Vain painavat syyt saavat 2000 JYPin peliä paikan päällä nähneen Karin pois katsomosta

LIIGA / Haastattelu
Kari Tuohinen on nähnyt paikan päällä huimat 1770 JYPin ottelua.
Kuva © @PabloCassoSport
Kari Tuohinen, 54, on yksi Suomen kovimmista jääkiekkofaneista. Erityisesti Jyväskylän JYP on lähellä miehen sydäntä. Tuohinen on kiertänyt jääkiekon perässä ympäri maailmaa Pohjois-Amerikkaa myöden.

Liiga-kausi polkaistiin syyskuussa käyntiin, ja nyt joukkueet ovat pelanneet jo lähes kolmasosan runkosarjasta. Yleisömäärät ovat kuitenkin herättäneet paljon puhetta.

Yleisön paluu halleihin on ollut itsessään piristävä asia. Keväällä joukkueet pelasivat tyhjille katsomoille aina mestaruuden ratkeamiseen asti. Yleisömäärät puhuttivat kuitenkin jo ennen koronaa. Kysymys kuuluukin: mikä on syy sille, että katsojat eivät enää löydä tietään halleihin?

Jyväskyläläinen Kari Tuohinen on poikkeus trendiin. Tuohinen on nähnyt huimat 1770 JYPin ottelua paikan päällä, näistä 1314 kotihallissa ja 456 vierasjäillä. Kausikorttilaisena mies on ollut kaudesta 1984-1985.

− Otteluita on vieläkin enemmän, mutta laskenta alkoi vasta vuonna 1982, kun Jyväskylään avattiin jäähalli. JYP on pelannut 197 pudotuspeliottelua. Olen ollut paikalla 190 kertaa. Tähän lasketaan koti- ja vierasottelut.

− Suosikkipaikkani on katsoa peliä maalin takana. Kotipeleissä se tarkoittaa sitä, että paikkani on siellä, mihin päätyyn JYP hyökkää ensimmäisessä ja kolmannessa erässä. Haluan nähdä JYPin tekemät maalit, ei muiden maaleilla ole niin väliä, Tuohinen naurahtaa.

Tuohinen uskoo yleisömäärien kohentuvan piakkoin.

− Korona vielä vähän näkyy yleisömäärissä mutta uskon, että yleisö kyllä löytää takaisin hallille. Mutta toisaalta, kun ihmiset ovat tottuneet katsomaan pelejä televisiosta, tarjoilu toimii hyvin kotona sohvaltakin käsin.

− Mutta kyllä jääkiekko on parasta paikan päällä, tosifani lataa.

Keskustelu kääntyy myös fanikulttuurin muutoksiin.

− Nykyään ei päästä enää edes lähelle 90-luvun JYP-ilmiötä, Tuohinen harmittelee.

− Muistan vieläkin, mitä Keskisuomalaisessa luki etusivulla ensimmäisen Liiga-pelin jälkeen: "Liiga-halli ja IFK kestivät." IFK taisi voittaa 3−2, mies muistelee.

JYPissä riittää nuorta voimaa

− Aiemmin, kun asuin lähempänä jäähallia, kävin katsomassa myös A-nuorten pelejä.

Tuohisella ei tuota vaikeuksia nimetä suosikkipelaajaansa tämän kauden nuoresta JYP-joukkueesta.

− Numero 37 Joakim Kemell. Siinä on hyvä poika pelaamaan. Kuulin hänestä jo, kun hän pelasi junioreissa. Mutta nyt, kun olen päässyt itse näkemään, kyllä hän on oikeasti tosi hyvä.

JYPillä on tällä kaudella Liigan nuorin joukkue. Joukkueen keski-ikä on 22 vuotta. Tuohinen näkee JYPin tilanteen lupaavana.

− Näyttää ihan hyvältä. Olen ihmetellyt, miksi Jukka Ahvenjärveä ei olla valittu päävalmentajaksi aikaisemmin. Hän on kuitenkin niin kauan tehnyt hyvää työtä organisaatiossa.

− Meillä on nyt paljon nuoria. Taitaa olla jopa nuorin joukkue koko Liigassa, ja siksi koen Ahvenjärven meille hyväksi valmentajaksi.

Korona sulki hallien ovet

Joulukuussa 2020 Tuohinen ja moni muu joutui jäämään kotisohvalle katsomaan joukkueensa otteluita, kun hallien ovet suljettiin yleisöltä koronapandemin vuoksi.

− Kyllähän se hölmöltä tuntui, kun joutui katsomaan televisiosta.

− 21. syyskuuta 1988 JyP HT - Tappara oli edellinen JYPin kotipeli, missä en ollut paikan päällä, koska olin silloin armeijassa. Seuraava välistä jäänyt ottelu oli heti perään 29. joulukuuta 2020 JYP-Jukurit.

Kaikessa komeudessaan Tuohisen kotipeliputki kesti siis 32 vuotta, 11 kuukautta ja kahdeksan päivää.

− Mutta putki jatkuu edelleen, jos noita "korona-pelejä" ei lasketa. Koronan takia jäi 20 kotipeliä väliin, jotka pelattiin ilman yleisöä.

Mutta mikähän voisi olla syy jättää menemättä JYPin peliin, ja mitä tällainen putki vaatii?

− En kyllä keksi syytä olla menemättä hallille. En ainakaan hirveän helposti jätä peliä väliin. 32 vuoden putki on vaatinut meikäläiseltä todella hyvän terveyden ja ymmärtäväisiä ihmisiä, Tuohinen tuumaa.

Jääkiekkomuistoja kotoa ja maailmalta

JYPin kotiotteluiden lisäksi Tuohinen on nähnyt kiekkokulttuuria myös Jyväskylän ulkopuolella.

− Olen New Jersey Devils -fani. Paikan päällä olen ollut neljässä NHL-ottelussa, mies muistelee.

JYPin perässä Tuohinen on kiertänyt 31 eri jäähallia Suomessa. Tie on vienyt JYPin perässä myös ulkomaille.

− Skellefteåssa on tullut käytyä, Berliinissä 2013, kun JYP voitti European Trophyn ja Växjössä 2018, kun JYP voitti CHL-mestaruuden.

Tuohinen on seurannut JYPiä 1970-luvulta asti, ja matkalla hän on nähnyt kaikenlaista. Muistikuvat ensimmäisestä ottelusta ovat hatarat.

− Ei hirveästi muistoja ensimmäisestä ottelusta, mutta sen tiedän että se oli 7. tammikuuta 1977 JyP HT−SaPko. Jyppi voitti 7−4 Hippoksen tekojäällä. Ensimmäinen vieraspeli tuli vyölle syksyllä 1982.

Tuohinen teki paluun sinne mistä kaikki alkoi 1970-luvulla.
Kuva © @PabloCassoSport

− Alkuaikoina tuli mentyä välillä pummilla aidan yli, kun ei ollut rahaa, Tuohinen naurahtaa.

Hänellä on sanojensa mukaan "hirveä määrä" JYPin pelipaitoja, mutta vain yhdessä on pelaajan nimi, nykyisen Rauman Lukon päävalmentajan Marko Virtasen nimi kaudelta 1992−93.

− Pelaajat ovat täällä vain käymässä, mutta minä olen täällä aina. Pahimmassa tapauksessa, jos ostaa pelaajan paidan, hän siirtyy seuraavaksi kaudeksi esimerkiksi KalPaan. Tällöin paita on käyttökelvoton, Tuohinen lataa.

Parhaat JYP-muistot liittyvät menestyksen hetkiin.

− Mestaruudet, etenkin se hetki tulee mieleen, kun 2012 Eric Perrin ratkaisi JYPille mestaruuden Lahdessa. Myös Mikko Viitasen jatkoaikamaali samana keväänä, kun JYP pudotti Jokerit välierissä ja eteni finaaliin. Siitä hetkestä minulta löytyy muutama valokuvakin.

− Tietysti myös se, kun voitettiin KalPa 1985 keväällä. Siinä pelissä ratkesi SM-liigaan nousu. Kotihallissa oli silloin mahtava tunnelma.

Jääkiekkofani summaa myös henkilöhistoriaansa JYPin pelien kautta.

− JYP on pelannut Jyväskylän jäähallissa 1278 peliä, ja minä olen ollut paikan päällä 1241 kertaa. Armeija vei 15 kotipeliä, ja korona vei 20 kotipeliä. Niistä peleistä, joihin olisin päässyt on vain kaksi jäänyt katsomatta. Vuonna 1984 tai 1983 oli sukujuhlat ja 1987 oli penkkarit, Tuohinen muistelee.

Loppukevennykseksi on tiedusteltava ikifanin JYP-tähdistökentällistä. Vuonna 2004 Tuohinen avasi samaista kysymystä Jatkoajan haastattelussa.

− Maalivahdiksi ehdottomasti Kenkä Siekkinen. Pakeista Gudas on kyllä ensimmäinen, siinä oli loistava tyyppi. Toinen pakki onkin jo vaikeampi, niitä on ollu niin paljon hyviä. No, kyllä Korhosen Jari alkaa olla jo niissä mitoissa, että Korkki sitten toiseksi. Hyökkääjät on helpompi valita. Kurkisen Rise, Lindroos ja Rastela.

Vuosien takaiset valinnat eivät kaduta.

− Kuulostaa ihan minun tekemältä ja ihan hyvältä!

− Siinähän oli mukana muutama semmoinenkin kenen paita roikkuu jäähallin katossa. Ei niihin oikein viitsisi koskea, mutta Lindroosin voisin vaihtaa Perriniksi, Tuohinen tuumii.

» Lähetä palautetta toimitukselle