Roueniin siirtynyt Oskari Setänen: "Nyt nautin toden teolla jääkiekosta ja elämästä"

CHL / Haastattelu
Vanha pelikaveri Lukosta, Julius Mattila, yritti ujuttaa kiekkoa Setäsen taakse.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Oskari Setänen on nimekäs ja kokenut maalivahti Ranskan sarjaan. Setänen on pelannut vuosia Liigassa, mutta vasta nyt Ranskassa kokee nauttivansa täysin rinnoin pelaamisesta ja elämisestä yleensäkin. Positiivinen fiilis on monen asian summa.

Oskari Setänen on ollut vuosia yksi Liigan parhaita suomalaisia maalivahteja. Pitkään kestänyt ura sekä Raumalla että Kouvolassa on tuonut paljon hienoja hetkiä ja jopa kutsun maajoukkueeseen. Mutta aina jääkiekko ei ole tarjonnut sitä, mitä Setänen olisi kiekkoilulta halunnut.

− Kun vuodesta toiseen kiertää samoja halleja ja pelaa samoja joukkueita vastaan, niin kyllä se alkaa puuduttaa.

Setänen kertoo, kuinka on ollut aina ihminen, joka vaatii paljon itseltään ja se on tuonut omat henkiset paineet.

− Kun on täydellisyyttä haluava, niin onhan se karmeaa, kun edes EHT:lle valinta ei tuo hyvänolontunnetta, vaan ajatuksen, että pitää päästä vieläkin korkeammalle. Näin ollen tekemisestä katoaa vähitellen ilo.

Oskari Setänen sanoo, että myös jatkuva kilpailutilanne maalivahtina on henkisesti raskas. Syksyn ja alkutalven loskaiset ja hämärät kelit suomalaisissa pikkukaupungeissa, kuten Kouvola ja Rauma, eivät myöskään luo positiivista energiaa.

Siirto Roueniin toi elämänilon

Edellisellä kaudella Kouvolassa Setänen alkoi miettiä kovasti pelipaikan tavoittelua ulkomailta. Suomi oli jo nähty Liigassa peräti yhdentoista kauden ajalta. Pelipaikan saaminen ei ollut kuitenkaan mitenkään yksinkertainen asia.

− Kilpailu pelipaikoista on todella kovaa ja ei ollut edes tällä kokemuksella itsestäänselvyys löytää pelipaikkaa. Rouen sitten esitti kiinnostuksensa ja aloin selvitellä tarkemmin asioita Ranskan jääkiekosta. Aleksi Elorinteen vahvat suositukset Rouenista vaikuttivat päätökseen kovasti.

Setänen on naimisissa, mutta kiekkoilu on vienyt hänet aina eri paikkakunnalle kuin vaimonsa, ja se on ollut myös raskas asia Setäselle.

− Heti, kun Rouenin kuvio alkoi selvitä, niin meille oli itsestäänselvää, että lähdemme kokemaan Ranskan vaimon kanssa yhdessä. Se onkin ollut yksi isoimmista asioista, kun olen kokenut elämänilon palautuneen ja kiekkoilukin on ollut taas hauskaa.

Setänen sanoo, että kokee Suomessa suhtautumisen jääkiekkoon olevan ehkä liiankin ryppyotsaista. Pelaamisesta tulee helposti suorittamista ja klassinen lapseninto on vain muisto päivittäisessä puurtamisessa.

− Meillä on aamulla treenit. Sen jälkeen, jos vaimolla on kouluhommia, lähden golfaamaan upeille Rouenin greeneille. Jos vaimolla ei ole koulua, niin lähdemme usein kiertelemään kaupungille. Kaupunki on todella upea ja kahviloissa on hieno istua vaimon kanssa ja katsella ihmisvilinää.

Rouen on todella upea keskiaikainen kaupunki tyylikkäine ristikkotaloineen ja Seine-joki virtaa kaupungin halki. Rouen on myös tunnettu Jeanne d'Arcista, Ranskan kansallissankarista ja katolisen kirkon pyhimyksestä, jonka historia tuo paljon turisteja kaupunkiin.

Nuoruuden pelikaveri samassa seurassa myös hieno asia

Setäsen tehtyä sopimuksen Rouen Dragonsiin, sai hän jonkin ajan kuluttua viestiä vanhalta pelikaveriltaan, Juho Tommilalta.

− Minulla ei ollut hajuakaan sopimusta tehdessäni, että sinne oli tehnyt toinen suomalainenkin sopimuksen. Kuinka ollakaan, vanha pelikaverini Lukon B- ja A-junioreista sekä Liigasta, eli Juho Tommila, oli myös tehnyt sopimuksen Roueniin. Se on ollut myös vaimon läsnäolon ohella tärkeä asia viihtymisessä. Myös junioripuolella toimiva kokenut entinen liigapelaaja Ari Salo on ollut mukava lisä viihtymisessä Rouenissa.

Tulevaisuutta Setänen ei halua miettiä, vaan elää päivä kerrallaan. Henkinen väsymys on poissa ja hän nauttii joka päivästä toden teolla.

− Onhan tämä tämän hetken tilanne mieletön juttu. Saa nauttia jokaisesta päivästä ja elämänkokemuksena tämä on aivan huikea.

Ranskassa yritetään kovasti kuroa etumatkaa huippuihin kiinni

Toimittajalla oli ilo päästä kesällä Rouenissa jututtamaan seuran junioreita, ja kävi selville hyvin nopeasti, että Suomi on heidän haavemaa kiekkoilussa.

− Kyllähän sen aistii, että Ranskassa arvostetaan suomalaista tekemistä jääkiekon saralla. Monessa asiassa on paljon otettu mallia kovemmista maista. Eroja on vielä paljon ja pelaajien taso ei ole Suomen tasoa, mutta päivittäin esimerkiksi jäällä tehdään hyvää työtä.

Setänen kehuu myös estoitta Rouenin fanikulttuuria.

− Treenipeleissäkin on ollut täydet katsomot ja meno villiä. Kyllähän sellainenkin tuo omalta osaltaan hienon fiiliksen. Tässä kulttuurissa Suomessa ollaan valitettavasti paljon jäljessä Keski-Eurooppaa.

On hienoa nähdä, kuinka 30-vuotias pelaaja on näin onnellinen ja elämä hymyilee. Usein siirto uusiin ympyröihin voi olla iso positiivinen piristysruiske, kuten tässä on ollut.

Illan pelistä Tapparaa vastaan Setäsellä ei ole paljon kerrottavaa. Hänen mielestään tasoeroa oli paljon ja Rouenilla kovasti tekemistä vauhdissa pysymisessä.

− Eihän meillä mitään jakoa ollut ja päivittäistä, laadukasta, työntekoa pitää jatkaa. Sinällään lähtökohdat illan peliin olivat heikot, kun alkuviikosta kaksi pelaajaa putosi pois kokoonpanosta ja pelin alkaessa vielä parilta puolustajalta puuttui varusteet. Niinpä peli jouduttiin aloittamaan kahdella vakipuolustajalla. Se ei ollut hyvä lähtökohta ehdotonta Euroopan huipulla olevaa Tapparaa vastaan.

Rouenissa ollaan hyvällä tiellä ja seuran suomalaiset ovat hyvänä esimerkkinä joukkueen nuoremmille. Kun Oskari Setänen nauttii normaalin elämän ohessa kiekkoilusta, niin Ranskan sarjassa perinteinen Rouen Dragons on vahva mestarisuosikki jälleen kerran – kovan maalivahtinsa johdolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle