Brittiläinen Ellie Wallace elää lätkäunelmaansa todeksi Suomessa − "Minun täytyi pelata kahdessa joukkueessa harjoitellakseni kahdesti viikossa"

Naisten Liiga / Haastattelu
Ellie Wallace tuli Suomeen vain jääkiekon perässä.
Ellie Wallace on Naisten Liigan pisin pelaaja. Hän jätti Ison-Britannian taakseen vain kehittyäkseen jääkiekkoilijana. 18-vuotias on onnellinen saamastaan mahdollisuudesta TPS:n riveissä.

Täksi kaudeksi Naisten Liiga sai mielenkiintoisen pelaajan kentilleen, kun nuori britti Ellie Wallace saapui Isosta-Britanniasta Turkuun. 18-vuotias hyökkääjä ei ollut ennen tätä kautta pelannut jääkiekkoa kotimaansa ulkopuolella.

Arvokisojen yhteydessä Wallacen mielessä pyörivät erilaiset vaihtoehdot siitä, missä hän jatkaisi uraansa tulevalla kaudella.

− Olin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ison-Britannian joukkueessa ja olin aina halunnut pelaamaan ulkomaille. En vain tiennyt minne. Minulla oli joitain vaihtoehtoja New Yorkista ja myös Kanadasta joku lähestyi minua. Siellä pelaamiseen olisi liittynyt opiskelua ja olin juuri valmistunut koulusta kotimaassa.

Ellie Wallace on saanut otteluissa palkintojakin.
Kuva © Timo Savela

Wallace päätti, että opiskelu saisi ainakin hetkeksi jäädä ja että olisi aika panostaa täysillä pelaamiseen.

− Minne tahansa olisi mennytkin, halusin keskittyä jääkiekkoon, koska halusin vain kehittyä ja uskoin saavuttaneeni huippuni Isossa-Britanniassa. Halusin jonnekin, missä lätkä on kaikki kaikessa.

Määränpäänä Turku

Lopulta nuori britti löysi tiensä TPS:n riveihin. Hän on nauttinut olostaan siitä lähtien, kun hän saapui maahan.

− Tämä joukkue on uskomaton ja jääkiekko Suomessa on mieletöntä. Tänne tulo oli uskomatonta, sillä voin oppia täällä niin paljon eri asioita.

Moni opinpaikka liittyy Wallacen pituuteen. Hän on naiskiekkoilijaksi varsin pitkä, 186-senttinen. Pituutensa ansiosta hän yltää moniin sellaisiin kiekkohiin, jotka jäävät muilta nappaamatta.

− Ulottuvuudestani ja mailani pituudesta on iso hyöty minulle. Suojaaminen ja kiekossa pysyminen ovat ehdottomia vahvuuksiani.

Wallace on pitkä ja ulottuva pelaaja.
Kuva © Timo Savela

18-vuotiaana Wallacen fyysinenkin kehitys on vielä osittain vaiheessa, mikä mahdollistaa hänen erityisen panostuksen treenaamiseen. Vielä nykyään hyökkääjä löytää itsensä usein erikoisista tilanteista.

− Olen tehnyt töitä tasapainoni kanssa, mikä on yksi riippakivistäni. Tasapainoni ja painopisteeni ovat melko korkealla, joten kaadun melko usein. Juuri siksi oli upeaa tulla tänne ja kehittää näitä ominaisuuksia. Suomalaiset pelaajat ovat niin hyviä luistelijoita, että yritän vain oppia heiltä.

− Yritän käyttää pituuttani ja saada siitä hyödyn irti, jotta voin erottua edukseni tässä liigassa.

Wallace on pelannut TPS:ssä monessa eri hyökkäysroolissa kauden aikana. Hän on pitkien raajojensa ansiosta monikäyttöinen pelaaja. Britti tunnistaa oman potentiaalinsa.

− Juuri tuon takia tulin tänne. Tiedän voivani tulla paremmaksi. Pituuteni on hyvä asia ja olen tehnyt paljon töitä fysiikkavalmentajan kanssa kuntosalilla, sillä voiman puute on ollut yksi heikkouksistani. On hyvä pystyä hyödyntämään vahvuuteni pitkänä pelaajana.

Resurssit kuin eri planeetalta

Kotimaassaan Wallace on pelannut monilla eri sarjatasoilla ja useissa joukkueissa jo hyvän tovin. Naisten jääkiekko Isossa-Britanniassa ei ole oikeastaan mitenkään verrattavissa Suomen oloihin.

− Pystyin harjoittelemaan vain kerran viikossa joukkueen kanssa ja täällä homma on ihan toinen. Kotona jääkiekko ei ole iso laji eikä kovin suosittua. Meillä ei ole puitteita tai kaukaloitakaan, joissa pelata. Minun täytyi pelata kahdessa joukkueessa harjoitellakseni kahdesti viikossa. Lisäksi minun täytyi matkustaa ympäri maata pelatakseni.

Wallace on päässyt ihastelemaan suomalaisen jääkiekon resursseja.
Kuva © Timo Savela

Wallacen mukaan kotikonnuilla tehdään sinnikästä työtä naisten peliolosuhteiden parantamiseen, mutta vähillä voimilla on vaikea rakentaa suuria ihmeitä.

− Sanoisin, että me kyllä yritämme, mutta se on vaikeaa, koska meillä ei ole resursseja.

Turussa Wallace on saanut kokea valaistumisen jääkiekkoilijana. Hänen mahdollisuutensa kehittymiseen moninkertaistuivat yhdeltä istumalta.

− Tänne tullessani toimintaympäristö, kuntosalit ja kaikki muu, jotka meillä on, shokeerasivat minut. Tämä on niin mahtavaa, pitkä britti hehkuttaa.

Naiskiekon suosiota etsimässä

Jääkiekko, varsinkaan naisten, ei ole kuningaskunnassa järin tavallinen laji. Jalkapallo vie valtaosan urheilun ystävien mielenkiinnosta.

− Onhan se vähän hullua, sillä siellä mistä tulen, ihmiset kummastelevat, jos kerron pelaavani lätkää. Se on shokki heille, naurahtaa Wallace.

Wallace on pelannut tällä kaudella sekä TPS:n edustusjoukkueessa että akatemiajoukkueessa. Naisten Liigassa hän on summannut tehopisteet 3+1=4. Hän on alkukauden osalta tyytyväinen kokonaisuuteen.

Ellie Wallace on päässyt Naisten Liigassa tehopisteidenkin makuun.
Kuva © Timo Savela

Hänellä on myös näkemys siitä, millaisessa tilassa suomalainen naiskiekko on isossa kuvassa verrattuna vaikkapa Isoon-Britanniaan.

− Odotin hieman isompia yleisömääriä. Pelin taso on tosi paljon parempi, erityisesti MM-kisoissa ja maajoukkueessa.

Lopuksi Wallace tekee vielä terävän huomion suosittuun ajanviettotapaan liittyen.

− Kaikki katsovat NHL:ää ylöspäin. On hienoa, että nyt Sarah Nurse pääsi uusimman konsolipelin kanteen. On upeaa, että ihmiset alkavat kiinnittää huomioita asioihin ja olen sitä mieltä, että naisten jääkiekko on oikealla tiellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle