Perttu Lindgren ihastutti kotimaisen liigakiekon seuraajia varsinkin 2010−luvun alussa. Kaudella 2010−11 taiturimainen sentteri voitti koko Liigan pistepörssin. Lukko-pestin jälkeen Lindgren lähti kokeilemaan siipiään KHL:ään, ja yhden KHL-kauden jälkeen matka vei Sveitsiin, jossa hyökkääjä pelaa jo kahdeksatta kauttaan.
Sveitsissä koronavirus riehuu tällä hetkellä voimakkaasti, ja se näkyy karusti tällä hetkellä arkielämässä.
− Kyllä täällä kaikki on kiinni tällä hetkellä. Ainoastaan kaupat ja apteekit ovat auki. Maskipakko on myös kaikkialla.
33-vuotias hyökkääjä sairastui myös itse koronaan alkukaudesta. Oireet olivat onneksi varsin lieviä.
− Menin testeihin sen takia, että maku- ja hajuaistini katosivat. Olin myös todella väsynyt, vaikka en kotona juuri mitään tehnytkään.
"Minun kausipalkastani leikattiin 23 prosenttia".
Sveitsin pääsarja on rahakkaan sarjan maineessa. Esimerkiksi suuseura SC Bernin pelaajabudjetti on yli 10 miljoonaa frangia. Koronavirus on pakottanut myös sveitsiläiset suurseurat säästötoimiin.
− Viime vuoden elokuussa meidän palkkoja pidätettiin. Kun selvisi, ettei katsojia saa ottaa otteluihin, niin uudet keskustelut alkoivat seurajohdon kanssa. Minun kausipalkastani leikattiin 23 prosenttia, Lindgren paljastaa.
− Jos seurat haluavat täällä valtiolta tukea, niin seuran pitää säästää pelaajien ja valmentajien palkoista 1,7 miljoonaa frangia.
Aika Davosissa
Viimeiset seitsemän kautta Lindgren kiekkoili HC Davosin riveissä. Davosista tuli Lindgrenin perheelle uusi koti. Davos-pesti sisälsi myös urheilullista menestystä jokaisella rintamalla. 300 ottelua Davosissa tuottivat komeat 91+156=247 tehopistettä, minkä lisäksi Lindgren pääsi nostamaan pokaaleja.
"Joukkueessa oli aika väsynyt ilmapiiri".
− Keväällä 2015 voitettu mestaruus oli kyllä upea. Vuosi tämän jälkeen minut valittiin koko sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Ihan huikea paikka pelata jääkiekkoa ja maisemat ovat todella ilmiömäiset. Perheenä viihdyttiin tosi hyvin, vaimo kävi töissä ja lapset koulussa, Lindgren toteaa.
Viime syksynä Davosiin liittyi lainasopimuksella legendaarinen Joe Thornton. Yli 1600 NHL-ottelun seppä oli Lindgrenille jo entuudestaan tuttu.
− Letkeällä fiiliksellä Thornton oli joukkueen mukana. Kahdeksan vuotta mitkä vietin Davosissa, niin Thornton oli kesät aina harjoittelemassa siellä.
Pitkä aikakausi Davosissa tuli kuitenkin yllättäen päätökseen tammikuussa, ja syyt siihen olivat varsin selvät.
− Joukkueessa oli aika väsynyt ilmapiiri. Usea pelaaja joukkueesta oli aika loppu. Alkukausi oli myös pelillisesti hankala, ja se vaikutti kovin joukkueen ilmapiiriin. Koronavirus varmasti vaikutti asiaan jonkin verran. Olin myös ajatellut itse, että tämä tulisi olemaan viimeinen kauteni täällä.
Uusi alku Bielissä alkoi varsin värikkäästi
Lindgrenin alku uudessa seurassaan EHC Bielissä on ollut varsin monivaiheinen. Tällä hetkellä 33-vuotias Lindgren kärsii aivotärähdyksestä, joka tuli 19. tammikuuta ottelussa vanhaa seuraa Davosia vastaan.
− Aivotärähdyksen jälkeen yksi ulkomaalainen ei pystynyt pelaamaan, ja valmennus kysyi, että pystynkö pelaamaan. Suostuin siihen, mutta nyt kun ajattelen, niin se ei ollut järkevää. Onneksi siinä ottelussa ei tullut mitään iskua, ja nyt saan parannella aivotärähdystäni rauhassa.
Jos Davosissa joukkuehenki rakoili, niin Bielin pukukopissa on hyvä meininki.
− Tosi hyvä fiilis uudesta jengistä. Täällä on paljon rennompi ilmapiiri selvästi. Itse olen hieman totutellut uuteen paikkaan ja pelisysteemiin. Näyttämisen halu on itsellä kova, mutta tämä aivotärähdys tuli kyllä huonoon kohtaan.
Sveitsin pääsarjan ulkomaalaiskiintiö puhuttaa
Sveitsissä on viime aikoina puhuttu paljon sarjan ulkomaalaiskiintiöstä. Tällä hetkellä seuran pelaavassa kokoonpanossa saa olla neljä ulkomaalaispelaajaa. Ulkomaalaiskiintiötä halutaan nostaa, ja varsinkin sveitsiläiset ovat olleet rajusti sitä vastaan. Sveitsin pääsarjassa pelaa myös paljon lisenssipelaajia. Lisenssipelaaja on ulkomaalainen pelaaja, joka on kuitenkin pelannut merkittävän ajan Sveitsin juniorisarjoissa. Tulevaisuudessa sarja haluaa, että lisenssipelaaja täyttää ulkomaalaispelaajan paikan kokoonpanossa.
"Ensimmäisen viiden vuoden aikana meillä ei ollut mitään testejä".
− En kannata sitä ideaa, että ulkomaalaispelaajien määrää lisättäisiin. Ulkomaalaiset olisivat toki varmasti asiasta tyytyväisiä. Sveitsin otteet Nuorten MM-kisoissa eivät ainakaan edesauta sitä asiaa, hymähtää Lindgren.
Hyökkääjän omien sanojen mukaan Sveitsin pääsarjassa pelataan edelleen hyvää ja vauhdikasta jääkiekkoa. Sveitsissä on myös viime vuosina aloitettu panostamaan kaukalon ulkopuolisiin asioihin.
− Harjoittelu on muuttunut täällä minun kahdeksan vuoden aikana radikaalisesti. Ensimmäisen viiden vuoden aikana meillä ei ollut mitään testejä. Viimeisien vuosien aikana täällä on alettu pelaajia testaamaan. Davosissa kun fysioterapeutit alkoivat testaamaan pelaajia, niin osat paikalliset pelaajat ihmettelivät, että onko tämä enää edes jääkiekkoa, naurahtaa Lindgren.
Paluu Suomeen on todella epätodennäköistä
Moni liigakiekon ystävä varmasti odottaa taiturimaista Lindgreniä takaisin Suomeen. Lindgren viihtyy perheineen kuitenkin niin hyvin Sveitsissä, että paluu Suomeen ei ole näköpiirissäkään.
− Paluuta Suomeen en ole edes ajatellut. Perhe viihtyy täällä erinomaisesti ja lapset ovat kasvaneet täällä. Meillä on myös Davosissa oma asunto, joten miksi täältä lähtisimme pois. Liigaa tulee seurattua todella vähän. Olen teksti-tv:n miehiä, ja on ollut hienoa huomata, että Ilves ja Lukko pelaavat vahvaa kautta.