Viime kaudella runkosarjan voittaneen Kärppien kesä oli tapahtumarikas monessakin mielessä.
Pelaajapoliittisesti joukkueesta lähti valtaisa määrä osaamista ja henkeä, mitä paikkailtiin laadukkailla, Liiga-tasolla ansioituneilla, mutta lähtijöihin peilattuna alemman kategorian hankinnoilla. Lasse Kukkosen, 39, lopettamisen, sekä Jakub Krejčík, 29, ja Juho Lammikon, 24, lähtöjen myötä kokoonpanosta poistui johtajuutta ja iso, iso pelillinen panos.
Kanadalainen Cody Kunyk tulee kantamaan isoa roolia Kärppien ensimmäisen hyökkäystrion keskikaistalla, mutta on monista yhtäläisyyksistä huolimatta lähtökohtaisesti vajavaisempi pelaaja kuin Lammikko. Valmistavien otteluiden perusteella yhteispeli Jesse Puljujärven sekä Mika Pyörälän kanssa näyttää toimivan. Ykkösnyrkin toimiminen on Kärpille – kuten muillekin Liiga-joukkueille – hyvin tärkeää.
Krejčíkin siirtyminen Jokereihin pakotti oululaiset tarkastelemaan tarjontaa myös puolustajamarkkinoilla, mistä tarttuikin haaviin mukava vonkale, Libor Šulák. Krejcikiä kolme vuotta nuorempi Šulák saa Oulusta uutta nostetta uralleen ja luonnollisena jatkumona siirtynee Kärpistä takaisin Pohjois-Amerikkaan tai KHL:aan. Tietenkin oletuksena, että kausi aika kärpissä on onnistunut.
Kärpistä lähteneiden ja Kärppiin tulleiden pelaajien suhde on miinusmerkkinen, mutta Kärpät on silti yksi ensi kauden suurimmista mestarisuosikeista.
Kolikolla on kaksi puolta
Erityisesti Kukkosen lopettamisen myötä on mielenkiintoista seurata, onko organisaatio niin stabiili kuin on ymmärretty.
Kun toimistolla hoidetaan hommat hyvin, kuten Kärpissä on jo kauan aikaa hoidettu, se näkyy väistämättä positiivisina otteina myös kaukalossa. Näkökulman voi kääntää myös toisin päin: Kun työt hoidetaan kaukalossa laadukkaasti, positiivinen vire näkyy myös toimistossa.
Tässä kohtaa mukaan hyppää Kukkonen.
Milloin Kärpät teki nousun sääliplayoff-joukkueesta takaisin runkosarjan kärkeen ja mestarikandidaatiksi? Kyllä vain, sillä sekunnilla, kun Kukkonen saapui takaisiin Ouluun vuonna 2013. Kukkosen paluun myötä koko organisaatio sai huokaista helpotuksesta – isäntä tuli taloon.
Kukkonen toi Juha Junnolle, Harri Aholle ja muille Kärpissä työskenteleville tai työskennelleille työrauhan ja takeen siitä, että hän pitää joukkueen tikissä – mitään valmentajilta pois ottamatta.
Kukkonen opetti uusille pelaajille Kärppien toimintatavat ja toivotti heidät avosylin tervetulleeksi joukkueeseen. Nuorille pelaajille hän puolestaan asetti yhdessä valmennuksen kanssa vaatimustason, ja opasti omalla esimerkillään.
Onkin kiintoisaa seurata, miten Kukkosen poissaolo vaikuttaa joukkueeseen ensi kaudella – puhumattakaan pitemmällä aika välillä.
On Kärppien onni, että joukkueessa vaikuttavat yhä Pyörälä, Jussi Jokinen sekä Mikko Manner.
Nuorten esiinmarssi
Tulevalla Liiga-kaudella Kärpissä tullaan näkemään paljon nuoria pelaajia kokoonpanossa. Tiiviin pelitahdin vuoksi joukkueet tulevat pitämään suurta pelaajarinkiä, eikä Kärpät, jolla on ehkäpä koko Suomen laadukkain junioritoiminta, ole poikkeus.
Nuoret tulevat kantamaan myös isoa vastuuta joukkueessa, eivätkä ole pelaavassa kokoonpanossa vain "täytemiehinä". Oivia esimerkkejä ovat jo viime kaudella paljon pelannut Topi Niemelä, Rädyn veljekset Aatu ja Aku, Colorado Avalanchen kanssa kesällä tulokassopimuksen solminut Justus Annunen, Pohjois-Amerikasta palannut Kalle Loponen sekä Puljujärvi, joka edelleen lasketaan nuoreksi pelaajaksi.
Nämä nuoret viihdyttävä katsojia Liigassa vielä tällä kaudella, mutta ainakin osa heistä suuntaa jo ensi kaudeksi isommille areenoilla Pohjois-Amerikkaan.
Kärpissä on ensi kaudella juuri sopiva sekoitus nuoruutta, kokemusta, rauhallisuutta, vauhtia ja taitoa. Aika kuitenkin näyttää, millainen taival Kärpillä on kuljettavanaan tulevalla sesongilla.