− Olemme asettaneet tavoitteet niin, että menemme askel kerrallaan eteenpäin. Porras kerrallaan, päävalmentaja Hanna Karelius taustoitti joukkueen tavoitteita.
Karelius tarkensi vielä haastattelupäivää seuraavana päivänä TPS:n lehdistötilaisuudessa, että ensisijainen tavoite on välttää karsinnat. Muutoin valmentaja pysyi aiemmassa lausunnossaan ja toisti, että joukkue pyrkii menemään askel kerralla eteenpäin, pelkästään senkin takia, ettei muiden joukkueiden tasosta ole vielä muodostunut selkeää kuvaa.
TPS on vahvistunut huomattavasti edelliskaudesta
Alkavaa kautta varten TPS on onnistunut haalimaan riveihinsä lisää kokeneita pelaajia muista Naisten Liigan joukkueista. Joukkueeseen liittyivät alkukesästä Bluesista siirtyneet puolustajat Juulia Salonen, Minni Lehtopelto ja hyökkääjä Uche Udeh sekä Kuortaneelta siirtyneet maalivahti Oona Mäki ja hyökkääjä Piitu-Liina Tervo.
Kesän aikana joukkue vahvistui vielä Bluesia ja Naisten Mestiksen Salo HT:ta edelliskaudella edustaneella puolustaja Matilda Erikssonilla sekä Oulun Kärpistä siirtyneellä hyökkääjä Janette Jokikokolla. Turkulaisjoukkue sai vielä unelmavahvistuksen maajoukkueen tähtipelaaja Susanna Tapanin liityttyä joukkueeseen aivan kauden kynnyksellä.
− Olen todella tyytyväinen. Kaikki pelaajat, jotka ovat tulleet, ovat liigatason pelaajia ja nostavat joukkueemme viime kautista tasoa ihan huikeasti. Onhan meillä runko tosi kokematon. Kaikki urheilullisuus, se pelikokemus ja ikäkin nostaa vähän sitten jo, kun on niin nuori joukkue ollut ennen sitä, kuvaili Karelius joukkueensa vahvistumista lähes kahdella kentällisellä kokeneita liigapelaajia.
Turku vetää puoleensa
Turku ja TPS vetävät pelaajia puoleensa monesta syystä. Opiskelumahdollisuuksien lisäksi Turku kiinnostaa sekä pelillisistä syistä että muistakin pelin ulkopuolisista tekijöistä.
− Onhan tämä kuitenkin tällainen opiskelukaupunki. Varmaan se on se yksi suurimmista syistä, että tänne saa ihmisiä. Jos esimerkiksi vertaan Raumaan, missä itse pelasin, niin siellä on joitain tekijöitä, mutta täällä on melkein kaikki, mitä vaan. Turku on kuitenkin vähän suurempi kaupunki, niin kyllä sekin on sellainen mikä vetää ihmisiä. Turku nyt on Suomen paras kaupunki, niin miksi ei kukaan tänne tulisi, totesi Tapani Turun vetovoimatekijöistä.
− Täällä on paljon mahdollisuuksia, mukaili joukkueen kapteeniksi valittu Salonen.
− Olen itse asiassa vähän ylpeä siitä, että olemme saaneet näin hyvin pelaajia. En tiedä mikä, ei se pelkkä opiskelu varmaan ole, mikä tänne sitten vie. En tiedä sitten onko TPS organisaationa niin kiinnostava. Ehkä täällä on mahdollisuudet edetä, lisäsi Karelius.
− Kyllä Bluesissa oli aika kovat pakit viime kaudellakin. Kyllähän täällä on huomattavasti enemmän saanut vastuuta ja peliaikaa. En tänne sen takia tullut, että saisin lisää peliaikaa, mutta onhan se huomattava ero totta kai. Kyllä se voisi olla yksi syy, miksi joku tulisi tänne, pohti Salonen.
Osalle pelaajista kotipaikkakunnalla pelaaminen on oleellinen syy valintaan pelata TPS:ssä.
− Varmaan suurin syy on, että asun täällä Turussa, ja täällä ei ole ennen ollut liigatason joukkuetta. Olen asunut täällä kohta kymmenen vuotta ja olen aina joutunut ajamaan Hämeenlinnaan, Espooseen ja Raumalle kaksi tuntia suuntaansa. En ole käytännössä ikinä käynyt sen joukkueen harjoitteluissa, missä olen pelannut, kuvaili Tapani syitään pelata Turussa.
− Siihen on sitten tietysti muitakin syitä. Olen ollut aina TPS-fani ja olen pienenä käynyt katsomassa TPS:n pelejä. Tykkään organisaatiosta, ja se on tullut tutuksi. Olen kuitenkin treenannut TPS:n B-junioreiden kanssa jo sen kymmenen vuotta. Tavallaan olen ollut jo organisaatiossa sisällä, mutta sitten ei vaan ole pystynyt pelaamaan, selvensi Tapani.
Kohentuneet puitteet mahdollistavat organisaation ja pelaajien kehityksen
Naisten Liigassa kaikki toiminta pyritään viemään ammattimaiseen suuntaan, joskin joukkuekohtaisia eroja löytyy varsinkin harjoittelussa. Mestikseen nähden erot ovat selvät.
− Ihan huikea ero ihan kaikenlaisessa tekemisessä. Jos mennään kolme vuotta taaksepäin, meillä oli kaksi jäävuoroa viikossa. Nyt meillä on kolme jäävuoroa sekä kaksi aamujäävuoroa. Sitten meillä tulee olemaan vielä ensin yksi fysiikkaharjoitus aamulla ja jossain vaiheessa kaksi fysiikkaharjoitusta viikossa. Menemme askel askeleelta koko ajan sinne urheilullisempaan suuntaan, taustoitti Karelius joukkueen harjoitusolosuhteiden kehitystä.
Yhtäältä onnistumisista palkitaan, mutta toisaalta on vaikea onnistua rajallisilla resursseilla.
− Toki, kun nousimme porrasta ylemmäs, niin meille annetaan mahdollisuudet parempaan. Jos emme olisi saaneet sitä kolmatta jäävuoroa esimerkiksi silloin edelliskaudella, niin emme varmaan olisi olleet viime vuonna Mestiksessä, emmekä nyt täällä Liigassa, pohti Karelius käytössä olevien resurssien riittävyyttä.
Lehdistötilaisuudessa Karelius lisäsi vielä TPS:n perustaneen joukkueen B-tytöille, joten vaikuttaa siltä, että Turussa ollaan tosissaan pelaajapolun kehittämisen suhteen. Lisäksi Tapanille on kaavailtu roolia tyttökiekkoilun kehittämisen parissa. Pelaajien näkökulmasta kehitettävää vielä löytyy liigatasolla.
− Bluesissa on ollut aina aika ammattimaista. On ollut fysiikkaharjoitukset- ja ohjelmat kaikilla. Täällä ei ehkä ole sitä vielä valmiina, mutta sitäkin totta kai kehitetään koko ajan. Yleisesti ottaen kävimme aika paljon pelillisiä asioita läpi ja joka viikko oli teemaviikko. Nyt ollaan menty ehkä yksilö edellä, mutta sitten, kun yksilötkin paranevat, niin pystymme ottamaan pelillisiäkin asioita huomioon ja toteuttamaan niitä, vertaili Salonen olosuhteita aikaisemman ja nykyisen joukkueensa välillä.