Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta valmentajaa.
1. Karri Kivi, Ilves
Virtanen: Kivi luotsasi Ilveksen lähes välieriin, vaikka sen ei pitänyt mitenkään olla mahdollista — etenkään, kun puolivälierissä oli vastassa hallitseva mestari Tappara. Heikommalla pelaajamateriaalilla operoiva Ilves laittoi paikallisvastustajansa kuitenkin ahtaalle. Tupsukorvat jäivät vain voiton päähän paikasta neljän joukossa.
Kiven näytöt ovat vakuuttavat. Ässien nousu mestaruuteen vaikean kauden alun jälkeen keväällä 2013 ja alle 20-vuotiaiden johdattaminen maailmanmestaruuteen vuonna 2014 ovat saavutuksia, jotka eivät ihan heti unohdu.
2. Antti Pennanen, HPK
Iilomo: Pennanen nosti HPK:n kertaheitolla pohjamudista runkosarjan viidenneksi, vaikka ennen kautta Kerhoa povattiin sarjan häntäpäähän. Nyt tulevaisuuden tähtinimi on saanut ajettua systeeminsä sisään, joten tulos voi olla vieläkin parmepi. Tosin, tällä kaudella HPK lähtee kauteen ilman yllätysmomenttia.
Moderni valmentaja, joka avasi pelillistä ideologiaansa viime kauden pudotuspelipettymyksen jälkeen Jatkoajalle. Pelkkä muiden kopioiminen ei riitä Pennaselle, miehellä on valtava tahto kehittää itseään, joukkuettaan sekä jääkiekkoa yleisesti.
3. Pekka Virta, Lukko
Virtanen: KalPassa Virta on onnistunut, nyt pitäisi onnistua myös muualla. Länsirannikolla Virta on toistaiseksi joutunut pettymään Ässissä ja TPS:ssä, mutta olisiko Lukko hänelle sopiva organisaatio? Suora pudotuspelipaikka olisi hyvä suoritus Lukon kehnon viime kauden jälkeen.
KalPan ohjastaminen Liigan finaaleihin oli todella uskottava näyttö Virran valmentajataidoista. Tylsästä kiekottelusta syytelty Virta sai Kuopiosta mukaansa Arttu Ilomäen ja Janne Keräsen, joiden avulla turkulaisvalmentaja yrittää viedä Lukon takaisin pudotuspeleihin.
4. Jukka Rautakorpi, Tappara
Iilomo: Viime kauden potkut nuorten maajoukkueesta eivät kerro oleellista Rautakorven valmennustaidoista. Konkarivalmentaja on parhaimmiölaan seurajoukkueen peräsimessä, josta näytöt puhuvat puolestaan. Joukkue ja organisaatio ovat tuttuja, joten sopeutumisvaikeuksista on turha spekuloida.
Pelikirjan osalta Rautakorpi on maineensa vanki. Edelleenkään Tappara ei ole se joukkue, joka kiitää tuulispäänä vastustajan maalin takana karvaamassa kolmen miehen voimin, mutta pelitapa on muovautun aktiivisempaan suuntaan.
5. Ari-Pekka Selin, HIFK
Virtanen: Selin lähti Turkuun palauttamaan TPS:n uskottavuuden ja onnistui tavoitteessaan. Palloseura palasi pudotuspelijoukkueeksi, ja toisella kaudella tullut runkosarjan kakkossija oli mainiota jatkoa kunnianpalautusprojektiin. Selin olisi halunnut jatkaa Aurajoen rannoilla, mutta TPS:n seurajohdolla oli toiset ajatukset.
Selinin TPS putosi juuri HIFK:lle puolivälierissä. Nyt Selin aloittaa tavallaan uuden kunnianpalautusprojektin: HIFK ei tietenkään ole samalla lailla alamaissa kuin TPS muutama vuosi sitten, mutta viime kausi oli Helsingin punaisilta odotuksiin nähden pelillisesti kehno, vaikka pudotuspeleissä joukkue neljän sakkiin ylsikin. Nyt Selinin pitää menestyä myös pudotuspeleissä, hieno runkosarja ei riitä.
Kommentit valinnoista kokonaisuutena
Iilomo: Listan ulkopuolelle jäi lukuisia meritoituneita valmentajia aina Petri Matikaisesta Risto Dufvaan. Minun papereissani lähimmäs kärkiviisikkoa pääsi kuitenkin Jyrki Aho, joka on osoittanut jo moneen otteeseen pystyvänsä repimään heikolla materiaalilla hyviä tuloksia.
Mielenkiinnolla odotan myös, kuinka Kärppien kausi lähtee käyntiin. Mikko Manner on päävalmentajana vielä tuore, mutta sai imeä oppia Lauri Marjamäeltä kolmen vuoden ajan seuratasolla ja yhteistyö jatkuu nyt maajoukkueessa.
Virtanen: Pari kärkisijaa olivat mielestäni helpot valita. Muiden suhteen piti pähkäillä, mutta päädyimme kokeneisiin ja näyttönsä antaneisiin valmentajiin. Sami Kapasen KalPa on jännä nähdä, samoin Tero Lehterän debyyttikausi SaiPassa kiinnostaa kovasti. Parhaiden lehdistötilaisuuksien valmentajista olisi myös hauska tehdä lista! Maanmainiota, että Liigassa on värikkäitä persoonia.