Mielipide

Näkemys: Kovaa peliä penkin takana − NHL-valmentajat joutuvat tulevaisuudessa äärimmäisen tarkan suurennuslasin alle

NHL / Kolumni

Kulunut syksy on ollut NHL-valmentajille hankalaa aikaa.

Heikkojen peliesitysten takia paikkansa penkin takana ovat joutuneet jättämään Toronto Maple Leafsiä valmentanut Mike Babcock ja New Jersey Devilsiä valmentanut John Hynes. Vielä suurempaa huomioita ovat kuitenkin herättäneet Calgary Flamesin peräsimestä irtisanoutuneen Bill Petersin ja Dallas Starsista potkut saaneen Jim Montgomeryn kohtalot.

Entinen Leafs-valmentaja Babcock soitti alkusoiton syksyn kuumimmalle kiekkopuheenaiheelle rapakon toisella puolella. #NHLToo:ksi nimetty ilmiö on herättänyt keskustelua valmentajien ja pelaajien välisistä suhteista, eri valmennusmetodeista ja siitä, missä menee veteen vedetty viiva. Nykyisten pelaajien ohella entiset pelaajat ovat alkaneet kaivella muistojansa − sekä hyviä että pahoja.

#NHLToo:ksi nimetty ilmiö on herättänyt keskustelua valmentajien ja pelaajien välisistä suhteista

Entisen Flames-valmentaja Petersin tapaus oli selkeääkin selkeämpi. Kun tiedot Petersin rasistisista huudoista tulivat julkisuuteen, ei Flamesilla ollut muuta ratkaisua kuin ottaa Petersin touhut tarkempaan tutkintaan. Kohun yhä vain paisuttua Peters tajusi jo itsekin lähteä.

Petersin tapaus ei päättynyt kuitenkaan tähän, vaan oman lusikkansa soppaan heitti myös Carolina Hurricanesin entinen GM Ron Francis. Nykyään Seattlen NHL-joukkueen GM:nä toimivan Francisin mukaan, hän oli itse kertonut Petersin tapauksesta Hurricanesin entiselle omistajalle Peter Karmanosille.

Seattle Timesin julkaisemassa haastattelussa Karmanos kuitenkin kertoi, ettei ollut tietoinen Petersia koskevista syytöksistä. Francis kertoi myöhemmin saman lehden haastattelussa, ettei aio lähteä sanasotaan Karmanosin kanssa. 

Kun matopurkki saatiin kunnolla auki, loppua ei ole ollut näkyvissä. Chicago Blackhawks ilmoitti viime viikolla, että joukkueen apuvalmentajana tällä kaudella toiminut Marc Crawford on sivussa joukkueen toimista, syynä valmentajaan kohdistuneet syytökset väkivaltaisesta käytöksestä. Crawfordin aiempaa käytöstä kommentoivat muun muassa entiset pelaajat Sean Avery ja Patrick O'Sullivan.

Viimeisimpänä kohua on herättänyt entisen Stars-valmentaja Jim Montgomeryn äkkinäiset potkut. Stars-GM Jim Nill ilmoitti Montgomeryn osoittaneen "epäammattimaista käytöstä", joka ei ollut linjassa Dallas Starsin edustamien arvojen kanssa. Ennen kuin asiasta saadaan tarkempaa tietoja, on turhaa spekuloida Montgomeryn potkujen tarkkaa syytä.

GM Nill kertoi kuitenkin omassa tiedotteessaan, että potkujen syynä ei ole Montgomeryn käytös entisten tai nykyisten pelaajien kanssa. Asiassa ei ole myöskään kyse minkäänlaisesta rikoksesta.

Liiga lähestyy ongelmaa neljän uudistuksen kautta 

Paine kasvoi ja NHL:n oli liigana tehtävä asialle jotain. Komissaari Gary Bettman avasi tällä viikolla liigan uutta neljän kohdan suunnitelmaa toimintakulttuurin korjaamiseksi.

NHL aikoo lähestyä ongelmia seuraavien neljän kohdan kautta:

1. Jos seurat ovat tietoisia valmentajiensa tai seuran muiden työntekijöiden aiheuttamista ongelmista, eivätkä he ilmoita asiasta liigalle, tiedossa on Bettmanin mukaan vakavia rangaistuksia. Komissaarin mukaan rangaistuksina voivat toimia muun muassa tuntuvat sakot, varausvuorojen menettäminen tai jopa pelaajien ja valmentajien pitkät pelikiellot.

Vaikuttaa siltä, että Petersin tapaus kuuluisi muun muassa juuri tähän kategoriaan. Hurricanes-seurajohto oli tietoinen, muttei tehnyt asialle mitään. Herää myös kysymys, oliko Flamesin seurajohto tietoinen Petersin ongelmista, kun he palkkasivat tämän penkin taakse. On erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka tarkan suurennuslasin alle nykyiset ja tulevat NHL-valmentajat joutuvat.

Ainakin nyt vaikuttaa siltä, että tulevien valmentajien valintaprosesseissa kaikki mahdolliset luurangot kaivetaan kaapeista esille. Jos liiga vain uskaltaa antaa tarpeeksi kovia rangaistuksia, joukkueet joutuvat pohtimaan yhä tarkemmin, minkälaista käytöstä ne uskaltavat katsoa sormien läpi.

2. Liiga aikoo ottaa käyttöön jokavuotisen valmentajille ja seuran johtohenkilöille pakollisen koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on kehittää ja lisätä eri toimijoiden välistä kunnioitusta toisiaan kohtaan. Ohjelmasta vastaavat liigan ulkopuolelta tulevat alan ammattilaiset.

3. Rasistinen kielenkäyttö ja väkivalta ovat asioita, joissa liigan on osoitettava äärimmäistä nollatoleranssia. On kuitenkin asioita, jotka putoavat niin sanotulle harmaalle alueelle. Miten niiden suhteen toimitaan? Missä menee suullisen häirinnän tarkka raja?

Tarkkoja rajoja on vaikea tietysti vaikea asettaa, ja Bettmanin mukaan myös seurat ovat vastuussa omien toimihenkilöidensä rankaisemisesta, jos siihen on tarvetta. Tunteet kuuluvat lajiin, joten jokainen tapaus pitää käsitellä yksittäisenä tapauksena.

4. Liiga aikoo myös avata myös oman "vihjepuhelimensa", johon kuka tahansa voi nimettömästi ilmoittaa mahdollisesta epäammattimaisesta käytöksestä. Ilmoituksen voi tehdä valmentaja, pelaaja tai vaikka huoltaja. Myös entiset pelaajat saavat ottaa yhteyttä linjaan.

Se on varmaa, että kuluva syksy on muuttanut NHL-kiekkoa pysyvästi. Pelaajien ja valmentajien välinen suhde on muuttunut, eikä vanhaan ole enää paluuta. Aika näyttää, kuinka toimivia liigan uudet otteet ovat, mutta on selvää, että kaikki valmentajat ovat tästä hetkestä lähtien äärimmäisen tarkan suurennuslasin alla. 

Tarkentunut suurennuslasi on myös yksi välttämätön edellytys sille, että #NHLtoo:n vaikutus ulottuu myös yleiseen jääkiekon valmennuskulttuuriin tehden siitä aiempaa terveempää.

» Lähetä palautetta toimitukselle