehopisteitä kuin Butcher.
7) Mihail Šergatšjov, Tampa Bay Lightning
Oinonen: Montreal Canadiens kauppasi kesällä isokokoisen venäläispuolustajan Lightningiin ja sai vastineeksi hyökkääjälupaus Jonathan Drouinin. Syyskauden jälkeen Šergatšjov on Drouinia edellä niin maaleissa kuin pisteissä.
Šergatšjov on pisteillään 8+18 tehokkain tulokaspuolustaja ja on vahvoilla myös peliaikaan suhteutetuissa tehoissa. Lightningin laadukkaassa puolustuksessa Šergatšjovin rooli on jäänyt pieneksi, mutta 19-vuotias tulokas on hyödyntänyt roolinsa erinomaisesti.
Šergatšjov on Victor Hedmanin ohella toinen Lightning-puolustaja, joka on saanut säännöllisesti ylivoima-aikaa. Nuori venäläinen onkin tehnyt lähes puolet tehoistaan ylivoimalla.
8) Kyle Connor, Winnipeg Jets
Kröger: Tulihan se sieltä, siis läpimurto NHL-jäille. Connor oli Jetsin kärkivaraus (koko varaustilaisuuden 17. nimi) kesän 2015 varaustilaisuudessa ja aloitti ammattilaisuransa viime kaudella. Connorin läpimurtoa odoteltiin jo viime kaudella, jolloin nuorukainen pääsi näyttämään taitojaan ylhäällä 20 ottelussa − tosin vähällä vastuulla.
Valtaosa ensimmäisestä ammattilaiskaudesta kului kuitenkin AHL-farmi Manitoba Moosessa, jossa nopea amerikkalaishyökkääjä muodosti vaarallisen tutkaparin saman vuonna varatun maanmiehensä Jack Roslovicin kanssa.
Myös kuluva kausi alkoi farmissa, mutta loukkaantumisten myötä Connor sai uuden näytönpaikkansa. Connor on pelannut valtaosan NHL-kaudestaan Jetsin tulosyksikössä Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin rinnalla. Tehojakin on syntynyt tasaisesti, sillä Connor on joukkueensa viiden parhaan joukossa niin piste- kuin maalipörssissäkin.
9) Danton Heinen, Boston Bruins
Oinonen: NHL:n tulokkaiden pistepörssin kärkikolmikko − Boeser, Barzal ja Keller − on odotettu, mutta neljäntenä majaileva Heinen on yllättävämpi. 22-vuotias kanadalaishyökkääjä on Bruinsin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2014, mutta kahden hyvän NCAA-kauden jälkeen NHL-ura ei vielä viime kaudella lähtenyt käyntiin.
Tällä kaudella peli on kuitenkin kulkenut mallikkaasti. Heinen on neljäntenä selä tulokkaiden pistepörssissä että Bruinsin sisäisessä pistepörssissä. 22-vuotias laitahyökkääjä on tehnyt pisteistään valtaosan tasakentällisin ja on myös peliaikaan suhteutettuna ollut tehokas pelaaja.
10) Jesper Bratt, New Jersey Devils
Kröger: Jos ennen kauden alkua olisi väitetty Jesper Brattin tekevän kauden puoliväliin mennessä yhtä paljon tehopisteitä kuin ykkösvaraus Hischier, olisitko uskonut? Niinpä.
Syvästä tuntemattomuudesta NHL-otsikoihin itsensä alkukauden mainioilla otteillaan heivannut Bratt on vielä kauden puolivälissäkin joukkueensa tehokkain tulokas, tosin tasapisteissä Hischierin kanssa. 26 pistettä 39 ottelussa oikeuttaa myös paikkaan tulokaspörssin kärkikymmenikössä.
Kommentit valinnoista kokonaisuutena
Kröger: Boeser on kiistatta ollut alkukauden tulokassensaatio ja on tämän hetken kuumin nimi parhaan tulokkaan Calder Trophyn voittajaksi. Mutta Canucksin supermiehen takana paikkaansa kirkkaimpiin otsikoihin havittelee laaja joukko tasaisesti lahjakkaita nuoria urheilijoita.
Parin viime kauden kaltaista tulokaspelaajien henkilökulttia ei tänä vuonna taideta nähdä (ellei sitten Vancouverissa), mutta tulokkaiden taso on silti laaja.
Oinonen: Kuten näkyy, tämänkin kauden tulokkaat ovat laadukkaita ja pelaavat joukkueissaan isoissa rooleissa. Valintojen ulkopuolellekin jäi kovia pelimiehiä, kuten Colorado Avalanchen Alexander Kerfoot, Chicago Blackhawksin Alex DeBrincat, Los Angeles Kingsin Adrian Kempe ja Vegas Golden Knightsin Alex Tuch.
Lisäksi esimerkiksi Columbus Blue Jacketsin Pierre-Luc Dubois'n merkitystä ei voi mitata pelkästään tehopisteillä. Vuonna 2016 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana ennen Jesse Puljujärveä valittu kanadalainen on tärkeä kahden suunnan hyökkääjä.
Myös puolustajat Robert Hägg, Samuel Girard ja Ryan Pulock ovat olleet joukkueissaan keskeisissä rooleissa.