Halli - HPK

Ritari-areena
Poltinahontie 11 13130 HÄMEENLINNA

Perustiedot

Kapasiteetti

5360 katsojaa, 3 660 istumaan, 1 700 seisomaan, 23 aitiota

Rakentamisvuosi

1979

Linkki katsomokarttaan

Lippujen hintajakauma

seisomapaikkaliput: 6- 10 euroa, istumapaikkaliput: 17- 26 euroa

Historia

Hämeenlinnan Rinkelinmäellä on pelattu jääkiekkoa vuodesta 1963 lähtien. Ritari-areena (alkuperäiseltä nimeltään: Rinkelinmäen jäähalli) valmistui vuonna 1979. Ennen tätä jääkiekkoa oli Rinkelinmäellä tahkottu tekojääradalla.

Rata katettiin sen siirryttyä kaupungin omistukseen vuonna 1979. Rataa on tuosta hetkestä lähtien kutsuttu jäähalliksi.
Jäähallihanke sai alkunsa vuoden 1976 aikoihin HPK:n painostuksesta. Painostus johti rakennustoimikunnan perustamiseen.

Ritari-areenan on suunnitellut kaupungin arkkitehtiosasto kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan johdolla. Ritari-areenaa on kutsuttu myös nimillä Patria-areena, Rinkelinmäen jäähalli ja Ritarihalli.

Jäähallia on remontoitu kahdesti. Vuonna 1996 toteutettiin nykyisen Ritari-areenan hallin laajennus SM-liigan silloin voimaan tulleiden vaatimusten mukaisesti (liigahalleihin piti mahtua vähintään 5000 katselijaa).

Isomman muodon muutoksensa jäähalli koki vuosina 2008 ja 2009 toteutetun hallisaneerauksen myötä. Saneerauksen seurauksena sekä katsojien että pelaajien viihtyvyys ja olosuhteet paranivat huomattavasti. Uudistuksen yhteydessä vanhat sisätilat kunnostettiin ja areenaa laajennettiin.

Hallin eteläpäätyyn tuli remontin myötä noin kolmesataa uutta katsomopaikkaa ja aitoiden määrä lähes tuplaantui. Yleisökapasiteetti nousi täten 5360:een. Myös ravintoloita ja muita palvelutiloja rakennettiin reilusti lisää. Pelaajien pukuhuoneet myös remontoitiin.

Ritari-areenan ison jäähallin ohella areenasta löytyy toinenkin jäähalli. Tätäkin areenaa restauroitiin samanaikaisesti kuin isompaakin jäähallia. Pienemmän hallin merkittävimpiä parannuksia olivat muun muassa lämmitys, 450-700- paikkainen katsomo ja pukuhuoneiden uusiminen.

Ritari-areenan myöhempien laajennusvaiheitten suunnittelijoina ovat olleet kaupungin arkkitehtiosaston rakennusarkkitehti Seppo Ilmarinen ja hänen poikansa Petri Ilmarinen.
Ritari-areenassa sekä pienemmässä jäähallissa järjestettiin keväällä 2009 naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut. Kisoihin osallistui yhdeksän maata.

Kansainvälistä jääkiekkoa Ritari-areenalla on tahkottu myös vuosina 1998 ja 2004. Näinä vuosina jäähallissa on pelattu alle 20-vuotiaiden miesjääkiekkoilijoiden maailmanmestaruusturnausotteluita.

Muut lajit

Ritari-areenalla sijaitsevien kahden kiekkokaukalon pääkäyttäjiä ovat HPK:n edustusjääkiekon ja HPK:n junioreiden lisäksi Hämeenlinnan Taitoluistelijat sekä erilaiset jääkiekon harrasteryhmät.

Näin hallille

Ritari-areena sijaitsee Rinkelinmäki-nimisellä alueella Hämeenlinnassa. Rinkelinmäeltä on matkaa Hämeenlinnan keskustaan noin 2,5 kilometriä. Matka taittuu helpoiten kävellen, pyöräillen tai autolla.

Jäähallin pysäköintitilanne on haasteellinen. Parkkipaikkoja ei ole kovin montaa, joten jäähallille kannattaa saapua ajoissa. Paikallisliikenteen busseilla pääsee myös jäähallille.

Lisäksi HPK:n kotiotteluihin pääsee sitä vasten järjestettävillä lätkäbussivuoroilla. Lätkäbusseilla pääsee HPK:n kotipeleihin Hämeenlinnan länsipuolelta (Käikälä, Katuma, Kukostensyrjä, keskusta), Hauholta, Turengista, Tervakoskelta, Riihimäeltä, Hyvinkäältä ja Lopelta.

Hämeenlinnan länsipuolen asukkaat kuljettaa HPK:n kotipeleihin Vekka-nimisen linja-autoyhtiön pelibussi, Turengista kuljetukset puolestaan suorittaa Lehdon liikenne. Lopelta, Riihimäeltä ja Tervakoskelta kaikki lätkäihmiset Ritari-areenalla tuo Yhdysliikenteen lätkäbussi.

Reittiopas

Hallin antimia

Ritari-areenassa on kolme ravintolaa ja useita baareja. Ravintoloista isoin on Kerho-ravintola, jossa tarjotaan arkipäivisin myös lounasruokaa. Jäähallin ravintoloilla ja baareilla on a-oikeudet.

Jäähallissa on mahdollisuus syödä myös hämeenlinnalaista perinneruokaa hotsia. Hotsi valmistetaan keitinpiirakasta ja lenkkimakkarasta.

Ottelun aikainen ohjelma

HPK paransi ottelutapahtumaansa täksi kaudeksi. Kerho muun muassa uusi jäähallinsa äänentoiston ja lisäsi muutenkin tapahtuman viihteellisyyttä.

Ottelutapahtumaan tuli mukaan ottelujuontaja, katselijoiden haastattelemista erien mainoskatkoilla ja lisää erilaisia yleisökilpailuja.

Ottelutapahtumaan tuo lisää tunnelmaa myös tanssijaryhmä HPK Cheer Team.

Meteliä HPK:n kotipeleissä pitävät faniryhmät Sikakatsomo ja G-kulma. Näistä Sikakatsomo sijaitsee katsomossa C5 ja G-kulma pohjoispäädyn kulmakatsomo-osassa.

Erityisryhmät

Pyörätuolilippu maksaa kuusi euroa. Pyörätuoliasiakkaan saattaja pääsee ilmaiseksi sisälle jäähalliin.

Pyörätuoliasiakkaat voivat katsella otteluita a2-a3 katsomoiden ylätasanteella. Jäähallissa on myös hissi, etelän puoleisessa aulassa.

Ottelun jälkeen

Lähimmät anniskeluravintolat Hämeenlinnan jälkipeleihin löytyvät Turuntieltä (Vanha Nalle) ja Parolantieltä (Pub Vasalli). Lisäksi Hämeenlinnan keskustassa sijaitsee useampi ravintola, jossa voi purkaa pelin aiheuttamia tuntemuksia vaikka oluttuopin äärellä.

Näitä ovat muun muassa Tawastia Bank, Birger, London Pub ja Public Corner. Rautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsee suositeltava Vinkalo-pubi. Tasokkainta livemusiikkia on tarjolla Suisto-Klubilla. Ennen ottelua tasokasta ruokaa saa muun muassa Hällä- ja Popino -nimisistä ravintoloista. Keskustaan on Ritari-areenalta kävellen matkaa noin 1,6 kilometriä.

Muuta huomioitavaa/tiesitkö tätä?

Ritari-areenalla on seitsemän pukuhuonetta.